Hoe Bepaal Je de Waarde van Je Zelfstandige Onderneming?

Vuistregels voor Bedrijfswaardering

Het berekenen van de waarde van je bedrijf (de overnameprijs) is een ingewikkelde taak. Vaak komt de hulp van een expert hierbij te pas. Zo is een normale vraagprijs gemiddeld tussen de vier tot zeven keer de jaarwinst.

Er zijn echter ook enkele vuistregels die je kunt gebruiken om een eerste indicatie te krijgen van de waarde van je bedrijf. Deze vuistregels zijn gebaseerd op de nettowinst, de jaaromzet, de intrinsieke waarde en de EBITDA⁚

  • 5 x de nettowinst
  • 0,75-1,5 x de jaaromzet
  • 1 x de intrinsieke waarde
  • 2 x de nettowinst

Het is belangrijk om te onthouden dat deze vuistregels slechts een indicatie geven en dat de werkelijke waarde van je bedrijf kan afwijken. Voor een nauwkeurige waardering is het altijd aan te raden om een expert in te schakelen.

De Intrinsieke Waarde

De intrinsieke waarde van een onderneming staat gelijk aan het eigen vermogen van het bedrijf. Het is het totaal van alle activa, zoals onroerende goederen, voorraden, machines en andere materiële bezittingen, minus alle schulden. Met andere woorden, het is de waarde die je zou ontvangen als je alle activa van het bedrijf zou verkopen en alle schulden zou aflossen. De intrinsieke waarde is een belangrijke maatstaf voor de waarde van een bedrijf, omdat het een indicatie geeft van de waarde die de eigenaren zouden ontvangen als het bedrijf zou worden opgeheven. De intrinsieke waarde is echter niet altijd een accurate maatstaf voor de werkelijke waarde van een bedrijf. Dit komt omdat de intrinsieke waarde geen rekening houdt met de toekomstige winstgevendheid van het bedrijf. Een bedrijf met een hoge intrinsieke waarde kan toch een lage waarde hebben als het niet in staat is om winst te maken. Omgekeerd kan een bedrijf met een lage intrinsieke waarde een hoge waarde hebben als het een sterke toekomstige winstgevendheid heeft.

Om de intrinsieke waarde van een bedrijf te berekenen, kun je de volgende stappen volgen⁚

  1. Bepaal de totale waarde van de activa van het bedrijf. Dit omvat alle materiële en immateriële activa, zoals onroerende goederen, voorraden, machines, goodwill en patenten.
  2. Bepaal de totale waarde van de schulden van het bedrijf. Dit omvat alle leningen, crediteuren en andere financiële verplichtingen.
  3. Trek de totale waarde van de schulden af van de totale waarde van de activa. Het resultaat is de intrinsieke waarde van het bedrijf.

Het is belangrijk om te onthouden dat de intrinsieke waarde slechts een indicatie geeft van de waarde van een bedrijf. De werkelijke waarde van een bedrijf kan afwijken van de intrinsieke waarde, afhankelijk van de toekomstige winstgevendheid van het bedrijf.

EBITDA en EBIT als Maatstaven

EBITDA en EBIT zijn twee belangrijke maatstaven die worden gebruikt om de winstgevendheid van een bedrijf te beoordelen. EBITDA staat voor "Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization" en EBIT staat voor "Earnings Before Interest and Taxes". EBITDA is een maatstaf voor de brutowinst voor aftrek van overheadkosten van een bedrijf. Het wordt gebruikt als maatstaf voor de winst die een onderneming haalt met haar operationele activiteiten zonder dat hier kosten en opbrengsten van de financiering in verwerkt zijn. EBIT is een maatstaf voor de winst die een bedrijf heeft verdiend na aftrek van de operationele kosten, maar vóór de aftrek van rente en belastingen. EBIT is een betere maatstaf voor de winstgevendheid van een bedrijf dan EBITDA, omdat EBIT rekening houdt met de kosten van de financiering van het bedrijf.

EBITDA en EBIT worden vaak gebruikt als maatstaven voor de waarde van een bedrijf. Een bedrijf met een hoge EBITDA of EBIT heeft over het algemeen een hogere waarde dan een bedrijf met een lage EBITDA of EBIT. Dit komt omdat een bedrijf met een hoge EBITDA of EBIT meer winst maakt en daardoor meer geld heeft om te investeren in de toekomst. EBITDA en EBIT zijn echter geen perfecte maatstaven voor de waarde van een bedrijf. Dit komt omdat deze maatstaven geen rekening houden met de toekomstige winstgevendheid van het bedrijf. Een bedrijf met een hoge EBITDA of EBIT kan toch een lage waarde hebben als het niet in staat is om winst te maken in de toekomst. Omgekeerd kan een bedrijf met een lage EBITDA of EBIT een hoge waarde hebben als het een sterke toekomstige winstgevendheid heeft.

Om de waarde van een bedrijf te bepalen, is het belangrijk om rekening te houden met de EBITDA of EBIT van het bedrijf, maar ook met de toekomstige winstgevendheid van het bedrijf. Een bedrijf met een hoge EBITDA of EBIT kan een hoge waarde hebben, maar alleen als het in staat is om die winstgevendheid in de toekomst te behouden.

De Overnameprijs Bepalen

De overnameprijs van een bedrijf is de prijs die een koper bereid is te betalen om het bedrijf over te nemen. De overnameprijs wordt meestal bepaald op basis van een aantal factoren, waaronder de winstgevendheid van het bedrijf, de marktpositie van het bedrijf, de groei van het bedrijf en de risico's die gepaard gaan met het bedrijf. De overnameprijs kan worden bepaald door een expert in bedrijfswaardering. De expert zal rekening houden met alle relevante factoren en een realistische overnameprijs bepalen. De overnameprijs kan ook worden bepaald door middel van een veiling. Bij een veiling kunnen meerdere potentiële kopers bieden op het bedrijf. De hoogste bieder krijgt het bedrijf dan voor de aangeboden prijs.

De overnameprijs wordt vaak uitgedrukt als een veelvoud van de EBITDA of EBIT van het bedrijf. Een veelvoud van 3 tot 5 keer de EBITDA is bijvoorbeeld een gebruikelijke overnameprijs. De overnameprijs kan ook worden bepaald op basis van de intrinsieke waarde van het bedrijf. De intrinsieke waarde van een bedrijf is de waarde van alle activa van het bedrijf minus de waarde van alle schulden van het bedrijf. De overnameprijs kan ook worden bepaald op basis van de jaaromzet van het bedrijf. Een veelvoud van 1 keer de jaaromzet is bijvoorbeeld een gebruikelijke overnameprijs.

De overnameprijs wordt uiteindelijk bepaald door de koper en de verkoper. De koper wil natuurlijk zo laag mogelijk betalen voor het bedrijf, terwijl de verkoper zo hoog mogelijk wil ontvangen. De uiteindelijke overnameprijs is dan het resultaat van een onderhandelingsproces tussen de koper en de verkoper.

Bekijk ook

Intrinsieke waarde onderneming berekenen: een complete gids

Intrinsieke waarde onderneming berekenen: stap voor stap >>

Waarde onderneming bij echtscheiding: Bepaal de juiste waarde

Waarde onderneming bij echtscheiding: Een eerlijke verdeling voor beide partijen >>

Waarde Vruchtgebruik Inkomstenbelasting: Begrijp de regels!

Waarde Vruchtgebruik Inkomstenbelasting: Begrijp de regels! >>

ZZP'er en alimentatie: wat zijn de regels?

Alimentatie en ZZP'ers: alles wat je moet weten >>

Ondernemen met Informatie: Ontwikkeling & Succes

Informatie & Ondernemen: De Sleutel tot Succes >>