Duurzaam ondernemen bij Shell: Investeringen en initiatieven

De ambities van Shell

Shell streeft ernaar om de productie van traditionele brandstoffen in 2030 met 55% te verminderen en meer koolstofarme brandstoffen te leveren, zoals biobrandstoffen voor wegvervoer en luchtvaart, en waterstof;

Shell ziet aardgas als een essentiële bouwsteen voor een duurzame energievoorziening, en energieopwekking in het bijzonder.

Shell investeert jaarlijks 23 tot 27 miljard euro. 95% van dat geld gaat naar zaken die slecht zijn voor het klimaat, zoals de winning van olie en gas.

Shell investeert veel meer in fossiele dan in groene energie. Hoe serieus is het oliebedrijf met de energietransitie?

Shell heeft dus als missie om de energiebehoeftes van de maatschappij te voorzien op een economische, sociaalbewuste en milieubewuste wijze; zowel nu als in de toekomst.

Kritiek op de investeringen van Shell

Ondanks de enorme winst die Shell in 2022 heeft geboekt, maakt Shell geen plannen om meer geld in groene energie te investeren. Dit terwijl de huidige recordwinsten gebruikt zouden kunnen worden om de enorme investeringen in duurzame energie te doen die nodig zijn om de klimaatcrisis aan te pakken.

Shell heeft de afgelopen vijf jaar de eigen doelen voor investeringen in hernieuwbare energie niet gehaald. Shell investeerde 3,2 miljard dollar in duurzame energie, maar het grootste deel van de investeringen van Shell blijft in fossiele brandstoffen, omdat het bedrijf geen doelstelling heeft om zijn totale CO2-uitstoot te verminderen.

De kritiek op Shell's investeringen in duurzame energie is tweeledig. Enerzijds worden de investeringen te laag gevonden, terwijl anderzijds wordt beargumenteerd dat Shell te veel investeert in fossiele brandstoffen. Shell wordt verweten te traag te zijn in de omschakeling naar duurzame energie.

De energietransitie van Shell

Shell laat zijn klimaatdoelen varen, meldt het olie- en gasbedrijf vandaag in zijn strategie-update; Het bedrijf verwatert het doel om de gemiddelde CO2-uitstoot per eenheid energie met 20% te verlagen. 3 jaar geleden wilde Shell nog (relatief) 20% minder CO2 uitstoten in 2030. Dit doel was al schandalig laag en liet ruimte voor groei. En nu wordt dat doel nog verder verlaagd naar tussen de 15% en 20% minder CO2-uitstoot ten opzichte van 2016. Bovendien heeft Shell het doel voor 2035 losgelaten.

Shell heeft een lange periode van lagere rendementen voor de boeg, wil het een toekomst in alternatieve energiebronnen veiligstellen. Dat Shell-ceo Wael Sawan mogelijk de groene energietak van het bedrijf wil afstoten is een begrijpelijke beslissing, zegt analist Jean-Paul van Oudheusden.

Shell gaat meer investeren in projecten met duurzame energie. De activiteiten zullen worden aangestuurd vanaf een nieuwe campus in Den Haag.

De rol van Shell in de toekomst van energie

Shell werkt aan innovatieve technologieën die het mogelijk maken om op steeds meer uitdagende locaties meer en betaalbare energie te winnen. De energietoekomst, volgens Shell, wordt gekenmerkt door een mix van energiebronnen, waaronder hernieuwbare energie, aardgas en kernenergie.

Shell wil een belangrijke speler worden in de energietransitie. Het bedrijf investeert in diverse projecten, zoals windparken, zonne-energie en waterstof. Shell is van mening dat aardgas een belangrijke rol kan spelen in de energietransitie. Het bedrijf beschouwt aardgas als een 'brugbrandstof' die kan helpen om de wereldwijde energiebehoeften te voldoen totdat hernieuwbare energiebronnen volledig zijn ontwikkeld.

Het MakeTheFuture programma van Shell speelt in op de ontwikkelingen en de verschillende initiatieven die kunnen bijdragen aan een energierijke, CO2-arme toekomst.

De toekomst van Shell

Shell heeft een lange periode van lagere rendementen voor de boeg, wil het een toekomst in alternatieve energiebronnen veiligstellen. De vraag is of Shell in staat is om deze transformatie te maken. Het Deense energiebedrijf Ørsted vond zichzelf al opnieuw uit en richt zich nu vrijwel helemaal op duurzame energie. Kan Shell ook zon transformatie doormaken?

Shell heeft de afgelopen jaren diverse groene initiatieven opgezet, maar de vraag is of deze initiatieven voldoende zijn om de energietransitie te realiseren.

Of Shell succesvol zal zijn in de energietransitie, is onzeker. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren al laten zien dat het traag is in het veranderen van zijn strategie. De tijd zal uitwijzen of Shell in staat is om een ​​leider te worden in de energiesector van de toekomst.

Bekijk ook

Shell & Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: De Feiten

Shell: Hoe Maatschappelijk Verantwoord Is Het Echt? >>

Duurzaam Ondernemen: Steun van de Overheid

Ontdek hoe de overheid duurzaam ondernemen stimuleert en welke subsidies en regelingen er zijn. >>

KVK Duurzaam ondernemen: Alles wat je moet weten

Duurzaam ondernemen met de KVK: Tips en tools >>

ZZP'er in het weekend? Ontdek de voordelen en nadelen

Weekendwerk als ZZP'er: alles wat je moet weten >>

E-loket Rijksdienst: Alles voor Ondernemend Nederland

E-loket: Digitaal regelen voor ondernemers >>