Aangifte inkomstenbelasting wijzigen? Ontdek de stappen en deadlines voor een correcte wijziging.

Waarom en wanneer je aangifte kunt wijzigen

Soms wil je je aangifte inkomstenbelasting wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld omdat je een fout hebt gemaakt, nieuwe informatie hebt gekregen of omdat je situatie is veranderd. Je kunt je aangifte wijzigen tot 5 jaar na het boekjaar waarover de aanslag is opgelegd. Ook als je al een definitieve aanslag hebt gekregen, kun je je aangifte nog wijzigen.

Hoe wijzig je je aangifte?

Het wijzigen van je aangifte inkomstenbelasting is gelukkig niet zo ingewikkeld. Je kunt je aangifte op verschillende manieren wijzigen, afhankelijk van de situatie en waar je aangifte hebt gedaan.

Via Mijn Belastingdienst

Heb je je aangifte via Mijn Belastingdienst gedaan? Dan kun je je aangifte zelf wijzigen door in te loggen op Mijn Belastingdienst en te klikken op 'Mijn aangifte inkomstenbelasting wijzigen'. Je kunt dan je aangifte aanpassen en opnieuw versturen.

Via de app

Als je de Verkorte Aangifte hebt gedaan via de app, dan kun je je aangifte ook via de app wijzigen. Klik rechtsboven in de aangifte op Menu en vervolgens op 'Aangifte wijzigen of aanvullen'. Aanpassingen doe je altijd in de gewone aangifte.

Voorlopige aanslag wijzigen

Heb je een voorlopige aanslag 2024 die niet meer klopt met je situatie? Dan kun je je voorlopige aanslag zelf wijzigen in Mijn Belastingdienst. Je kunt de stappen volgen die in Mijn Belastingdienst worden weergegeven.

Andere wijzigingen

Voor andere wijzigingen, zoals een wijziging van je rekeningnummer, kun je contact opnemen met de Belastingdienst via de BelastingTelefoon of via Mijn Belastingdienst.

Let op!

Zorg ervoor dat je de juiste informatie gebruikt bij het wijzigen van je aangifte. Controleer je aangifte goed voordat je deze verstuurt.

Fout in aangifte

Heb je een fout gemaakt in je aangifte? Dan kun je deze altijd aanpassen via Mijn Belastingdienst, zolang de definitieve aanslag nog niet is opgelegd.

Tip!

Twijfel je of je je aangifte kunt aanpassen of bezwaar moet maken? Kijk dan in de checklist van de Belastingdienst.

Wijzigingen in Mijn Belastingdienst

Mijn Belastingdienst is je persoonlijke pagina bij de Belastingdienst. Hier kun je al je belastingzaken regelen, waaronder het wijzigen van je aangifte inkomstenbelasting.

Hoe wijzig je je aangifte in Mijn Belastingdienst?

Het wijzigen van je aangifte via Mijn Belastingdienst is relatief eenvoudig. Je kunt je aangifte inkomstenbelasting wijzigen tot 5 jaar na afloop van het boekjaar waarover de aanslag is opgelegd. Volg deze stappen⁚

  1. Log in op Mijn Belastingdienst met je DigiD.
  2. Kies de aangifte die je wilt wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld je aangifte inkomstenbelasting van vorig jaar zijn.
  3. Voer je wijzigingen in. Let goed op dat je alle gegevens correct invult.
  4. Verzend je aangifte opnieuw.

Voorlopige aanslag wijzigen

Als je een voorlopige aanslag 2024 hebt die niet meer klopt met je situatie, kun je deze ook wijzigen via Mijn Belastingdienst. Log in op Mijn Belastingdienst en volg de stappen die worden weergegeven.

Belangrijk⁚

Zorg ervoor dat je de juiste informatie gebruikt bij het wijzigen van je aangifte. Controleer je aangifte goed voordat je deze verstuurt.

Tip⁚

Twijfel je of je je aangifte kunt aanpassen of bezwaar moet maken? Kijk dan in de checklist van de Belastingdienst.

Wijzigingen in de app

De Belastingdienst heeft een app waarmee je je aangifte inkomstenbelasting kunt doen. Deze app is handig voor het snel en gemakkelijk invullen van je aangifte, maar ook voor het wijzigen van je aangifte.

Hoe wijzig je je aangifte in de app?

Als je de Verkorte Aangifte hebt gedaan via de app, dan kun je je aangifte ook via de app wijzigen. Volg deze stappen⁚

  1. Open de Belastingdienst-app op je smartphone of tablet.
  2. Log in met je DigiD.
  3. Klik rechtsboven in de aangifte op 'Menu'.
  4. Kies voor 'Aangifte wijzigen of aanvullen'.
  5. Maak de gewenste wijzigingen in je aangifte.
  6. Verzend je aangifte opnieuw.

Let op!

Je kunt niet alle wijzigingen in de app doen. Sommige wijzigingen, zoals het veranderen van je rekeningnummer, moeten via Mijn Belastingdienst gedaan worden.

Tip⁚

Controleer je aangifte goed voordat je deze verstuurt. Zorg ervoor dat alle gegevens correct zijn.

Belangrijk⁚

De app is niet beschikbaar voor alle soorten aangiftes. Als je een complexe aangifte hebt, is het beter om deze via Mijn Belastingdienst te wijzigen.

Voorlopige aanslag wijzigen

Een voorlopige aanslag is een schatting van de belasting die je moet betalen over het hele jaar. Deze aanslag wordt gebaseerd op je inkomen van het vorige jaar. Als je situatie in 2024 is veranderd, bijvoorbeeld omdat je meer of minder gaat verdienen, dan klopt je voorlopige aanslag mogelijk niet meer. In dat geval kun je je voorlopige aanslag wijzigen.

Hoe wijzig je je voorlopige aanslag?

Je kunt je voorlopige aanslag 2024 wijzigen via Mijn Belastingdienst. Volg deze stappen⁚

  1. Log in op Mijn Belastingdienst met je DigiD.
  2. Klik op 'Mijn aangifte inkomstenbelasting wijzigen'.
  3. Kies voor 'Voorlopige aanslag 2024 wijzigen'.
  4. Voer je wijzigingen in. Let goed op dat je alle gegevens correct invult.
  5. Verzend je wijziging.

Let op!

Als je een voorlopige aanslag hebt gekregen die niet meer klopt met je situatie, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te wijzigen. Anders kan het zijn dat je te veel belasting moet betalen.

Tip⁚

Twijfel je of je je voorlopige aanslag moet wijzigen? Neem dan contact op met de Belastingdienst.

Termijn voor wijzigingen

Je hebt tijd om je aangifte inkomstenbelasting te wijzigen, maar er zijn wel grenzen. Je kunt je aangifte wijzigen tot 5 jaar na afloop van het boekjaar waarover de aanslag is opgelegd. Dit geldt ook als je al een definitieve aanslag hebt gekregen.

Voorlopige aanslag

Voor je voorlopige aanslag geldt er geen vaste termijn. Je kunt je voorlopige aanslag altijd wijzigen, zelfs als je al een definitieve aanslag hebt ontvangen.

Belangrijk⁚

Wacht niet te lang met het wijzigen van je aangifte. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat je te veel belasting moet betalen.

Tip⁚

Controleer je aangifte jaarlijks. Zo weet je zeker dat alle gegevens kloppen en dat je niet te veel belasting betaalt.

Fout in aangifte

Heb je een fout gemaakt in je aangifte? Dan kun je deze altijd aanpassen via Mijn Belastingdienst, zolang de definitieve aanslag nog niet is opgelegd.

Let op⁚

De termijnen voor het wijzigen van je aangifte kunnen veranderen. Kijk daarom altijd op de website van de Belastingdienst voor de meest actuele informatie.

Wat als je een fout maakt in je aangifte?

Het kan gebeuren dat je een fout maakt in je aangifte inkomstenbelasting. Gelukkig kun je je aangifte meestal nog wijzigen, zelfs als je deze al hebt verstuurd.

Hoe corrigeer je een fout?

Als je een fout hebt gemaakt in je aangifte, dan kun je deze corrigeren via Mijn Belastingdienst. Log in op Mijn Belastingdienst en kies de aangifte die je wilt wijzigen. Maak de benodigde aanpassingen en verstuur je aangifte opnieuw.

Belangrijk⁚

Je kunt je aangifte alleen wijzigen als de definitieve aanslag nog niet is opgelegd. Als de definitieve aanslag al is opgelegd, dan kun je bezwaar maken tegen de aanslag.

Wat als je te weinig belasting hebt betaald?

Als je te weinig belasting hebt betaald, dan krijg je een naheffing. Je moet dan het ontbrekende bedrag aan belasting betalen, plus eventuele boetes en rente.

Wat als je te veel belasting hebt betaald?

Als je te veel belasting hebt betaald, dan krijg je een teruggave. De Belastingdienst stuurt je het teveel betaalde bedrag terug.

Tip⁚

Controleer je aangifte goed voordat je deze verstuurt. Zo voorkom je dat je fouten maakt en dat je te veel of te weinig belasting betaalt.

Bekijk ook

Wijziging groottecriteria ondernemingen: Wat betekent het voor jou?

Groottecriteria ondernemingen: Wat verandert er en wat zijn de gevolgen? >>

Wijziging arbeidsvoorwaarden na overgang van onderneming: wat zijn de regels?

Arbeidsvoorwaarden na overgang van onderneming: wat verandert er? >>

Wijzigingen in de zzp wetgeving: Wat betekent het voor jou?

Zzp wetgeving: Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen? >>

Zorgtoeslag en Inkomstenbelasting: Moet je het Opgeven?

Zorgtoeslag Opgeven bij Inkomstenbelasting: Wat zijn de Regels? >>

Inkomstenbelasting 2019 voor ZZP'ers: Alles wat je moet weten

Inkomstenbelasting voor ZZP'ers in 2019: Een heldere uitleg >>