Wet overgang van onderneming: Alles wat u moet weten
De Wet Overgang van Onderneming⁚ De Volledige Wettekst
De regeling omtrent overgang van onderneming is vastgelegd in de Nederlandse wet (artikel 7⁚662 e.v. BW). Deze wetgeving is een implementatie van Europese Richtlijnen. De wet dient dan ook richtlijnconform te worden uitgelegd.
Inleiding
De Wet Overgang van Onderneming‚ vastgelegd in artikel 7⁚662 e.v. van het Burgerlijk Wetboek‚ regelt de overdracht van rechten en plichten bij de overgang van een onderneming. Deze wet is van cruciaal belang voor zowel werknemers als werkgevers‚ aangezien zij de continuïteit van arbeidsverhoudingen tijdens bedrijfsovernames‚ fusies of splitsingen waarborgt. De wet is gebaseerd op Europese richtlijnen en dient daarom richtlijnconform te worden uitgelegd. De Wet Overgang van Onderneming is een complex onderwerp met veel verschillende aspecten. Daarom is het belangrijk om de wet goed te begrijpen om de rechten en plichten van alle betrokkenen te beschermen.
Deze tekst zal de Wet Overgang van Onderneming stap voor stap bespreken. We zullen ingaan op de definitie van overgang van onderneming‚ de rechten en plichten die bij overgang ontstaan‚ de gevolgen voor werknemers en de volledige wettekst. Door het begrijpen van deze wet kunnen werkgevers en werknemers hun rechten en plichten tijdens een overgang van onderneming beter beschermen.
Wat is Overgang van Onderneming?
Overgang van onderneming‚ zoals beschreven in de Wet Overgang van Onderneming (artikel 7⁚662 e.v. BW)‚ verwijst naar de overdracht van een onderneming of een onderdeel daarvan als een economische eenheid. Dit betekent dat de overdracht niet alleen de materiële activa omvat‚ zoals gebouwen en machines‚ maar ook de immateriële activa‚ zoals klantenkring‚ goodwill‚ knowhow en de werknemers. Met andere woorden‚ de overgang van een onderneming houdt in dat de activiteit van de onderneming‚ inclusief de werknemers‚ wordt overgedragen aan een nieuwe eigenaar.
De wet definieert overgang van onderneming als volgt⁚ "overgang‚ ten gevolge van een overeenkomst‚ een fusie of splitsing‚ van een onderneming of een onderdeel daarvan‚ met behoud van haar identiteit". Het gaat er dus om dat de identiteit van de onderneming behouden blijft‚ zelfs wanneer de eigenaar verandert. Dit betekent dat de onderneming na de overgang in principe dezelfde activiteiten zal blijven uitvoeren en de werknemers dezelfde taken zullen blijven uitvoeren. De wet is er op gericht om werknemers te beschermen tijdens een overgang van onderneming. De werknemers behouden hun rechten en plichten‚ zelfs wanneer de werkgever verandert.
De Wet Overgang van Onderneming is van toepassing op verschillende vormen van bedrijfsovernames‚ zoals verkoop‚ verhuur‚ verpachting of uitgifte in vruchtgebruik. Ook fusies en splitsingen van ondernemingen vallen onder de werkingssfeer van deze wet. Het is belangrijk om te onthouden dat de wet niet alleen van toepassing is op commerciële bedrijven‚ maar ook op non-profitinstellingen en organisaties die in stand worden gehouden door de overheid;
Rechten en Verplichtingen bij Overgang
Bij een overgang van onderneming gaan de rechten en verplichtingen die op het moment van de overgang voortvloeien uit de arbeidsovereenkomsten tussen de werkgever en de werknemers‚ automatisch over op de nieuwe werkgever. Dit betekent dat de werknemers hun bestaande arbeidsvoorwaarden en rechten behouden‚ zelfs wanneer de werkgever verandert. De nieuwe werkgever treedt in de plaats van de oude werkgever en is verantwoordelijk voor het nakomen van alle verplichtingen die voortvloeien uit de arbeidsovereenkomsten.
De werknemers behouden hun rechten op loon‚ vakantiegeld‚ pensioen‚ ziekteverzuim‚ en andere arbeidsvoorwaarden. Ook de collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) die van toepassing zijn op de werknemers blijven van kracht. De nieuwe werkgever moet de werknemers informeren over de overgang van de onderneming. Deze informatieplicht is wettelijk vastgelegd en moet tijdig en volledig worden nagekomen. De werknemers hebben het recht om de nieuwe werkgever te informeren over hun rechten en plichten‚ en om vragen te stellen over de overgang.
De oude werkgever blijft hoofdelijk aansprakelijk voor de verplichtingen die zijn ontstaan voor het tijdstip van de overdracht. Deze aansprakelijkheid duurt voort tot een jaar na de overgang. De werknemer heeft dus de keus⁚ hij kan zowel de oude als de nieuwe werkgever aanspreken. De nieuwe werkgever is‚ naast de oude werkgever‚ hoofdelijk aansprakelijk voor alle verplichtingen die door de oude werkgever zijn aangegaan vóór de overgangsdatum. Denk bijvoorbeeld aan de uitbetaling van achterstallig loon of vakantiegeld. De nieuwe werkgever is ook aansprakelijk voor schadeclaims die de werknemer kan instellen in verband met een bij de oude werkgever opgelopen beroepsziekte‚ of de financiële gevolgen van een bedrijfsongeval.
Gevolgen voor Werknemers
De Wet Overgang van Onderneming heeft belangrijke gevolgen voor werknemers. De belangrijkste voordelen voor werknemers zijn de continuïteit van hun arbeidsovereenkomst en het behoud van hun arbeidsvoorwaarden. De werknemers blijven in dienst bij de nieuwe werkgever en behouden hun rechten en plichten die voortvloeien uit hun arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat de werknemers hun loon‚ vakantiegeld‚ pensioen‚ ziekteverzuim en andere arbeidsvoorwaarden behouden‚ zelfs wanneer de werkgever verandert. Ook de collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) die van toepassing zijn op de werknemers blijven van kracht.
De werknemers hebben het recht om geïnformeerd te worden over de overgang van de onderneming. De nieuwe werkgever is wettelijk verplicht om de werknemers tijdig en volledig te informeren over de overgang. De werknemers hebben het recht om vragen te stellen over de overgang en om te weten te komen wat de overgang voor hen betekent. De werknemers hebben het recht om hun mening te geven over de overgang. De nieuwe werkgever is verplicht om de mening van de werknemers te overwegen. De werknemers hebben het recht om bezwaar te maken tegen de overgang. In sommige gevallen kunnen de werknemers zelfs hun arbeidsovereenkomst beëindigen zonder dat zij daarvoor een reden hoeven op te geven.
De Wet Overgang van Onderneming is er op gericht om werknemers te beschermen tegen de nadelige gevolgen van een overgang van onderneming. De wet zorgt ervoor dat de werknemers hun rechten en plichten behouden‚ zelfs wanneer de werkgever verandert. Het is belangrijk voor werknemers om zich bewust te zijn van hun rechten en plichten tijdens een overgang van onderneming. De werknemers kunnen hun rechten beter beschermen door zich goed te informeren en door hun mening te uiten.
De Wettekst
De Wet Overgang van Onderneming is vastgelegd in de afdeling 8 van titel 10 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek‚ met name in artikel 7⁚662 e.v. BW. De belangrijkste bepalingen van deze wet zijn⁚
Artikel 7⁚662 BW⁚"Overgang van onderneming"
Dit artikel definieert de overgang van een onderneming als volgt⁚ "overgang‚ ten gevolge van een overeenkomst‚ een fusie of splitsing‚ van een onderneming of een onderdeel daarvan‚ met behoud van haar identiteit". Het gaat er dus om dat de identiteit van de onderneming behouden blijft‚ zelfs wanneer de eigenaar verandert.
Artikel 7⁚663 BW⁚"Gevolgen van overgang van onderneming"
Dit artikel bepaalt dat bij een overgang van onderneming de rechten en verplichtingen die op dat moment bij de vervreemder (de oude werkgever) bestonden ten aanzien van de werknemers‚ overgaan op de verkrijger (de nieuwe werkgever). Alle bestaande arbeidsovereenkomsten en arbeidsvoorwaarden van de betrokken werknemers gaan automatisch en ongewijzigd mee over. Er hoeft daarom geen nieuwe arbeidsovereenkomst te worden gesloten. De automatische overgang houdt onder meer in dat⁚
- De werknemers hun loon‚ vakantiegeld‚ pensioen‚ ziekteverzuim en andere arbeidsvoorwaarden behouden.
- De collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) die van toepassing zijn op de werknemers blijven van kracht.
- De oude werkgever blijft hoofdelijk aansprakelijk voor de verplichtingen die zijn ontstaan voor het tijdstip van de overdracht. Deze aansprakelijkheid duurt voort tot een jaar na de overgang.
- De nieuwe werkgever is‚ naast de oude werkgever‚ hoofdelijk aansprakelijk voor alle verplichtingen die door de oude werkgever zijn aangegaan vóór de overgangsdatum.
Artikel 7⁚664 BW⁚"Informatieplicht"
Dit artikel bepaalt dat de nieuwe werkgever de werknemers tijdig en volledig moet informeren over de overgang van de onderneming.
Artikel 7⁚665 BW⁚"Recht van de werknemer om de arbeidsovereenkomst te beëindigen"
Dit artikel bepaalt dat de werknemer het recht heeft om zijn arbeidsovereenkomst te beëindigen zonder dat hij daarvoor een reden hoeft op te geven.
Conclusie
De Wet Overgang van Onderneming is een complex onderwerp met veel verschillende aspecten. De wet is er op gericht om werknemers te beschermen tijdens een overgang van onderneming. De wet zorgt ervoor dat de werknemers hun rechten en plichten behouden‚ zelfs wanneer de werkgever verandert. Het is belangrijk voor zowel werkgevers als werknemers om zich bewust te zijn van de rechten en plichten die voortvloeien uit deze wet. Werkgevers moeten de wet goed begrijpen om te zorgen dat zij de juiste stappen ondernemen tijdens een overgang van onderneming. Werknemers moeten zich bewust zijn van hun rechten om deze te kunnen beschermen.
Het is belangrijk om te onthouden dat de Wet Overgang van Onderneming van dwingend recht is. Dit betekent dat de werkgever en de werknemer niet van de bepalingen van deze wet af kunnen wijken. Als er twijfel bestaat over de toepassing van de Wet Overgang van Onderneming‚ is het altijd aan te raden om juridisch advies in te winnen. Een advocaat arbeidsrecht kan u helpen om uw rechten en plichten te begrijpen en om de juiste stappen te ondernemen.
De Wet Overgang van Onderneming is een belangrijk instrument om de rechten van werknemers te beschermen tijdens een overgang van onderneming. De wet draagt bij aan een eerlijke en verantwoorde overdracht van ondernemingen‚ waarbij de belangen van zowel werkgevers als werknemers worden beschermd.
Bekijk ook
Wijziging arbeidsvoorwaarden na overgang van onderneming: wat zijn de regels?
Arbeidsvoorwaarden na overgang van onderneming: wat verandert er? >>
Wet Overgang Ondernemingen: Wat Je Moet Weten
Overname van een Bedrijf: Rechten en Plichten volgens de Wet >>
Doorstart na faillissement? Ontdek de mogelijkheden!
Ontdek hoe je na een faillissement een succesvolle doorstart kunt maken en je onderneming kunt overdragen. >>
WW-uitkering en Onderneming Starten: Alles wat je moet weten
WW-uitkering en Ondernemen: Combineren en Tips >>
Drents Ondernemer van het Jaar: wie is de winnaar?
Drentse ondernemers: inspireer en laat je inspireren >>