BPM vrijstelling ZZP: een complete gids

BPM-vrijstelling ZZP⁚ wanneer kom je in aanmerking en hoe werkt het?

Sinds 2007 betaal je als ondernemer geen bpm bij de aanschaf van een bestelauto, mits je deze auto voor zakelijke doeleinden gebruikt. Wanneer je de bestelauto vooral privé gebruikt, moet je wel bpm betalen. Deze uitzondering blijft nog t/m 2024 bestaan.

Voor zzpers die overwegen een nieuwe bestelauto aan te schaffen, is het belangrijk te weten dat de vrijstelling voor de bpm alleen nog geldt in 2024. Per 1 januari 2025 zal deze vrijstelling namelijk worden afgeschaft.

Als je de bestelauto voor meer dan 10% gebruikt voor je onderneming heb je recht op vrijstelling. Maar als je de bestelauto tussentijds ombouwt tot personenauto, dan moet je alsnog bpm betalen.

De vrijstelling voor een bestelauto voor de ondernemer (ondernemersvrijstelling) wordt vanaf 1 januari 2025 afgeschaft. De hoogte van de belasting wordt straks gebaseerd op de CO2 uitstoot van de auto.

Wanneer je als ZZPer privé een bestelauto koopt kun je toch gebruik maken van de BPM vrijstelling, de korting op de MRB èn BTW aftrek bij aanschaf. Je brengt de auto dan in als ondernemingsvermogen voor de BTW en kunt daarmee van bovengenoemde voordelen gebruik maken.

De huidige situatie

Op dit moment hoeven ondernemers geen bpm te betalen bij het aanschaffen van een bestelauto. Vanaf 2025 komt hier verandering in⁚ vanaf dat jaar betalen ondernemers dezelfde belastingheffing voor een bestelauto als voor personenautos. De overheid wil met het schrappen van de BPM-vrijstelling de verkoop van emissievrije en zuinige bestelautos stimuleren, zoals de 100% elektrische Renault Master E-Tech en Renault Trafic E-Tech. Als je een elektrische bedrijfswagen koopt, hoef je ook na 2025 geen BPM te betalen.

Bij eerste registratie van het kenteken van je bestelauto wordt door de belastingdienst automatisch de BPM vrijstelling toegekend. Dit betekent ook direct dat ...

De afschaffing van de BPM-vrijstelling

Vanaf 1 januari 2025 wordt de BPM-vrijstelling voor bestelautos afgeschaft. Dit betekent dat ondernemers vanaf die datum BPM moeten betalen voor nieuwe bestelautos, net zoals voor personenauto's. De BPM zal worden berekend op basis van de CO2-uitstoot van de auto. Dit betekent dat zuinigere bestelautos minder BPM zullen kosten dan vervuilende bestelautos.

De overheid wil met deze maatregel de verkoop van emissievrije en zuinige bestelautos stimuleren. Dit is een onderdeel van het streven naar een schonere en duurzamere mobiliteit in Nederland.

Voor elektrische bestelautos blijft de BPM-vrijstelling wel bestaan. Dit betekent dat ondernemers die een elektrische bestelauto kopen, geen BPM hoeven te betalen.

Wie heeft recht op de BPM-vrijstelling?

Momenteel geldt de BPM-vrijstelling voor ondernemers die een bestelauto aanschaffen voor zakelijke doeleinden. Dit betekent dat je recht hebt op de vrijstelling als je de bestelauto voor meer dan 10% van de tijd gebruikt voor je bedrijf. Je moet dan ook kunnen aantonen dat je een ondernemer bent voor de omzetbelasting en over een btw-nummer beschikt.

Vanaf 1 januari 2025 zal de BPM-vrijstelling voor bestelautos worden afgeschaft. Dit betekent dat alle ondernemers, ongeacht het gebruik van de bestelauto, BPM zullen moeten betalen.

Voor elektrische bestelautos blijft de BPM-vrijstelling wel bestaan, ook na 2025. Dit betekent dat ondernemers die een elektrische bestelauto kopen, geen BPM hoeven te betalen.

De overgangsregeling

Er is een overgangsregeling voor bestelautos die voor 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet. Dit betekent dat deze bestelautos, ook na 2025, zonder BPM verkocht kunnen worden. Deze regeling geldt ook voor gebruikte bestelautos die vóór 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze overgangsregeling alleen geldt voor bestelautos die voor 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet. Bestelautos die na deze datum op kenteken worden gezet, vallen onder de nieuwe regels en zullen BPM moeten betalen.

Voor ondernemers die een nieuwe bestelauto willen aanschaffen, is het dus belangrijk om dit voor 1 januari 2025 te doen, om te profiteren van de BPM-vrijstelling.

Wat zijn de gevolgen voor ZZP'ers?

De afschaffing van de BPM-vrijstelling betekent voor ZZP'ers dat de aanschaf van een nieuwe bestelauto duurder wordt. De extra kosten zullen variëren, afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. In sommige gevallen kan de BPM-heffing oplopen tot meer dan €11.000.

Voor ZZP'ers die een nieuwe bestelauto willen aanschaffen, is het belangrijk om de kosten van de BPM mee te nemen in hun budget. Ze kunnen overwegen om een zuinigere bestelauto te kopen, of om te investeren in een elektrische bestelauto.

De afschaffing van de BPM-vrijstelling kan ook leiden tot een toename van de vraag naar gebruikte bestelautos.

Bekijk ook

BTW-vrijstelling voor kleine ondernemingen: Voorwaarden en aanvraag

BTW vrijstelling: Voorwaarden en aanvraag voor kleine ondernemingen >>

BTW Aangifte Kleine Ondernemingen: Vrijstelling en regels

Vrijstelling BTW: Alles wat je moet weten als kleine ondernemer >>

BTW Vrijstelling ZZP in de Zorg: Wanneer ben je vrijgesteld van BTW?

BTW Vrijstelling ZZP in de Zorg: Wanneer ben je vrijgesteld van BTW en hoe werkt het? >>

BTW-Vrijstelling ZZP Zorg Aanvragen: Stap voor stap!

BTW-Vrijstelling ZZP Zorg Aanvragen: Zo doe je het! >>

Wegenbelasting Bestelauto ZZP'er: Alles wat je moet weten

ZZP'er en Wegenbelasting: Bestelwagen en De Juiste Regels >>

180 dagen regeling inkomstenbelasting: Werk je in het buitenland?

180 dagen regeling inkomstenbelasting: Ontdek de voorwaarden en voordelen >>