Kilometervergoeding ZZP: De regels en berekening voor je privé auto
Zakelijke kilometers met je privéauto
Rijd je met je privé-auto zakelijke kilometers, dan ligt het helaas anders. In al zijn (of haar?) wijsheid heeft de wetgever ooit besloten dat alle zakelijke autokosten gefinancierd kunnen worden uit de riante kilometervergoeding van 0,19. En dan bedoel ik ook echt ALLE. Auto van de zaak of privé? Wat is voor een ondernemer financieel de beste keuze⁚ een auto van de zaak, of de auto in privé houden en zakelijke kilometers ... Het enige wat je nodig hebt is een duidelijk overzicht van de zakelijk gereden kilometers, met daarin minimaal vermeld⁚ reisdoel, datum, bestemming en het aantal kilometers. Het aantal kilometers vermenigvuldig je met 0,23 en het totaalbedrag kan je overmaken naar je privérekening als...
De kilometervergoeding voor zzpers
Veel zzpers rijden zakelijke kilometers met een privéauto. De zakelijk gereden kilometers met een auto die niet in de zaak is ingebracht, kun je declareren bij jouw eigen bedrijf. Je krijgt dan een kilometervergoeding uitgekeerd van jouw eenmanszaak of B.V. De Belastingdienst staat toe dat je 0,19 euro per zakelijke kilometer aftrekt van je winst. Voor het inbrengen van deze kosten mag je ook de woon-werkkilometers meetellen. Je moet uiteraard de zakelijke kilometers bijhouden gereden met je privéauto.
Hoe bereken je je kilometervergoeding?
Per 1 januari 2024 is het belastingvrije bedrag 0,23 per gereden kilometer. Deze belastingvrije kilometervergoeding geldt ook voor zzpers. Een zzper die met een privé auto zakelijke kilometers aflegt, mag maximaal 0,23 per kilometer onbelast declareren. De fiscale kilometervergoeding bedraagt 23, 21 of 19 cent per zakelijk gereden kilometer. Dat betekent dat je als zzper die vergoeding mag opvoeren als kosten in je aangifte inkomstenbelasting. Je dient met een rittenadministratie voor jouw privé-auto aan te tonen hoeveel ritten je privé maakt en welke kilometers je zakelijk rijdt. Je hebt daarmee een duidelijk overzicht van alle zakelijke kilometers en kunt deze vergoeding onbelast declareren.
Welke kosten zijn aftrekbaar?
Afschrijvingen op de auto kun je niet aftrekken van de winst, omdat de auto tot je privévermogen behoort. Wel mag je voor zakelijke ritten 0,19 per kilometer in rekening brengen. Dat is de kilometervergoeding, waarmee je gemaakte kosten bij jouw bedrijf in rekening kunt brengen. Gebruikt u in uw onderneming een vervoermiddel dat uw eigendom is of dat u privé huurt, bijvoorbeeld een auto, motor of een fiets? Dan mag u voor de... Als zzper en ondernemer mag je de kilometers declareren die je bij het zakelijk gebruik van een privéauto rijdt. De kilometervergoeding is 0,23. Het tweede voordeel is dat je als zzper zelfs voor je privéauto de btw op autokosten terug mag vragen. [...] [...] [end of information from the Internet]
Belangrijke tips voor zzpers
Waarom bijhouden⁚ 19 cent per kilometer ... Dekilometervergoeding voor eenprivé-auto vanzzpers geldt voor huurautos en voor eenauto die jeprivé bezit. Door... Er bestaan twee fiscale regelingen voor zzpers met een privé-auto die behoorlijk veel voordeel kunnen opleveren⁚ kilometervergoeding van 23 cent (2024), 21 cent (2023) en 19 cent in oudere jaren; Als je je privéauto gebruikt voor zakelijke ritten, heb je ten eerste recht op een vergoeding van 19 cent per zakelijke kilometer, belastingvrij. Dat geldt ook... Gebruikt u in uw onderneming een vervoermiddel dat uw eigendom is of dat u privé huurt? Trek dan voor zakelijke ritten 0,23 per kilometer van uw winst af.
Bekijk ook
Kilometervergoeding ZZP eigen auto: Alles wat je moet weten
Kilometervergoeding ZZP eigen auto: Zo claim je je kosten >>
Kilometervergoeding ZZP: Zo claim je de juiste vergoeding
Kilometervergoeding ZZP: Verhoog je winst met de juiste kilometervergoeding >>
Kilometervergoeding inkomstenbelasting ZZP: Alles wat je moet weten
Kilometervergoeding inkomstenbelasting ZZP: Alles wat je moet weten >>
Freelancing naast vaste baan: wat zijn de belastingregels?
Freelancing combineren met een vaste baan: zo regel je je belastingzaken >>
Franchise bij Omnium: Start je eigen onderneming met een beproefd concept
Franchise: Start je eigen onderneming met Omnium >>