Maatschappelijk ondernemen als ZZP'er: Ontdek de mogelijkheden

Inleiding

De Nederlandse overheid heeft in 2021 de Wet Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) aangekondigd. Deze wet verplicht bedrijven om dwangarbeid, moderne slavernij en milieuvervuiling tegen te gaan in hun toeleveringsketen. Ook de Wet DBA, die de arbeidsrelatie tussen zzpers en opdrachtgevers regelt, ondergaat vanaf 2025 belangrijke veranderingen. De Belastingdienst gaat strikter handhaven op schijnzelfstandigheid, wat aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de arbeidsmarkt. Deze ontwikkelingen hebben een directe impact op zzpers in Nederland.

De Wet DBA⁚ Handhaving en Gevolgen voor ZZPers

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is een wet die de arbeidsrelatie tussen zzpers en opdrachtgevers regelt. Het doel van de wet is om schijnzelfstandigheid te voorkomen, waarbij iemand feitelijk in loondienst is, maar als zzper wordt aangemerkt. De DBA-wetgeving is al enige tijd van kracht, maar de Belastingdienst heeft tot nu toe een handhavingsmoratorium gehanteerd. Dit betekent dat er weinig tot geen controle is geweest op de naleving van de wet.

Sinds 2020 wordt de zelfstandigenaftrek geleidelijk verlaagd. In 2023 komt deze uit op 5.030, een daling ten opzichte van 6.310 in 2022. In 2024 gaat de zelfstandigenaftrek verder omlaag naar 3.750 euro. Dit kan van invloed zijn op je belastingaangifte en financiële situatie als zzper.

Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst echter wel handhaven op de DBA-wet. Dit betekent dat bedrijven die zzpers inzetten voor werk dat feitelijk in loondienst zou moeten gebeuren, tot maximaal 5 jaar terug boetes en naheffingen kunnen verwachten. Dit kan voor veel zzpers een grote impact hebben. Opdrachtgevers zullen mogelijk minder snel zzpers inhuren uit angst voor boetes, waardoor zzpers minder werk kunnen vinden.

De focus op duurzaamheid groeit, en Nederlandse ondernemers passen zich aan. Edwin van der Geest werkte aan het nieuwe rapport State of Impact, dat onderzoekt hoe Nederlandse bedrijven omgaan met de uitdagingen van duurzaam ondernemen. En waar ze de kansen voor de toekomst zien.

Voor zzpers in de zorg wordt de situatie vanaf 2024 nog complexer. De nieuwe wetgeving voor zzpers in de zorg stelt grenzen aan de duur van opdrachten en het aantal uren dat een zzper voor dezelfde opdrachtgever mag werken. Opdrachtgevers zullen dan wellicht minder snel zzpers inhuren voor langere periodes, wat voor veel zzpers in de zorg een grote impact kan hebben.

Het kabinet wil niet dat zelfstandigen zonder personeel (zzpers) ingehuurd worden, terwijl ze eigenlijk in dienst moeten zijn (schijnzelfstandigheid). Duidelijkere regels helpen om het contract te kiezen dat past bij het werk. En hier beter op te handhaven.

De aangekondigde handhaving van de Wet DBA per 2025 zal impact hebben op ondernemers in Nederland. Om ondernemers hierop voor te bereiden, organiseerde Knab een webinar waar inmiddels ruim 12.500 zzpers zich voor inschreven.

De handhaving van de DBA-wet is een belangrijke ontwikkeling voor zzpers. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels en om de risico's te kennen. Het is verstandig om contact op te nemen met een adviseur om te bespreken hoe de DBA-wetgeving uw situatie beïnvloedt.

De Impact van de Wet DBA op de Arbeidsmarkt

De handhaving van de Wet DBA vanaf 2025 zal een aanzienlijke impact hebben op de Nederlandse arbeidsmarkt. De wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen, waarbij iemand feitelijk in loondienst is, maar als zzper wordt aangemerkt. Met de strengere handhaving zullen opdrachtgevers wellicht minder snel zzpers inhuren uit angst voor boetes en naheffingen. Dit kan leiden tot een afname van het aantal zzp-opdrachten en een toename van de werkloosheid onder zzpers.

Daarnaast kan de handhaving van de DBA-wet leiden tot een verschuiving in de arbeidsmarkt. Opdrachtgevers zullen mogelijk meer werknemers in dienst nemen in plaats van zzpers in te huren. Dit kan leiden tot een toename van de werkgelegenheid in loondienst, maar ook tot een afname van de flexibiliteit op de arbeidsmarkt.

Ruim één op de drie zzpers (36) maakt zich zorgen over het nieuws dat De Belastingdienst vanaf 2025 gaat handhaven op de wet tegen schijnzelfstandigheid (Wet DBA). Ze vrezen dat opdrachtgevers minder zzpers in de arm nemen uit angst voor naheffingen van de Belastingdienst.

De impact van de DBA-wet op de arbeidsmarkt is complex en hangt af van verschillende factoren, zoals de mate van handhaving, de interpretatie van de wet en de houding van opdrachtgevers. Het is belangrijk om de ontwikkelingen op de voet te volgen en om te zorgen dat je als zzper goed op de hoogte bent van de regels en de risico's.

Na acht jaar gaat de Belastingdienst handhaven op een wet die schijnzelfstandigheid moet voorkomen. Er is ook een nieuwe zzp-wet in de maak. Het is cruciaal voor zorgorganisaties om nu al actie te ondernemen en hun beleid omtrent zzpers nauwkeurig onder de loep te nemen. Wij geven tips over hoe je als zzper in de zorg kunt voldoen aan wettelijke eisen, op het gebied van zorgverlenen en van de belastingdienst. Lees je mee?

De concept zzp-wet van minister van Gennip stelt grenzen aan welke opdrachten aan zzpers kunnen worden gedelegeerd. Zowel door de wet DBA en door fiscale veranderingen zullen ZZP-ers minder opdrachten binnenhengelen en minder overhouden....

De voorgestelde wetswijziging voor zelfstandigen en zzpers zal een grote impact hebben op de arbeidsmarkt en bedrijven die met zzpers in zee gaan. Daarom is ...

Verandering in de Zelfstandigenaftrek

Naast de handhaving van de Wet DBA, zijn er ook veranderingen in de zelfstandigenaftrek die een impact hebben op zzpers. De zelfstandigenaftrek is een fiscale aftrekpost die zzpers kunnen gebruiken om hun belastbare inkomen te verlagen. De aftrek wordt geleidelijk verlaagd sinds 2020 en is in 2024 gedaald naar 3.750 euro. Deze verlaging van de zelfstandigenaftrek kan een aanzienlijke impact hebben op de nettowinst van zzpers, waardoor ze minder geld overhouden na belasting.

De verlaging van de zelfstandigenaftrek is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen van de Nederlandse overheid om de belastingdruk op bedrijven te verlagen. De overheid streeft ernaar om de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven te verbeteren en om meer investeringen aan te trekken. De verlaging van de zelfstandigenaftrek is echter een bezuinigingsmaatregel die voor zzpers een negatieve impact kan hebben;

De verlaging van de zelfstandigenaftrek kan ervoor zorgen dat zzpers minder geld overhouden na belasting, wat een negatieve invloed kan hebben op hun financiële situatie. Ze kunnen minder geld besteden aan hun bedrijf, aan hun gezin of aan sparen voor de toekomst. De verlaging van de zelfstandigenaftrek kan ook leiden tot een afname van de aantrekkelijkheid van het zzp-schap, waardoor minder mensen ervoor kiezen om voor zichzelf te beginnen.

De verlaging van de zelfstandigenaftrek is een belangrijke ontwikkeling voor zzpers die hun financiële situatie kan beïnvloeden. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de veranderingen en om te bepalen welke impact deze hebben op je eigen situatie. Het kan verstandig zijn om contact op te nemen met een adviseur om te bespreken hoe de verlaging van de zelfstandigenaftrek je financiële situatie beïnvloedt en hoe je je hierop kunt voorbereiden.

De 10 meest impactvolle Prinsjesdagplannen voor zzpers. Hieronder lees je welke plannen we bespreken. Klik erop om direct naar het specifieke plan te gaan. Of scrol gewoon door het hele artikel. 1. Handhaving Wet DBA (geen Prinsjesdagplan, maar zeer belangrijk) 2. Lagere zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling 3. Extra ...

De Nieuwe Wetgeving voor ZZPers in de Zorg

De nieuwe wetgeving voor zzpers in de zorg is een belangrijke ontwikkeling die een grote impact kan hebben op de manier waarop zorg wordt geleverd in Nederland. De wetgeving is bedoeld om de arbeidsrelatie tussen zzpers in de zorg en hun opdrachtgevers te reguleren en om schijnzelfstandigheid te voorkomen. De wetgeving introduceert een aantal nieuwe regels, waaronder een maximum aan de duur van een opdracht en het aantal uren dat een zzper voor dezelfde opdrachtgever mag werken.

Op dit moment kunnen zzpers langdurige opdrachten aannemen voor tientallen uren per week. Als de nieuwe wetgeving voor zzpers in de zorg wordt doorgevoerd, mag een opdracht vanaf 2024 maximaal 7 maanden duren. Bovendien mag je maximaal 28 uur per week voor dezelfde opdrachtgever werken. Deze nieuwe regels kunnen voor zzpers in de zorg leiden tot een afname van het aantal opdrachten en tot een verlaging van hun inkomen. Ze kunnen ook leiden tot een toename van de administratieve lasten voor zzpers in de zorg, die hun tijd en energie moeten besteden aan het voldoen aan de nieuwe regels.

De nieuwe wetgeving voor zzpers in de zorg is een poging om de arbeidsmarkt in de zorg te reguleren en om te zorgen voor eerlijke concurrentie tussen zzpers en werknemers in loondienst. De wetgeving is echter complex en kan voor veel zzpers in de zorg een grote impact hebben. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de nieuwe regels en om te bepalen welke impact deze hebben op je eigen situatie. Het kan verstandig zijn om contact op te nemen met een adviseur om te bespreken hoe de nieuwe wetgeving je situatie beïnvloedt en hoe je je hierop kunt voorbereiden.

Het is cruciaal voor zorgorganisaties om nu al actie te ondernemen en hun beleid omtrent zzpers nauwkeurig onder de loep te nemen. Wij geven tips over hoe je als zzper in de zorg kunt voldoen aan wettelijke eisen, op het gebied van zorgverlenen en van de belastingdienst. Lees je mee?

Zzpers in de zorg zouden vanaf 2024 hooguit zeven maanden binnen dezelfde opdracht mogen werken en maximaal 28 uur per week voor dezelfde ...

MVO en Duurzaamheid⁚ Kansen voor ZZPers

De toenemende aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaamheid biedt kansen voor zzpers. Bedrijven en organisaties die zich inzetten voor MVO en duurzaamheid zoeken vaak naar partners die hen kunnen helpen om hun doelstellingen te realiseren. Dit kan voor zzpers een kans zijn om nieuwe klanten te vinden en hun expertise te delen.

Bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen maken een grotere kans op een overheidsopdracht. Het Rijk koopt maatschappelijk verantwoord in en wil daarmee het goede voorbeeld geven. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) betekent dat het Rijk als opdrachtgever vooral kijkt naar de...

Voor zzpers die zich specialiseren in duurzame oplossingen of die zich inzetten voor maatschappelijke doelen, kunnen de ontwikkelingen op het gebied van MVO en duurzaamheid leiden tot nieuwe kansen. Deze zzpers kunnen bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in⁚

  • Duurzame energie
  • Duurzame materialen
  • Duurzaam transport
  • Maatschappelijke projecten
  • Ethische productie

Knab toont aan⁚ van 500 zzpers is 50 al bezig met duurzaamheid en 53 wil verder vergroenen. Het gaat niet alleen om ethiek. Duurzaam ondernemen bespaart kosten, trekt klanten en boost je merk. Plus, de markt juicht groene en sociale initiatieven toe, en dat betekent groeikansen.

ZZpers die zich inzetten voor MVO en duurzaamheid kunnen zich onderscheiden van de concurrentie en een sterke positie op de markt verwerven. Ze kunnen hun diensten aanbieden aan bedrijven die zich inzetten voor MVO en duurzaamheid, en ze kunnen samenwerken met andere zzpers die zich inzetten voor dezelfde doelstellingen. Door hun expertise te delen en samen te werken, kunnen zzpers een belangrijke bijdrage leveren aan de realisatie van een duurzame samenleving.

Via onze Impact Campus bieden we jou of jouw medewerkers workshops, cursussen en opleidingen in duurzaamheid en impact aan. ... Toekomstbestendig zijn, risicos beheersen, kansen pakken en maatschappelijke impact creëren; duurzaamheid staat inmiddels hoog op de agenda van de meeste bedrijven.

De Rol van de Overheid in MVO

De Nederlandse overheid speelt een belangrijke rol in de bevordering van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De overheid stimuleert bedrijven om rekening te houden met de effecten van hun bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij. De overheid heeft verschillende instrumenten om MVO te bevorderen, zoals⁚

  • Wetgeving⁚ De overheid stelt wetgeving vast die bedrijven verplicht om rekening te houden met MVO-aspecten. Een voorbeeld hiervan is de Wet Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) die bedrijven verplicht om dwangarbeid, moderne slavernij en milieuvervuiling tegen te gaan in hun toeleveringsketen.
  • Financiële stimulansen⁚ De overheid biedt financiële stimulansen aan bedrijven die zich inzetten voor MVO. Deze stimulansen kunnen bestaan uit subsidies, leningen of belastingvoordelen.
  • Voorlichting en ondersteuning⁚ De overheid biedt voorlichting en ondersteuning aan bedrijven die meer willen weten over MVO. De overheid organiseert bijvoorbeeld workshops, seminars en webinars over MVO-thema's.
  • Inkoopbeleid⁚ De overheid stimuleert bedrijven om maatschappelijk verantwoord in te kopen. Het Rijk koopt bijvoorbeeld maatschappelijk verantwoord in en wil daarmee het goede voorbeeld geven.

Bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen maken een grotere kans op een overheidsopdracht. Het Rijk koopt maatschappelijk verantwoord in en wil daarmee het goede voorbeeld geven. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) betekent dat het Rijk als opdrachtgever vooral kijkt naar de...

De Rijksoverheid helpt bedrijven die hulp nodig hebben bij maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Dat betekent dat zij rekening houden met de effecten van hun bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij. Het kabinet is op dit moment tegen een wetsvoorstel van zes partijen in de Tweede Kamer dat bedrijven verplicht om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Dat hebben de ministers...

De rol van de overheid in MVO is belangrijk om bedrijven te stimuleren om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en om een duurzame samenleving te realiseren. De overheid kan zzpers ondersteunen door MVO-thema's te promoten en door te zorgen voor een gelijk speelveld voor bedrijven die zich inzetten voor MVO. Door middel van wetgeving, financiële stimulansen, voorlichting en ondersteuning kan de overheid een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een duurzame economie.

Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

De toenemende globalisering heeft ook een impact op maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Bedrijven opereren steeds vaker in internationale waardeketens, waardoor ze te maken krijgen met wet- en regelgeving en ethische normen in verschillende landen. Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) is een belangrijke ontwikkeling die zich richt op het bevorderen van duurzame en ethische praktijken in internationale waardeketens.

Bedrijven in Nederland en de rest van Europa worden verplicht om maatschappelijk verantwoord te gaan ondernemen. Daarover is vandaag een akkoord gesloten tussen EU-lidstaten. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Wat betekent deze nieuwe Europese wetgeving voor het mkb? Wanneer gaat het van kracht? En hoe kun je hierop voorsorteren? Duurzaamheidsstrateeg Lise-Lotte Verhoef legt het je uit!

Voor zzpers die internationaal opereren, is IMVO een belangrijk thema. Ze moeten rekening houden met de wet- en regelgeving in de landen waar ze zaken doen en met de ethische normen die in deze landen gelden. Ook moeten ze zich bewust zijn van de impact van hun bedrijfsvoering op de lokale gemeenschappen en op het milieu in deze landen.

De belangrijkste richtlijnen en wetgeving over (Internationaal) Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ⎻ (I)MVO. Bent u een ondernemer? En doet u zaken in het buitenland, of is (een deel van) uw waardeketen internationaal? Dan krijgt u mogelijk te maken met wetten en regels voor internationaal...

De overheid speelt een belangrijke rol in de bevordering van IMVO. De overheid kan bedrijven ondersteunen door middel van voorlichting, ondersteuning en wetgeving. Ook kunnen zzpers zich aansluiten bij brancheorganisaties die zich inzetten voor IMVO. Deze organisaties kunnen zzpers adviseren over IMVO-thema's en ze kunnen helpen om contact te leggen met andere bedrijven die zich inzetten voor IMVO.

IMVO is een belangrijk thema voor zzpers die internationaal opereren. Door zich bewust te zijn van de wet- en regelgeving en de ethische normen in de landen waar ze zaken doen, kunnen zzpers een belangrijke bijdrage leveren aan de bevordering van een duurzame en ethische wereld.

Bekijk ook

CSR in het Engels: De essentiële termen en concepten

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: Een Engelse gids >>

Maatschappelijk duurzaam ondernemen: Een gids voor ZZP'ers

Maak je onderneming duurzaam: Tips en inspiratie >>

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: Welke banken kiezen?

Duurzame banken: Vind de beste optie voor jouw onderneming >>

IKEA en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: Een kijkje achter de schermen

IKEA: Duurzame inspanningen en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen >>

Ondernemen: Inspiratie en Tips van Ronald Mulder

Ronald Mulder deelt zijn expertise over ondernemen: Ontdek zijn tips en strategieën voor succes >>

Vacatures logistiek ZZP: vind je ideale klus in de logistiek

ZZP'er in de logistiek: vind vacatures en start je eigen bedrijf >>