Erven van een Huis: De Belastingregels

De erfbelasting

Erfbelasting is een belasting die u moet betalen als u een erfenis ontvangt. De hoogte van de erfbelasting hangt af van uw relatie met de overledene en de waarde van de erfenis. Als u een huis erft, betaalt u erfbelasting over de waarde van het huis. De waarde van het huis wordt bepaald door de WOZ-waarde. U kunt in de aangifte kiezen welke WOZ-waarde u opgeeft⁚ de WOZ-waarde in het jaar van overlijden of de WOZ-waarde in het jaar na overlijden.

Over een deel van de erfenis betaalt u geen erfbelasting. Dit vrijgestelde bedrag is afhankelijk van uw relatie met de overledene. Als u bijvoorbeeld van uw partner erft, heeft u recht op een grote vrijstelling.

U kunt zelf uitrekenen hoeveel erfbelasting u moet betalen met de Rekenhulp erfbelasting van de Belastingdienst.

De WOZ-waarde

De WOZ-waarde, ofwel de Waarde Onroerende Zaken, is een belangrijk onderdeel van de erfbelasting die u betaalt wanneer u een huis erft. De WOZ-waarde is de waarde die de gemeente aan uw woning toekent en wordt gebruikt voor verschillende belastingdoeleinden, waaronder de erfbelasting.

Wanneer u een huis erft, kunt u bij de aangifte van de erfbelasting kiezen welke WOZ-waarde u hanteert. U kunt de WOZ-waarde van het jaar van overlijden gebruiken of de WOZ-waarde van het jaar na overlijden. Het is voordelig om de laagste waarde te kiezen, omdat dit resulteert in een lagere erfbelasting.

Het is echter belangrijk om te weten dat de WOZ-waarde niet altijd overeenkomt met de werkelijke marktwaarde van uw woning. Als u van mening bent dat de WOZ-waarde te hoog is, kunt u bezwaar indienen bij de gemeente. U kunt dan bewijsmateriaal overleggen om uw standpunt te onderbouwen.

De WOZ-waarde wordt gebruikt om de erfbelasting te berekenen, maar het is niet de enige factor die van invloed is op de hoogte van de belasting. De erfbelasting wordt ook beïnvloed door uw relatie met de overledene en de hoogte van de hypotheek op het huis.

Inkomstenbelasting bij erven

Naast de erfbelasting, die u betaalt over de waarde van de erfenis, kunt u ook te maken krijgen met inkomstenbelasting bij het erven van een huis. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de waarde van het huis, de hypotheekschuld en uw persoonlijke situatie.

Als u het geërfde huis zelf gaat bewonen, wordt de woning in box 1 van de inkomstenbelasting betrokken. Dit betekent dat u inkomstenbelasting betaalt over de fictieve huurwaarde van de woning. De fictieve huurwaarde wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van de woning, verminderd met de hypotheekschuld.

Daarnaast kunt u ook inkomstenbelasting betalen over de rente die u ontvangt over de erfenis. Als u bijvoorbeeld een erfenis ontvangt in de vorm van een bankrekening, betaalt u inkomstenbelasting over de rente die u over dat geld ontvangt.

Het is belangrijk om te weten dat u geen inkomstenbelasting betaalt over de erfenis zelf. De erfenis is vrij besteedbaar en hoeft niet nog eens opgegeven te worden bij uw inkomsten in uw aangifte inkomstenbelasting.

Om de inkomstenbelasting die u moet betalen te minimaliseren, is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed te beoordelen en eventueel een belastingadviseur te raadplegen.

Aangifte erfbelasting

Na het overlijden van de erflater heeft u acht maanden de tijd om aangifte erfbelasting te doen. Als erfgenaam ontvangt u meestal automatisch een aangifteformulier van de Belastingdienst. Mocht u dit formulier niet ontvangen, kunt u het zelf aanvragen bij de Belastingdienst. De aangifte kunt u zowel digitaal als op papier indienen.

Bij het doen van de aangifte erfbelasting moet u de waarde van de erfenis opgeven. Dit omvat alle bezittingen die u heeft geërfd, inclusief het geërfde huis. De waarde van het huis wordt bepaald door de WOZ-waarde, waarover u kunt kiezen welke u hanteert⁚ de WOZ-waarde in het jaar van overlijden of de WOZ-waarde in het jaar na overlijden.

Naast de waarde van de erfenis moet u ook uw relatie met de overledene opgeven, omdat dit van invloed is op de hoogte van de erfbelasting. De Belastingdienst gebruikt deze informatie om te bepalen welk tarief van toepassing is en welk vrijgestelde bedrag u kunt toepassen.

Na ontvangst van uw aangifte zal de Belastingdienst de erfbelasting berekenen en u een aanslag sturen. U heeft dan de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen als u het niet eens bent met de berekening van de erfbelasting.

Aangifte inkomstenbelasting

Naast de aangifte erfbelasting, moet u ook aangifte inkomstenbelasting doen wanneer u een huis erft. Dit is belangrijk omdat de erfenis van invloed kan zijn op uw inkomstenbelasting.

De erfenis, inclusief het geërfde huis, valt onder uw vermogen. Over uw vermogen betaalt u mogelijk inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting die u moet betalen, hangt af van uw persoonlijke situatie en de waarde van de erfenis.

Als u het geërfde huis zelf gaat bewonen, wordt de woning in box 1 van de inkomstenbelasting betrokken. Dit betekent dat u inkomstenbelasting betaalt over de fictieve huurwaarde van de woning.

Daarnaast kunt u ook inkomstenbelasting betalen over de rente die u ontvangt over de erfenis. Als u bijvoorbeeld een erfenis ontvangt in de vorm van een bankrekening, betaalt u inkomstenbelasting over de rente die u over dat geld ontvangt.

Het is belangrijk om te weten dat u geen inkomstenbelasting betaalt over de erfenis zelf. De erfenis is vrij besteedbaar en hoeft niet nog eens opgegeven te worden bij uw inkomsten in uw aangifte inkomstenbelasting.

U moet de erfenis opgeven in de aangifte inkomstenbelasting van het jaar waarin u de erfenis ontvangt. In de meeste gevallen betaalt u in dat jaar nog geen inkomstenbelasting over de erfenis. Dit gebeurt pas vanaf het volgende jaar.

Bekijk ook

Huis Huren als ZZP'er: Tips en Advies

ZZP Huurwoning: De beste opties voor jouw situatie >>

ZZP Kantoor aan Huis: Belastingregels uitgelegd

Kantoor aan Huis als ZZP'er: Wat zijn de belastingregels? >>

Aftrekposten Inkomstenbelasting Aankoop Huis: Zo bespaar je op de kosten

Aftrekposten aankoop huis ZZP: Bespaar op je belastingaangifte >>

Inkomstenbelasting betalen in termijnen: hoe vraag je dit aan?

Inkomstenbelasting in termijnen betalen: een handige oplossing >>

KVK Duurzaam ondernemen: Alles wat je moet weten

Duurzaam ondernemen met de KVK: Tips en tools >>