Bijtelling auto ZZP: een praktische gids
Wat is bijtelling?
Bijtelling is een fiscale regeling voor zakelijke rijders. Je krijgt ermee te maken als je met jouw zakelijke auto jaarlijks meer dan 500 privé-kilometers maakt. Bij het privégebruik van de auto ziet de fiscus de kilometers namelijk als een vorm van inkomen‚ waarover je belasting moet betalen.
Wanneer is er sprake van bijtelling?
Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in je bedrijfsauto‚ moet je bijtelling betalen. Dit geldt ook voor autos die je zakelijk huurt. Bij minder dan 500 kilometer ziet de Belastingdienst jouw auto als bedrijfsmiddel en heb je geen bijtelling. Hoe je dit verwerkt in Jortt‚ lees je hier⁚Bijtelling btw privégebruikauto van de zaak. Hoe verwerk jebijtelling in je boekhouding?. Ga je je jaarlijkse belastingaangifte indienen en gebruik je het rapport Aangifte inkomstenbelasting dat Jortt voor je maakt dan adviseren wij je om debijtelling voor jeauto of fiets in je boekhouding op te ...
Krijg je te maken metbijtelling? Nee‚ je hebt geenbijtelling. Rijd je meer dan 500 km privé per jaar? Ja‚ je hebtbijtelling. ... Door als zzper jeauto op de zaak te zetten‚ mag je voortaan de gemaakte kosten voor jeauto ten laste van je resultaat brengen. Denk hierbij aan de afschrijving‚ brandstofkosten‚ reparatie en onderhoud ...
Als je privé meer dan 500 kilometer in je zakelijke auto rijdt‚ dan heb je wel te maken met de bijtelling. Lees hieronder meer over de bijtelling. Daarnaast is het goed je ervan bewust te zijn dat je bij het kopen van een nieuwe bedrijfsauto‚ je in één keer een hoop geld betaalt. Debijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van deauto. In 2024 zijn er 2 tarieven voor debijtelling⁚ 16 en 22. Debijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van deauto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. De onderstaande tabel geldt voorautos met een datum van eerste toelating in 2024.
Информация с сайта https://movemove.com/blog/bijtelling-2024-berekenen-als-zzper-6-stappen: Tankpas Laadpas Hybridepas Service Contact Blogs ⸺ On the Move Tarieven Voor wie Over ons Home On the Move ⸺ Blog Bijtelling 2024 berekenen als zzper in 6 stappen Heb je een auto of bus op naam van je zaak en rijd je die ook privé? Bij meer dan 500 privékilometers per jaar krijg je te maken met bijtelling. Zo bereken je die als zzper.
Gebruik je je zakelijke auto ook privé? Bijvoorbeeld voor familiebezoek‚ een dagje naar het strand of om de kinderen naar school te brengen? Dan ziet de Belastingdienst dit als een vorm van inkomsten. Daarom betaal je hier belasting over. Dit heet bijtelling‚ omdat de Belastingdienst als het ware een bedrag optelt bij je jaarinkomen of als je ondernemer bent de winst. Dit geldt bij meer dan 500 privékilometers per jaar.
Hoe wordt de bijtelling berekend?
De bijtelling is een percentage van de waarde van je auto. Wat het percentage is hangt af van een aantal dingen⁚ Wanneer je de auto in gebruik hebt genomen De cataloguswaarde De energieklasse van je auto⁚ hoeveel CO2-uitstoot? Je jaarinkomen en belastingschijf
De bijtellingspercentages zijn niet voor elk jaar gelijk. Je gaat uit van het jaar waarin je de auto in gebruik hebt genomen. De Belastingdienst noemt dit⁚ de eerste toelating. Het maakt niet uit of dat in Nederland of het buitenland was. Heb je een nieuwe auto‚ dan is dat de datum waarop voor het eerst een kenteken is afgegeven.
De cataloguswaarde van je auto kun je opvragen via de RDW .
Ga na hoeveel CO2 jouw auto uitstoot en kijk in welke uitstoot-categorie je valt. Voor autos die in 2017 of later in gebruik zijn genomen gelden twee categorieën⁚ 0 gram CO2-uitstoot/kilometer volledig elektrische auto meer dan 0 gram CO2-uitstoot per kilometer alle overige energielabels
Heb je je auto voor 2017 in gebruik genomen‚ dan moet je nauwkeuriger weten hoe hoog de CO2-uitstoot van jouw auto is. Dat kun je vinden op het energielabel van je auto of checken op kentekencheck.nu. Als je weet in welke categorie jouw auto valt‚ zie je welk percentage van de cataloguswaarde je moet nemen voor de bijtelling. Voor autos in gebruik genomen in 2024 gelden de volgende bijtellingspercentages⁚
Op basis van stap 1 tot en met 4 kun je nu je bruto bijtelling berekenen als zzper. Dit bedrag komt boven op je jaarinkomen. Rekenvoorbeeld⁚ Je hebt een auto met een cataloguswaarde van 30.000. Deze neem je in 2024 voor het eerst in gebruik. Het is geen elektrische auto. De bruto bijtelling is dan 22⁚ 0‚22 x 30.000 6.600 bijtelling per jaar.
Bepaal nu wat je jaarinkomen is. Hiervoor neem je je belastbare jaarinkomen en daar tel je de bijtelling bij op. Stel⁚ jouw belastbaar jaarinkomen is 32.000. Daar tel je de bijtelling bij op. Dus bijvoorbeeld⁚ 32.000 6.600 38.600
Kijk vervolgens in welke belastingschijf (2024) je met dit totaalbedrag valt. Je valt in schijf 1 en betaalt 36‚97 belasting. Je netto bijtelling is dan 0‚3697 x 6;600 2.440‚02; Dat is 203‚34 per maand. Deze betaal je bij de aangifte inkomstenbelasting.
Ben je de bezitter van een zogeheten youngtimer ⁚ een auto van 15 jaar of ouder? Dan betaal je 35 over de dagwaarde in plaats van over de cataloguswaarde. Om die dagwaarde in te kunnen schatten kun je bijvoorbeeld kijken naar veilingprijzen of de taxatiewaarde van de auto voor de verzekering. Stel⁚ de dagwaarde van jouw youngtimer is 2.500. Je betaalt dan bruto 875 (35) bijtelling. Zit je dan bijvoorbeeld in schijf 1‚ dan is je netto bijtelling 0‚3697 x 875 323‚49 per jaar‚ ofwel 26‚96 per maand. Zo zie je dat het met een youngtimer fiscaal een stuk voordeliger kan zijn om je zakelijke auto privé te rijden.
Zoals eerder aangegeven‚ gelden voor verschillende jaren verschillende bijtellingspercentages. Deze percentages gelden voor een periode van 60 maanden. Je auto heeft dus maximaal 60 maanden hetzelfde bijtellingspercentage. Direct na afloop van deze periode ga je 22 van de cataloguswaarde als bijtelling betalen.
Het kan zijn dat je totale autokosten voor een jaar minder zijn dan het bedrag dat je aan bijtelling zou moeten betalen voor het privégebruik van je auto. Is dat het geval‚ dan is het bedrag dat je aan bijtelling betaalt gelijk aan je totale autokosten.
Wat zijn de bijtellingspercentages?
Rijd je minder dan 500 kilometer privé? Dan betaal je geen bijtelling. Je moet dit wel aantonen met een rittenregistratie. Je kunt dit doen in een notitieboekje of Excel‚ maar er zijn ook apps voor. Als die een keurmerk hebben‚ gaat de Belastingdienst ervan uit dat de rittenregistratie sluitend is. Deze kan dan nog wel controleren of een rit zakelijk of privé is. Aan het begin en aan het eind van het jaar noteer je de kilometerstand en op basis daarvan bereken je de verhouding privé-zakelijk.
Ben je al klant bij MoveMove? Dan adviseren wij Cartracker ‚ een rittenregistratiesysteem dat je kilometers met behulp van gps automatisch bijhoudt. Door je gegevens van je MoveMove-pas te koppelen met je rittenregiatratie krijg je perfect inzicht in privé tankkosten en zakelijke tankkosten. Zo kun je bijvoorbeeld ook heel makkelijk btw op benzine terugvragen. Check een speciaal actieaanbod van Cartracker voor klanten van MoveMove.
Ervaar binnen twee (werk)dagen het gemak van MoveMove.Bijtelling bij privé rijden. Als u per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt‚ dan krijgt u te maken metbijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van deauto. U moet hierover inkomstenbelasting betalen. Het normale bijtellingspercentage is 22 over de cataloguswaarde van het voertuig. Voor elektrischeautos betaalt u minder ...
Autos zonder CO2-uitstoot (op waterstof of met geïntegreerde zonnecellen) betalen 16bijtelling‚ alle andereautos betalen 22bijtelling. Let op⁚ Voor andere nulemissie-autos geldt de 16bijtelling slechts tot en met een cataloguswaarde van 30.000. Voor het deel daarboven geldt debijtelling van 22.
Leer hoe je als zzper debijtelling voor 2024 berekent in 6 stappen. Begrijp de impact van privégebruik‚ CO2-uitstoot‚ en youngtimers op je belasting ... Het is geen elektrischeauto. De brutobijtelling is dan 22⁚ 0‚22 x 30.000 6.600bijtelling per jaar. 6⁚ Bereken de nettobijtelling aan de hand van je belastingschijf ...
Bijtelling is het fiscale bedrag dat je betaalt wanneer je jouw bedrijfsauto meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt. Het wordt bijtelling genoemd‚ omdat de Belastingdienst als het ware een percentage van de waarde van de auto optelt bij de winst uit je onderneming. Wanneerbijtelling overauto bij eenmanszaak of ZZPer? Als u meer dan 500 kilometer privé hebt gereden (op jaarbasis) met deauto van de zaak‚ moet u eenbijtelling toepassen. Als u kunt aantonen dat u minder dan 500 kilometer privé hebt gereden met deauto van de zaak (kilometerregistratie)‚ dan hoeft u niets bij te tellen.
Debijtelling is altijd minder dan het totaal aan af te trekken autokosten. Verder is het nog belangrijk om te weten dat debijtelling voor een periode van 60 maanden geldt vanaf de tenaamstellingsdatum. 7 autokosten om af te trekken als zzper. Of de kosten voor eenauto aftrekbaar zijn als zzper zetten we graag voor je op een rij.
Wat zijn de alternatieven voor bijtelling?
De opties voor ondernemers en hunauto. Als ondernemer/zzper heb je de volgende 4 opties met betrekking tot jeauto⁚ Bedrijfsauto⁚ een nieuweauto op de zaak zetten; Bedrijfsauto⁚ een nieuweauto zakelijke leasen; Bedrijfsauto⁚ je bestaandeauto op de zaak zetten; Privéauto⁚ je bestaandeauto privé blijven rijden.
Bijtelling berekenen als zzper. Debijtelling kun je berekenen door het bijtellingspercentage van jouwauto te vermenigvuldigen met de cataloguswaarde. Rekenvoorbeeld⁚ brutobijtelling Stel⁚ de cataloguswaarde van jouwauto is 20.000. Debijtelling is 22‚ dus 0‚22 x 20.000 4.400bijtelling per jaar;
Deauto staat u korter dan 1 jaar ter beschikking. Als u deauto korter dan 1 jaar ter beschikking hebt‚ moet u het jaarbedrag aanpassen. Als u bijvoorbeeld 5 maanden over deauto kunt beschikken‚ is de correctie voor het privégebruik van deauto⁚ 5/12 x 22 x de waarde van deauto. Dit bedrag verrekent u met de autokosten.
Normaal gesproken is uw bijtelling voor privégebruik van de auto⁚ ( 50.000 x 22 ) 11.000. Maar u hoeft niet meer bij te tellen dan uw totale autokosten. Uw bijtelling is in dit geval gelijk aan de totale autokosten van uw onderneming‚ dus 9.000. Debijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van deauto. In 2023 zijn er 2 tarieven voor debijtelling⁚ 16 en 22. Debijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van deauto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. In 2017 is het normale percentage verlaagd van 25 naar 22.
Debijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van deauto. In 2022 zijn er 2 tarieven voor debijtelling⁚ 16 en 22. Debijtelling is afhankelijk v [...] [...] [end of information from the Internet]
Bekijk ook
Bijtelling auto ondernemer: hoe werkt het?
Bijtelling auto ondernemer: alles over de regels >>
Zakelijk Rijden ZZP: Auto zonder Bijtelling
ZZP'er: Auto Zakelijk Rijden Zonder Bijtelling >>
Auto van de zaak als ZZP'er: alles over bijtelling en regels
Auto van de zaak als ZZP'er: wat zijn de regels en hoe bereken je de bijtelling? >>
Auto Leasen als ZZP'er: Bijtelling en Kosten
Auto Leasen als ZZP'er: Alles Over Bijtelling en Kosten >>
Ondernemen in het buitenland: tips en valkuilen
Start je bedrijf in het buitenland: praktische informatie >>
Ben je als freelancer ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting als freelancer? >>