Prestatieladder voor sociaal ondernemen: Stap voor stap naar een duurzame impact
Inleiding
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een belangrijk instrument voor organisaties die zich inzetten voor sociaal ondernemen. Het is een landelijke norm die de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt. De PSO is ontwikkeld in samenwerking met TNO, PSO-Nederland en de markt. In deze tekst zullen we dieper ingaan op de PSO, wat het precies inhoudt en hoe het werkt.
Wat is de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO)?
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een wetenschappelijk onderbouwd kwaliteitskeurmerk dat in het leven is geroepen door TNO. Het is een meetinstrument en erkenning (ook wel PSO-keurmerk genoemd) dat de bijdragen van organisaties aan de werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie meet en op bedrijfsniveau zichtbaar maakt. De PSO-ladder geeft inzicht in de mate waarin organisaties sociaal ondernemen, waarbij arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt het doel is. De PSO is ontwikkeld om inzichtelijk te maken in welke mate bedrijven bijdragen aan de werkgelegenheid van personen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. De PSO heeft als doel de prestaties van bedrijven die socialer ondernemen te (h)erkennen.
De PSO is een keurmerk dat organisaties beoordeelt en certificeert op hun inzet voor sociaal ondernemerschap; Dit betekent dat organisaties actief bijdragen aan de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het PSO-keurmerk, beheerd door TNO, helpt bedrijven om hun sociale prestaties te meten en zichtbaar te maken. De PSO-Handleiding treft u aan op de homepage in de blauwe balk en geeft inhoudelijke informatie over de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) van TNO. In de handleiding staat een beschrijving van de kwantitatieve criteria, de normen en de kwalitatieve eisen. Lees vóór het invullen van de PSO-(online)rekentool altijd eerst de handleiding door, want hierin staat uitgebreid beschreven waaraan uw opgave exact moet voldoen.
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een wetenschappelijk onderbouwd kwaliteitskeurmerk van TNO. Het is een instrument dat inzicht geeft in de mate waarin organisaties meer dan gemiddeld sociaal ondernemen, gericht op de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. De PSO brengt in een peiljaar op bedrijfsniveau de mate van sociaal ondernemen in kaart. De PSO is het onafhankelijke keurmerk in Nederland dat duurzaam inclusief werkgeverschap meet. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een certificaat wat je als bedrijf kunt behalen om het sociale gezicht van je onderneming te laten zien.
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het meetinstrument én keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een keurmerk dat inzicht geeft in de mate waarin organisaties sociaal ondernemen én is specifiek gericht op de arbeidsparticipatie van kwetsbare doelgroepen. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is ontwikkeld om inzichtelijk te maken in welke mate bedrijven bijdragen aan de werkgelegenheid van personen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. De PSO heeft als doel de prestaties van bedrijven die socialer ondernemen te (h)erkennen. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een wetenschappelijk onderbouwd kwaliteitskeurmerk dat in het leven is geroepen door TNO. De PSO ladder geeft inzicht in de mate waarin organisaties sociaal ondernemen, waarbij arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt het doel is.
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) maakt inzichtelijk welke organisaties meer dan gemiddeld werkgelegenheid bieden aan personen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Met de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) van TNO kunnen organisaties laten zien in welke mate ze bijdragen aan een samenleving waarin iedereen meedoet. Met het PSO-keurmerk worden de sociale prestaties getoetst en gekoppeld aan de verschillende niveaus die aangeven hoe wordt bijgedragen aan de werkgelegenheid van personen met ...
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is hét instrument om uw sociale betrokkenheid zichtbaar te maken. Het belang van social return Audits en certificatie laten zien dat u binnen uw organisatie bewust bezig bent met continue verbetering. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) van TNO wordt door meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten en overheidsinstanties toegepast of geaccepteerd als (gedeeltelijke) invullingsmogelijkheid van de Social return eis.
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een wetenschappelijk onderbouwd kwaliteitskeurmerk van TNO. Het is een instrument dat inzicht geeft in de mate waarin organisaties meer dan gemiddeld sociaal ondernemen, gericht op de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een wetenschappelijk onderbouwd meet- en registratie-instrument en een kwaliteitskeurmerk van TNO dat inzicht geeft in de mate waarin organisaties meer dan gemiddeld sociaal ondernemen, gericht op de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het wetenschappelijk onderbouwde meetinstrument en keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) maakt inzichtelijk welke organisaties meer dan gemiddeld bijdragen aan de werkgelegenheid van personen met een kwetsbare arbeids- marktpositie.
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een landelijk keurmerk voor bedrijven en instellingen die een grote bijdrage leveren aan de werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. De PSO is de landelijke norm voor sociaal ondernemen.
Doel van de PSO
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) heeft als doel om de prestaties van bedrijven die socialer ondernemen te (h)erkennen en om de bijdragen van organisaties aan de werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie te meten en op bedrijfsniveau zichtbaar te maken. De PSO is ontwikkeld om inzichtelijk te maken in welke mate bedrijven bijdragen aan de werkgelegenheid van personen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Het is een instrument dat inzicht geeft in de mate waarin organisaties meer dan gemiddeld sociaal ondernemen, gericht op de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. De PSO is het wetenschappelijk onderbouwde meetinstrument en keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt.
Het doel van de PSO is om te bevorderen dat organisaties meer dan gemiddeld sociaal ondernemen en om de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te stimuleren. De PSO is gericht op het creëren van een samenleving waarin iedereen meedoet, met name door het bieden van kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) kunnen corporaties hun sociaal werkgeverschap meten en zichtbaar maken. Dit door TNO ontwikkelde keurmerk en meetinstrument laat zien hoever een organisatie is met het bieden van werk aan mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie.
De PSO is ontwikkeld in samenwerking met TNO, PSO-Nederland en de markt. In onze Explanimation leggen wij in twee minuten uit wat de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) voor u en uw organisatie, onderneming of bedrijf kan betekenen. De PSO is een landelijke norm die de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt. De PSO-Handleiding treft u aan op de homepage in de blauwe balk en geeft inhoudelijke informatie over de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) van TNO. In de handleiding staat een beschrijving van de kwantitatieve criteria, de normen en de kwalitatieve eisen.
Met de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) van TNO kunnen organisaties laten zien in welke mate ze bijdragen aan een samenleving waarin iedereen meedoet. Met het PSO-keurmerk worden de sociale prestaties getoetst en gekoppeld aan de verschillende niveaus die aangeven hoe wordt bijgedragen aan de werkgelegenheid van personen met ... De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een certificaat wat je als bedrijf kunt behalen om het sociale gezicht van je onderneming te laten zien. Maar wat is sociaal en inclusief ondernemen nou eigenlijk precies? De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een keurmerk dat inzicht geeft in de mate waarin organisaties sociaal ondernemen én is specifiek gericht op de arbeidsparticipatie van kwetsbare doelgroepen. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een wetenschappelijk onderbouwd kwaliteitskeurmerk dat in het leven is geroepen door TNO. De PSO ladder geeft inzicht in de mate waarin organisaties sociaal ondernemen, waarbij arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt het doel is.
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een wetenschappelijk onderbouwd kwaliteitskeurmerk van TNO. Het is een instrument dat inzicht geeft in de mate waarin organisaties meer dan gemiddeld sociaal ondernemen, gericht op de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een wetenschappelijk onderbouwd meet- en registratie-instrument en een kwaliteitskeurmerk van TNO dat inzicht geeft in de mate waarin organisaties meer dan gemiddeld sociaal ondernemen, gericht op de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het wetenschappelijk onderbouwde meetinstrument en keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) maakt inzichtelijk welke organisaties meer dan gemiddeld bijdragen aan de werkgelegenheid van personen met een kwetsbare arbeids- marktpositie.
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een landelijk keurmerk voor bedrijven en instellingen die een grote bijdrage leveren aan de werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. De PSO is de landelijke norm voor sociaal ondernemen.
Hoe werkt de PSO?
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) werkt door middel van een beoordelingsproces waarbij de sociale prestaties van een organisatie worden getoetst aan een aantal criteria. De PSO is een wetenschappelijk onderbouwd kwaliteitskeurmerk dat in het leven is geroepen door TNO. De PSO ladder geeft inzicht in de mate waarin organisaties sociaal ondernemen, waarbij arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt het doel is. De PSO is ontwikkeld om inzichtelijk te maken in welke mate bedrijven bijdragen aan de werkgelegenheid van personen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. De PSO heeft als doel de prestaties van bedrijven die socialer ondernemen te (h)erkennen.
De PSO-beoordeling bestaat uit twee delen⁚ een kwantitatieve en een kwalitatieve beoordeling. De kwantitatieve beoordeling is gebaseerd op cijfers, zoals het aantal medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, de omzet die wordt gegenereerd door het sociaal ondernemen en de hoeveelheid geïnvesteerd geld in sociaal ondernemen. De kwalitatieve beoordeling is gebaseerd op de manier waarop de organisatie omgaat met haar sociale verantwoordelijkheid, zoals de manier waarop zij medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt en de manier waarop zij haar sociale prestaties meet en evalueert. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een wetenschappelijk onderbouwd kwaliteitskeurmerk van TNO. Het is een instrument dat inzicht geeft in de mate waarin organisaties meer dan gemiddeld sociaal ondernemen, gericht op de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. De PSO brengt in een peiljaar op bedrijfsniveau de mate van sociaal ondernemen in kaart.
Aan de hand van de beoordeling wordt de organisatie ingedeeld in een van de vijf treden op de PSO-ladder. Trede 1 is het laagste niveau, terwijl trede 5 het hoogste niveau is. De PSO is het onafhankelijke keurmerk in Nederland dat duurzaam inclusief werkgeverschap meet. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een certificaat wat je als bedrijf kunt behalen om het sociale gezicht van je onderneming te laten zien. Maar wat is sociaal en inclusief ondernemen nou eigenlijk precies? De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een keurmerk dat inzicht geeft in de mate waarin organisaties sociaal ondernemen én is specifiek gericht op de arbeidsparticipatie van kwetsbare doelgroepen. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een wetenschappelijk onderbouwd kwaliteitskeurmerk dat in het leven is geroepen door TNO. De PSO ladder geeft inzicht in de mate waarin organisaties sociaal ondernemen, waarbij arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt het doel is.
De PSO-beoordeling wordt uitgevoerd door een onafhankelijke certificeringsinstantie. De organisatie kan zelf een aanvraag indienen voor een PSO-beoordeling. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een wetenschappelijk onderbouwd meet- en registratie-instrument en een kwaliteitskeurmerk van TNO dat inzicht geeft in de mate waarin organisaties meer dan gemiddeld sociaal ondernemen, gericht op de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het wetenschappelijk onderbouwde meetinstrument en keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) maakt inzichtelijk welke organisaties meer dan gemiddeld bijdragen aan de werkgelegenheid van personen met een kwetsbare arbeids- marktpositie.
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een landelijk keurmerk voor bedrijven en instellingen die een grote bijdrage leveren aan de werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. De PSO is de landelijke norm voor sociaal ondernemen.
Voordelen van de PSO
Er zijn verschillende voordelen aan het behalen van het PSO-keurmerk. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een wetenschappelijk onderbouwd kwaliteitskeurmerk dat in het leven is geroepen door TNO. De PSO ladder geeft inzicht in de mate waarin organisaties sociaal ondernemen, waarbij arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt het doel is. De PSO is ontwikkeld om inzichtelijk te maken in welke mate bedrijven bijdragen aan de werkgelegenheid van personen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. De PSO heeft als doel de prestaties van bedrijven die socialer ondernemen te (h)erkennen.
Een belangrijk voordeel is dat het PSO-keurmerk de sociale prestaties van een organisatie zichtbaar maakt. Dit kan van belang zijn voor verschillende stakeholders, zoals klanten, leveranciers, investeerders en de overheid. De PSO is het onafhankelijke keurmerk in Nederland dat duurzaam inclusief werkgeverschap meet. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een certificaat wat je als bedrijf kunt behalen om het sociale gezicht van je onderneming te laten zien. Maar wat is sociaal en inclusief ondernemen nou eigenlijk precies? De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een keurmerk dat inzicht geeft in de mate waarin organisaties sociaal ondernemen én is specifiek gericht op de arbeidsparticipatie van kwetsbare doelgroepen. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een wetenschappelijk onderbouwd kwaliteitskeurmerk dat in het leven is geroepen door TNO. De PSO ladder geeft inzicht in de mate waarin organisaties sociaal ondernemen, waarbij arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt het doel is.
Het PSO-keurmerk kan ook bijdragen aan het versterken van de concurrentiepositie van een organisatie. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een wetenschappelijk onderbouwd meet- en registratie-instrument en een kwaliteitskeurmerk van TNO dat inzicht geeft in de mate waarin organisaties meer dan gemiddeld sociaal ondernemen, gericht op de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het wetenschappelijk onderbouwde meetinstrument en keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) maakt inzichtelijk welke organisaties meer dan gemiddeld bijdragen aan de werkgelegenheid van personen met een kwetsbare arbeids- marktpositie.
Daarnaast kan het PSO-keurmerk bijdragen aan het aantrekken en behouden van talent. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een landelijk keurmerk voor bedrijven en instellingen die een grote bijdrage leveren aan de werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. De PSO is de landelijke norm voor sociaal ondernemen.
Bekijk ook
Prestatieladder Socialer Ondernemen: Verbeter je maatschappelijke impact
Prestatieladder Socialer Ondernemen: Verbeter je impact >>
Prestatieladder sociaal ondernemen: Wat is het en hoe werkt het?
Prestatieladder sociaal ondernemen: De voordelen en stappen >>
Duurzaam Ondernemen: Steun van de Overheid
Ontdek hoe de overheid duurzaam ondernemen stimuleert en welke subsidies en regelingen er zijn. >>
Vacatures Sociaal Werker ZZP: Vind jouw droombaan
Sociaal Werker ZZP: Werken met passie en impact >>
KVK ZZP Voorlichting: Start je eigen bedrijf!
KVK ZZP: Alles wat je moet weten over ZZP'ers >>