Schijnzelfstandigheid: Wat zijn de risico's en hoe kunt u zich beschermen?

Inleiding

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is al sinds 2016 van kracht en bepaalt of je als zzper schijnzelfstandige bent. In de afgelopen jaren werd er vrijwel niet op gecontroleerd, maar daar komt vanaf 1 januari 2025 dus verandering in. De Belastingdienst gaat strenger handhaven op schijnzelfstandigheid, wat aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de arbeidsmarkt. De wettelijke regels rond zzpers veranderen niet, alleen het handhavingsmoratorium eindigt per 1 januari 2025.

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid is een veelbesproken onderwerp, vooral nu de Belastingdienst vanaf 2025 strenger gaat handhaven op de Wet DBA. Maar wat is schijnzelfstandigheid precies? In essentie betekent het dat iemand zich presenteert als zelfstandig ondernemer (zzper), terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband; De Belastingdienst kan een arbeidsrelatie herkwalificeren en bepalen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid en de zzper dus eigenlijk in dienstbetrekking is.

De Wet DBA, die de arbeidsrelatie tussen zzpers en opdrachtgevers regelt, ondergaat vanaf 2025 belangrijke veranderingen. De Belastingdienst gaat strikter handhaven op schijnzelfstandigheid, wat aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de arbeidsmarkt. De wettelijke regels rond zzpers veranderen niet, alleen het handhavingsmoratorium eindigt per 1 januari 2025. Nu wordt er ook al gecontroleerd, maar geeft de Belastingdienst eerst een aanwijzing om de arbeidsrelatie aan te passen als er sprake is van schijnzelfstandigheid.

Schijnzelfstandigheid kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer een zzper in de praktijk meer lijkt te werken in dienstverband, dan wel wanneer de zzper niet zelf kan bepalen wanneer en hoe het werk gedaan wordt. Dit wordt ook wel verkapt dienstverband genoemd. Dit kan leiden tot een situatie waarin de zzper geen eigen risico's draagt en niet de volledige verantwoordelijkheid heeft voor zijn werk. In deze gevallen kan de Belastingdienst de zzper als werknemer beschouwen en de opdrachtgever aansprakelijk stellen voor het niet voldoen aan de wettelijke regels voor loondienst.

Het kabinet wil niet dat zelfstandigen zonder personeel (zzpers) ingehuurd worden, terwijl ze eigenlijk in dienst moeten zijn (schijnzelfstandigheid). De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) bestaat al sinds 2016 en bepaalt of je als zzper schijnzelfstandige bent.

Het is belangrijk om te weten wat schijnzelfstandigheid is om te voorkomen dat je als zzper in de problemen komt. Door de regels goed te kennen en je werkwijze hierop aan te passen, kun je ervoor zorgen dat je geen risico loopt en je werk kunt blijven doen.

De Wet DBA⁚ Wat is er veranderd?

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is een wet die in 2016 van kracht werd om schijnzelfstandigheid aan te pakken. De wet is bedoeld om te zorgen voor een eerlijker speelveld tussen zzpers en werknemers. De Belastingdienst heeft echter jarenlang een zogenoemd handhavingsmoratorium gehanteerd. Dit betekende dat de wet niet strikt werd gehandhaafd, waardoor er veel onduidelijkheid ontstond over de toepassing ervan.

Vanaf 1 januari 2025 wordt de Wet DBA echter wél actief gehandhaafd. Dit betekent dat de Belastingdienst strenger gaat controleren of zzpers wel daadwerkelijk voldoen aan de voorwaarden voor zelfstandigheid. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor zowel zzpers als opdrachtgevers.

De Belastingdienst heeft veel te weinig capaciteit om zzpers individueel te controleren. Het vermoeden is dan ook dat ze bij grote partijen die veel werken met zzpers, controle gaan uitvoeren.

Het kabinet wil niet dat zelfstandigen zonder personeel (zzpers) ingehuurd worden, terwijl ze eigenlijk in dienst moeten zijn (schijnzelfstandigheid). De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) bestaat al sinds 2016 en bepaalt of je als zzper schijnzelfstandige bent.

De Wet DBA is complex en er zijn veel verschillende interpretaties van de regels. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de huidige wetgeving en de veranderingen die er zijn aangebracht. De Belastingdienst heeft verschillende hulpmiddelen beschikbaar om zzpers te helpen bij het beoordelen van hun arbeidsrelatie.

De wetgeving rondom zzpers is complex. Als de wet niet correct wordt nageleefd, kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor zowel de opdrachtgever als zzper.

Handhaving vanaf 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger handhaven op de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie). Oftewel⁚ schijnzelfstandigheid wordt harder aangepakt. Dit kan grote gevolgen hebben wanneer je zelfstandigen inhuurt of werkt als zzper.

De Belastingdienst gaat de zzp-wet tegen schijnzelfstandigheid per 1 januari 2025 niet hysterisch controleren, maar de belastinginspecteurs gaan zich wel richten op sectoren waar veel zzpers werken.

Bedrijven en organisaties die mensen als zzper inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan weer een boete en naheffingen krijgen.

Na acht jaar gaat de Belastingdienst handhaven op een wet die schijnzelfstandigheid moet voorkomen. Er is ook een nieuwe zzp-wet in de maak. In 2025 worden er ook wijzigingen doorgevoerd in de fiscale voordelen voor ZZPers. Door enkele veranderingen in de belastingregels wordt de zelfstandigenaftrek verder verlaagd. In 2025 daalt deze aftrek naar 2.470 per jaar, terwijl dit bedrag in 2024 nog 3.750 was.

De Belastingdienst zal de wet DBA vanaf 1 januari 2025 met meer aandacht gaan handhaven. Dit betekent dat er meer controles zullen plaatsvinden op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en ZZP'ers die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen.

Na acht jaar gedogen is er een streep gezet door het zogenoemde handhavingsmoratorium, vanaf 1 januari 2025 wordt er gehandhaafd op de inzet van zzpers in verkapt dienstverband.

De wetgeving rondom zzpers is complex. Als de wet niet correct wordt nageleefd, kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor zowel de opdrachtgever als zzper. De Belastingdienst kan een arbeidsrelatie herkwalificeren. Daarbij geven ze aan dat er sprake is van schijnzelfstandigheid en de zzper dus eigenlijk in dienstbetrekking is.

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de huidige wetgeving en de veranderingen die er zijn aangebracht. De Belastingdienst heeft verschillende hulpmiddelen beschikbaar om zzpers te helpen bij het beoordelen van hun arbeidsrelatie.

Risico's voor ZZPers en Opdrachtgevers

De strengere handhaving van de Wet DBA vanaf 1 januari 2025 brengt risico's met zich mee voor zowel ZZPers als opdrachtgevers. ZZPers die niet voldoen aan de voorwaarden voor zelfstandigheid, kunnen een boete krijgen en zelfs gedwongen worden om hun werkzaamheden als werknemer te hervatten. Opdrachtgevers die ZZPers inhuren zonder te voldoen aan de wettelijke vereisten, kunnen ook te maken krijgen met boetes en naheffingen.

Voor ZZPers is het belangrijk om te weten wat de criteria voor zelfstandigheid zijn en hoe ze kunnen aantonen dat ze daadwerkelijk een eigen bedrijf runnen. Dit betekent dat ze zelfstandig kunnen bepalen wanneer en hoe ze hun werk doen, en dat ze de volledige verantwoordelijkheid dragen voor hun werk.

Voor opdrachtgevers is het belangrijk om te weten hoe ze ZZPers correct inhuren. Ze moeten ervoor zorgen dat de arbeidsrelatie duidelijk is vastgelegd in een overeenkomst en dat de ZZPer daadwerkelijk voldoet aan de voorwaarden voor zelfstandigheid.

Schijnzelfstandigheid lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar als ondernemer kan het je duur komen te staan. De regels rondom het inhuren van zzpers worden steeds strenger en de gevolgen van een verkeerde inschatting zijn niet mals.

De Belastingdienst zal strenger controleren of ZZPers wel daadwerkelijk voldoen aan de voorwaarden voor zelfstandigheid. Dit kan leiden tot boetes voor zowel ZZPers als opdrachtgevers.

Het is daarom belangrijk voor zowel ZZPers als opdrachtgevers om goed op de hoogte te zijn van de wetgeving en de risico's die ermee gepaard gaan. Door de regels goed te kennen en de juiste stappen te nemen, kunnen ze ervoor zorgen dat ze geen risico lopen en hun werk kunnen blijven doen.

Hoe schijnzelfstandigheid te voorkomen

Schijnzelfstandigheid is een complex onderwerp, maar er zijn stappen die ZZPers en opdrachtgevers kunnen nemen om de risico's te minimaliseren en te zorgen voor een duidelijke en wettelijk correcte arbeidsrelatie.

Voor ZZPers is het belangrijk om te zorgen voor een goede administratie, een eigen website, een duidelijk zakelijk profiel en een eigen bankrekening. Het is ook belangrijk om te werken voor meerdere opdrachtgevers om je afhankelijkheid van één opdrachtgever te verminderen.

ZZP Nederland wil ook dat schijnzelfstandigheid wordt aangepakt, omdat dat de echte ondernemers een slechte naam geeft.

De wetgeving rondom zzpers is complex. Als de wet niet correct wordt nageleefd, kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor zowel de opdrachtgever als zzper. De Belastingdienst kan een arbeidsrelatie herkwalificeren. Daarbij geven ze aan dat er sprake is van schijnzelfstandigheid en de zzper dus eigenlijk in dienstbetrekking is.

Opdrachtgevers dienen de arbeidsrelatie met ZZPers zorgvuldig te beoordelen en een duidelijke overeenkomst op te stellen.

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de huidige wetgeving en de veranderingen die er zijn aangebracht. De Belastingdienst heeft verschillende hulpmiddelen beschikbaar om zzpers te helpen bij het beoordelen van hun arbeidsrelatie.

De Belastingdienst kan een arbeidsrelatie herkwalificeren. Daarbij geven ze aan dat er sprake is van schijnzelfstandigheid en de zzper dus eigenlijk in dienstbetrekking is.

Door deze stappen te nemen, kunnen zowel ZZPers als opdrachtgevers de kans op schijnzelfstandigheid verkleinen en de risico's van boetes en naheffingen minimaliseren.

De toekomst van de ZZP-wetgeving

De toekomst van de ZZP-wetgeving is onzeker, maar er zijn verschillende ontwikkelingen die de komende jaren van invloed kunnen zijn op de positie van ZZPers. De strengere handhaving van de Wet DBA is een belangrijke stap in de richting van een eerlijker speelveld tussen ZZPers en werknemers.

De wetsbehandeling van de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) wordt voortgezet. De beoogde ingangsdatum is (nog steeds) 1 januari 2026. De Wet VBAR is een voorstel van voormalig minister Van Gennip (Rutte IV) om schijnzelfstandigheid te voorkomen. De wet moet te verduidelijken wanneer een werkende ingehuurd kan worden als zzper én hen die werkend onder een uurtarief van 32,24 betere bescherming te bieden.

Het kabinet wil zorgen voor een gelijker speelveld in het arbeidsrecht en in de fiscale behandeling, en wil schijnzelfstandigheid aanpakken.

De Belastingdienst zal de wet DBA vanaf 1 januari 2025 met meer aandacht gaan handhaven. Dit betekent dat er meer controles zullen plaatsvinden op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en ZZP'ers die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen.

De wetgeving rondom zzpers is complex. Als de wet niet correct wordt nageleefd, kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor zowel de opdrachtgever als zzper. De Belastingdienst kan een arbeidsrelatie herkwalificeren. Daarbij geven ze aan dat er sprake is van schijnzelfstandigheid en de zzper dus eigenlijk in dienstbetrekking is.

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de huidige wetgeving en de veranderingen die er zijn aangebracht. De Belastingdienst heeft verschillende hulpmiddelen beschikbaar om zzpers te helpen bij het beoordelen van hun arbeidsrelatie.

De toekomst van de ZZP-wetgeving is dus nog onzeker, maar het is duidelijk dat er voortdurend wordt gewerkt aan het verbeteren van de wetgeving en het creëren van een stabieler kader voor ZZPers. Door goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en de regels te volgen, kunnen ZZPers hun positie versterken en hun toekomst veilig stellen.

Bekijk ook

ZZP in de Zorg: Schijnzelfstandigheid & Risico's

ZZP'en in de Zorg: Wees Bewust van Schijnzelfstandigheid >>

Schijnzelfstandigheid ZZP Voorkomen: Tips en Advies

Schijnzelfstandigheid ZZP Voorkomen: Hoe Werk je Veilig? >>

Zzp BV en schijnzelfstandigheid: wat is het verschil?

Zzp BV: hoe voorkom je schijnzelfstandigheid? >>

Uurtarief freelance grafisch vormgever: Tips en tarieven

Freelance grafisch vormgever: Bepaal je uurtarief >>

Toeslagen voor ZZP'ers: Welke toeslagen heb je recht op?

Welke toeslagen zijn er voor ZZP'ers? Bereken je recht op toeslagen en ontdek hoe je deze kunt aanvragen. >>