ZZP Ziek: Welke uitkering kan je aanvragen?

Geen werkgever, geen Ziektewet

Als ZZPer heb je geen werkgever die je loon doorbetaalt tijdens ziekte. Dit betekent dat je geen recht hebt op de Ziektewet-uitkering. Je moet zelf zorgen voor inkomen tijdens ziekte. Gelukkig zijn er verschillende opties om dit te doen.

De ZZP-verzekering van het UWV

Het UWV biedt een vrijwillige ZZP-verzekering voor zelfstandigen die binnen 13 weken na het beëindigen van hun loondienst of uitkering zich aanmelden. Deze verzekering zorgt ervoor dat je tijdens ziekte een Ziektewet-uitkering kunt ontvangen, net zoals werknemers in loondienst.

De vrijwillige ZZP-verzekering is een goede optie voor ZZPers die nog geen 13 weken uit loondienst zijn en voor wie de traditionele AOV te duur is. Deze verzekering dekt je alleen voor ziekte, niet voor arbeidsongeschiktheid. Je kunt je dan maximaal 2 jaar ziek melden en ontvangt 70% van het loon dat je verzekerd hebt.

Om in aanmerking te komen voor de ZZP-verzekering van het UWV, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden⁚

  • Je moet je binnen 13 weken na beëindiging van je loondienst of uitkering aanmelden.
  • De vrijwillige verzekering gaat in 1 dag na het einde van de verplichte verzekering.
  • Je moet minimaal 3 jaar verplicht verzekerd zijn geweest voor ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Let op⁚ de ZZP-verzekering van het UWV dekt alleen ziekte, niet arbeidsongeschiktheid. Als je arbeidsongeschikt raakt, heb je geen recht op een uitkering van het UWV.

De ZZP-verzekering van het UWV is een goede optie voor ZZPers die een betaalbare oplossing zoeken voor hun risico op ziekte tijdens hun werkzaamheden. Het is belangrijk om de voorwaarden goed te lezen en te beoordelen of deze verzekering geschikt is voor jouw situatie.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is een belangrijke verzekering voor ZZPers die hun inkomen willen beschermen tegen de risico's van ziekte en arbeidsongeschiktheid. In tegenstelling tot de ZZP-verzekering van het UWV, die alleen ziekte dekt, biedt een AOV dekking voor zowel ziekte als arbeidsongeschiktheid.

Een AOV-verzekering kan je inkomsten beschermen als je door ziekte of een ongeval niet meer in staat bent om te werken. Je ontvangt dan een maandelijkse uitkering, die je helpt om je vaste lasten te betalen en je levensonderhoud te bekostigen.

Er zijn verschillende soorten AOV-verzekeringen beschikbaar, met verschillende voorwaarden en premies. Je kunt kiezen voor een traditionele AOV, een uitgeklede AOV of een collectieve AOV.

Een traditionele AOV biedt de meeste dekking en beschermt je tot aan je pensioen. Je betaalt hiervoor wel de hoogste premie. Een uitgeklede AOV biedt dekking voor ernstige ziektes en ongevallen, maar niet voor alle vormen van arbeidsongeschiktheid. De premie is lager dan bij een traditionele AOV.

Een collectieve AOV wordt afgesloten door een groep ZZPers, bijvoorbeeld via een brancheorganisatie. Dit kan leiden tot lagere premies.

De hoogte van de AOV-uitkering is afhankelijk van de hoogte van je inkomen en de voorwaarden van je verzekering.

Een AOV-verzekering is een belangrijke investering in je toekomst als ZZPer. Het geeft je gemoedsrust en financiële zekerheid in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Het is belangrijk om de verschillende AOV-verzekeringen goed te vergelijken en een keuze te maken die het beste aansluit bij jouw persoonlijke situatie en behoeften.

Andere opties⁚ Broodfondsen en het Besluit Bijstand Zelfstandigen (BBZ)

Naast de ZZP-verzekering van het UWV en een AOV, zijn er ook andere opties voor ZZPers die ziek worden. Twee van deze opties zijn broodfondsen en het Besluit Bijstand Zelfstandigen (BBZ).

Een broodfonds is een collectief initiatief van ondernemers die elkaar steunen bij ziekte. Deelnemers storten maandelijks een bedrag in het fonds en bij langdurige ziekte ontvangen ze een uitkering uit het fonds. Deze uitkering is meestal beperkt tot maximaal twee jaar en het bedrag is afhankelijk van de hoogte van de inleg.

Broodfondsen zijn een goede optie voor ZZPers die een lage premie willen betalen en die een sterke community van ondernemers zoeken.

Het Besluit Bijstand Zelfstandigen (BBZ) is een gemeentelijke regeling die bedoeld is voor zelfstandige ondernemers die in financiële problemen komen door ziekte. De regeling kan bestaan uit een lening of een periodieke uitkering.

Het BBZ is een tijdelijke oplossing en de voorwaarden verschillen per gemeente. Om in aanmerking te komen voor het BBZ, moet je aantonen dat je geen inkomen kunt genereren door ziekte en dat je geen buffer hebt om je kosten te dekken.

Het BBZ is een vangnet voor ZZPers die in een moeilijke situatie terechtkomen door ziekte. Het is belangrijk om te weten dat het BBZ geen recht is, maar een gunst van de gemeente;

Naast broodfondsen en het BBZ, zijn er nog andere opties voor ZZPers die ziek worden. Zo kunnen ZZPers die in loondienst werken en deeltijd als zelfstandige werken, aanspraak maken op de ZEZ-uitkering (Zwanger en Zelfstandig). Deze uitkering is bedoeld voor ZZPers tijdens zwangerschapsverlof en duurt maximaal 16 weken.

Het is belangrijk om te weten dat er geen universele oplossing is voor ZZPers die ziek worden. De beste optie is afhankelijk van je persoonlijke situatie en behoeften.

Tijdelijke uitkering tijdens zwangerschap⁚ ZEZ-uitkering

Als ZZPer ben je tijdens je zwangerschap niet automatisch verzekerd voor een uitkering. Gelukkig is er voor deze situatie de ZEZ-uitkering (Zwanger en Zelfstandig) van het UWV. Deze uitkering is speciaal bedoeld voor zelfstandige ondernemers tijdens hun zwangerschap en bevallingsverlof.

De ZEZ-uitkering is een tijdelijke uitkering die maximaal 16 weken duurt en bedraagt maximaal het minimumloon. Het is dus geen volledige loonvervangende uitkering, maar het kan je helpen om je vaste lasten te betalen tijdens je zwangerschapsverlof.

Om in aanmerking te komen voor de ZEZ-uitkering, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden⁚

  • Je moet als zelfstandige ondernemer ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.
  • Je moet minimaal 12 maanden als zelfstandige ondernemer werkzaam zijn.
  • Je moet voldoen aan de inkomensvoorwaarden.

De ZEZ-uitkering is een gunstige regeling voor ZZPers die zwanger zijn. Het zorgt ervoor dat je tijdens je zwangerschapsverlof minimaal een basisinkomen hebt.

Net als werknemers in loondienst, bepaal je zelf wanneer je je zwangerschapsverlof in gaat. Je kunt dit doen tussen 6 en 4 weken voor je uitgerekende datum.

Als je in loondienst werkt en daarnaast deeltijd als zelfstandige werkt, heb je ook recht op de ZEZ-uitkering.

De ZEZ-uitkering is een tijdelijke oplossing, maar het kan je helpen om je financiële situatie tijdens je zwangerschap en bevallingsverlof te stabiliseren.

Het is belangrijk om de voorwaarden van de ZEZ-uitkering goed te lezen en te beoordelen of je in aanmerking komt voor deze uitkering.

Langdurige ziekte⁚ Wat zijn je opties?

Als je als ZZPer langdurig ziek bent, is de situatie complexer dan wanneer je in loondienst werkt. Je hebt immers geen recht op de Ziektewet-uitkering. De ZZP-verzekering van het UWV dekt je maximaal 2 jaar en ook een AOV heeft een maximale uitkeringsduur.

Wat zijn je opties als je langer dan 2 jaar ziek bent?

Een belangrijke optie is om contact op te nemen met je gemeente. Zij kunnen het Besluit Bijstand Zelfstandigen (BBZ) toepassen. Dit is een gemeentelijke kredietregeling voor zelfstandige ondernemers met financiële problemen. De regeling kan bestaan uit een lening of een periodieke uitkering.

Als je geen buffer meer hebt en zelf geen inkomen kunt genereren, kun je bij de sociale dienst van je gemeente aankloppen voor het BBZ. Het is een tijdelijke uitkering en de voorwaarden verschillen per situatie.

Een andere optie is om je aan te melden bij een broodfonds. Broodfondsen zijn collectieven van ondernemers die elkaar steunen bij ziekte. Wanneer je onderdeel bent van een broodfonds en ziek wordt, dan krijg je inkomsten uit het broodfonds die je samen hebt opgebouwd. Deze uitkering is maximaal 2 jaar geldig, let wel op dat de eerste maand voor eigen rekening is.

Het is belangrijk om je goed te informeren over de voorwaarden van het BBZ en broodfondsen.

Naast deze opties, kun je ook contact opnemen met een bedrijfsarts consulent oncologie (BACO). Deze arts kan je adviseren over je rechten en plichten en je helpen om een plan te maken voor je re-integratie.

Langdurige ziekte is een moeilijke situatie voor ZZPers. Het is belangrijk om te weten welke opties je hebt en om hulp te zoeken als je die nodig hebt.

Het is belangrijk om je goed te informeren over je opties en om contact op te nemen met de juiste instanties voor hulp.

Bekijk ook

Ziek als zzp'er: Wat zijn jouw rechten en plichten?

Ziek als zzp'er: Informatie over rechten, plichten en ondersteuning >>

Ondernemer en Ziek: Wat zijn Je Rechten en Plichten?

Ondernemer en Ziek: Een Duidelijke Uitleg over Rechten en Plichten >>

ZZP'er Ziek En Niet Verzekerd: Wat Nu?

Wat Te Doen Als Je Ziek Bent Als ZZP'er Zonder Verzekering? >>

Zakelijke Mobiel voor ZZP'ers: De beste deals

Zakelijke Mobiel: Speciaal voor ZZP'ers >>

Aangifte inkomstenbelasting voor je bedrijf: een handige gids

Aangifte inkomstenbelasting voor je bedrijf: alles wat je moet weten >>