BTW-Vrijstelling ZZP Zorg Aanvragen: Zo doe je het!
Inleiding
Als zelfstandig zorgverlener heb je niet automatisch een BTW vrijstelling, ook al denken veel zzpers in de zorg van wel. Het is best wel ingewikkeld met de BTW vrijstelling en zzp in de zorg. In dit artikel gaan we in op drie vragen die jij jezelf kunt stellen over de o mzetbelasting zzp.
ZZP-ers in de Zorg en BTW
Het is niet zo dat een zorgverlener wel of niet BTW vrijgesteld is. Een ander woord voor BTW is omzetbelasting. Een ondernemer, zoals een zzper in de zorg, kan niet BTW vrijgesteld zijn. De wet werkt anders. Die kijkt bij het beoordelen van de BTW vrijstelling naar de diensten die jij verleent. Zijn deze diensten wel of niet BTW vrijgesteld? In de zorg zijn veel diensten BTW vrij, maar lang niet alle diensten. Het is dus niet zo dat een zorgverlener BTW vrijgesteld is. Het is mogelijk dat jouw diensten BTW vrijgesteld zijn, maar dat staat niet vooraf vast.
De omzetbelasting zzp stelt dat voor iedere ondernemer moet worden bepaald of er sprake is van BTW plicht. Wanneer ben je plichtig voor de BTW? Als er (i) geen gezag aanwezig is, (ii) je jouw beroep zelfstandig uitoefent en (iii) je deelneemt aan het economisch verkeer, ben je BTW plichtig. Dit is al snel het geval, want ook jij voldoet als zzper in de zorg over het algemeen aan deze spelregels; De BTW vrijstelling en zzp in de zorg wordt dus niet direct geregeld bij de start. Ook voor zzpers in de zorg geldt namelijk dat zij als ondernemer BTW plichtig zijn. Daarom krijgen veel zzpers in de zorg ook een brief van de Belastingdienst met een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. De vraag is vervolgens wel of jouw diensten BTW vrijgesteld zijn. In de praktijk blijkt dat veel zzpers in de zorg BTW vrije diensten leveren.
Let op⁚ ook al bied je BTW vrije diensten aan in de zorg, dan nog dien je BTW aangifte te doen.
Wanneer ben je BTW-plichtig?
De vrijstelling van omzetbelasting zzp in de zorg heeft een belangrijk uitgangspunt. De zorg kent een vrijstelling van de Oomzetbelasting zzp als er handelingen worden verricht die gericht zijn op de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens . Hierbij geldt dus dat de zorgverlener rechtstreeks handelingen moet verrichten richting de patiënt / cliënt. Wanneer je daadwerkelijke zorg aan de mens verleent, maak je kans op BTW vrijstelling. Maar let op⁚ je moet wel opgeleid zijn om zorg te kunnen bieden die gericht zijn op de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens . Dit is lang niet voor alle zorgverleners het geval. Een veelgestelde vraag van zorgmedewerkers is of je zonder diploma kunt werken als zzp in de zorg . Wij raden dit af. De Belastingdienst vraagt steeds vaker om bewijs van jouw diplomas.
Wil je hier meer over lezen? Lees dan ons artikel BTW in de zorg en zzp-ers. Hoe zit het precies?
Hoe zit het nu met de wet BIG, BTW vrijstelling en zzp in de zorg? Zoals gezegd zijn diensten die te maken hebben met persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens BTW vrijgesteld. De vraag aan jou is of jij die diensten levert en hiervoor opgeleid bent. Daarnaast zijn er een aantal beroepen die BTW vrijgesteld zijn verklaard. Dit komt omdat deze beroepen namelijk uitgaan van persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens. Deze beroepen vind je terug in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG). Het is bepaald dat de beroepen die onder de Wet BIG vallen vrijgesteld zijn van BTW. Beroepen die onder de wet BIG vallen vind je hier .
Let op⁚ ook al heb je een BIG geregistreerd beroep, dan wil dat niet zeggen dat jouw diensten altijd BTW vrijgesteld zijn. Lees verder!
Wat zijn BTW-vrije diensten in de Zorg?
Hoe werkt BTW vrijstelling en zzp in de zorg bij bemiddeling? Veel zzpers in de zorg worden bemiddeld om aan opdrachten te komen. De manier waarop je wordt bemiddeld en hoe je wordt uitbetaald heeft gevolgen voor jouw BTW plicht.
Voor de BTW plicht is het belangrijk om te kijken naar hoé je bemiddeld wordt. Heb jij direct een overeenkomst met jouw opdrachtgever en staat de bemiddelaar hiernaast? Dan word je zuiver bemiddeld en werkt de bemiddelaar faciliterend aan het proces. Zet het bureau zichzelf tussen jou en jouw opdrachtgever? Dan is er sprake van onzuivere bemiddeling en dat heet tussenkomst. De zorgorganisatie rekent af met het bemiddelingsbureau en jij stuurt jouw factuur naar het bemiddelingsbureau. Daarmee is niet de zorgorganisatie, maar het bureau jouw opdrachtgever. Op dat moment moet je BTW in rekening brengen omdat het bureau als uitzendbureau functioneert richting de zorginstelling.
Je begrijpt dat bij onzuivere bemiddeling het bureau jouw opdrachtgever is. Als je veel soorten opdrachten doet via dat ene bureau zal dit bureau vaak als één klant worden gezien door de Belastingdienst. Daarom is zuivere bemiddeling beter dan onzuivere. Maar ook als je op een zuivere manier wordt bemiddeld én je BTW vrijgestelde diensten verricht, kun je nog steeds in een BTW probleem terecht komen. De manier waarop je wordt uitbetaald door de opdrachtgever is namelijk van belang. Deze manier van uitbetaling wordt bepaald door het bemiddelingsbureau en daar zitten verschillen in tussen bureaus.
Het komt voor dat de manier waarop het bemiddelingsbureau en de zzper factureren, ertoe leidt dat de Belastingdienst de zzper tóch als BTW plichtig ziet. Met BTW problemen tot gevolg. In de praktijk zien we voorbeelden waarbij het bemiddelingsbureau onbedoeld BTW problemen bij de zzper veroorzaakt. Dit komt omdat het bemiddelingsbureau probeert zowel de opdrachtgever als de zzper te ondersteunen. B emiddelaars willen graag zorginstellingen ontzorgen met de financiële administratie. De bureaus factureren dan de zorginstellingen. Het komt ook voor dat bureaus aan de zzper vragen om het bemiddelingsbureau een factuur te sturen. Een goede check op de constructie van het bureau kan veel duidelijkheid geven. De omzetbelasting zzp in de zorg is geen vaststaand feit en is afhankelijk van jouw situatie als zzper en hoe jij wordt bemiddeld. Gijs Steijsiger is fiscaal juridisch specialist. Hij biedt administratieve ondersteuning en expertise voor zzpers in de zorg, bemiddelaars en opdrachtgevers. We vragen hem om zijn ervaringen. Btw-vraagstukken zijn veel ingewikkelder dan zzpers, intermediairs en opdrachtgevers denken. Sla maar eens het Wetboek Omzetbelasting open. Dan heb je met allerlei Europese richtlijnen te maken. We zien bij onze klanten dat daar best wel veel fout in gaat. We zien voorbeeld zzpers die geen BTW vrijgestelde diensten leveren, maar wel BTW vrij factureren. Dat is onverstandig. Bij bemiddelaars zien we vaak gebeuren dat ontvangsten verkeerd worden geboekt in de grootboekrekening. Sommige bemiddelaars boeken de inkomsten als omzet en zien dan hun omzet groeien. De facturen van zzpers in de zorg worden vervolgens als kosten, inclusief BTW afgeboekt. Daarmee kan er een probleem voor de zzper ontstaan, die zelf geen BTW rekent, maar wel met BTW in de boeken van de bemiddelaar komt te staan. Wil jij als zzper in de zorg advies over jouw situatie en wil jij duidelijkheid over de omzetbelasting zzp in de zorg? Stuur ons een bericht >> Voldoe jij al aan de Wtza? Met deze checklist controleer je of jij voldoet aan de Wet Toetreding Zorgaanbieders die van kracht is sinds 1 januari 2022.
De rol van de Wet BIG
Met deze checklist controleer je of jij voldoet aan de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen Zorg die van kracht is sinds 1 januari 2016.
Het zzp-schap voor zorgprofessionals biedt mooie kansen, maar komt ook met verantwoordelijkheden en verplichtingen.
Krijg inzicht in risicos en hoe je ermee om kan gaan als zzper in de zorg.
Ken jij hét service abonnement voor zzpers in de zorg al? Als zzper in dezorg ontvang je na het inschrijven bij de Kamer van Koophandel twee brieven van de Belastingdienst. De eerste brief betreft hetbtw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. De tweede brief betreft de vaststelling van de belastingplicht.
Vrijstellingen vanbtw. Zijn uw leveringen van goederen en diensten vrijgesteld? Of moet ubtw in rekening brengen? In een aantal branches en voor een aantal activiteiten bent u vrijgesteld vanbtw. U brengt dan geenbtw in rekening.
Als je toch geenBTWvrijstelling blijkt te hebben als zzper in dezorg liggen de gevolgen daarvan bij jouzelf. In onze online training gaan we uitgebreid in op hetBTW vraagstuk en de rol van bemiddelingsconstructies.
Zorgdiensten die behoren tot het verzekeringspakket van de Wet langdurigezorg zijn vrijgesteld vanbtw. Voorwaarde voor devrijstelling is dat in een indicatiebesluit is opgenomen dat de cliënt is aangewezen op deze zorgdiensten.
Uiteindelijk heeft de Hoge Raad bepaald dat geneeskundige diensten verricht aan de mens vrijgesteld zijn van btw. Dat betekent dat voo [...] [...] [end of information from the Internet]
Bemiddeling en BTW
EenBTWvrijstelling wil zeggen dat al jouw werkzaamheden binnen dezorg vrijgesteld zijn van Belasting Toegevoegde Waarde (BTW). Je hoeft geenBTW in rekening te brengen bij je klanten. Maar je kunt ook geenBTW terugvragen over jouw inkoop facturen.
Btw-vrijstellingaanvragen. Toch is het mogelijk om eenBtw-vrijstelling aan te vragen. Je verzoekt de inspecteur van de belasting dan om je vrij te stellen omBtw-aangifte te doen. Dit kan indien je alleen diensten levert die belast zijn met 0btw.
In deze blog geven we je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van eenbtw-vrijstelling en bieden we je een voorbeeldbrief voor hetaanvragen van eenbtw-vrijstelling. Zo kun je op een correcte en formele manier je verzoek indienen bij de Belastingdienst.
Информация с сайта https://www.zzp-erindezorg.nl/blog/btw-vrijstelling-en-zzp-in-de-zorg-hoe-zit-het/: BTW vrijstelling en zzp in de zorg. Hoe zit het? Expert zzp-schap in de zorg. Als oud verpleegkundige en ervaren zzper, schrijft Lex sinds 2006 over de positie van zzpers in de zorg. Gratis overzicht met top 5 risicos Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl Wtza Wkkgz Webinars Nieuwsbrief Home ⸺ Blog ⸺ BTW vrijstelling en zzp in de zorg. Hoe zit het?
Als zelfstandig zorgverlener heb je niet automatisch een BTW vrijstelling, ook al denken veel zzpers in de zorg van wel. Het is best wel ingewikkeld met de BTW vrijstelling en zzp in de zorg. In dit artikel gaan we in op drie vragen die jij jezelf kunt stellen over de o mzetbelasting zzp.
Het is niet zo dat een zorgverlener wel of niet BTW vrijgesteld is. Een ander woord voor BTW is omzetbelasting. Een ondernemer, zoals een zzper in de zorg, kan niet BTW vrijgesteld zijn. De wet werkt anders. Die kijkt bij het beoordelen van de BTW vrijstelling naar de diensten die jij verleent. Zijn deze diensten wel of niet BTW vrijgesteld? In de zorg zijn veel diensten BTW vrij, maar lang niet alle diensten. Het is dus niet zo dat een zorgverlener BTW vrijgesteld is. Het is mogelijk dat jouw diensten BTW vrijgesteld zijn, maar dat staat niet vooraf vast.
BTW-vrijstelling aanvragen
De omzetbelasting zzp stelt dat voor iedere ondernemer moet worden bepaald of er sprake is van BTW plicht. Wanneer ben je plichtig voor de BTW? Als er (i) geen gezag aanwezig is, (ii) je jouw beroep zelfstandig uitoefent en (iii) je deelneemt aan het economisch verkeer, ben je BTW plichtig. Dit is al snel het geval, want ook jij voldoet als zzper in de zorg over het algemeen aan deze spelregels. De BTW vrijstelling en zzp in de zorg wordt dus niet direct geregeld bij de start. Ook voor zzpers in de zorg geldt namelijk dat zij als ondernemer BTW plichtig zijn. Daarom krijgen veel zzpers in de zorg ook een brief van de Belastingdienst met een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. De vraag is vervolgens wel of jouw diensten BTW vrijgesteld zijn. In de praktijk blijkt dat veel zzpers in de zorg BTW vrije diensten leveren.
Let op⁚ ook al bied je BTW vrije diensten aan in de zorg, dan nog dien je BTW aangifte te doen.
De vrijstelling van omzetbelasting zzp in de zorg heeft een belangrijk uitgangspunt. De zorg kent een vrijstelling van de Oomzetbelasting zzp als er handelingen worden verricht die gericht zijn op de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens . Hierbij geldt dus dat de zorgverlener rechtstreeks handelingen moet verrichten richting de patiënt / cliënt. Wanneer je daadwerkelijke zorg aan de mens verleent, maak je kans op BTW vrijstelling. Maar let op⁚ je moet wel opgeleid zijn om zorg te kunnen bieden die gericht zijn op de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens . Dit is lang niet voor alle zorgverleners het geval. Een veelgestelde vraag van zorgmedewerkers is of je zonder diploma kunt werken als zzp in de zorg . Wij raden dit af. De Belastingdienst vraagt steeds vaker om bewijs van jouw diplomas.
Wil je hier meer over lezen? Lees dan ons artikel BTW in de zorg en zzp-ers. Hoe zit het precies?
Conclusie
Hoe zit het nu met de wet BIG, BTW vrijstelling en zzp in de zorg? Zoals gezegd zijn diensten die te maken hebben met persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens BTW vrijgesteld. De vraag aan jou is of jij die diensten levert en hiervoor opgeleid bent. Daarnaast zijn er een aantal beroepen die BTW vrijgesteld zijn verklaard. Dit komt omdat deze beroepen namelijk uitgaan van persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens. Deze beroepen vind je terug in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG). Het is bepaald dat de beroepen die onder de Wet BIG vallen vrijgesteld zijn van BTW. Beroepen die onder de wet BIG vallen vind je hier .
Let op⁚ ook al heb je een BIG geregistreerd beroep, dan wil dat niet zeggen dat jouw diensten altijd BTW vrijgesteld zijn. Lees verder!
Hoe werkt BTW vrijstelling en zzp in de zorg bij bemiddeling? Veel zzpers in de zorg worden bemiddeld om aan opdrachten te komen. De manier waarop je wordt bemiddeld en hoe je wordt uitbetaald heeft gevolgen voor jouw BTW plicht.
Voor de BTW plicht is het belangrijk om te kijken naar hoé je bemiddeld wordt. Heb jij direct een overeenkomst met jouw opdrachtgever en staat de bemiddelaar hiernaast? Dan word je zuiver bemiddeld en werkt de bemiddelaar faciliterend aan het proces. Zet het bureau zichzelf tussen jou en jouw opdrachtgever? Dan is er sprake van onzuivere bemiddeling en dat heet tussenkomst. De zorgorganisatie rekent af met het bemiddelingsbureau en jij stuurt jouw factuur naar het bemiddelingsbureau. Daarmee is niet de zorgorganisatie, maar het bureau jouw opdrachtgever. Op dat moment moet je BTW in rekening brengen omdat het bureau als uitzendbureau functioneert richting de zorginstelling.
Bekijk ook
BTW-vrijstelling voor kleine ondernemingen: Voorwaarden en aanvraag
BTW vrijstelling: Voorwaarden en aanvraag voor kleine ondernemingen >>
BTW Aangifte Kleine Ondernemingen: Vrijstelling en regels
Vrijstelling BTW: Alles wat je moet weten als kleine ondernemer >>
BTW Vrijstelling ZZP in de Zorg: Wanneer ben je vrijgesteld van BTW?
BTW Vrijstelling ZZP in de Zorg: Wanneer ben je vrijgesteld van BTW en hoe werkt het? >>
Wat is de Boekwaarde van een Onderneming? Begrippen Verklaard
Boekwaarde van een Onderneming: Begrip & Berekening >>
Taxi huren voor ZZP'ers: Tips en bespaartips
ZZP'er: Taxi huren voor zakelijke ritten >>