ZZP naar loondienst: zo bereken je jouw salaris
Het verschil in salarisberekening
Als je van zzp naar loondienst gaat, verandert de manier waarop je salaris wordt berekend. Als zzper bepaal je zelf je tarieven, wat betekent dat je vaak meer kunt verdienen dan in loondienst. ZZPers rekenen doorgaans hogere uurtarieven, maar ze hebben ook meer kosten, zoals administratie, verzekeringen en pensioen. In loondienst ontvang je een vast salaris, inclusief vakantiegeld en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. De werkgever trekt de voorheffing op de inkomstenbelasting alvast af van je bruto inkomen.
Het is belangrijk om te bedenken dat je uurtarief als zzper niet gelijk is aan je inkomen als zzper. Net zoals er een verschil is tussen het bruto en netto inkomen van een medewerker in loondienst, is er ook een verschil tussen je persoonlijk netto inkomen en je uurtarief. Je moet rekening houden met je kosten en de inkomstenbelasting die je moet betalen over je winst.
De rekentool Cao-loon naar zzp-tarief geeft samen met de toelichting en verantwoording en onze cao-kaart inzicht in het omrekenen van salarissen voor werknemers in loondienst naar een redelijke vergoeding voor zelfstandigen die soortgelijke werkzaamheden uitvoeren.
De invloed van belasting
De belastingheffing is een belangrijk verschil tussen zzp en loondienst. Als zzper ben je verantwoordelijk voor het betalen van je eigen inkomstenbelasting en premies voor de volksverzekeringen. Je moet je inkomsten en uitgaven bijhouden in een administratie en je winst zelf berekenen. Dit kan een complex proces zijn, zeker als je ook in loondienst werkt.
In loondienst wordt de loonbelasting alvast ingehouden door je werkgever. Je ontvangt dus al een netto salaris, waar de belasting al van is afgetrokken. Je hoeft je geen zorgen te maken over het berekenen en betalen van je belasting, dat regelt je werkgever voor je.
Wanneer je in loondienst werkt en naast je baan als zzper werkt, moet je rekening houden met de inkomstenbelasting. Je moet je zzp-inkomsten en je loon als werknemer apart opgeven in je belastingaangifte. Het is verstandig om een boekhouding bij te houden en belasting reserves aan te leggen om te voorkomen dat je achteraf grote bedragen moet bijbetalen.
Als je parttime als zzper werkt terwijl je ook in loondienst bent, verandert een aantal zaken rondom je inkomstenbelasting. Het inkomen dat je van je werkgever op je rekening ontvangt is een netto bedrag. De werkgever trekt de voorheffing op de inkomstenbelasting alvast af van je bruto inkomen. Je uurtarief als zzper is niet gelijk aan je inkomen als zzper. Net zoals er een verschil is tussen het bruto en netto inkomen van een medewerker in loondienst, is er ook een verschil tussen je persoonlijk netto inkomen en je uurtarief.
In deze situatie moet je naast je jaarlijkse belastingaangifte ook de inkomsten uit je zelfstandige werkzaamheden indienen bij de Belastingdienst.
Kies je voor zzpen in combinatie met loondienst? Lees hier waar je dan op moet letten.
Overige voordelen en nadelen
Naast de verschillen in salarisberekening en belasting, zijn er nog andere voordelen en nadelen verbonden aan het werken in loondienst versus het zijn van zzp'er.
Een belangrijk voordeel van loondienst is de zekerheid van een vast inkomen en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiegeld, pensioen en ziektekostenverzekering. Als zzper ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen en het regelen van je verzekeringen.
Een ander voordeel van loondienst is dat je minder administratieve lasten hebt. Je werkgever regelt de loonadministratie, de belastingaangifte en de premies voor de volksverzekeringen. Als zzper ben je zelf verantwoordelijk voor al deze zaken.
Daarnaast heb je in loondienst recht op een aantal wettelijke rechten, zoals de Wet Arbeid en Zorg en de Wet Werk en Zekerheid. Deze wetten beschermen je tegen onredelijke ontslag en zorgen voor een minimum aantal vakantiedagen. Als zzper heb je deze rechten niet.
Een nadeel van loondienst is dat je minder flexibiliteit hebt dan als zzper. Je moet je aan de werktijden van je werkgever houden en je hebt minder invloed op je eigen werk. Als zzper ben je je eigen baas en kun je zelf je werktijden en projecten bepalen.
Het zzp-bestaan moet geen juk worden. Soms ben je als zzper beter af in loondienst. Volgens het CBS hebben werknemers gemiddeld een hoger inkomen dan zzpers.
Als zzper ben je wendbaar en flexibel⁚ je past je makkelijk aan als dat nodig is. Bijvoorbeeld met een (parttime) baan in loondienst als je extra inkomsten nodig hebt. Dan combineer je het werk als zzper met een baan in loondienst.
Het was de zinssnede uit de Troonrede van 2022 die misschien wel het meeste stof deed opwaaien⁚ Het kabinet vindt dat een vaste baan de norm moet zijn.
De keuze tussen zzp en loondienst is dus afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en omstandigheden.
Een stappenplan voor het omrekenen van je zzp-tarief naar salaris
Als je van zzp naar loondienst wilt gaan, is het belangrijk om te weten welk salaris je kunt verwachten. Je kunt je huidige zzp-tarief omrekenen naar een salaris in loondienst, maar het is niet zo simpel als het omkeren van de berekening. Er zijn een aantal factoren die je in acht moet nemen, zoals je kosten, de belasting en je gewenste netto inkomen.
Hieronder vind je een stappenplan om je zzp-tarief om te rekenen naar een salaris in loondienst⁚
- Bepaal je huidige netto inkomen als zzper. Trek je kosten en de inkomstenbelasting af van je omzet.
- Bepaal het aantal uren dat je per week wilt werken in loondienst.
- Bereken je gewenste bruto salaris. Houd rekening met je netto inkomen als zzper en je gewenste netto inkomen in loondienst. Denk ook aan de belasting die je moet betalen over je salaris.
- Reken je bruto salaris om naar een uurtarief. Deel je bruto salaris door het aantal werkuren per week en vermenigvuldig dit met het aantal weken per jaar.
Een gemiddelde werkmaand telt 21,67 dagen. Wanneer je 3.750 euro deelt door het aantal uren in zon werkmaand kom je uit op ruim 21,50 euro per uur. 19 jun 2024 Als ZZPer bepaal je zelf je tarieven, wat betekent dat je vaak meer kunt verdienen dan in loondienst. ZZPers rekenen doorgaans hogere ...
Je kunt ook gebruik maken van een online rekentool om je zzp-tarief om te rekenen naar een salaris in loondienst. Deze rekentools houden rekening met alle relevante factoren, zoals je kosten, de belasting en je gewenste netto inkomen.
Het is belangrijk om te bedenken dat dit slechts een indicatie is. De werkelijke salaris die je zult ontvangen in loondienst kan afwijken van de berekende salaris, afhankelijk van de specifieke arbeidsvoorwaarden van je nieuwe werkgever.
Tips voor het combineren van zzp-werk met loondienst
Het combineren van zzp-werk met loondienst kan een uitdagende maar lonende keuze zijn. Je profiteert van de zekerheid van een vast inkomen en de flexibiliteit van het ondernemerschap. Maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn om te voorkomen dat je overbelast raakt of in de problemen komt met de belasting.
Hier zijn enkele tips voor het combineren van zzp-werk met loondienst⁚
- Maak duidelijke afspraken met je werkgever. Laat je werkgever weten dat je naast je baan als werknemer ook zzp-werk doet. Bespreek de uren die je beschikbaar bent voor je werkgever en de invloed die je zzp-werk heeft op je beschikbaarheid.
- Houd je administratie goed bij. Zorg ervoor dat je je inkomsten en uitgaven voor zowel je zzp-werk als je werk in loondienst gescheiden houdt. Dit maakt het makkelijker om je belastingaangifte te doen.
- Plan je tijd goed in. Het combineren van twee banen kan behoorlijk intensief zijn. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt voor beide banen en voor je privéleven. Stel realistische doelen voor je zzp-werk en plan je werktijden efficiënt in.
- Maak gebruik van online tools. Er zijn verschillende online tools die je kunnen helpen met het beheren van je administratie, het plannen van je tijd en het vinden van nieuwe klanten.
- Zoek naar ondersteuning. Praat met andere zzpers die ook in loondienst werken. Zij kunnen je waardevolle tips en advies geven.
Als je je goed voorbereidt en je tijd goed inplant, kan het combineren van zzp-werk met loondienst een succes worden.
Voordat je vol enthousiasme je eigen bedrijf begint, is het slim om de financiële gevolgen even op een rij te zetten. De extra inkomsten uit loondienst geven je meer ruimte zodat je kunt blijven ondernemen.
Werk je als zzper ook in loondienst? Lees alles wat je moet weten, inclusief antwoorden op 11 veelgestelde vragen over deze combinatie.
In loondienst naast zzp? Maak afspraken met je werkgever en regel alles rond loonheffing, loonheffingskorting, inkomstenbelasting en KOR.
De keuze tussen zzp en loondienst
De keuze tussen zzp en loondienst is een persoonlijke keuze die afhangt van je eigen voorkeuren, omstandigheden en doelen. Er is geen goed of fout antwoord, het is belangrijk om alle factoren te overwegen en een keuze te maken die bij je past.
Als je op zoek bent naar zekerheid en stabiliteit, dan is loondienst misschien een betere optie. Je hebt een vast inkomen, secundaire arbeidsvoorwaarden en wettelijke bescherming.
Als je daarentegen meer flexibiliteit en vrijheid wilt, dan is zzp'er worden misschien een betere optie. Je bent je eigen baas, bepaalt je eigen werktijden en projecten en hebt meer invloed op je carrière.
Het is belangrijk om te bedenken dat zzp'er zijn ook risico's met zich meebrengt. Je bent zelf verantwoordelijk voor je inkomen, je pensioen en je verzekeringen. Je moet ook zelf je administratie bijhouden en je belastingaangifte doen.
Als je overweegt om van zzp naar loondienst te gaan, is het belangrijk om je huidige situatie te evalueren. Ben je tevreden met je huidige inkomen en werk-levenbalans? Ben je klaar voor meer zekerheid en stabiliteit?
Als je overweegt om van loondienst naar zzp te gaan, is het belangrijk om je goed te informeren over de risico's en de voordelen. Ben je klaar om je eigen baas te zijn? Ben je bereid om meer verantwoordelijkheid te nemen?
Uiteindelijk is de keuze tussen zzp en loondienst een persoonlijke beslissing. Weeg alle voor- en nadelen goed af en maak een keuze die bij je past.
Zzp of loondienst Alle informatie die je nodig hebt om een beslissing te maken om als zzp aan de slag te gaan of in loondienst te blijven werken.
Weegt het zzp-schap op tegen de veiligheid van vaste dienst?
Bekijk ook
Loondienst naar ZZP: Hoe bereken je je tarief?
Salaris naar ZZP: Rekentool en tips voor het bepalen van je tarief >>
ZZP Schilder Zoekt naar Werk: Tips voor Succes
Als ZZP schilder op zoek naar werk? Ontdek tips om meer klanten te vinden en je bedrijf te laten groeien. >>
Van freelance naar loondienst: alles wat je moet weten
Freelance naar loondienst: Stappenplan, Voor- en Nadelen & Tips >>
Vacatures Sociaal Werker ZZP: Vind jouw droombaan
Sociaal Werker ZZP: Werken met passie en impact >>
Werk als ZZP'er zonder diploma: vind jouw niche!
ZZP'er worden zonder diploma: kansen en mogelijkheden. >>