VOF of ZZP: Welke Rechtsvorm Past bij Jouw Bedrijf?
De VOF⁚ Een Overzicht
Een VOF, of vennootschap onder firma, is een rechtsvorm voor samenwerkende ondernemers. De VOF zelf is geen rechtspersoon, maar de vennoten zijn dat wel. Dit betekent dat de vennoten persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de VOF. Iedere vennoot is zelfstandig ondernemer en mag gebruik maken van dezelfde aftrekposten als bij een eenmanszaak.
Een VOF is fiscaal transparant. Dit betekent dat de vennoten de winst of het verlies van de VOF in hun eigen inkomstenbelastingaangifte moeten opnemen. De VOF zelf betaalt geen belasting.
Een VOF is een populaire rechtsvorm voor samenwerkende zzp'ers. De VOF biedt de mogelijkheid om de risico's en de lasten van het ondernemerschap te delen. De VOF kan een goede optie zijn als je een bedrijf wilt starten met een partner, of als je een bestaande eenmanszaak wilt uitbreiden.
De ZZP-status⁚ Rechten en Plichten
Als zzp'er geniet je van een groot aantal aftrekposten. Dit betekent dat je ieder jaar door middel van verschillende posten een bedrag af mag trekken van je winst. Over je uiteindelijke nettowinst betaal je inkomstenbelasting. Sinds 2021 wordt de zelfstandigenaftrek stapsgewijs teruggebracht. Hiermee worden de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers kleiner. Vanaf 2023 wordt de zelfstandigenaftrek sneller afgebouwd naar 900 in 2027.
Als zzper kom je in aanmerking voor verschillende aftrekposten. Als je voldoet aan het urencriterium kan je dit duizenden euros belastingvoordeel aan zelfstandigen- en startersaftrek opleveren. Daarnaast mag je ook alle zakelijke kosten aftrekken.
Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzpers) groeit nog steeds. Circa 1 op de 10 werkenden is zzper. Het kabinet wil ze meer ruimte geven, bijvoorbeeld door de administratieve lasten te verminderen. Maar het wil ook het aantal schijnzelfstandigen terugdringen.
Fiscale Aspecten van VOF en ZZP
Als zzper kom je in aanmerking voor verschillende aftrekposten. In dit artikel bespreken we de elf belangrijkste aftrekposten⁚ van de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling tot het aftrekken van bedrijfskosten en de arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Om jouw belastbare inkomen te bepalen, mag je van de winst uit onderneming de hierboven besproken fiscale aftrekposten aftrekken⁚ Zelfstandigenaftrek ( 5.030 in 2023 en 3.750 in 2024) ... Heb je alles van de winst afgetrokken? Dan heb je het bedrag berekend waarover je inkomstenbelasting ...
Voor je aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers, verzamel je alle zakelijke kosten en fiscale aftrekposten. Als je alle fiscale aftrekposten en zakelijke kosten van de omzet hebt afgetrokken houd je het bedrag over waar je inkomstenbelasting over betaalt.
Juridische Aspecten van VOF en ZZP
Een VOF-overeenkomst is een contract tussen de vennoten waarin alle belangrijke aspecten van de samenwerking worden vastgelegd. Dit document fungeert eigenlijk als een routekaart die de spelregels, verantwoordelijkheden en afspraken tussen de vennoten duidelijk afbakent.
Bevoegdheid binnen de vof Het is slim om duidelijk af te spreken wat een vennoot wel of niet zonder overleg mag doen en voor welk bedrag. Zonder afspraken mag een vennoot namelijk altijd zonder medeweten van de overige vennoten alles doen, zoals een contract afsluiten voor het aankopen van ...
Omdat een vof geen rechtspersoonlijkheid heeft, ben je als vennoot ook persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de vof, ook al heeft een andere partner de ...
Bekijk ook
Werken in loondienst én als ZZP'er? Zo combineer je beide!
Loondienst en ZZP combineren: tips en valkuilen >>
ZZP'er en loondienst tegelijkertijd: Belastingregels en tips
ZZP'er en loondienst: Hoe werkt de belasting? >>
Werknemer en ZZP'er tegelijkertijd: Is dat mogelijk?
Werken als ZZP'er terwijl je in loondienst bent: de regels en wat je moet weten. >>
Belasting freelance werk naast baan: Wat moet je weten?
Belasting betalen als freelancer naast je baan: een complete gids >>
Freelance verkoper inhuren: tips en aandachtspunten
De beste tips voor het inhuren van een freelance verkoper >>