Omzetbelasting aangifte voor startende ondernemers: Een complete gids
Wanneer doe je aangifte?
De meeste startende ondernemers doen eens per kwartaal btw-aangifte. Soms moet je de btw-aangifte maandelijks of jaarlijks doen. Dit beslist de Belastingdienst, het hangt af van wanneer je je als ondernemer aanmeldt bij de Kamer van Koophandel. Doet u per kwartaal of per maand aangifte? Dan doet u dat uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover u aangifte doet. Doet u per jaar aangifte? Dan doet u aangifte vóór 1 april van het eerstvolgende jaar.
De eerste aangifte
Als startende ondernemer ontvangt u van de Belastingdienst een bericht wanneer u voor de eerste keer aangifte moet doen. Deze aangifte kunt u online doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk. U logt in met eHerkenning of DigiD. U kunt ook btw-aangifte doen via administratiesoftware of via een fiscaal dienstverlener. De eerste keer dat je aangifte moet doen, ontvang je een bericht van de Belastingdienst. Vervolgens kun je online je aangifte doen. Als startende ondernemer kan je je eerste btw-aangifte digitaal of op papier ontvangen. Dit hangt af van wanneer je je als ondernemer aanmeldt bij de Kamer van Koophandel. Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, krijg je automatisch een bericht van de Belastingdienst met daarin informatie over de btw-aangifte. In de meeste gevallen krijg je als startende ondernemer de eerste btw-aangifte op papier uitgereikt. Doe je per kwartaal of per maand aangifte? Dan doe je dat uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover u aangifte doet. Doet u per jaar aangifte? Dan doet u aangifte vóór 1 april van het eerstvolgende jaar.
Hoe doe je aangifte?
U doet online btw-aangifte in Mijn Belastingdienst Zakelijk. U logt in met eHerkenning of DigiD. U kunt ook btw-aangifte doen via administratiesoftware of via een fiscaal dienstverlener. Doe je als (startende) ondernemer zonder personeel zelfstandig aangifte inkomstenbelasting? Hier moet u op letten. 1) Doe altijd aangifte, ook als je nog geen omzet hebt! Ook als startende ondernemer moet je per kwartaal (tenzij anders is bepaald) btw aangifte doen. Als je ... De eerste keer dat je aangifte moet doen, ontvang je een bericht van de Belastingdienst. Vervolgens kun je online je aangifte doen. Als startende ondernemer kan je je eerste btw-aangifte digitaal of op papier ontvangen. Dit hangt af van wanneer je je als ondernemer aanmeldt bij de Kamer van Koophandel. Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, krijg je automatisch een bericht van de Belastingdienst met daarin informatie over de btw-aangifte. In de meeste gevallen krijg je als startende ondernemer de eerste btw-aangifte op papier uitgereikt. Doe je per kwartaal of per maand aangifte? Dan doe je dat uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover u aangifte doet. Doet u per jaar aangifte? Dan doet u aangifte vóór 1 april van het eerstvolgende jaar.
Wat moet je weten over de btw-tarieven?
Als startende ondernemer ben je verplicht om je bezig te houden met omzetbelasting (btw). Een goed begrip van hoe btw werkt, inclusief de verschillende tarieven, wat wel en niet aftrekbaar is en hoe de aangifteprocedures verlopen, is van belang voor een gezonde financiële bedrijfsvoering. Je betaalt de omzetbelasting over je omzet. De omzetbelasting zit op je producten en diensten en breng je in rekening aan je klant bovenop de prijs van je product of dienst zelf. De meeste ondernemers krijgen met aangifte omzetbelasting te maken. Je betaalt de omzetbelasting over je omzet. De omzetbelasting zit op je producten en diensten en breng je in rekening aan je klant bovenop de prijs van je product of dienst zelf. Om het jouw als startende ondernemer gemakkelijk te maken, zijn er verschillende boekhoudpakketten op de markt waarmee je eenvoudig uw btw-aangifte doet. Een selectie van geschikte programmas vind je onder deze pagina. Geen btw aftrekken. Over een aantal uitgaven mag je de btw niet aftrekken. In de meeste gevallen doen ondernemers ieder kwartaal btw-aangifte, maar er zijn uitzonderingen mogelijk. Je kunt aanvragen om maandelijks of jaarlijks btw-aangifte te doen, maar dan moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bereken je btw met de btw-calculator.
Aftrekposten voor startende ondernemers
Als startend ondernemer krijg je met omzetbelasting en de btw-aangifte te maken. Van het berekenen van de omzetbelasting voor zzpers tot de verschillende btw-tarieven⁚ dit moet je weten over btw. De btw-aangifte⁚ de meeste (startende) ondernemers en zzpers krijgen ermee te maken. In deze checklist lees je alles over de aangifte omzetbelasting ️ Als startende ondernemer krijg je waarschijnlijk te maken met omzetbelasting, ook wel bekend als btw. In dit overzicht lees je alles wat je moet weten over de btw. Wanneer moet je bijvoorbeeld je btw-aangifte doen? Wanneer je een onderneming start, krijg je te maken met omzetbelasting (btw). Over de btw moet je aangifte doen per maand, kwartaal of jaar. Maar hoe werkt dit nou precies? Je leest het in dit artikel. U begint op 23 november met uw onderneming en meldt zich op 11 mei van het volgende jaar aan bij de Kamer van Koophandel. U moet aangifte doen per kwartaal. U krijgt van ons 2 papieren aangiften, voor 2 verschillende jaren; Belastingaangifte doen is verplicht, ook als je (nog) weinig verdient. Als startend ondernemer kun je wel verschillende aftrekposten gebruiken, waardoor je minder belasting betaalt .
Bekijk ook
Kans op Controle Belastingdienst ZZP: Wees voorbereid
Belastingdienst Controle ZZP: Wat te doen? >>
Doorlopende machtiging Belastingdienst: Alles wat je moet weten
Doorlopende machtiging Belastingdienst voor Inkomstenbelasting: Een handige gids >>
Belastingdienst Handhaven ZZP: Wat zijn de regels en hoe blijf je compliant?
Ontdek de regels van de Belastingdienst voor ZZP'ers en hoe je kunt zorgen dat je compliant blijft. Voorkom boetes en problemen! >>
Belastingaangifte ZZP'er en loondienst: hoe werkt het?
ZZP'er en loondienst: belastingaangifte in één keer! >>
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering ZZP-zorg: vergelijk en bespaar
Vergelijk beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen voor ZZP'ers in de zorg >>