Ontdek hoe de overheid duurzaam ondernemen stimuleert en welke subsidies en regelingen er zijn.
De Groeiende Belangstelling voor Duurzaam Ondernemen
De interesse in maatschappelijk verantwoord ondernemen blijft onverminderd toenemen, MVO Nederland is de afgelopen jaren sterk gegroeid.
Overheidssteun voor Duurzaam Ondernemen
De overheid stimuleert duurzaamheid en heeft bij aanbestedingen altijd de voorkeur voor duurzame leveranciers. Door duurzaam te ondernemen kun je geld besparen. Zo profiteer je van financiële voordelen in de vorm van subsidies, onder meer op groene energie en de regeling groenprojecten. De MIA en VAMIL zijn subsidieregelingen voor ondernemers die willen investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De RVO heeft een...
Financiële Stimulansen voor Duurzame Investeringen
Volgens de overheid kunnen deze subsidies voor ongeveer 11% voordeel opbrengen. Door middel van de Energielijst kunnen ondernemers bekijken welke duurzame... Subsidies voor duurzaam ondernemen ‒ Rabobankwww.rabobank.nl groei duurzaamheidRabo MKB Duurzaamheidsbijdrage. Krijg 12,5% terug op het factuurbedrag van je duurzame investering, tot wel €10.000. Met de huidige lage prijzen voor de aanschaf van zonnepanelen in combinatie met de salderingsregeling die voorlopig 100% doorloopt, is een terugverdientijd van drie jaar haalbaar.
Wetgeving en Regelgeving
Due diligence-wetgeving maakt duidelijk dat verantwoord ondernemen de norm dient te zijn. Ze verplicht bedrijven om maatregelen te nemen om risico's op mensenrechtenschendingen en milieuschade, zoals ontbossing, moderne slavernij en onderbetaling, in hun eigen activiteiten en waardeketens aan te pakken en te voorkomen. TLN betreurt het dat er nu opnieuw geen duidelijkheid is voor ondernemers. Foto via tln.nl. Invoering van de uitstootvrije zones. Er wordt al bijna tien jaar gesproken over de invoering van de uitstootvrije zones. Nu de invoering over twee maanden wordt gerealiseerd, worden de regels mogelijk toch weer aangepast.
De Toekomst van Duurzaam Ondernemen
Klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030 (themas klimaat, energie, mobiliteit) 50% minder primair grondstoffengebruik realiseren in 2030 en volledig circulair zijn in 2050 (thema circulair) Arbeidsparticipatie stimuleren, onder meer door het creëren van 5000 participatiebanen (thema social return). Bedrijven die duurzaam en circulair ondernemen zijn innovatiever, veerkrachtiger en daardoor beter financierbaar voor de toekomst. Om ondernemers daarbij te helpen komen er steeds meer subsidies en regelingen.
Bekijk ook
KVK Duurzaam ondernemen: Alles wat je moet weten
Duurzaam ondernemen met de KVK: Tips en tools >>
Wet Duurzaam Ondernemen: Wat betekent het voor jouw bedrijf?
Duurzaam ondernemen: De wet en de voordelen voor jouw bedrijf >>
Duurzaam ondernemen in de horeca: Tips & Ideeën
Maak je horecabedrijf duurzamer: Ontdek tips, ideeën en inspiratie. >>
Wat Kost een Verzekering voor ZZP'ers?
ZZP Verzekeringen: Kosten en Overzicht >>
Kilometerregistratie ZZP: Eenvoudig en professioneel met Excel
Kilometerregistratie ZZP: De beste Excel-templates voor jouw ritten >>