Inkomstenbelasting: Inkomsten uit overig werk als ZZP'er

Wat zijn inkomsten uit overig werk?

Als u niet in loondienst werkt‚ maar wel geld verdient‚ bijvoorbeeld als freelancer of gastouder‚ moet u uw inkomsten daaruit ook aangeven in uw aangifte inkomstenbelasting. Op deze inkomsten is geen loonheffing ingehouden. Wij noemen dit inkomsten uit overig werk. De bronnen van inkomsten voor de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers zijn door de Belastingdienst in drie categorieën ingedeeld⁚ 1. Winst uit onderneming 2. Resultaat uit overige werkzaamheden en 3. Loon uit dienstbetrekking

De belastingtarieven voor inkomsten uit overig werk

Er geldt geen hoger tarief voor inkomen uit overig werk; Je betaalt het gewone belastingtarief over het geld dat je naast je baan verdient. In 2023 is dat 36‚93 tot een inkomen van 73.031. Verdien je meer? Vanaf 73.031 geldt het tarief van 49‚50. Naast inkomstenbelasting betaal je ook een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Goed om te weten is dat de hoogte van de belasting die je betaalt progressief is. Dit betekent dat de je meer belasting betaalt als je inkomen toeneemt. Het belastbaar inkomen uit werk en woning is een oplopend tarief met 2 schijven.

Het belastbaar inkomen in 2024 is als volgt⁚

Schijf 1 | Inkomen | Tarief

1 | t/m 20.142 | 36‚93

2 | van 20.143 tm 33.994 | 40‚85

3 | van 33.995 t/m 68.507 | 49‚50

4 | meer dan 68.507 | 51‚95

In een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting‚ die progressief is en dus hoger wordt naarmate je winst stijgt. Een BV betaalt vennootschapsbelasting‚ die vaak lager is dan inkomstenbelasting. Een heffingskorting is een korting op de inkomstenbelasting (IB) ... van deze heffingskorting is afhankelijk van de hoogte van uw inkomsten. Voor mensen die werken stijgt in 2024 de arbeidskorting met ...

Aangifte doen van inkomsten uit overig werk

Aangifte doen voor de inkomstenbelasting werkt anders voor zzpers dan voor mensen in loondienst. Het is vaak wat ingewikkelder‚ maar als je het slim invult‚ haal je er zeker voordeel uit. Lees ook⁚ de belastingtarieven voor 2024 op een rij Inkomstenbelasting is belasting die elke Nederlander jaarlijks betaalt over zijn of haar inkomen. Ben je in loondienst‚ dan houdt de werkgever maandelijks loonbelasting in. Als zzper moet je eenmaal per jaar aangifte inkomstenbelasting doen. Dit doe je over de winst of het behaalde resultaat. Dit komt boven op het loon dat je in loondienst verdient.

Van uw inkomsten uit overig werk mag u bepaalde kosten aftrekken. Het verschil tussen de inkomsten en de aftrekbare kosten is uw resultaat uit overig werk. Hierover moet u inkomstenbelasting en een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) betalen.

Als je resultaat geniet uit overige werkzaamheden‚ dan ben je geen echte ondernemer en heb je geen recht op de ondernemersaftrek. Je hebt geen recht op de startersaftrek of de mkb-winstvrijstelling. Je mag dan ook geen gebruik maken van de btw-regeling voor kleine ondernemers (KOR). Je hoeft deze inkomsten niet op te geven bij de inkomstenbelasting. Er zijn ook mensen die een eigen bedrijf hebben en daarnaast in loondienst werken of om een andere reden niet heel actief zijn met de onderneming. Dan is de onderneming niet het hoofdinkomen.

Voordelen en nadelen van inkomsten uit overig werk

Net als in loondienst betalen ondernemers een percentage belasting over het inkomen. Hoeveel dit is‚ is dus helemaal afhankelijk van jouw belastbare inkomen. Ondernemers hebben vaak een lagere belastingdruk door belastingvoordelen als de mkb-winstvrijstelling‚ startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. Je betaalt alleen inkomstenbelasting over je winst. Daarnaast beloont de overheid je met verschillende ondernemersvoordelen. Als je meer dan 1.225 uur per jaar werkt aan je zzp bedrijf krijg je zelfstandigenaftrek van 3.750.

Als je als zzper via Alphatrots ... als ondernemer‚ maar als resultaatgenieter. Het inkomen dat je met je werkzaamheden verdient‚ geef je dan aan als inkomsten uit overig werk in box 1 (inkomen uit werk en woning)....

Er zijn geen strikte regels hoeveel je mag bijverdienen als zzper. Het is echter slim om het volgende in gedachten te houden⁚ hoe meer geld je verdient naast je baan in loondienst‚ hoe hoger je belast wordt. Je bijverdiensten worden namelijk opgeteld bij je inkomen uit je baan in loondienst.

Specifieke aandachtspunten voor ZZPers

Iedereen in Nederland moet deze inkomensafhankelijke bijdrage betalen. Bij werknemers wordt dit standaard ingehouden op het loon‚ maar als ondernemer krijg je hiervoor een aparte aanslag. Voor 2024 is de hoogte van de bijdrage Zvw vastgesteld op 5‚32 over maximaal 71.628 belastbare winst. Als zelfstandig ondernemer wordt je inkomen bruto betaald door je klanten en opdrachtgevers. De Belastingdienst heeft recht op een deel van dat geld. Over je bedrijfswinst betaal je inkomstenbelasting. Het is dus afhankelijk van de bedrijfswinst hoeveel belasting een ondernemer betaalt.

Ben je ondernemer en heb je een eenmanszaak? Dan moet je over elk jaar aangifte voor de inkomstenbelasting doen. Hier ben je verantwoordelijk voor je eigen administratie. Je moet je eigen belastingen berekenen en op tijd betalen. Als zzper of freelancer ben je aansprakelijk voor schade die je tijdens je werk veroorzaakt.

Als je als zzper via Alphatrots ... als ondernemer‚ maar als resultaatgenieter. Het inkomen dat je met je werkzaamheden verdient‚ geef je dan aan als inkomsten uit overig werk in box 1 (inkomen uit werk en woning)....

Conclusie

In dit artikel gaan we in op alles wat je moet weten over inkomsten uit overig werk voor zzpers. Inkomstenbelasting is de belasting op het inkomen. De hoogte van deze belasting hangt af van het inkomen en is dus niet voor iedereen gelijk. De inkomstenbelasting bestaat uit drie verschillende boxen. Box 1 gaat kortgezegd over de inkomsten uit werk of wonen‚ zoals loon uit dienstbetrekking‚ winst uit onderneming‚ resultaat uit overige werkzaamheden‚ etc. Box-1 is voor inkomsten uit werk en wonen. De winst uit een eenmanszaak valt hieronder. Box-2 gaat over aandelen (aanmerkelijk belang) en is niet van toepassing bij een eenmanszaak. In box-3 betaal je belasting over je privévermogen.

Voor de opgave van je inkomstenbelasting moet je je jaarwinst vaststellen. Daarop kan je nog een aantal aftrekposten toepassen‚ wat er overblijft is je belastbaar inkomen. Vervolgens betaal je belasting zoals iedere Nederlander. Ook online boekhouden met een slim en eenvoudig ...

Bekijk ook

Machtigingscode aanvragen voor inkomstenbelasting: stap voor stap

Machtigingscode aanvragen: eenvoudig en snel >>

ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?

Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>

Erven van een huis: Inkomstenbelasting en erfbelasting

Erven van een Huis: De Belastingregels >>

Kwartaal Aangifte Ondernemers: Belangrijke Informatie

Kwartaal Aangifte: Alles wat u Moet Weten >>

ZZP Beveiliging: Stop met de Stress & Vind Je Droombaan

ZZP Beveiliging: Flexibel & Veilig Werken met Hoge Verdiensten >>