Inkomsten uit overige werkzaamheden als ZZP'er?
Inleiding
Als zzper met een eigen eenmanszaak moet je inkomstenbelasting (IB) betalen over je bedrijfswinst. Voor een ondernemer werkt de belasting anders dan wanneer je in loondienst bent. En per 2025 gaat box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning) op de schop. In de komende minuten leer je alles over inkomstenbelasting voor ondernemers.
Wanneer spreek je van inkomsten uit overige werkzaamheden?
De Belastingdienst maakt voor de inkomstenbelasting onderscheid tussen 3 bronnen van inkomen⁚ winst uit onderneming, loon uit dienstbetrekking en resultaat uit overige werkzaamheden. Om als ondernemer in aanmerking te komen, moet je met onderneming winst maken. Ben je geen ondernemer voor de Belastingdienst, maar ook niet in loondienst bij een opdrachtgever? In dat geval noemt de Belastingdienst uw inkomsten als resultaat uit overige werkzaamheden. U komt dan niet in aanmerking voor aftrekposten voor ondernemers en andere ondernemersfaciliteiten.
Het kan voorkomen dat je niet in loondienst werkt en fulltime freelancewerk verricht, maar door de Belastingdienst ook niet wordt gezien als ondernemer. Dan vallen jouw verdiensten onder inkomsten uit overige werkzaamheden. De fiscus ziet jou dan als een zogenoemde resultaatgenieter.
Inkomsten uit overige werkzaamheden zijn niet je hoofdinkomen, maar extra inkomsten, zoals klusjes voor vrienden of online verkopen. Je moet deze inkomsten opgeven als je doelbewust zaken doet om geld te verdienen en er winst uit haalt. Als je een klus doet voor vrienden of familie en daarvoor alleen een onkostenvergoeding krijgt, hoef je dit niet op te geven als inkomsten uit overig werk.
Ook als je inkomsten hebt uit eenmalige werkzaamheden, bijvoorbeeld als je meedoet aan een medisch onderzoek of eenmalig een gastcollege geeft, worden deze inkomsten aangemerkt als resultaat uit overige werkzaamheden.
Belangrijkste kenmerken van inkomsten uit overige werkzaamheden
Als je als freelancer of zzp-er inkomsten hebt, die niet kwalificeren als winst uit onderneming, dan worden deze inkomsten voor de inkomstenbelasting in box 1 belast als resultaat uit overige werkzaamheden. Je geeft je inkomsten op als inkomsten uit overige werkzaamheden. De kosten die je maakt mag je van de inkomsten aftrekken. Zoedoende geef je dus alleen je winst op bij je aangifte IB.
Over inkomsten uit overig werk betaal je naast belasting een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Daarnaast zijn er aftrekbare kosten die je van het resultaat uit overige werkzaamheden mag halen.
Het kan voorkomen dat je niet in loondienst werkt en fulltime freelancewerk verricht, maar door de Belastingdienst ook niet wordt gezien als ondernemer. Dan vallen jouw verdiensten onder inkomsten uit overige werkzaamheden. De fiscus ziet jou dan als een zogenoemde resultaatgenieter.
De fiscus ziet jou dan als een zogenoemde resultaatgenieter.
Als je inkomsten uit overige werkzaamheden hebt, moet je dit in de meeste gevallen opgeven aan de Belastingdienst bij je belastingaangifte. Als je een klus doet voor vrienden of familie en daarvoor alleen een onkostenvergoeding krijgt, hoef je dit niet op te geven als inkomsten uit overig werk.
Het tarief zal gemiddeld genomen (veel) hoger liggen dan in loondienst. Toch is het daarmee niet gezegd dat je onder de streep meer overhoudt.
Aangifte inkomstenbelasting voor zzpers
Als zzper met een eenmanszaak moet je inkomstenbelasting (IB) betalen over je bedrijfswinst. Voor een ondernemer werkt de belasting anders dan wanneer je in loondienst bent. En per 2025 gaat box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning) op de schop. In de komende minuten leer je alles over inkomstenbelasting voor ondernemers.
De Belastingdienst maakt voor de inkomstenbelasting onderscheid tussen 3 bronnen van inkomen⁚ winst uit onderneming, loon uit dienstbetrekking en resultaat uit overige werkzaamheden. Om als ondernemer in aanmerking te komen, moet je met onderneming winst maken.
Zodra je als zzper een eigen eenmanszaak bent gestart en je gaat voor je werkzaamheden factureren, dan komt er geld binnen. Dit geld is je omzet waarvan je over de winst, na aftrek van alle gemaakte kosten, uiteindelijk belastingen over moet gaan afdragen.
Inkomstenbelasting en eigen bijdrage ZvW betaal je als ZZPer eenmalig per jaar of maandelijks door middel van een voorlopige aanslag. Vanaf 1 maart kan je aangifte van inkomstenbelasting doen over het voorgaande jaar van jouw onderneming.
De inkomsten uit overige werkzaamheden moet je in de aangifte inkomstenbelasting aangeven. Je kunt een splitsing maken tussen opbrengsten en kosten. Ook moet je jaarlijks een vereenvoudigde balans op te stellen.
Als je niet als ondernemer wordt beschouwd voor de inkomstenbelasting, maar ook niet in loondienst bent bij een opdrachtgever, worden je inkomsten aangemerkt als resultaat uit overige werkzaamheden. De inkomsten uit overige werkzaamheden kan je in je aangifte inkomstenbelasting aangeven. Je kunt een splitsing maken tussen opbrengsten en kosten. Ook dien je jaarlijks een vereenvoudigde balans op te stellen.
Aftrekbare kosten
Van uw inkomsten uit overig werk mag u bepaalde kosten aftrekken. Het verschil tussen de inkomsten en de aftrekbare kosten is uw resultaat uit overig werk. Hierover moet u inkomstenbelasting en een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) betalen.
Zakelijke kosten mag u helemaal aftrekken. Dit zijn kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van uw werk, bijvoorbeeld vakliteratuur. Kosten die geen zakelijk karakter hebben, mag u niet aftrekken. Van kosten die een zakelijk én privékarakter hebben, mag u alleen het zakelijk deel aftrekken.
In dit artikel vertellen we je alles over aftrekbare kosten voor zzpers en hebben we ze allemaal voor je op een rijtje gezet. Wat zijn aftrekbare kosten? In de regel zijn alle kosten die jij als zzper maakt voor je onderneming aftrekbaar. De Belastingdienst bepaalt welk deel aftrekbaar is.
Je belastbare gemaakte winst bereken je door alle inkomsten van je bedrijf op te tellen uit de 3 boxen en hierna alle gemaakte kosten voor je bedrijf eraf te trekken. Het bedrag dat je overhoudt is de winst uit je onderneming.
De Belastingdienst bepaalt welk deel aftrekbaar is. Zakelijke kosten kun je in mindering brengen op de winst, wat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen. Hoe meer je kan aftrekken, hoe minder winst je overhoudt, en hoe minder belasting je moet betalen.
Belangrijke extra taken als zzper
Wij zetten een aantal belangrijke extra werkzaamheden voor zzpers op een rij, zodat je die niet over het hoofd zal zien. Extra taken als zzper⁚ onbetaald. Als zzper betaal je inkomstenbelasting over de winst die je met je bedrijf maakt. Je winst bestaat uit de omzet minus de kosten. De inkomstenbelasting wordt hier dan over berekend. Jaarlijks moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik gemiddeld als zzper?
In dit artikel leg ik je uit met welke soorten belastingen je als ondernemer te maken krijgt. Ook hoeveel je aan belastingen moet afdragen (met rekenvoorbeelden) en wanneer. Verder zal ik je uitleggen welk belastingvoordeel er te behalen valt voor zzpers, zodat je minder belasting gaat betalen.
Bepaal je zelf welke werkzaamheden je verricht en hoe? Beschik je over kapitaal? Steek je 1.225 uur of meer in je bedrijf? Heb je meer dan drie opdrachtgevers? Promoot je jouw bedrijf? Loop je ondernemersrisico? Ben je aansprakelijk voor de schulden van je ondernemer?
Inkomstenbelasting is de belasting die je betaalt over je inkomsten en vermogen. Iedereen die in Nederland werkt of een uitkering krijgt, moet jaarlijks deze inkomstenbelasting betalen. Als zzper betaal je inkomstenbelasting over de winst die je met je bedrijf maakt.
Als u niet in loondienst werkt, maar wel geld verdient, bijvoorbeeld als freelancer of gastouder, moet u uw inkomsten daaruit ook aangeven in uw aangifte inkomstenbelasting. Op deze inkomsten is geen loonheffing ingehouden. Wij noemen dit inkomsten uit overig werk.
Resultaat overige werkzaamheden, ook wel ROW, is een catergorie in de inkomstenbelasting. Als freelancer of zzper kan het zijn dat jij op deze manier jouw inkomsten dient op te geven. Wat ROW is en hoe jij dit in je aangifte dient te verwerken leg ik je uit.
Conclusie
Als je als freelancer of zzp-er inkomsten hebt, die niet kwalificeren als winst uit onderneming, dan worden deze inkomsten voor de inkomstenbelasting in box 1 belast als resultaat uit overige werkzaamheden.
Inkomstenbelasting en eigen bijdrage ZvW betaal je als ZZPer eenmalig per jaar of maandelijks door middel van een voorlopige aanslag. Vanaf 1 maart kan je aangifte van inkomstenbelasting doen over het voorgaande jaar van jouw onderneming.
Resultaat uit overige werkzaamheden zzper Bent u geen ondernemer voor de Belastingdienst, maar ook niet in loondienst bij een opdrachtgever? In dat geval noemt de Belastingdienst uw inkomsten als resultaat uit overige werkzaamheden.
Hoeveel mag je bijverdienen naast je werk? Achter deze vraag schuilt meestal een misverstand. Sommigen denken dat je over extra inkomsten tot een bepaald bedrag geen belasting betaalt. Feitelijk betaal je geen belasting over een inkomen tot 8.700,- op jaarbasis (2023).
Vaak wordt gedacht dat je tot 8.700,- op jaarbasis belastingvrij mag bijverdienen naast je baan, maar dit klopt niet. Het salaris uit je vaste baan wordt namelijk meegerekend. Als dit lager is dan 8.700,- euro per jaar, mag je tot dit bedrag belastingvrij bijverdienen.
Resultaat uit overige werkzaamheden, ook wel ROW, is een catergorie in de inkomstenbelasting. Als freelancer of zzper kan het zijn dat jij op deze manier jouw inkomsten dient op te geven. Wat ROW is en hoe jij dit in je aangifte dient te verwerken leg ik je uit.
De Belastingdienst bepaalt of u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Niet iedereen die ondernemer wil zijn, is ook ondernemer voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst beoordeelt dit.
Bekijk ook
Inkomstenbelasting overige inkomsten: Hoe werkt het voor ZZP'ers?
ZZP Inkomstenbelasting: Uitleg over 'Overige Inkomsten' >>
Inkomstenbelasting: Inkomsten uit overig werk als ZZP'er
Inkomstenbelasting: Inkomsten uit overig werk als ZZP'er >>
Geen inkomsten als ZZP'er: hoe ga je om met kosten en belasting?
Geen inkomsten als ZZP'er: wat zijn je opties en hoe regel je de belasting? >>
Wat Verdient een Vloerenlegger als ZZP'er: Salaris en Inkomsten
Vloerenlegger ZZP: Gemiddelde Inkomsten en Tarieven >>
SEO voor ZZP'ers: tips voor een betere online zichtbaarheid
ZZP'er online gevonden worden? Zo verbeter je je SEO >>