Overgang van Onderneming: Overname, Overdracht & Tips

Wat is een overgang van onderneming?

De Wet overgang van onderneming is een wettelijke regeling die de rechten van werknemers beschermt bij de verkoop, fusie of splitsing van een onderneming. Volgens de wet is er sprake van een overgang van onderneming als een bedrijf, of een onderdeel daarvan, via een overeenkomst wordt overgenomen door een ander bedrijf. Dit kunnen verschillende overeenkomsten zijn, bijvoorbeeld⁚ ... De overdracht kan betrekking hebben op ondernemingsactiviteiten...

Waarom is de overgang van onderneming belangrijk?

De Wet overgang van onderneming is van groot belang om de positie van werknemers te beschermen bij een overname, fusie of splitsing. De belangrijkste reden voor deze bescherming is dat de overdracht van een onderneming een grote impact kan hebben op het leven van werknemers. Zij kunnen te maken krijgen met een nieuwe werkgever, nieuwe arbeidsvoorwaarden, een andere werkomgeving en mogelijk zelfs een verhuizing. De wet zorgt ervoor dat werknemers niet aan hun lot worden overgelaten en dat hun rechten worden gewaarborgd tijdens deze overgang.

De Wet overgang van onderneming heeft als belangrijkste doel om de positie van bestaande personeelsleden te beschermen bij een overname, fusie of splitsing. Wel is een belangrijke voorwaarde van kracht. Bij de overgang van onderneming moet sprake zijn van een overdracht van een bedrijfsonderdeel...

De regeling van de Wet overgang onderneming is niet alleen van toepassing als een gehele onderneming wordt overgedragen zoals bij een fusie of overname, maar ook als de overdracht een onderdeel van een onderneming betreft, zoals in feite vaak het geval is bij outsourcing. Voldoende is het dat in het kader ... van de onderneming is sprake, wanneer de overnemer is te zien als de voortzetter van de onderneming, daar deze in de situatie verkeert waarin hij dezelfde of vergelijkbare activiteiten kan gaan ontplooien....

Om de rechten van werknemers bij de verkoop, fusie of splitsing van een onderneming te beschermen is een speciale wettelijke regeling in het leven geroepen⁚ de regeling rondom de overgang van een onderneming.

De werknemers behouden een (vergelijkbare) rechtspositie. Dit geldt in beginsel ook voor de overname van de pensioenregelingen, al zijn hierop een aantal uitzonderingen. Van overgang van onderneming is sprake, wanneer de identiteit van de verkochte onderneming na overdracht behouden blijft.

In sommige gevallen kan een bedrijfsovername kwalificeren als een zogenaamde overgang van onderneming. Van een overgang van onderneming is sprake wanneer een economische eenheid ten gevolge van een overeenkomst, fusie of splitsing overgaat, maar na die overgang zijn identiteit behoudt.

Wat zijn de voorwaarden voor een overgang van onderneming?

Om te bepalen of er sprake is van een overgang van onderneming, moeten er aan drie belangrijke voorwaarden worden voldaan. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in de Wet overgang van onderneming en in de CAO 32 bis. De drie voorwaarden zijn⁚

  1. Er moet sprake zijn van een overdracht van een onderneming of een deel daarvan. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een fusie, overname of splitsing.
  2. De overdracht moet plaatsvinden via een overeenkomst. Dit kan een koopovereenkomst, een fusieovereenkomst of een andere relevante overeenkomst zijn.
  3. De overdracht moet betrekking hebben op een economische eenheid, waarbij de identiteit van de onderneming of het deel daarvan na de overdracht behouden blijft. Dit betekent dat de onderneming of het deel daarvan in wezen hetzelfde blijft, ook al is de eigenaar veranderd.

Een overeenkomst tussen de werkgever die zijn onderneming overdraagt en de werkgever die de onderneming overneemt. Zijn deze drie voorwaarden niet voldaan, dan is CAO 32 bis niet van toepassing. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer alleen de aandelen worden verkocht (shared deal) of...

De mogelijkeovername van eenonderneming vormt lang niet altijd goed nieuws voor de werknemers van dieonderneming. Het komt nogal eens voor dat deonderneming...

In veel gevallen zal bij outsourcing, splitsing, fusie ofovername de Wetovergang van onderneming van toepassing zijn. Daarbij gaan de betrokken werknemers...

In veel gevallen gaat het om de verkoop van eenonderneming, waarbij de ondernemer zijn activa gaat verkopen. Naast koop zal ook huur eenovergang van de...

De gevolgen van een overgang van onderneming voor werknemers

De overgang van een onderneming heeft belangrijke gevolgen voor werknemers. In principe blijven hun arbeidsovereenkomsten van kracht, maar er kunnen wel veranderingen optreden. De belangrijkste gevolgen zijn⁚

  • Nieuwe werkgever⁚ De werknemer krijgt een nieuwe werkgever, de overnemer van de onderneming. Dit kan betekenen dat er nieuwe arbeidsvoorwaarden gelden.
  • Mogelijke wijziging arbeidsvoorwaarden⁚ De nieuwe werkgever kan de arbeidsvoorwaarden van de werknemer wijzigen, bijvoorbeeld wat betreft salaris, werktijden of andere voorwaarden. De werknemer heeft wel recht op informatie en overleg over deze wijzigingen.
  • Overgang van pensioenregelingen⁚ In de meeste gevallen gaan de pensioenregelingen van de oude werkgever over naar de nieuwe werkgever. Er kunnen echter wel uitzonderingen op deze regel zijn, dus het is belangrijk om hierover goed geïnformeerd te zijn.
  • Overgang van CAO⁚ De CAO waaraan de oude werkgever gebonden was, gaat in principe over naar de nieuwe werkgever. De werknemer blijft dus gebonden aan dezelfde CAO-voorwaarden.

De arbeidsovereenkomst zoals die was aangegaan met de oude werkgever blijft in principe ook onder de nieuwe werkgever gelden. Dit betekent onder andere dat de CAO waaraan de oude werkgever gebonden was overgaat op de nieuwe werkgever. Na een overgang van onderneming kunnen daarom (tijdelijk)...

In het kader van eenovername bedrijf worden de werknemers beschermd en niet aan hun lot overgelaten! Dankzij CAO nr. 32bis genieten werknemers...

Door het enkele feit van deovergang van onderneming, wordt de arbeidsovereenkomst afgesloten tussen de werknemer en de vervreemder (de oude werkgever) van...

De rol van de ondernemingsraad bij een overgang van onderneming

De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol bij een overgang van onderneming. De OR heeft het recht om geïnformeerd te worden over de geplande overdracht en om mee te praten over de gevolgen voor de werknemers. De OR kan de werkgever adviseren over de overdracht en kan namens de werknemers onderhandelen met de nieuwe werkgever over de voorwaarden voor de overgang.

De OR heeft een aantal belangrijke rechten bij een overgang van onderneming, waaronder⁚

  • Recht op informatie⁚ De werkgever is verplicht om de OR tijdig en volledig te informeren over de geplande overdracht. De OR heeft recht op alle relevante informatie, zoals de reden voor de overdracht, de identiteit van de nieuwe werkgever, de gevolgen voor de werknemers en de planning van de overdracht.
  • Recht op overleg⁚ De OR heeft recht om met de werkgever te overleggen over de gevolgen van de overdracht voor de werknemers. De OR kan voorstellen doen om de gevolgen voor de werknemers te verzachten, bijvoorbeeld door middel van een sociaal plan.
  • Recht op instemming⁚ In sommige gevallen heeft de OR recht om in te stemmen met de overdracht. Dit is bijvoorbeeld het geval als de overdracht belangrijke gevolgen heeft voor de werkgelegenheid of de arbeidsvoorwaarden van de werknemers.

De OR kan een belangrijke rol spelen bij het beschermen van de belangen van de werknemers bij een overgang van onderneming. Het is daarom belangrijk dat de OR goed geïnformeerd is over de overdracht en dat de OR zijn rechten kent en gebruikt.

Lees hier welke rol de or speelt bij overgang van onderneming. [...] [...] [end of information from the Internet]

De rechten van werknemers bij een overgang van onderneming

Werknemers hebben verschillende rechten bij een overgang van onderneming. Deze rechten zijn vastgelegd in de Wet overgang van onderneming en in de CAO 32 bis. De belangrijkste rechten van werknemers zijn⁚

  • Recht op behoud van arbeidsovereenkomst⁚ De arbeidsovereenkomst van de werknemer blijft in principe van kracht na de overgang van de onderneming. De werknemer gaat automatisch over naar de nieuwe werkgever.
  • Recht op informatie⁚ De werkgever is verplicht om de werknemers tijdig en volledig te informeren over de geplande overdracht. De werknemers hebben recht op alle relevante informatie, zoals de reden voor de overdracht, de identiteit van de nieuwe werkgever, de gevolgen voor de werknemers en de planning van de overdracht.
  • Recht op overleg⁚ De werkgever is verplicht om met de werknemers te overleggen over de gevolgen van de overdracht. De werknemers hebben recht om hun standpunt te bepleiten en om voorstellen te doen om de gevolgen voor de werknemers te verzachten.
  • Recht op bescherming van arbeidsvoorwaarden⁚ In principe blijven de arbeidsvoorwaarden van de werknemer na de overdracht van kracht. De nieuwe werkgever mag de arbeidsvoorwaarden van de werknemer niet zomaar wijzigen. De werknemer heeft wel recht op overleg over eventuele wijzigingen.
  • Recht op ontslagbescherming⁚ De werknemer heeft recht op ontslagbescherming. De nieuwe werkgever mag de werknemer niet zomaar ontslaan vanwege de overdracht. De werknemer heeft wel recht op een ontslagvergoeding als hij ontslagen wordt.
  • Recht op overgang van pensioenregelingen⁚ In de meeste gevallen gaan de pensioenregelingen van de oude werkgever over naar de nieuwe werkgever. Er kunnen echter wel uitzonderingen op deze regel zijn, dus het is belangrijk om hierover goed geïnformeerd te zijn.

Het is belangrijk dat werknemers hun rechten kennen en gebruiken. Als werknemers zich zorgen maken over de gevolgen van de overdracht, kunnen ze contact opnemen met hun vakbond of met een advocaat.

Rechten en plichten In geval van overgang van een (zelfstandig deel van de) onderneming gaat een medewerker van rechtswege over naar de overnemer. Hij volgt als het ware (het deel van) de onderneming waarin hij werkzaam is, terwijl hij hiervoor niets hoeft te doen.

De plichten van de nieuwe werkgever bij een overgang van onderneming

De nieuwe werkgever heeft een aantal belangrijke plichten na een overgang van onderneming. Deze plichten zijn bedoeld om de rechten van de werknemers te beschermen en om ervoor te zorgen dat de overgang soepel verloopt. De belangrijkste plichten van de nieuwe werkgever zijn⁚

  • Informatieplicht⁚ De nieuwe werkgever is verplicht om de werknemers tijdig en volledig te informeren over de overgang. Dit betekent dat de werknemers op de hoogte moeten worden gebracht van de reden voor de overdracht, de identiteit van de nieuwe werkgever, de gevolgen voor de werknemers en de planning van de overdracht. De werkgever moet de informatie ook op een begrijpelijke manier presenteren.
  • Overlegplicht⁚ De nieuwe werkgever is verplicht om met de werknemers te overleggen over de gevolgen van de overdracht. Dit overleg moet plaatsvinden voordat de overdracht daadwerkelijk plaatsvindt. De werknemers hebben recht om hun standpunt te bepleiten en om voorstellen te doen om de gevolgen voor de werknemers te verzachten.
  • Behoud van arbeidsvoorwaarden⁚ De nieuwe werkgever is verplicht om de arbeidsvoorwaarden van de werknemers in principe te behouden. De werkgever mag de arbeidsvoorwaarden van de werknemers niet zomaar wijzigen. De werknemer heeft wel recht op overleg over eventuele wijzigingen.
  • Ontslagbescherming⁚ De nieuwe werkgever mag de werknemers niet zomaar ontslaan vanwege de overdracht. De werknemer heeft recht op een ontslagvergoeding als hij ontslagen wordt. De werknemer heeft ook recht op een redelijke opzegtermijn.
  • Overgang van pensioenregelingen⁚ In de meeste gevallen gaan de pensioenregelingen van de oude werkgever over naar de nieuwe werkgever. De nieuwe werkgever is verplicht om de pensioenregelingen van de werknemers over te nemen. De werknemers behouden hun opgebouwde pensioenrechten.

De nieuwe werkgever heeft de plicht om de werknemers te informeren over de overgang en om met de werknemers te overleggen over de gevolgen van de overdracht. De nieuwe werkgever moet ook de arbeidsvoorwaarden van de werknemers behouden en de werknemers beschermen tegen ontslag.

In geval van overgang van de onderneming worden de rechten en plichten van...

De overgang van pensioenregelingen bij een overgang van onderneming

Bij een overgang van onderneming gaan de pensioenregelingen van de oude werkgever in principe over naar de nieuwe werkgever. Dit betekent dat de werknemers hun opgebouwde pensioenrechten behouden en dat ze blijven deelnemen aan het pensioenfonds van de oude werkgever. Er kunnen echter wel uitzonderingen op deze regel zijn, waardoor de pensioenregelingen niet automatisch overgaan. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als⁚

  • De pensioenregelingen van de oude en de nieuwe werkgever wezenlijk van elkaar verschillen. In dit geval kan de nieuwe werkgever de pensioenregelingen van de oude werkgever niet zomaar overnemen. De werknemers kunnen dan te maken krijgen met andere pensioenvoorwaarden.
  • De nieuwe werkgever geen pensioenregeling heeft. In dit geval moet de nieuwe werkgever een nieuwe pensioenregeling opzetten voor de werknemers die van de oude werkgever overkomen.
  • De overdracht van de pensioenregelingen niet in het belang van de werknemers is. In dit geval kan de nieuwe werkgever de pensioenregelingen van de oude werkgever niet overnemen. De werknemers kunnen dan te maken krijgen met andere pensioenvoorwaarden of met een lagere pensioenuitkering.

Als de pensioenregelingen niet automatisch overgaan, moeten de werknemers overleg voeren met de nieuwe werkgever over de overgang van de pensioenregelingen. De werknemers kunnen dan samen met de nieuwe werkgever beslissen hoe de overgang van de pensioenregelingen het beste geregeld kan worden. De nieuwe werkgever is verplicht om de werknemers te informeren over de gevolgen van de overdracht voor hun pensioenrechten.

Het is belangrijk dat werknemers goed geïnformeerd zijn over de overgang van hun pensioenregelingen. Ze kunnen informatie inwinnen bij de pensioenfondsadministrateur of bij de vakbond.

De werknemers behouden een (vergelijkbare) rechtspositie. Dit geldt in beginsel ook voor de overname van de pensioenregelingen, al zijn hierop een aantal uitzonderingen. Van overgang van onderneming is sprake, wanneer de identiteit van de verkochte onderneming na overdracht behouden blijft.

Bekijk ook

Wijziging arbeidsvoorwaarden na overgang van onderneming: wat zijn de regels?

Arbeidsvoorwaarden na overgang van onderneming: wat verandert er? >>

Doorstart na faillissement? Ontdek de mogelijkheden!

Ontdek hoe je na een faillissement een succesvolle doorstart kunt maken en je onderneming kunt overdragen. >>

Wet Overgang Onderneming Pensioen: Rechten en plichten

Wet Overgang Onderneming Pensioen: Bescherm je pensioen bij bedrijfsoverdracht >>

Weigering van overgang van onderneming door werknemer: Wat zijn je opties?

Weigering van overgang van onderneming: Wat zijn je opties? >>

Is een bankgarantie aftrekbaar van de inkomstenbelasting?

Bankgarantie: aftrekbaar voor zzp'ers? >>

Bruto inkomen ZZP'er: Alles over je inkomen als ZZP'er

Bruto inkomen ZZP'er: Begrip, berekening en belasting >>