Hoe Trek Je Zzp Autokosten van Je Privé Auto Af?
Inleiding
Als zzp'er maak je regelmatig gebruik van je auto voor zakelijke doeleinden. De vraag die dan rijst is⁚ is het voordeliger om je auto privé te houden of op de zaak te zetten? In deze tekst bespreken we de fiscale regels en aftrekposten voor zzp'ers die hun privéauto gebruiken voor zakelijke ritten. We belichten de voordelen en nadelen van beide opties en geven concrete tips om je fiscale positie te optimaliseren.
Privéauto gebruiken voor zakelijke ritten
Gebruik je je eigen auto voor zakelijke ritten? Dan mag je 0,23 euro per zakelijke kilometer aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt overigens niet alleen voor de auto, maar ook voor kilometers met bijvoorbeeld scooter, fiets of lopend. Het voordeel⁚ je verlaagt je winst en betaalt zo minder belasting. Je houdt hiervoor een rittenregistratie bij. Per rit noteer je⁚ datum, adres van vertrek en aankomst en aantal kilometers. Rijd je een andere route dan gewoonlijk? Dan moet je dat kunnen uitleggen. En goed om te weten⁚ de Belastingdienst ziet woon-werkverkeer als privégebruik. In die 0,23 zitten alle kosten verwerkt, zoals brandstof, reparatie, verzekering en parkeren. Die mag je dus niet nog eens apart aftrekken. Goed om te weten⁚ ook als je reiskosten doorberekent aan je opdrachtgever, mag je 0,23 per zakelijke kilometer aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.
Aftrekposten voor zakelijke kilometers
Als je als zzp'er een auto op de zaak zet, waarbij dat dus moet als je minder dan 500 kilometer per jaar voor privédoelen rijdt, dan mag je alle kosten, inclusief afschrijvingen en financieringslasten, zakelijk aftrekken. Voor je zakelijke auto betaal je bijtelling voor de inkomstenbelasting. Een rittenregistratie bijhouden is van groot belang voor zzpers. Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in je zakelijke auto, hoef je geen bijtelling te betalen. Om dit te bewijzen aan de Belastingdienst heb je een sluitende kilometerregistratie nodig. Als je je privéauto gebruikt voor zakelijke ritten, heb je ten eerste recht op een vergoeding van 19 cent per zakelijke kilometer, belastingvrij. Dat geldt ook voor woon-werkverkeer. Reken maar uit. Extra mooi is dat je die vergoeding af mag trekken van je winst en dát is fiscaal aantrekkelijk.
Btw-teruggave op autokosten
Als je je eigen auto gebruikt voor zakelijke ritten mag je ook btw over de autokosten terugvragen in de btw-aangifte. Denk aan kosten voor verzekeringen, brandstof, onderhoud, vloeistoffen, wasstraat en parkeren. Dit kan op twee manieren⁚ 1. Je houdt netjes een rittenregistratie bij en vraagt de btw terug voor het zakelijke deel van je ritten. 2. Je vraagt alle btw over onderhoud en gebruik terug; In de laatste btw-aangifte van het jaar doe je een correctie op basis van een vast percentage⁚ 1,5 van de cataloguswaarde van je auto. Lees meer over het aftrekken van de btw over zakelijke kosten voor je privéauto.
Conclusie
De keuze tussen je auto privé houden of op de zaak zetten hangt af van je persoonlijke situatie en het aantal kilometers dat je zakelijk rijdt. Als je veel privé rijdt, is het vaak voordeliger om je auto privé te houden en de 0,23 euro per kilometer aftrek te gebruiken. Rijd je vooral zakelijk, dan is het vaak voordeliger om de auto op de zaak te zetten. Houd er rekening mee dat je dan ook bijtelling moet betalen over het privégebruik. Om de beste keuze te maken, is het belangrijk om de verschillende factoren goed te analyseren en eventueel advies in te winnen bij een fiscaal expert. Met de juiste keuze kun je je fiscale positie optimaliseren en geld besparen.
Bekijk ook
ZZP en autokosten: Wat is aftrekbaar en hoe werkt het?
Autokosten als ZZP'er: Ontdek de aftrekposten en bespaar belasting! >>
Welke Autokosten Zijn Aftrekbaar voor ZZP'ers?
Kosten Aftrekken als ZZP'er: Autokosten Uitgelegd >>
Autokosten berekenen als ZZP'er: de juiste manier
Autokosten ZZP: aftrekposten en berekening >>
Inkomstenbelasting verrekenen met toeslagen: Zo werkt het
Inkomstenbelasting verrekenen met toeslagen: Zo werkt het >>
ZZP koerier worden bij PostNL: Alles wat je moet weten
ZZP koerier worden: Stap voor stap met PostNL >>