Gezamenlijke aangifte inkomstenbelasting: Doe je het samen of apart?
Wat is fiscaal partnerschap?
Fiscaal partnerschap betekent dat je samen aangifte inkomstenbelasting kunt doen. Het heeft gevolgen voor je toeslagen, aftrek hypotheekrente en hoeveel belasting jullie betalen. Deze gevolgen werken soms in je nadeel, maar bieden ook kansen om te besparen. Dat kan zomaar honderden euros schelen.
Voordelen van gezamenlijke aangifte
Gezamenlijke aangifte doen kan verschillende voordelen opleveren. Dit zijn de belangrijkste⁚
- Meer aftrekposten⁚ Aftrekposten kunnen meer opleveren als je ze opgeeft bij de ander. Denk hierbij aan hypotheekrenteaftrek, giften, zorgkosten of studiekosten.
- Hogere heffingskorting⁚ Je krijgt soms meer of hogere heffingskorting(en) als je samen aangifte doet.
- Hogere vrijstelling voor vermogen⁚ Je hebt een hogere vrijstelling voor het gezamenlijke vermogen. Dit betekent dat je minder belasting betaalt over je vermogen.
- Profiteren van de aanslaggrens⁚ Partners kunnen veel vaker profiteren van de aanslaggrens. Dit is de grens waarboven je meer belasting moet betalen.
- Minder kans op fouten⁚ Als fiscale partners kunt u ook samen aangifte inkomstenbelasting doen. De kans op fouten is dan kleiner, omdat de gegevens van u en uw partner in dezelfde aangifte staan.
- Maximaal belastingvoordeel⁚ Als fiscaal partners kunt u samen aangifte inkomstenbelasting doen. Daardoor hebt u maximaal belastingvoordeel.
Het is belangrijk om te weten dat de voordelen van gezamenlijke aangifte niet voor iedereen gelden. Sommige mensen kunnen juist nadelen ondervinden van gezamenlijke aangifte. Het is daarom belangrijk om goed te bekijken wat voor jullie de beste optie is.
Gevolgen van fiscaal partnerschap
Fiscaal partnerschap heeft verschillende gevolgen voor je financiële situatie. Het is belangrijk om deze goed te begrijpen voordat je besluit om samen aangifte te doen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste gevolgen⁚
- Toeslagen⁚ De Belastingdienst beschouwt fiscale partners die op hetzelfde adres wonen automatisch als elkaars toeslagpartner. Dit betekent dat jullie de hoogte van elkaars toeslagen beïnvloeden. Dat geldt voor alle toeslagen, dus ook voor de zorgtoeslag.
- Wettelijk samenwonenden⁚ Als wettelijk samenwonenden wordt u gelijkgesteld met gehuwde personen. U moet dus in principe een gezamenlijke aangifte indienen en u wordt samen belast.
- Aangifte na scheiding⁚ Als fiscale partners kunt u samen aangifte inkomstenbelasting doen. Hebt u het hele jaar een fiscale partner? Of kiest u ervoor om het hele jaar als fiscale partners te worden beschouwd?
- Einde fiscaal partnerschap⁚ Woont u samen en bent u fiscale partners? Dan stopt het fiscaal partnerschap zodra u niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. Ook daarvoor geldt dat u in datzelfde jaar nog eenmaal samen aangifte mag doen.
Het is belangrijk om te onthouden dat het fiscaal partnerschap een keuze is. Je kunt er voor kiezen om samen aangifte te doen, maar je kunt er ook voor kiezen om dat niet te doen. De keuze is afhankelijk van je persoonlijke situatie en wat voor jullie het beste is.
Hoe doe je gezamenlijke aangifte?
Gezamenlijke aangifte doen is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Volg deze stappen om je gezamenlijke aangifte in te dienen⁚
- Check of je fiscaal partners bent⁚ De Belastingdienst bepaalt of jullie fiscaal partners zijn. Je kunt dit controleren op de website van de Belastingdienst.
- Inloggen met DigiD⁚ Wilt u samen met uw fiscale partner aangifte doen, dan kan dat alleen als u allebei inlogt en de aangifte ondertekent met uw eigen DigiD. Zorg dus dat u bij elkaar bent en de DigiD-inloggegevens paraat hebt.
- Gezamenlijke aftrek berekenen⁚ Doet u als fiscale partners samen online aangifte, dan berekent u eerst uw gezamenlijke aftrek. Vervolgens mag u die aftrek per aftrekpost naar eigen inzicht verdelen.
- Aangifte invullen⁚ U mag de inkomensbestanddelen en aftrekposten alleen samenvoegen en vervolgens verdelen over beide partners, als de Belastingdienst u het hele jaar 2023 als fiscale partners beschouwt. Bent u in de loop van 2023 getrouwd, gaan samenwonen, gescheiden of hebt u de samenwoning verbroken, dan kunt u in principe nog één keer samen aangifte doen.
- Overleg over de invulling⁚ In dat geval vul je je eigen gegevens in, maar je moet wel overleggen hoe je de aangifte invult. Ook kan het programma vragen hoeveel inkomen je partner had. Dit geldt alleen als je posten hebt die je mag verdelen tussen partners. Denk hierbij aan hypotheekrenteaftrek, giften, zorgkosten of studiekosten.
- Aangifte indienen⁚ Zodra u de aangifte heeft ingevuld, kunt u deze indienen bij de Belastingdienst.
Heeft u vragen over gezamenlijke aangifte? Dan kunt u contact opnemen met de Belastingdienst.
Wanneer stopt het fiscaal partnerschap?
Het fiscaal partnerschap stopt automatisch wanneer jullie niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. Dit betekent dat jullie in principe geen gezamenlijke aangifte meer kunnen doen. Er zijn echter een aantal uitzonderingen⁚
- Gescheiden, maar nog steeds samenwonend⁚ Ja, je mag nog één keer samen belastingaangifte doen. En dit alleen over het jaar waarin jullie zijn gescheiden. Je mag in dit jaar aangifte doen alsof jullie nog steeds fiscaal partner zijn.
- Scheiding in de loop van het jaar⁚ Als u in de loop van het jaar bent gescheiden, kunt u in principe nog een gezamenlijke aangifte doen. Dit is mogelijk tot het einde van het jaar waarin u bent gescheiden.
- Fiscaal partnerschap na scheiding⁚ Het fiscaal partnerschap kan na de scheiding ook weer van kracht worden. Dit is bijvoorbeeld het geval als u opnieuw gaat samenwonen met uw ex-partner.
Het is belangrijk om te onthouden dat het fiscaal partnerschap een keuze is. Je kunt er voor kiezen om samen aangifte te doen, maar je kunt er ook voor kiezen om dat niet te doen. De keuze is afhankelijk van je persoonlijke situatie en wat voor jullie het beste is.
Bekijk ook
Gezamenlijke duikvakantie: Beleef een onvergetelijke onderwateravontuur
Duikvakantie met vrienden: Plan je perfecte onderwateravontuur >>
ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?
Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>
BTW-aangifte ZZP'er: Stapsgewijze handleiding voor een geslaagde aangifte
ZZP'er & BTW: Een complete gids voor jouw btw-aangifte >>
ZZP Uurtarief in de Zorg: Hoeveel Kun je Vragen?
ZZP Uurtarief in de Zorg: Bepaling en Tips voor ZZP'ers >>
Inkomstenbelasting 2014 Berekenen: Een Eenvoudige Gids
Hoe Bereken Je Je Inkomstenbelasting Voor 2014? >>