ZZP Bonnetjes Bewaren: Tips en Advies voor Belastingaangifte
De Bewaarplicht
Als ondernemer ben je verplicht om je administratie te bewaren. Dit omdat de Belastingdienst jouw administratie moet kunnen controleren. De Belastingdienst heeft een aantal regels opgesteld voor het bewaren van bonnetjes en facturen. Zo moet je facturen en bonnen minimaal 7 jaar bewaren. Voor digitale diensten geldt een bewaartermijn van 10 jaar.
Hoe Lang Moeten Bonnetjes Bewaard Worden?
De Belastingdienst verplicht iedere ondernemer om zijn of haar bonnetjes en inkoopfacturen tot 7 jaar na aankoop te bewaren. De Belastingdienst doet dit zodat zij de boekhouding van ondernemers kunnen controleren. Dit betekent dat je alle bonnetjes en facturen, zowel digitale als papieren, minimaal 7 jaar moet bewaren. Voor digitale diensten geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Dit betekent dat je digitale inkoopfacturen digitaal moet bewaren. Het is niet de bedoeling dat je ze print en vervolgens op papier bewaart. Papieren inkoopfacturen en bonnetjes mag je zowel op papier bewaren als digitaal scannen.
Het is belangrijk om te onthouden dat je alle bonnetjes en facturen moet bewaren, zelfs als je aan de voorwaarden voldoet om de originele documenten niet te bewaren. Ook deze digitale administratie moet 7 of 10 jaar worden bewaard en binnen een redelijke termijn controleerbaar zijn. Wat de Belastingdienst precies bedoelt met deze echtheidskenmerken en hoe je hier dus aan kan voldoen is niet altijd even duidelijk en dat maakt het lastig om vast te stellen of je aan alle voorwaarden voldoet. Gezien wij bij Easy ZZP volledig digitaal...
Hoe Moeten Bonnetjes Bewaard Worden?
De Belastingdienst heeft niet alleen bepaald hoe lang je je bonnetjes moet bewaren, maar ook hoe je dit moet doen. De regel is dat je bonnetjes en inkoopfacturen moet bewaren in de vorm waarin je ze hebt ontvangen. Dat betekent dat je een digitale factuur niet afgedrukt mag bewaren, maar digitaal moet bewaren. Het is wel toegestaan om papieren bonnetjes en inkoopfacturen (in verband met vervagen) digitaal te bewaren door ze te scannen.
Je kunt bonnetjes niet zomaar op jouw eigen manier bewaren, ook daar zijn regels aan verbonden. Inkoopfacturen moet je bewaren in de vorm waarin je deze hebt ontvangen. Een digitale factuur moet je dus ook digitaal bewaren. Het is wel toegestaan om papieren facturen en bonnetjes digitaal te bewaren door ze te scannen. Dit is een goede manier om te zorgen dat je bonnetjes niet verloren gaan of beschadigd raken.
Het is belangrijk om te zorgen dat alle informatie op de bonnen duidelijk zichtbaar is op de scan. Factuurnummers, namen, omschrijvingen, bedragen en data moeten allemaal duidelijk leesbaar zijn. Je moet facturen en bonnen minimaal 7 jaar bewaren. Voor digitale diensten geldt een bewaartermijn van 10 jaar.
Digitale Bewaring van Bonnetjes
Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om bonnetjes digitaal te bewaren. Dit is niet alleen handig, maar ook noodzakelijk om te voldoen aan de regels van de Belastingdienst. Je kunt bonnetjes digitaal bewaren door ze te scannen of door gebruik te maken van een bonnetjes-app.
Een bonnetjes-app is een handige tool om je bonnetjes te digitaliseren en te bewaren. Je kunt met een bonnetjes-app eenvoudig een foto maken van je bonnen en deze direct opslaan in de app. De app zorgt er dan voor dat de bonnen geordend worden en dat je ze gemakkelijk kunt terugvinden.
Veel zzpers vergeten een zakelijke lunch af te trekken of raken de bonnetjes kwijt. Hoe voorkom je dit? Dit doe je met een boekhoudprogramma met mobiele app. Via de boekhouding app maak je een foto van je bonnetjes met je smartphone. Je slaat deze zo direct op onder de juiste kostenpost in je boekhouding. Zo ben je er zeker van dat je alle bonnetjes hebt en dat je ze gemakkelijk kunt terugvinden.
Als je aan de voorwaarden voldoet, hoef je de originele facturen en bonnetjes niet te bewaren. Ook deze digitale administratie moet 7 of 10 jaar worden bewaard en binnen een redelijke termijn controleerbaar zijn. Wat de Belastingdienst precies bedoelt met deze echtheidskenmerken en hoe je hier dus aan kan voldoen is niet altijd even duidelijk en dat maakt het lastig om vast te stellen of je aan alle voorwaarden voldoet. Gezien wij bij Easy ZZP volledig digitaal...
Tips voor Het Bewaren van Bonnetjes
Het bewaren van bonnetjes kan een vervelende klus zijn, maar met een paar handige tips kun je het proces een stuk eenvoudiger maken. Hier zijn een paar tips voor het bewaren van bonnetjes⁚
Scan je bonnetjes direct na aankoop in. Veel papieren bonnetjes zijn tegenwoordig van een materiaal waarbij na verloop van tijd de opdruk vervaagt of langzaam zwart wordt. Door jouw bonnen direct na de aankoop in te scannen, voorkom je dat je belangrijke informatie verliest.
Gebruik een bonnetjes-app. Een bonnetjes-app kan je helpen om je bonnetjes te digitaliseren en te bewaren. Je kunt met een bonnetjes-app eenvoudig een foto maken van je bonnen en deze direct opslaan in de app. De app zorgt er dan voor dat de bonnen geordend worden en dat je ze gemakkelijk kunt terugvinden.
Bewaar je bonnetjes in een map of mapje. Dit helpt je om je bonnetjes geordend te houden. Je kunt bijvoorbeeld een map maken voor elke maand of een map voor elke categorie, zoals "zakelijke uitgaven" of "privé uitgaven".
Zorg ervoor dat je bonnetjes duidelijk leesbaar zijn. Als je je bonnetjes scant, zorg er dan voor dat alle informatie duidelijk zichtbaar is op de scan. Factuurnummers, namen, omschrijvingen, bedragen en data moeten allemaal duidelijk leesbaar zijn.
Houd je bonnetjes bij de hand. Het is belangrijk om je bonnetjes bij de hand te houden, zodat je ze gemakkelijk kunt terugvinden als je ze nodig hebt. Bewaar je bonnetjes bijvoorbeeld in een mapje in je portemonnee of in een map op je bureau.
Bekijk ook
Administratie Bewaren als Ondernemer: Tips & Advies
Administratie voor Ondernemers: Bewaar Correct & Efficiënt! >>
Hoe lang moet je administratie bewaren als ZZP'er?
Administratie bewaren als ZZP'er: Wat moet je bewaren en hoe lang? >>
Hoe Lang Moet Je Administratie Bewaren ZZP: De Regels
Administratie Bewaren ZZP: Belangrijke Tips >>
Auto kopen of leasen als ZZP'er: Wat is de beste keuze?
Auto als ZZP'er: Kopen of leasen? Ontdek de voor- en nadelen >>
Motorrijtuigenbelasting Aftrekbaar als ZZP'er?
Is motorrijtuigenbelasting aftrekbaar als ZZP'er? Ontdek de regels en voorwaarden. >>