ZZP en loondienst bij dezelfde werkgever: Ontdek de voordelen en nadelen

De verleiding van zzp'en bij je huidige werkgever

Het is verleidelijk om als zzper aan de slag te gaan bij je huidige werkgever. Je kent de organisatie en de mensen al, en je werkgever kan je misschien wel een mooie klus aanbieden. Maar is dit wel verstandig? En is het überhaupt toegestaan?

Schijnzelfstandigheid⁚ De valkuil

De grootste valkuil bij het combineren van zzp'en en loondienst bij dezelfde werkgever is schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst kijkt met argusogen naar deze constructie, omdat er een grote kans is dat de zzper in werkelijkheid een werknemer is. Dit betekent dat de werkgever in feite de sociale lasten en loonbelasting ontduikt, terwijl de zzper onterecht geen werknemersrechten geniet.

De Belastingdienst hanteert een aantal criteria om te beoordelen of er sprake is van schijnzelfstandigheid. Denk bijvoorbeeld aan de mate van afhankelijkheid van de werkgever, de aard van de werkzaamheden, de mate van zeggenschap over de werktijden en de manier waarop de zzper wordt betaald. Als de zzper in feite dezelfde werkzaamheden uitvoert als voorheen in loondienst, en daarbij dezelfde werktijden en werkomstandigheden heeft, dan is de kans groot dat de Belastingdienst de constructie als schijnzelfstandigheid bestempelt.

De gevolgen van schijnzelfstandigheid zijn ernstig. De werkgever riskeert een boete en naheffing, terwijl de zzper achteraf alsnog loonheffingen moet betalen. Het is dus van groot belang om te zorgen dat de zzp-constructie voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Dit betekent dat je als zzper echt zelfstandig moet zijn, met een eigen bedrijf, eigen klanten en eigen verantwoordelijkheden.

Het is belangrijk om te beseffen dat er een groot verschil is tussen een zzper die een opdracht uitvoert voor zijn oude werkgever en een zzper die een opdracht uitvoert voor een andere opdrachtgever. De Belastingdienst kijkt kritischer naar een zzper die voor zijn oude werkgever werkt, omdat er een grotere kans is op schijnzelfstandigheid.

In 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid, dus het is extra belangrijk om goed te zorgen voor de juiste papieren en afspraken.

De regels van de Belastingdienst

De Belastingdienst heeft duidelijke regels over het combineren van zzp'en en loondienst bij dezelfde werkgever. Om te voorkomen dat je in de valkuil van schijnzelfstandigheid terechtkomt, is het belangrijk om deze regels goed te kennen. De Belastingdienst kijkt naar een aantal belangrijke aspecten om te beoordelen of er sprake is van een echt zelfstandig ondernemerschap⁚

  • Zelfstandigheid⁚ Je moet in staat zijn om je werk te organiseren en te bepalen hoe je je werk uitvoert. Je moet ook zelf verantwoordelijk zijn voor je eigen werk en voor het vinden van nieuwe klanten. Je kunt dus niet afhankelijk zijn van je werkgever voor deze zaken.
  • Risico⁚ Je moet zelfstandig het risico dragen van het ondernemerschap. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen winst en verlies. Je kunt dus niet afhankelijk zijn van je werkgever voor het dragen van financieel risico.
  • Urencriterium⁚ De Belastingdienst hanteert een urencriterium voor zzp'ers. Dit betekent dat je als zzper minimaal 1225 uren per jaar moet werken om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek.
  • Concurrentiebeding⁚ Je moet geen concurrentiebeding hebben getekend bij je werkgever. Dit betekent dat je niet mag werken voor een andere opdrachtgever die met je werkgever concurreert.
  • Relatiebeding⁚ Het is belangrijk om te controleren of je een relatiebeding hebt getekend. Dit betekent dat je na het beëindigen van je dienstverband niet mag werken voor klanten die je tijdens je dienstverband hebt bediend.

Naast deze algemene regels, zijn er ook specifieke regels voor het combineren van zzp'en en loondienst bij dezelfde werkgever. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om na het beëindigen van een dienstverband direct als zzp-er aan het werk te gaan voor je ex-werkgever. De Belastingdienst ziet dit als schijnzelfstandigheid en kan een boete opleggen.

Het is dus belangrijk om met je werkgever afspraken te maken over de voorwaarden waaronder je als zzper voor hem kunt werken. Zorg ervoor dat deze afspraken schriftelijk vastgelegd zijn.

Voorwaarden voor zzp'en naast loondienst

Het is mogelijk om naast je loondienstverband als zzper te werken, zolang je aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoet. Belangrijk is dat je echt zelfstandig bent en je eigen onderneming runt. Dit betekent dat je eigen klanten hebt, je eigen werktijden bepaalt en je eigen risico draagt.

Als je wilt werken als zzper naast je loondienstverband, is het belangrijk om met je werkgever afspraken te maken over de voorwaarden waaronder je dit mag doen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je in de valkuil van schijnzelfstandigheid terechtkomt;

Hieronder vind je een aantal belangrijke voorwaarden die je in gedachten moet houden⁚

  • Duidelijke afspraken⁚ Maak duidelijke afspraken met je werkgever over de aard van je werkzaamheden als zzper, de vergoeding die je ontvangt, de werktijden en de verantwoordelijkheden die je hebt. Leg deze afspraken schriftelijk vast in een overeenkomst.
  • Echte zelfstandigheid⁚ Zorg dat je echt zelfstandig bent in je werk als zzper. Dit betekent dat je zelf klanten moet vinden, je eigen werktijden bepaalt en je eigen risico draagt.
  • Urencriterium⁚ Zorg dat je aan het urencriterium voor zzp'ers voldoet. Dit betekent dat je minimaal 1225 uren per jaar moet werken voor je eigen onderneming.
  • Concurrentiebeding⁚ Controleer of je een concurrentiebeding hebt getekend bij je werkgever. Dit betekent dat je tijdens je dienstverband niet mag werken voor andere opdrachtgevers die met je werkgever concurreren.
  • Relatiebeding⁚ Controleer of je een relatiebeding hebt getekend. Dit betekent dat je na het beëindigen van je dienstverband niet mag werken voor klanten die je tijdens je dienstverband hebt bediend.

Het is altijd verstandig om juridisch advies in te winnen voordat je begint met zzp'en naast je loondienstverband. Zo weet je zeker dat je aan alle voorwaarden voldoet en dat je geen risico loopt op een boete van de Belastingdienst.

De voordelen van zzp'en bij je werkgever

Het combineren van zzp'en en loondienst bij dezelfde werkgever kan voor zowel werkgever als werknemer voordelen opleveren. Voor de werknemer kan het een aantrekkelijke manier zijn om extra inkomsten te genereren en om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Voor de werkgever kan het een manier zijn om flexibel gebruik te maken van de expertise van een ervaren werknemer zonder hem of haar in vaste dienst te hoeven nemen.

Hieronder vind je een aantal voordelen van zzp'en bij je werkgever⁚

  • Extra inkomsten⁚ Als zzper kun je extra inkomsten genereren naast je salaris. Dit kan je helpen om je financiële situatie te verbeteren of om je dromen te realiseren.
  • Meer flexibiliteit⁚ Als zzper ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen werktijden en je eigen werkwijze. Dit kan je meer flexibiliteit geven in je werk en je meer tijd geven om andere dingen te doen die belangrijk voor je zijn.
  • Ontwikkelen van nieuwe vaardigheden⁚ Door als zzper te werken, kun je nieuwe vaardigheden ontwikkelen die je in je huidige baan kunt toepassen. Dit kan je helpen om je carrière te ontwikkelen.
  • Flexibel gebruik van expertise⁚ Voor de werkgever kan het combineren van zzp'en en loondienst een manier zijn om flexibel gebruik te maken van de expertise van een ervaren werknemer. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij projecten die tijdelijk extra mankracht vereisen.
  • Lagere kosten⁚ De werkgever kan door een werknemer als zzper in te huren, besparen op sociale lasten.

Het is belangrijk om te beseffen dat het combineren van zzp'en en loondienst bij dezelfde werkgever niet zonder risico's is. Het is belangrijk om goed te zorgen voor duidelijke afspraken met je werkgever en om te zorgen dat je aan alle voorwaarden van de Belastingdienst voldoet.

Wat te doen als je zzp wilt worden bij je werkgever?

Ben je enthousiast over de voordelen van zzp'en bij je werkgever, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat je alles goed regelt⁚

  1. Gesprek met je werkgever⁚ Begin met een open en eerlijk gesprek met je werkgever. Leg duidelijk uit wat je plannen zijn en wat je voor ogen hebt. Bespreek de voordelen van een zzp-constructie voor beide partijen en wees bereid om te onderhandelen over de voorwaarden.
  2. Juridisch advies⁚ Neem contact op met een jurist of belastingadviseur om juridisch advies in te winnen over de mogelijkheden en de risico's van zzp'en naast je loondienstverband. Zij kunnen je helpen om een duidelijk beeld te krijgen van de voorwaarden die gelden en om te controleren of je aan alle regels van de Belastingdienst voldoet.
  3. Afspraken vastleggen⁚ Maak duidelijke afspraken met je werkgever over de aard van je werkzaamheden als zzper, de vergoeding die je ontvangt, de werktijden en de verantwoordelijkheden die je hebt. Leg deze afspraken schriftelijk vast in een overeenkomst. Zorg ervoor dat deze overeenkomst duidelijk omschrijft wat je als zzper doet, wat je rechten en plichten zijn, en wat de rol van je werkgever is.
  4. Eigen onderneming oprichten⁚ Zorg dat je een eigen onderneming opricht met een eigen KvK-nummer. Dit is noodzakelijk om als zzper te kunnen werken.
  5. Belastingaangifte⁚ Zorg dat je je belastingaangifte correct indient. Je moet als zzper zelf je inkomstenbelasting en premies betalen. Je kunt hiervoor gebruik maken van een administratiekantoor of je kunt zelf je administratie doen.
  6. Urencriterium⁚ Zorg dat je aan het urencriterium voor zzp'ers voldoet. Dit betekent dat je minimaal 1225 uren per jaar moet werken voor je eigen onderneming.
  7. Concurrentiebeding en relatiebeding⁚ Controleer of je een concurrentiebeding of een relatiebeding hebt getekend bij je werkgever. Dit kan van invloed zijn op de manier waarop je als zzper kunt werken.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je alles goed regelt en dat je zonder problemen als zzper kunt werken bij je werkgever. Onthoud dat het belangrijk is om open te communiceren met je werkgever en om juridisch advies in te winnen om te zorgen dat je aan alle voorwaarden voldoet.

Bekijk ook

Van ZZP naar loondienst: Overstappen bij dezelfde werkgever

ZZP naar loondienst: De voordelen en nadelen >>

Van ZZP naar loondienst bij dezelfde werkgever: Proeftijd en overgang

ZZP naar loondienst: Proeftijd en overgang bij dezelfde werkgever >>

Werken in loondienst én als ZZP'er? Zo combineer je beide!

Loondienst en ZZP combineren: tips en valkuilen >>

ZZP boekhouder Hoofddorp: Vind de beste boekhouder voor jouw bedrijf

ZZP boekhouder Hoofddorp: Vind de perfecte boekhouder in jouw regio >>

ZZP Besteedbaar Inkomen: Bereken Je Netto-Inkomen

Besteedbaar Inkomen ZZP: Een Overzicht van Kosten en Inkomsten >>