Zzp DBA nieuws: Blijf up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen
Handhaving Wet DBA⁚ wat betekent dit voor zzp'ers?
De Wet DBA, die bedoeld is om schijnzelfstandigheid bij zzpers tegen te gaan, wordt tot op heden niet gehandhaafd. Vanaf januari 2025 wil de overheid daar echter verandering in brengen. Dit betekent dat de Belastingdienst vanaf dan strenger gaat controleren of zzpers wel echt zelfstandig zijn en niet in een verkapte vorm in loondienst zijn.
Voor zzpers betekent dit dat ze zich goed moeten voorbereiden op de handhaving. Dit betekent onder andere dat ze hun overeenkomsten met opdrachtgevers moeten controleren op schijnzelfstandigheid.
De Belastingdienst gaat ook strenger controleren op de werkelijke uitvoering van de werkzaamheden. Dit betekent dat zzpers kunnen worden gevraagd om bewijs te leveren van hun zelfstandigheid, bijvoorbeeld door middel van facturen, offertes en contracten.
Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de Wet DBA.
Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over modelovereenkomsten en de handhaving van de Wet DBA.
Ook ZZP Nederland houdt zzpers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen om te zorgen dat je als zzper goed voorbereid bent op de handhaving van de Wet DBA.
De Wet DBA⁚ een terugblik en de toekomst
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) is in 2016 ingevoerd om meer duidelijkheid te creëren over de arbeidsrelatie tussen zzpers en opdrachtgevers. Het doel was om schijnzelfstandigheid te bestrijden en een gelijker speelveld te creëren in de arbeidsmarkt.
De wet DBA heeft echter niet de gewenste rust en duidelijkheid gebracht. De regels bleken complex en onduidelijk, wat leidde tot veel onzekerheid bij zowel zzpers als opdrachtgevers. Dit resulteerde in een handhavingsmoratorium van acht jaar, waardoor de Belastingdienst geen actie ondernam tegen schijnzelfstandigheid.
De toekomst van de Wet DBA is onzeker. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de handhaving van de wet DBA weer oppakken. Dit betekent dat zzpers en opdrachtgevers hun arbeidsrelatie kritisch moeten bekijken en ervoor moeten zorgen dat deze voldoet aan de voorwaarden van de wet.
De Belastingdienst gaat strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat zzpers die in een verkapte vorm in loondienst zijn, risico lopen op naheffingen en boetes.
Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de Wet DBA om te zorgen dat je als zzper goed voorbereid bent op de handhaving.
Veranderingen in de Wet DBA per 1 januari 2025
Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet DBA volledig handhaven. Dit betekent dat bedrijven en organisaties die mensen als zzper inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, een boete en naheffingen kunnen krijgen. De Belastingdienst gaat strenger controleren op schijnzelfstandigheid.
De Belastingdienst heeft besloten om geen extra handhavers in te zetten voor de controle van schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat de controle op schijnzelfstandigheid zal worden uitgevoerd door de bestaande teams van de Belastingdienst.
De Belastingdienst heeft aangekondigd dat er een overgangsperiode van 1 jaar geldt. Dit betekent dat bedrijven en organisaties die mensen als zzper inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, tot 1 januari 2026 de tijd krijgen om hun arbeidsrelaties te regulariseren.
De Belastingdienst heeft ook aangekondigd dat er een nieuwe publiekscampagne wordt gestart om bedrijven en organisaties te informeren over de nieuwe regels rondom de Wet DBA. De campagne zal gericht zijn op het bevorderen van bewustwording en het voorkomen van schijnzelfstandigheid.
Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de Wet DBA om te zorgen dat je als zzper goed voorbereid bent op de handhaving.
De impact van de Wet DBA op verschillende sectoren
De Wet DBA heeft een grote impact op verschillende sectoren. Zo is de Nederlandse veiligheidsbranche bijvoorbeeld bezorgd over het aantal zzpers die zonder elkaar te kennen evenementen beveiligen. Het lijkt ons niet de bedoeling dat er evenementen plaatsvinden met zzpers die niet voldoen aan de veiligheidseisen.
Ook in de zorgsector is de Wet DBA een hot topic. Veel zzpers in de zorg maken zich zorgen over de handhaving van de wet. De zorgsector is een sector waar veel zzpers werken, maar ook een sector waar veel werknemers in dienst zijn. De Wet DBA kan ervoor zorgen dat er meer werknemers in dienst komen in de zorgsector, omdat zzpers die in een verkapte vorm in loondienst zijn, risico lopen op naheffingen en boetes.
De Wet DBA heeft ook impact op de IT-sector. Veel IT-bedrijven maken gebruik van zzpers. De Wet DBA kan ervoor zorgen dat IT-bedrijven meer werknemers in dienst moeten nemen, omdat zzpers die in een verkapte vorm in loondienst zijn, risico lopen op naheffingen en boetes.
De Wet DBA heeft impact op alle sectoren waar zzpers werken. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de Wet DBA om te zorgen dat je als zzper goed voorbereid bent op de handhaving.
Bekijk ook
Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP: het laatste nieuws
Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP: de voordelen en de belangrijkste tips >>
Zzp nieuws 2019: Belangrijke updates voor zzp'ers
Zzp nieuws 2019: Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen >>
Nieuws voor zzp'ers in de zorg: Blijf op de hoogte
Actueel nieuws en ontwikkelingen voor zzp'ers in de zorg >>
Bezwaar tegen aanslag inkomstenbelasting: Zo doe je dat
Aanslag inkomstenbelasting: Bezwaar indienen >>
Boekhoudprogramma ZZP kopen: vind het beste programma voor jouw bedrijf!
Het perfecte boekhoudprogramma voor jouw ZZP: vind de beste opties! >>