Zo bescherm je jezelf als ZZP'er: Bel-me-niet register
Het Bel-me-niet Register⁚ een verleden tijd
Het Bel-me-niet Register bestaat niet meer. Consumenten konden voorheen hun telefoonnummer in dit register inschrijven om ongewenste telefoontjes te voorkomen. In de praktijk was dit systeem niet waterdicht en werden mensen toch nog gebeld. Persoonsgegevens die in het Bel-me-niet Register stonden, zijn verwijderd.
De nieuwe regels voor telemarketing
Vanaf 1 juli 2021 is er een nieuwe wet van kracht die de regels voor telemarketing verandert. De belangrijkste verandering is dat telemarketeers nu toestemming nodig hebben van consumenten voordat ze hen mogen bellen. Dit betekent dat je als ZZPer niet meer ongevraagd gebeld mag worden door bedrijven die hun producten of diensten willen verkopen.
Deze nieuwe wetgeving is een belangrijke stap in de richting van meer consumentenbescherming. Het Bel-me-niet Register was een belangrijke stap in die richting, maar in de praktijk was het systeem niet waterdicht. De nieuwe wetgeving is een poging om de regels te versterken en te zorgen voor meer duidelijkheid voor zowel consumenten als bedrijven.
Voor ZZPers betekent dit dat je je telefoonnummer niet meer hoeft te registreren in het Bel-me-niet Register. In plaats daarvan is het nu de verantwoordelijkheid van bedrijven om ervoor te zorgen dat ze toestemming hebben van consumenten voordat ze hen bellen. Dit betekent dat je als ZZPer kunt verwachten dat je minder ongevraagde telefoontjes krijgt.
De nieuwe wetgeving geldt voor alle bedrijven, ongeacht hun grootte. Dit betekent dat ook kleine bedrijven en ZZPers zich aan deze regels moeten houden. Als je als ZZPer telefonisch contact wilt opnemen met potentiële klanten, moet je ervoor zorgen dat je hun toestemming hebt. Je kunt dit doen door ze tijdens het gesprek te vragen of ze het goed vinden dat je ze belt. Je kunt ook een opt-in systeem gebruiken, waarbij klanten zich kunnen aanmelden voor je e-maillijst of telefonisch contact.
De nieuwe wetgeving is een stap in de goede richting voor de bescherming van consumenten. Het is belangrijk dat ZZPers zich bewust zijn van deze nieuwe regels en dat ze ervoor zorgen dat ze voldoen aan de wet.
Wat betekent dit voor ZZPers?
De nieuwe regels voor telemarketing hebben ook gevolgen voor ZZPers. Vanaf 1 juli 2021 mogen bedrijven zonder rechtspersoonlijkheid, zoals ZZPers met een eenmanszaak, niet meer ongevraagd telefonisch benaderd worden voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden. Dit betekent dat je als ZZPer niet meer ongevraagd gebeld mag worden door bedrijven die hun producten of diensten willen verkopen, of door goede doelen die om donaties vragen.
Dit is een belangrijke verandering voor ZZPers, omdat ze nu beter beschermd zijn tegen ongewenste telefoontjes. Het betekent echter ook dat ZZPers die zelf telefonisch contact willen opnemen met potentiële klanten, zich aan de nieuwe regels moeten houden. Als je als ZZPer telefonisch contact wilt opnemen met potentiële klanten, moet je ervoor zorgen dat je hun toestemming hebt. Je kunt dit doen door ze tijdens het gesprek te vragen of ze het goed vinden dat je ze belt. Je kunt ook een opt-in systeem gebruiken, waarbij klanten zich kunnen aanmelden voor je e-maillijst of telefonisch contact.
Het is belangrijk dat ZZPers zich bewust zijn van deze nieuwe regels en dat ze ervoor zorgen dat ze voldoen aan de wet. Als je als ZZPer niet wilt worden gebeld door bedrijven die hun producten of diensten willen verkopen, dan is het belangrijk dat je je telefoonnummer niet deelt met deze bedrijven. Je kunt ook je telefoonnummer laten blokkeren door je telecomaanbieder.
De nieuwe regels zijn een belangrijke stap in de richting van meer consumentenbescherming. Het is belangrijk dat ZZPers zich bewust zijn van deze nieuwe regels en dat ze ervoor zorgen dat ze voldoen aan de wet.
Tips om ongewenste telefoontjes te voorkomen
Ongewenste telefoontjes zijn een ergernis voor veel mensen, en ZZPers zijn daar zeker geen uitzondering. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ongewenste telefoontjes te voorkomen. Hier zijn enkele tips⁚
Zorg dat je telefoonnummer niet gemakkelijk online te vinden is. Dit betekent dat je je telefoonnummer niet op websites moet plaatsen, of in online directories moet opnemen. Zorg ervoor dat je telefoonnummer niet zichtbaar is in je profiel op sociale media.
Gebruik een aparte telefoonlijn voor zakelijke doeleinden. Als je een zakelijke telefoonlijn gebruikt, is het minder waarschijnlijk dat je gebeld wordt door telemarketeers die je privé-nummer proberen te bereiken.
Meld je aan voor een spamfilter. Een spamfilter kan helpen om ongewenste telefoontjes te blokkeren. Er zijn verschillende spamfilters beschikbaar, zowel online als offline.
Blokkeer ongewenste bellers. Als je een ongewenste beller herkent, kun je het nummer blokkeren. Dit betekent dat je telefoon niet zal overgaan als de persoon probeert te bellen.
Maak gebruik van een app om telefoontjes te beheren. Er zijn verschillende apps beschikbaar die je kunt gebruiken om ongewenste telefoontjes te blokkeren of om te beheren wie je kunt bellen;
Maak gebruik van een 'Do Not Disturb' functie. De meeste smartphones hebben een 'Do Not Disturb' functie die je kunt inschakelen om ongewenste telefoontjes te blokkeren.
Wees voorzichtig met het delen van je telefoonnummer. Deel je telefoonnummer niet met bedrijven die je niet vertrouwt. Wees ook voorzichtig met het delen van je telefoonnummer op websites, in online forums of in sociale media.
Meld ongewenste telefoontjes. Als je een ongewenste telefoontje ontvangt, meld dit dan bij je telecomaanbieder. Dit kan helpen om het bedrijf te stoppen met het bellen van andere mensen.
Door deze tips te volgen, kun je de kans verkleinen dat je ongewenste telefoontjes ontvangt.
Bekijk ook
Bel me niet register: Bescherm je bedrijf tegen ongevraagde telefoontjes
Bel me niet register voor ondernemers: Zo werkt het >>
Klant betaalt niet: wat te doen als een ZZP'er niet betaald krijgt?
ZZP'er en wanbetalers: tips en trucs om je geld te krijgen >>
ZZP Auto op de zaak? Voor- en nadelen op een rijtje
Auto op de zaak als ZZP'er: Wat is slimmer? >>
ZZP in de Stichtse Vecht: Tips en Advies
ZZP in de Stichtse Vecht: De Beste Locatie voor Jouw Bedrijf? >>
Download gratis model samenwerkingsovereenkomst ZZP
Sluit een waterdichte samenwerkingsovereenkomst met ZZP'ers >>