Zonnepanelen voor ondernemers: Ontdek de fiscale voordelen
Subsidies en aftrekregelingen voor zonnepanelen
Zakelijk zonnepanelen aanschaffen? Maak gebruik van aantrekkelijke subsidies en aftrekregelingen. Mede dankzij de salderingsregeling wordt de terugverdientijd van zonnepanelen steeds korter. Daarnaast bestaan er ook diverse aantrekkelijke subsidies en aftrekregelingen die het financieel nog interessanter maken.
Zonnepanelen zijn een populaire investering onder ondernemers. Logisch, want je verdient ze gemiddeld al in 8 jaar terug. Daarna leveren de panelen pure winst op. Heb je de ruimte, dan is het bijna zonde om ze niet aan te schaffen. Zeker met deze subsidies voor zonnepanelen.
Er zijn verschillende subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. Daarnaast kun je als ondernemer de btw over de kosten van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Ook kun je ー als je voldoet aan de voorwaarden, gebruikmaken van de Energie-Investeringsaftrek (EIA).
Zonnepanelen zakelijk⁚ dit zijn de subsidies en fiscale regelingen. De overstap naar duurzame energie is een stuk aantrekkelijker door verschillende subsidies en regelingen waarmee je financieel voordeel kunt behalen. Maar welke regelingen zijn er nu precies, en wanneer zijn ze voor jou van toepassing?
Goedkoop geld lenen voor aankoop en installatie van zonnepanelen. Om zonnepanelen te betalen, kunt u gebruikmaken van de Energiebespaarlening. Met deze lening kunt u energiebesparende maatregelen in of aan uw huis betalen. Geen btw op zonnepanelen. Sinds 2023 is de btw op zonnepanelen 0.
De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE)
De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE ) is een premie waarmee de regering de overstap naar duurzame energieproductie wil stimuleren. Hoeveel de subsidie precies bedraagt, hangt samen met de gekozen technologie en de hoeveelheid CO2 die je bespaart. Krijg je de SDE-subsidie voor zonnepanelen toegekend? Dan kan je 15 jaar genieten van een vast subsidiebedrag per opgewekte kWh.
De SDE subsidie is een exploitatiesubsidie. Dat betekent dat je de subsidie ontvangt tijdens de exploitatieperiode van jouw project, ofwel de periode waarin je project meer kost dan deze oplevert. In het geval van zonnepanelen is dat zon 15 jaar.
Het subsidiebedrag (in € per kWh) is standaard afhankelijk van enkele factoren, waaronder het type en de grootte van je zonnepanelen installatie, de kostprijs, de hoeveelheid gereduceerde CO2 uitstoot, Voor 2024 zijn de exacte bedragen van de SDE subsidie nog niet bekend.
BELANGRIJK ⁚ wens je graag meer informatie over hoe de SDE subsidie precies werkt? Neem dan contact op met een ervaren installateur. Hij adviseert je graag verder.
BELANGRIJK ⁚ om de SDE subsidie toegekend te krijgen, moet je samenwerken met een erkende installateur. Ontvang gratis voorstellen op maat bij meerdere installateurs actief in je buurt.
Als bedrijf kan je je inschrijven om in aanmerking te komen voor de SDE subsidie zonnepanelen. De laatste openstellingsronde eindigde op 5 oktober 2023. Voor 2024 zijn de data van de openstellingsrondes nog niet bekend. Het kabinet deelde wel al mee dat het ook in 2024 opnieuw 8 miljard euro beschikbaar stelt.
Investeringsaftrek
Wil je als ondernemer investeren in energiezuinige technieken en groene energie? Dan kan je genieten van een financieel voordeel met verschillende soorten investeringsaftrek.
De voorwaarden voor de investeringsaftrek zijn de volgende⁚
TIP ⁚ wil je zo lang mogelijk van je PV-installatie kunnen genieten? Vertrouw dan op een ervaren installateur. Kom in contact met verschillende installateurs actief in jouw regio via het contactformulier.
Je investering moet je eerst melden via het online loket van de RVO. Dit moet gebeuren binnen de 3 maanden nadat je de installatie of het bedrijfsmiddel hebt aangekocht. Daarna kan je de gewenste investeringsaftrek toepassen in jouw belastingaangifte.
Je kan natuurlijk niet al deze fiscale voordelen opstapelen. Zo kan je voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen EIA aftrekken als je de MIA en VAMIL wil gebruiken. Je doet er dus goed aan om voorafgaand met je installateur te bespreken wat de beste keuze is voor jouw bedrijf. Start hier je aanvraag voor gratis advies op maat.
Salderingsregeling
Produceer je meer zonnestroom dan je zelf verbruikt? Dan wordt de overige elektriciteit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De salderingsregeling zorgt ervoor dat je dan evenveel krijgt voor teruggeleverde stroom als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het net. De Nederlandse overheid wou deze regeling afbouwen vanaf 2025, maar dat plan gaat niet door. De Eerste Kamer stemde onlangs dat wetsvoorstel weg.
Is het de moeite om te investeren in zonnepanelen? Ja! Zeker nu de salderingsregeling gewoon blijft bestaan. Maar ook zonder saldering, blijven zonnepanelen ontzettend interessant. Het zijn namelijk de energieleveranciers van de toekomst, ook voor bedrijven. De kwaliteit van zonnepanelen blijft stijgen door nieuwe technologieën en ze gaan ook steeds langer mee. Bovendien kan je dankzij zakelijke zonnepanelen subsidies flink besparen op je investering als bedrijf.
Op zoek naar erkende installateurs? Kom in contact met meerdere professionals actief in jouw regio via ons contactformulier.
Zakelijke zonnepanelen subsidies in België
Ondernemingen in België kunnen ook genieten van zakelijke zonnepanelen subsidies. Welke dat precies zijn, overlopen we uitgebreid hieronder.
Investeer je in een installatie met een vermogensklasse groter dan 25 kW? Dan kon je een financieringsaanvraag indienen bij de call groene stroom. Hiermee konden ondernemers extra financiële steun genieten om grote zonnepanelen installaties of windturbines te plaatsen.
De Vlaamse Regering heeft vorig jaar in de Septemberverklaring aangekondigd dat ze in 2024 geen calls meer zullen organiseren.
Zijn er nog andere manieren waarop je als Belgische ondernemer voordelig zonnepanelen kan plaatsen? Enkele extra fiscale voordelen op een rij⁚
Wil je graag meer weten over de beschikbare zakelijke subsidies voor zonnepanelen? Vraag dan meer informatie aan een ervaren installateur. Hij informeert je graag over de verschillende fiscale voordelen en helpt je bovendien met de aanvraagprocedure. Hij bezorgt je o.a. de noodzakelijke documenten, voert een uitgebreide dakanalyse uit en maakt indien nodig een noodzakelijk rapport op.
Vrijblijvend offertes vergelijken? Vul daarvoor het onderstaande formulier in en ontvang 2 à 3 offertes van installateurs actief in jouw buurt⁚
Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.
Bekijk ook
BTW teruggave zonnepanelen: Voor ZZP'ers
Claim BTW terug op zonnepanelen: Zo werkt het voor ZZP'ers. >>
Zonnepanelen en Inkomstenbelasting: Tips & Aftrekposten
Zonnepanelen ZZP: Fiscale voordelen en tips! >>
BTW en zonnepanelen: alles wat je moet weten als ondernemer
BTW en zonnepanelen: een complete gids voor ondernemers >>
The Guide: Inspirerende Tips van Vrouwelijke Ondernemers
The Guide: Inzicht & Advies van Succesvolle Vrouwen in Business >>
Stap budget voor ZZP: Een handige tool voor jouw financiën
ZZP budget: Stap voor stap naar een gezond budget >>