Duurzame banken: Vind de beste optie voor jouw onderneming

De Eerlijke Bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief dat consumenten helpt om te kiezen voor een bank die maatschappelijk verantwoord onderneemt. De website vergelijkt de negen grootste bankgroepen (gemeten naar spaartegoeden) op duurzaamheid. Ook Triodos Bank wordt vergeleken, omdat deze bank een specifieke plek inneemt op de Nederlandse bankenmarkt. De Eerlijke Bankwijzer wil banken stimuleren om meer te investeren in bedrijven en projecten die bijdragen aan een duurzame samenleving.

Het doel van de Eerlijke Bankwijzer is om de concurrentie op het gebied van maatschappelijk verantwoord bankieren te stimuleren. Door het beleid en de financiering van banken te vergelijken, wil de Eerlijke Bankwijzer consumenten informeren over het investeringsbeleid van hun bank op ethische, maatschappelijke en milieuthemas.

Duurzaam bankieren

Duurzaam bankieren, ook wel ethisch bankieren genoemd, is een vorm van bankieren waarbij expliciet aandacht wordt gegeven aan milieu en sociale gevolgen van investeringen en leningen. Winstmogelijkheid is bij duurzame banken niet het enige criterium om financiële overeenkomsten aan te gaan. Duurzame banken streven ernaar om een positieve impact te hebben op de wereld, door te investeren in bedrijven en projecten die bijdragen aan een duurzame samenleving.

Duurzaam bankieren houdt rekening met de volgende aspecten⁚

  • Milieu⁚ Duurzame banken investeren niet in bedrijven die schadelijk zijn voor het milieu, zoals bedrijven die betrokken zijn bij ontbossing, vervuiling of de productie van fossiele brandstoffen.
  • Sociale rechtvaardigheid⁚ Duurzame banken investeren in bedrijven die eerlijke arbeidsomstandigheden bieden, geen kinderarbeid gebruiken en zich inzetten voor de rechten van werknemers.
  • Goed bestuur⁚ Duurzame banken investeren in bedrijven die transparant en verantwoord worden geleid en die voldoen aan de hoogste ethische normen.

Initiatieven zoals de Eerlijke Bankwijzer stimuleren maatschappelijk verantwoord ondernemen bij banken. Door het beleid en de financiering van banken te vergelijken, moet de Eerlijke Bankwijzer de concurrentie op het gebied van maatschappelijk verantwoord bankieren stimuleren.

Voorbeelden van duurzame banken in Nederland zijn ASN Bank, Triodos Bank en de Volksbank (moederbedrijf van SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen). Deze banken investeren in bedrijven en projecten die bijdragen aan een duurzame samenleving.

Duurzaam bankieren is een groeiende trend. Steeds meer mensen zijn op zoek naar banken die hun geld op een ethische en verantwoorde manier beheren.

De beste en slechtste banken

De Eerlijke Bankwijzer beoordeelt banken op hun duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De website vergelijkt de negen grootste bankgroepen (gemeten naar spaartegoeden) op basis van tien belangrijke internationale duurzaamheidsthemas. De resultaten van het onderzoek laten zien dat er grote verschillen zijn tussen de banken op het gebied van duurzaamheid.

De ASN en Triodos komen als absolute winnaars uit de bus. Deze banken scoren het hoogst op de duurzaamheidsscore van de Eerlijke Bankwijzer. Ze investeren in bedrijven en projecten die bijdragen aan een duurzame samenleving en voldoen aan de hoogste ethische normen.

De andere banken in de scan scoren stuk voor stuk lager. Vooral Aegon, DSB, Frieslandbank en SNS komen slecht uit het onderzoek. Deze banken kijken niet of nauwelijks of hun investeringen maatschappelijk verantwoord zijn. Ze investeren in bedrijven die betrokken zijn bij ontbossing, vervuiling of de productie van fossiele brandstoffen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de Eerlijke Bankwijzer een momentopname geeft van het duurzaamheidsbeleid van banken. Het is mogelijk dat banken hun beleid in de toekomst aanpassen.

De Eerlijke Bankwijzer is een belangrijk instrument voor consumenten die op zoek zijn naar een bank die maatschappelijk verantwoord onderneemt. Door de banken te vergelijken op basis van hun duurzaamheidsscore, kunnen consumenten een weloverwogen keuze maken voor een bank die aansluit bij hun waarden.

MVO-beleid van banken

Het MVO-beleid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) van banken focust zich op de maatschappelijke impact van de kernactiviteiten van de onderneming. Naar gelang de aard van deze activiteiten zal het beleid meer aandacht bieden voor bepaalde aspecten van MVO en minder voor andere aspecten. MVO voor bedrijven in de chemische sector zal bijvoorbeeld meer aandacht besteden aan milieu-aspecten dan MVO voor bedrijven in de dienstensector.

Het MVO-beleid van banken kan betrekking hebben op verschillende aspecten, zoals⁚

  • Milieu⁚ Banken kunnen hun beleid richten op het verminderen van hun eigen CO2-uitstoot, het investeren in duurzame energieprojecten en het vermijden van financiering van bedrijven die schadelijk zijn voor het milieu.
  • Sociale rechtvaardigheid⁚ Banken kunnen zich inzetten voor eerlijke arbeidsomstandigheden, het bevorderen van diversiteit en inclusie en het bestrijden van discriminatie.
  • Goed bestuur⁚ Banken kunnen zich richten op transparantie, integriteit en verantwoordelijkheidsgevoel in hun bedrijfsvoering.

De Eerlijke Bankwijzer beoordeelt het MVO-beleid van banken aan de hand van een aantal criteria, zoals⁚

  • Duurzaamheidsthemas⁚ De banken worden beoordeeld op hun beleid ten aanzien van tien belangrijke internationale duurzaamheidsthemas, zoals klimaatverandering, biodiversiteit en mensenrechten.
  • Transparantie⁚ De banken worden beoordeeld op de mate waarin ze informatie openbaar maken over hun MVO-beleid en hun investeringsbeslissingen.
  • Impact⁚ De banken worden beoordeeld op de concrete impact die hun MVO-beleid heeft op de samenleving.

Door het MVO-beleid van banken te beoordelen, wil de Eerlijke Bankwijzer consumenten helpen om te kiezen voor een bank die maatschappelijk verantwoord onderneemt.

Voorbeelden van duurzame banken

In Nederland zijn er een aantal banken die zich actief inzetten voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze banken investeren in bedrijven en projecten die bijdragen aan een betere wereld. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van duurzame banken in Nederland⁚

  • Triodos Bank⁚ Triodos Bank is een ethische bank die zich richt op het financieren van projecten die positieve impact hebben op de samenleving. De bank investeert in bedrijven en organisaties die zich inzetten voor duurzame ontwikkeling, sociale rechtvaardigheid en culturele expressie.
  • ASN Bank⁚ ASN Bank is een bank die zich inzet voor een duurzame wereld. De bank investeert in bedrijven die goed zijn voor mens, dier en milieu. ASN Bank heeft een duidelijk MVO-beleid en is transparant over haar investeringsbeslissingen.
  • De Volksbank⁚ De Volksbank is het moederbedrijf van SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen. De Volksbank wil een maatschappelijk verschil maken in zowel Nederland als wereldwijd, door de stimulering van welzijn, welvaart en duurzame voedselvoorziening.

Naast deze banken zijn er ook andere banken die zich inzetten voor duurzaamheid. Zo heeft ING een beleid voor verantwoord bankieren en investeert ABN AMRO in groene projecten.

Door te kiezen voor een duurzame bank, kun je je geld gebruiken om een positieve impact te hebben op de wereld. Je kunt er zeker van zijn dat je geld wordt gebruikt voor bedrijven en projecten die bijdragen aan een betere toekomst.

Bekijk ook

ZZP opdrachten via banken: vind je ideale project

ZZP opdrachten via banken: Vind je ideale project >>

CSR in het Engels: De essentiële termen en concepten

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: Een Engelse gids >>

Maatschappelijk Doel Onderneming: Wat is het en hoe creëer je impact?

Maatschappelijk Doel Onderneming: Maak je bedrijf maatschappelijk relevant. >>

Veiligheidskundige Zzp'er: Salaris en Tarieven

Salaris Veiligheidskundige als Zzp'er: Hoeveel Verdien Je? >>

Schenking ontvangen? Dit is de impact op je inkomstenbelasting

Schenking ontvangen: zo beïnvloedt het je inkomstenbelasting >>