ZZP vs. Loondienst: Een vergelijking van de voor- en nadelen

De verschillen tussen ZZP en loondienst

Het belangrijkste verschil is dat een ZZPer een zelfstandig ondernemer is en dat je in loondienst voor een baas werkt. Als zelfstandig ondernemer ben je dus baas over jezelf‚ terwijl je in loondienst verantwoording af moet leggen aan jouw baas of jouw leidinggevende.

Een ander verschil is dat je in loondienst maandelijks van een vast salaris verzekerd bent. Als ZZPer ben je afhankelijk van de opdrachten die je binnen weet te hengelen. Heb je in sommige maanden helemaal geen klanten? Dan heb je dus ook geen inkomen.

Wanneer is ZZP voordeliger?

Het antwoord op de hierboven gestelde vraag is helaas niet al te makkelijk om te geven. Zowel als ondernemer als in loondienst heb je namelijk met bepaalde regelgevingen‚ ZZP aftrekposten en andere fiscale voordelen te maken. Daarbij is het ook zo dat je in jouw eerste jaren als ondernemer van méér fiscale voordelen geniet dan ondernemers die al jarenlang actief zijn.

In loondienst krijg je weliswaar minder per uur‚ maar je baas heeft dan wel zulke voorzieningen geregeld. Bovendien kun je vaak gebruik maken van middelen van de zaak‚ zoals schoonmaakmiddel of de bedrijfswagen. Wil je als zzper voordeliger uitkomen dan iemand in loondienst‚ dan moet jouw uurtarief hoger zijn dan het salaris van een werknemer met dezelfde taken en verantwoordelijkheden.

Het is daarom helemaal niet gek om een fors percentage hierboven op te gooien om jezelf hiervoor in te dekken. Met 25 per uur speel je financieel quitte t.o.v. loondienst‚ maar loop je nog wel alle risicos die iemand in loondienst niet loopt. Tip⁚ bekijk een handig overzicht van kosten die je als zzper moet maken.

Wanneer is loondienst voordeliger?

Ben je als zzper beter af dan iemand in loondienst? Die vraag is helaas niet zo eenvoudig te beantwoorden en het antwoord zal per persoon en situatie dan ook verschillend zijn. Bedenk in ieder geval voordat je besluit om zzper te worden dat er zeker ook nadelen kleven aan het zzp-schap.

Je kunt dan ook een stuk meer verdienen ten opzichte van dezelfde werkzaamheden uitvoeren in loondienst. Al met al zijn er flinke en significante verschillen tussen ZZP en loondienst. Het is aan jou dan ook de taak om een goed vergelijk te maken; alleen op die manier kun je de juiste keuze maken.

Kies in dit geval voor de werkgever waarbij je het meest verdient. Loonheffingen worden namelijk procentueel berekend. Hoe meer je verdient‚ hoe hoger de loonheffingskorting. Hoeveel inkomstenbelasting je betaalt is afhankelijk van je belastbare inkomen in een kalenderjaar.

Je bouwt als zzper niet automatisch pensioen op‚ hebt geen recht op een uitkering als je geen werk meer hebt‚ en vakantiegeld bestaat niet. Je hebt een afgeronde of bijna afgeronde mbo niveau 3 of 4 opleiding op het gebied van verpleging‚ verzorging of welzijn. Je vindt het fijn om je eigen rooster te plannen. Je vindt het leuk om in contact te komen met mensen.

ZZP en loondienst combineren

Als je overweegt om vanuit loondienst te starten als zzper‚ dan biedt het parttime ondernemerschap goede mogelijkheden. Als zzper heb je dan nog voor een deel een inkomen uit loondienst en de rest van de tijd kun je gebruiken voor het opbouwen van een eigen bedrijf.

Als je als zzper naast loondienst wil gaan werken‚ kan je overwegen het aantal uren in loondienst te verminderen. Dit verzoek dient uiterlijk twee maanden voor de gewenste ingangsdatum te worden ingediend. Dit kan alleen worden gedaan als er minstens tien werknemers bij het bedrijf werken.

Andersom kan het eveneens. Stel je bent in loondienst. Je werkt parttime dus niet een volledige werkweek. Om meer inkomsten te genereren kun je ervoor kiezen om meer uren te gaan werken. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om naast je (parttime) baan als zzper aan de slag te gaan.

Met Knab Zakelijk kun je ⎯ zonder extra kosten ౼ een onbeperkt aantal spaarrekeningen openen. Zo kun je dus lekker potjes maken voor je inkomstenbelasting‚ btw‚ maar ook voor een nieuwe auto of workation. Je betaalt niet meer belasting omdát je werken in loondienst en werken als zzper combineert.

In loondienst naast zzp? Maak afspraken met je werkgever en regel alles rond loonheffing‚ loonheffingskorting‚ inkomstenbelasting en KOR.

De nadelen van ZZP

Er bestaat geen gezagsrelatie met de opdrachtgever. Een zzper doet echt ander werk dan wanneer hij in loondienst zou zijn. Als een zzp-er precies die werkzaamheden uitvoert die hij ook zou uitvoeren als hij in dienst van de opdrachtgever was geweest‚ wordt dit vaak gezien als schijnzelfstandigheid.

Je huidige werkgever zal niet blij zijn als je voor jouw eigen bedrijf exact hetzelfde werk gaat doen als in loondienst. Je werkgever zal dat zien als concurrentie en je in de weg om een gemakkelijke start te maken als zzper.

Het is niet voor iedereen altijd duidelijk of er sprake is van loondienst of zzp; Dat kan per situatie verschillen en hangt af van hoe in de praktijk wordt gewerkt. Er zijn meerdere kenmerken die van belang zijn om te bepalen of er sprake is van loondienst of zzp.

Nu de overheid weer gaat handhaven op schijnzelfstandigheid‚ zitten zzpers‚ bemiddelaars en opdrachtgevers in de zorg met veel vragen. Wat mag nog wél? En hoe groot is de schade als je onverhoopt een naheffing krijgt?

Soms is het niet duidelijk of er sprake is van loondienst of van zzp-werk. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid publiceerde een document met een aantal voorbeelden uit verschillende sectoren die kunnen helpen om te bepalen of er sprake is van loondienst of zzp.

Opdrachtgevers kregen tot die tijd dus geen naheffingen of boetes als achteraf blijkt dat de zzper toch in loondienst werkte. Tenzij de werkgever kwaadwillend is‚ ofwel⁚ opzettelijk de regels overtreedt.

Bekijk ook

Werken in loondienst én als ZZP'er? Zo combineer je beide!

Loondienst en ZZP combineren: tips en valkuilen >>

Van ZZP naar loondienst: wat zijn de verschillen in salaris?

ZZP naar loondienst: zo bereken je jouw salaris >>

Loondienst naar ZZP: Hoe bereken je je tarief?

Salaris naar ZZP: Rekentool en tips voor het bepalen van je tarief >>

Financiering voor ondernemers: Vind de beste opties voor jouw bedrijf

Financiering voor jouw onderneming: Ontdek de mogelijkheden >>

Belastingaangifte ZZP'er: Doe het Zelf of Laat het Doen!

Ontdek de beste manier om je belastingaangifte als ZZP'er te doen: zelf of met behulp van een expert! >>