ZZP'er worden en werken bij je oude werkgever? Ontdek de regels en voorwaarden!

Van loondienst naar zzp bij dezelfde werkgever⁚ mag dat?

Het lijkt een logische stap, maar van loondienst naar zzp bij dezelfde werkgever, mag dat eigenlijk wel? In dit artikel geeft Knab antwoord op deze vraag.

Het is niet mogelijk om na het beëindigen van een dienstverband, direct als zzp-er aan het werk te gaan voor jouw ex-werkgever. Van loondienst naarzzpen dan vervolgens werken voor jouw vroegerewerkgever is niet toegestaan.

Wanneer u als zelfstandige voor uwoudewerkgever aan het werk gaat, kan er sprake zijn van schijnzelfstandigheid.

Het lijkt een logische stap, maar van loondienst naar zzpbij dezelfdewerkgever, mag dat eigenlijk wel? In dit artikel geeft Knab antwoord op deze vraag. Wanneer u als zelfstandige voor uwoudewerkgever aan het werk gaat, kan er sprake zijn van schijnzelfstandigheid.

Kun je in loondienst én zzper zijn bij dezelfde werkgever, zonder dat de Belastingdienst dit als schijnzelfstandigheid ziet? Dit kennisartikel vertelt hoe je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent en blijft.

Werk je zowel in loondienst als zzperbij dezelfdewerkgever? Dan moeten de opdrachten als zzper voldoen aan de eisen van zelfstandig ondernemerschap, zoals het ontbreken van een gezagsverhouding tussen jou en dewerkgever.

De valkuil van schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand een opdracht doet als zelfstandig ondernemer (zzper), maar volgens deregels eigenlijk in loondienst is. Bijvoorbeeld omdat de zelfstandige niet zelf kan bepalen wanneer en hoe het werk gedaan wordt. Dit wordt ook wel verkapt dienstverband genoemd.

Wanneer je als zelfstandige voor jeoudewerkgever aan het werk gaat, kan er sprake zijn van schijnzelfstandigheid. In het kort betekent schijnzelfstandigheid dat je arbeidsrelatie als zzper met je opdrachtgever veel lijkt op die van een werknemer en eenwerkgever.

Schijnzelfstandigheidbij zzpers doet zich voor wanneer de aard van de samenwerking tussen jou als opdrachtgever en een zzper meer lijkt op die van eenwerkgever-werknemer relatie (dienstverband).

Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand een opdracht doet als zelfstandig ondernemer (zzper), maar volgens de regels eigenlijk in loondienst is. Bijvoorbeeld ...

Een werknemer die het bedrijf verlaat en vervolgens als zzper terugkeert⁚ het komt vaker voor dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan een ITer wiens contract afloopt en vervolgens een eigen zaakje start, om dan ook zaken te doen met zijn vorige werkgever. Een handige eerste klant, toch?

In de praktijk moet ook blijken dat de zzper op een andere wijze werk verricht dan iemand in loondienst. In dit artikel ga ik in op de volgende punten⁚ Wanneer is sprake van een zzper of van een werknemer? Hoe is dit wettelijk geregeld? Wat zijn de gevolgen voor u alswerkgever als blijkt dat de zzper een werknemer is?

Zelfstandigen horen niet ingehuurd te worden door een werkgever of opdrachtgever terwijl ze eigenlijk in dienst moeten zijn. Het kabinet wil dit soort inhuur voorkomen. Er is onderscheid tussen zelfstandigen en werknemers omdat zij verschillende contracten hebben.

Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer je een zzper inhuurt, terwijl de samenwerking meer lijkt op een dienstverband.

Het kabinet wil het aantal schijnzelfstandigen terugdringen.

Hella Vercammen van The Legal Company B.V. geeft in dit artikel 6 tips om te voorkomen dat de ZZPer gezien kan worden als werknemer. Schijnzelfstandigheid betekent kort gezegd dat iemand zich presenteert als zelfstandige terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband. Hoe moet je het aanpakken om van loondienst naar zzp-er te gaan met dezelfde persoon, maar dan in een andere (arbeids)relatie?

Hoe lang mag je als zzper voor je oude werkgever werken?

Wie voor zichzelf begint, kan in tegenstelling tot wat zzpers en bedrijven soms denken direct bij de oude werkgever aan de slag. Als personeelsleden uit loondienst gaan zeggen bedrijven soms dat ze eerst een bepaald aantal maanden moeten wachten voor ze als zzper bij ze aan de slag kunnen.

Een periode van zes maanden waarin je geen opdrachten doet voor een oud-werkgever, wordt als veilig gezien. Werken voor je oude bedrijf is dus mogelijk als nadat minimaal zes maanden ervoor het dienstverband is beëindigd. Die zes maanden beschouwt de Belastingdienst als een periode die genoeg...

Een periode van zes maanden waarin je geen opdrachten doet voor een oud werkgever, wordt als veilig gezien. Werken voor een ex-werkgever is dus mogelijk als zzp-er in de zorg, maar pas nadat je minimaal zes maanden ervoor het dienstverband hebt beëindigd. Deze zes maanden wordt gezien als...

Hoelang mag je als zzper voor dezelfde opdrachtgever werken? Lees hier welkeregels er allemaal gelden en wat je kunt doen om fiscale problemen te voorkomen.

De omzet en het aantal gepresteerde uren voor de vorige werkgever mag daarom niet meer dan 70 van de totale omzet of werkzaamheden bedragen. Is er sprake van ...

Het is niet mogelijk om na het beëindigen van een dienstverband, direct als zzp-er aan het werk te gaan voor jouw ex-werkgever. Van loondienst ...

Zorg ervoor dat het aandeel bij je oude werkgever niet meer dan 70 van zowel je uren als je omzet bedraagt. Als zzper ben jij zelfstandig...

Wanneer je fulltime voor je oude werkgever werkt en nog twee kleine klussen ernaast hebt, is dat echter niet genoeg om de Belastingdienst te overtuigen. Zorg ervoor dat het aandeel bij je oude werkgever niet meer dan 70 van zowel je uren als je omzet bedraagt. Als zzper ben jij zelfstandig...

Met een webmodule kunnen opdrachtgevers ... voor zzpers die bij hun oude werkgever aan de slag gaan Concrete nieuwe wetgeving laat dus nog even op zich wachten, maar dat betekent niet dat je geen verantwoordelijkheid hebt om goed te onderzoeken of je volgens de regels...

Tips om schijnzelfstandigheid te voorkomen

Zorg ervoor dat je aan de Belastingdienst kunt aantonen dat dat ook nu het geval is. Maak bijvoorbeeld een website en post regelmatig op sociale media. Door te werken aan je zichtbaarheid, laat je zien dat je je best doet om nieuwe opdrachtgevers binnen te halen en concurreert met bedrijven uit dezelfde branche. Heb je een tijdje in loondienst gewerkt voordat je ondernemer werd? En heeft je oude werkgever...

Nu u wat meer weet over de voorwaarden enregels wanneer u als zzper voor uwoudewerkgever aan de slag gaat, is het aan uzelf om ervoor te zorgen dat u goede afspraken maakt met uwoudewerkgever. Stel een modelovereenkomst op volgens de wet DBA, zodat u zeker weet dat u niet voor verrassingen komt te staan. Bron⁚ managersonline.nl

Als zzp werken voor jouw oudwerkgever is mogelijk, maar is wel aanregels gebonden. Hoe zit dat precies? Het is niet mogelijk om na het beëindigen van een dienstverband, direct als zzp-er aan het werk te gaan voor jouw ex-werkgever. Van loondienst naarzzpen dan vervolgens werken voor jouw vroegerewerkgever is niet toegestaan.

Zorg voor een duidelijke overeenkomst⁚ Werk voor meerdere opdrachtgevers⁚ Let op twijfelachtige situaties⁚ ;;.

Werkt de zzper zij-aan-zij met werknemers en is hij onderworpen aan dezelfde regels en aansturing, dan wijst dit op een dienstverband.

Stichting ZZP Nederland krijgt regelmatig de vraag of het is toegestaan om je als ZZPer te laten inhuren door je voormalig werkgever. De situatie lijkt ideaal. De voormalig werkgever is verzekerd van een ervaren kracht die niet hoeft te worden ingewerkt en heeft minder personeel in dienst.

Mag voor die klus een zelfstandige ingehuurd worden? Of is er een arbeidsovereenkomst nodig? Door de vragenlijst in te vullen op de webmodule wordt dit duidelijk voor de opdrachtgever.

Het is van belang om als bedrijf met innovatieve ideeën te komen en nieuwe businessmodellen te creëren om bij te blijven in de markt en niet het onderspit te delven. Benieuwd hoeveel zzpers van jouw leeftijd of binnen jouw sector verdienen? We hebben het onderzocht en voor je op een rijtje gezet. 2. Heb ik toestemming van mnwerkgever nodig? Ga je naast je huidige baan starten als zzper? Dan doe je er goed aan om dit in overleg met jewerkgever te doen.

Bekijk ook

ZZP Werken Voor Oude Werkgever: Wat Zijn De Regels?

ZZP'er Voor Oude Werkgever: Navigeer Door De Regels & Procedures >>

Freelance bij je Oude Werkgever: Alles wat je moet weten

Freelance bij je Oude Werkgever: Tips en Advies >>

Oude dag voorziening voor ZZP'ers: Pensioen en financiële zekerheid

Pensioen regelen als ZZP'er: Zorg voor je toekomst >>

Ouderschapsverlof voor ZZP'ers: alles wat je moet weten

Ouderschapsverlof als ZZP: wat zijn je rechten en mogelijkheden? >>

Ouderschapsverlof ZZP'er: Alles wat je moet weten

Ouderschapsverlof voor ZZP'ers: Regelgeving, Duur en Uitkering >>