Pensioen afkoop: Aangifte doen en de belasting

Wat is afkoop pensioen?

Afkoop pensioen betekent dat u uw pensioenrechten in één keer uitbetaald krijgt. Dit is vaak het geval bij kleine pensioenen die u heeft opgebouwd bij verschillende werkgevers. In plaats van een levenslange uitkering krijgt u dan eenmalig een bedrag uitgekeerd‚ waarover u inkomstenbelasting moet betalen. De afkoopgrens voor kleine pensioenen is in 2022 520‚35 bruto per jaar. De afkoopgrens is in 2018 467‚89‚ in 2019 474‚11 en in 2020 en 2021 484‚09.

Afkoop pensioen en inkomstenbelasting

Wanneer u uw pensioen afkoopt‚ wordt het volledige bedrag in één keer belast met inkomstenbelasting. Dit betekent dat u waarschijnlijk een hoger belastingtarief zult betalen dan wanneer u uw pensioen in termijnen zou ontvangen. Omdat de belasting over de gehele uitkering in één keer wordt geheven‚ mist u de spreiding van de belastingbetaling over de toekomstige pensioenuitkeringen. De belasting die u moet betalen‚ hangt af van uw totale inkomen in het jaar van de afkoop. Vaak valt de afkoop van een klein pensioen in de hoogste belastingschijf van 49‚5% (2022)‚ waardoor een groot deel‚ of zelfs alles‚ van de pensioenafkoop in deze schijf terechtkomt.

Het is belangrijk om te onthouden dat u niet alleen inkomstenbelasting moet betalen over de afkoop van uw pensioen‚ maar ook over de loonheffing die de pensioenuitvoerder heeft ingehouden. De pensioenuitvoerder houdt loonbelasting in op het bedrag van de afkoop. Dit wordt weergegeven op de jaaropgaaf die u ontvangt over de afkoop. De loonheffing die u al betaald heeft‚ wordt verrekend met uw totale belastingaangifte.

Het is verstandig om te overwegen of afkopen van uw pensioen wel de beste keuze voor u is. Als u een laag inkomen heeft‚ kunt u bijvoorbeeld overwegen om uw pensioen later af te laten kopen‚ wanneer uw inkomen hoger is en u in een lager belastingtarief valt. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een financieel adviseur om de beste keuze voor uw situatie te bepalen.

De pensioenuitvoerder die het pensioen afkoopt houdt loonbelasting in. Op internet vind je rekentools waarmee u het netto bedrag van afkoop klein pensioen zelf kunt berekenen. Je ontvangt van de afkoop een jaaropgaaf waarop je ziet hoeveel precies op de uitkering aan belasting is ingehouden.

Als u uw pensioen afkoopt‚ wordt de gehele uitkering in een keer belast en waarschijnlijk tegen het hoogste inkomstenbelasting tarief. Door een eenmalige afkoop van pensioen is er geen levenslange pensioenuitkering en geen spreiding van belastingbetaling over de toekomstige pensioenuitkeringen. Dit zijn al twee redenen om goed aandacht aan uw pensioen te geven.

Stel‚ je koopt op je 67e jaar jouw kleine pensioen dat je hebt opgebouwd bij ABP af. Het pensioen dat je hebt opgebouwd is 350‚- per jaar. Dat is kleiner dan het grensbedrag en mag dus worden afgekocht. ABP betaalt dan aan jou een bedrag van 6.769‚77 ineens.

Aangifte inkomstenbelasting na afkoop pensioen

Wanneer u uw pensioen afkoopt‚ ontvangt u een jaaropgaaf van de pensioenuitvoerder. Deze jaaropgaaf bevat alle relevante informatie over de afkoop‚ inclusief het bedrag van de afkoop‚ de ingehouden loonheffing en eventuele andere relevante gegevens. Deze jaaropgaaf is van groot belang voor uw aangifte inkomstenbelasting.

U moet het bedrag van de afkoop opnemen in uw aangifte inkomstenbelasting in box 1. U kunt de gegevens van uw jaaropgaaf gebruiken voor uw aangifte inkomstenbelasting. De loonheffing die is ingehouden op de afkoop‚ wordt verrekend met uw totale belastingaangifte. U kunt de afkoop van uw pensioen netto berekenen voor 2023 of 2024 met behulp van online rekentools.

Door het invullen van uw aangifte inkomstenbelasting kunt u het exacte bedrag bepalen dat u aan belasting moet betalen of terugkrijgt. U kunt de aangifte inkomstenbelasting als proef invullen om te kijken wat u terugkrijgt‚ voordat u deze daadwerkelijk instuurt. U kunt tot 5 jaar belasting terugvragen.

Als u (een deel van) de te veel of ten onrechte ontvangen inkomsten zelf terugbetaalt‚ kunt u de belasting hierover terugvragen bij uw aangifte door negatieve inkomsten op te geven. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een toeslag heeft ontvangen die u niet had mogen ontvangen.

Betaalt u zelf vrijwillig (een deel van) uw pensioenpremie? Als uw pensioenregeling voldoet aan de voorwaarden‚ dan mag u de vrijwillige pensioenpremie aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. Vraag aan uw werkgever of pensioenverzekeraar of de betreffende pensioenregeling voldoet.

Als u een partner heeft‚ is het verstandig om zoveel mogelijk met het inkomen te schuiven‚ bijvoorbeeld met het vermogen in box 3. Probeer dit uit bij het verdelen van het inkomen in de digitale aangifte. Als senior heeft u meestal twee inkomensbronnen‚ de AOW en een aanvullend pensioen.

Als u uw lijfrenteverzekering‚ lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht afkoopt‚ betaalt u belasting over het bedrag dat u krijgt. En vanaf een bepaalde afkoopsom betaalt u ook revisierente. Hoeveel belasting u betaalt‚ hangt af van de premies die u hebt afgetrokken in uw belastingaangifte.

Open uw aangifte inkomstenbelasting 2023 en ga in de rubriek Inkomsten naar Pensioen en andere uitkeringen. 4. Kies bij Soort inkomsten ... Als u pensioen én AOW ontvangt‚ krijgt u door 2 verschillende instanties uitbetaald. Dit is ook het g [...] [...] [end of information from the Internet]

Wanneer is afkoop pensioen mogelijk?

De mogelijkheid om uw pensioen af te kopen hangt af van verschillende factoren‚ waaronder de hoogte van uw pensioen‚ uw leeftijd en de regels van uw pensioenuitvoerder. Over het algemeen is het mogelijk om uw pensioen af te kopen als het een klein pensioen is‚ wat betekent dat de jaarlijkse uitkering lager is dan 520‚35 bruto per jaar. Deze grens is in 2018 467‚89‚ in 2019 474‚11 en in 2020 en 2021 484‚09.

Als u niet langer deelneemt aan een pensioenregeling‚ bijvoorbeeld door een andere baan‚ mag de pensioenuitvoerder uw pensioen onder bepaalde voorwaarden afkopen. Dit is vaak het geval bij kleine pensioenen die u heeft opgebouwd bij verschillende werkgevers. De pensioenuitvoerder heeft de vrijheid om te beslissen of uw pensioen mag worden afgekocht.

Sinds 1 januari 2019 zijn de wettelijke regels rondom afkoop van kleine pensioenen aangepast. Deze aanpassing is ingevoerd omdat veel mensen vaker van baan wisselen dan voorheen‚ waardoor zij vaak bij verschillende werkgevers pensioen opbouwen. De nieuwe regels zijn erop gericht om ervoor te zorgen dat uw pensioen tot uw pensioendatum behouden blijft.

Vanaf 1 augustus 2019 worden kleine pensioenen automatisch overgedragen via het systeem van automatische waardeoverdracht. Dit betekent dat uw pensioen automatisch wordt overgedragen naar uw nieuwe pensioenregeling als u bij uw nieuwe baan ook pensioen opbouwt. Als u geen pensioen opbouwt bij uw nieuwe werkgever‚ blijft uw kleine pensioen staan.

Op 7 juni 2022 is de Tweede Kamer akkoord gegaan met een uitbreiding van de automatische waardeoverdracht van een klein pensioen. Het recht op automatische waardeoverdracht is verruimd en geldt nu ook voor kleine pensioenen die zijn ontstaan indien de werkgever overstapt naar een nieuwe pensioenuitvoerder zonder collectieve waardeoverdracht van het reeds opgebouwde pensioen bij de vorige uitvoerder.

De reden van het stoppen van de pensioenopbouw is niet meer relevant voor de automatische waardeoverdracht. Deze wettelijke bepaling zorgt ervoor dat er meer kleine pensioenen behouden blijven die uiteindelijk tot een groter pensioen kunnen aangroeien.

Belangrijke punten bij afkoop pensioen

Het is belangrijk om verschillende factoren te overwegen voordat u besluit om uw pensioen af te kopen. De afkoop van een pensioen is een belangrijke beslissing met zowel financiële als fiscale consequenties.

Het is verstandig om te overwegen of afkopen van uw pensioen wel de beste keuze voor u is. Als u een laag inkomen heeft‚ kunt u bijvoorbeeld overwegen om uw pensioen later af te laten kopen‚ wanneer uw inkomen hoger is en u in een lager belastingtarief valt. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een financieel adviseur om de beste keuze voor uw situatie te bepalen.

Door het afkopen van pensioen wordt de gehele uitkering in een keer belast en waarschijnlijk tegen het hoogste inkomstenbelasting tarief. Door een eenmalige afkoop van pensioen is er geen levenslange pensioenuitkering en geen spreiding van belastingbetaling over de toekomstige pensioenuitkeringen. Dit zijn al twee redenen om goed aandacht aan uw pensioen te geven.

Ook is het belangrijk om te weten dat u na afkoop geen recht meer heeft op pensioen. U ontvangt eenmalig een bedrag en bent daarna afhankelijk van uw andere inkomstenbronnen.

Het is raadzaam om goed te informeren over de regels en voorwaarden van uw pensioenuitvoerder‚ voordat u een beslissing neemt. De pensioenuitvoerder kan u helpen met het bepalen van de hoogte van de afkoopregeling en de fiscale consequenties.

Het is van belang om uw financiële situatie goed in kaart te brengen voordat u een beslissing neemt over het afkopen van uw pensioen. Heeft u voldoende andere inkomstenbronnen? Heeft u genoeg geld om voor uw levensonderhoud te zorgen? Het is verstandig om deze vragen te beantwoorden voordat u een beslissing neemt.

De automatische waardeoverdracht is een handig systeem voor kleine pensioenen‚ zodat deze niet verloren gaan. Indien uw werkgever wisselt van pensioenuitvoerder en als u nog ergens een klein pensioen heeft staan‚ dan zou u dit pensioen kunnen overdragen naar uw huidige pensioenregeling.

Bekijk ook

Lijfrente afkoop: De fiscale gevolgen voor ondernemers

Lijfrente afkoop als ondernemer: Wat zijn de fiscale voordelen en nadelen? >>

Afkoop Lijfrente & Aangifte Inkomstenbelasting: Alles wat je moet weten

Ontdek alles over de afkoop van lijfrente en de aangifte inkomstenbelasting. Tips & tricks voor een vlotte afhandeling. >>

ASR Pensioen voor ZZP'ers: Alles wat je moet weten!

ASR Pensioen voor ZZP'ers: Vergelijk en vind de beste optie. >>

Zakelijk of privé rijden als ZZP'er: Wat is het beste?

ZZP'er en auto: Zakelijk rijden of privé? >>

Recht op kinderopvangtoeslag als ZZP'er?

Kinderopvangtoeslag als ZZP'er: alles wat je moet weten >>