Ontdek hoe je na een faillissement een succesvolle doorstart kunt maken en je onderneming kunt overdragen.

Wat is een doorstart?

Een doorstart is een voortzetting van een bedrijf na faillissement. Dit betekent dat het bedrijf blijft doorgaan‚ maar dan vaak geschoond van veel knellende schulden en/of te hoge lasten. De curator bekijkt of het hele bedrijf of een deel ervan kan blijven draaien. Hierbij blijven de succesvolle delen behouden en worden de minder succesvolle delen stopgezet.

Voordelen van een doorstart

Een doorstart na faillissement biedt verschillende voordelen‚ zowel voor de ondernemer als voor de werknemers. Voor de ondernemer kan het de kans bieden om opnieuw te beginnen met een schone lei. De schulden die tot het faillissement hebben geleid‚ blijven achter in het faillissement en de schuldeisers delen dan in de opbrengst van de verkoop van het totaal van de activa (de hele onderneming). Dit betekent dat de ondernemer niet langer met die schuldenlast te maken heeft. Bovendien kan de doorstart een kans zijn om de onderneming te herstructureren en te optimaliseren‚ waardoor deze in de toekomst succesvoller kan worden. Voor de werknemers kan een doorstart betekenen dat ze hun baan behouden en dat ze de kans krijgen om deel uit te maken van een nieuw‚ toekomstbestendig bedrijf. In sommige gevallen kunnen werknemers zelfs profiteren van een verbeterde arbeidsvoorwaarden. De doorstart kan ook een positief signaal zijn voor klanten en leveranciers‚ die zien dat het bedrijf de wil en de capaciteit heeft om door te gaan.

Mogelijkheden voor een doorstart

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een doorstart na faillissement. De meest gebruikelijke optie is de verkoop van de activa van het failliete bedrijf. Dit kan een complete overname zijn‚ waarbij het hele bedrijf wordt verkocht‚ of een gedeeltelijke overname‚ waarbij alleen bepaalde onderdelen van het bedrijf worden verkocht. Een andere mogelijkheid is een doorstart via een 'sterfhuisconstructie'. In dit geval wordt het failliete bedrijf voortgezet onder een nieuwe naam en met een nieuwe rechtspersoon. De schulden van het failliete bedrijf blijven dan achter in het faillissement‚ terwijl de nieuwe rechtspersoon met een schone lei kan beginnen. Het is ook mogelijk om een doorstart te maken via een 'technisch faillissement'. Dit is een soort 'doorstart' waarbij het bedrijf niet officieel failliet wordt verklaard‚ maar wel wordt gereorganiseerd om schulden te verminderen en de bedrijfsvoering te optimaliseren. Deze optie wordt vaak gebruikt voor bedrijven die tijdelijk in financiële problemen verkeren.

Wie is betrokken bij een doorstart?

Een doorstart na faillissement is een complex proces waarbij verschillende partijen betrokken zijn. De belangrijkste spelers zijn⁚

  • De curator⁚ De curator wordt door de rechtbank benoemd om de failliete boedel te beheren; De curator beoordeelt of een doorstart mogelijk is en zo ja‚ hoe deze het beste kan worden gerealiseerd.
  • De failliete onderneming⁚ De failliete onderneming is verantwoordelijk voor het opstellen van een plan voor de doorstart. Dit plan moet worden goedgekeurd door de curator en de rechtbank.
  • De potentiële kopers⁚ Potentiële kopers zijn bedrijven of personen die geïnteresseerd zijn in het overnemen van het failliete bedrijf. De curator zal contact opnemen met potentiële kopers en hen de gelegenheid geven om een bod uit te brengen.
  • De werknemers⁚ De werknemers van het failliete bedrijf zijn natuurlijk ook betrokken bij de doorstart. De curator zal de werknemers informeren over de voortgang van het proces en hun rechten en plichten tijdens de doorstart uitleggen.
  • De schuldeisers⁚ De schuldeisers van het failliete bedrijf hebben ook een rol te spelen bij de doorstart. De curator zal de schuldeisers informeren over de voortgang van het proces en hen de gelegenheid geven om hun mening te geven over het plan voor de doorstart.

Stappenplan voor een doorstart

Een doorstart na faillissement is een complex proces dat verschillende stappen omvat. Hieronder vind je een stappenplan dat je kan helpen om een succesvolle doorstart te realiseren⁚

  1. Beoordeling door de curator⁚ Direct na de uitspraak van het faillissement zal de curator beoordelen of een doorstart mogelijk is. De curator zal de financiële situatie van het bedrijf analyseren en bekijken of er voldoende potentie is om het bedrijf voort te zetten.
  2. Opstellen van een doorstartplan⁚ Als de curator tot de conclusie komt dat een doorstart mogelijk is‚ zal het bedrijf samen met de curator een doorstartplan opstellen. Dit plan moet aangeven welke onderdelen van het bedrijf worden voortgezet‚ hoe de financiering geregeld wordt en hoe de werknemers worden ingezet.
  3. Zoeken naar financiering⁚ Om een doorstart te realiseren‚ is financiering noodzakelijk. Het bedrijf zal moeten zoeken naar investeerders die bereid zijn om geld te investeren in het bedrijf. De curator kan daarbij helpen.
  4. Overdracht van activa⁚ De activa van het failliete bedrijf worden overgedragen aan de nieuwe rechtspersoon die de doorstart realiseert. Dit kan gebeuren via een verkoop van de activa of via een overdracht van de aandelen van het bedrijf.
  5. Goedgekeurde doorstart⁚ De doorstart moet worden goedgekeurd door de rechtbank. De rechtbank zal beoordelen of het doorstartplan realistisch is en of het in het belang is van de schuldeisers.
  6. Start van de doorstart⁚ Als de doorstartplan is goedgekeurd‚ kan de nieuwe rechtspersoon beginnen met het voortzetten van het bedrijf. De nieuwe rechtspersoon is dan verantwoordelijk voor het beheren van het bedrijf en het voldoen aan de financiële verplichtingen.

Bekijk ook

Doorstart na faillissement: Een praktische gids voor ondernemers

Failliet? Herstart je bedrijf met deze stappen voor een doorstart >>

ZZP faillissement aanvragen: Wat zijn de stappen?

ZZP Faillissement: Stap voor stap naar een oplossing >>

Faillissement als ZZP'er: Wat zijn je opties?

Uitkering na faillissement: Wat zijn je mogelijkheden als ondernemer? >>

Beste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor ZZP'ers: vergelijken en besparen

Vind de beste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor je ZZP-activiteit. >>

ZZP Werkvoorbereider Elektrotechniek: Vind je droombaan

ZZP Werkvoorbereider Elektrotechniek: Vacatures & Tips >>