Ontdek hoe je de aangifte inkomstenbelasting 2019 voor zzp'ers invult: een duidelijk stappenplan.

Stap 1⁚ Voorbereiding

Voordat je begint met je aangifte, is het belangrijk om alle benodigde documenten en gegevens bij de hand te hebben. Denk hierbij aan⁚

  • Je DigiD
  • Je rekeningnummer
  • Je jaaropgave(n)
  • De WOZ-waarde van je woning (indien van toepassing)

Het is handig om een aangiftemap aan te leggen, zowel digitaal als fysiek, waarin je al deze documenten bewaart. Zo heb je alles gemakkelijk bij de hand tijdens het invullen van je aangifte.

Let op⁚ Sinds 1 oktober 2022 kun je niet meer inloggen bij de Belastingdienst met alleen je gebruikersnaam en wachtwoord. Je moet ook je telefoonnummer koppelen aan je DigiD of inloggen met de DigiD-app. Controleer dus op tijd of je nog kunt inloggen bij de Belastingdienst.

Stap 2⁚ Aangifte openen

Zodra je alle benodigde documenten en gegevens hebt verzameld, kun je beginnen met het openen van je aangifte. Dit doe je via de website van de Belastingdienst, Mijn Belastingdienst. Log in met je DigiD. Je bevindt je nu in de Mijn Belastingdienst-omgeving. De aangifte over 2019 is alleen nog beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Je kunt niet meer via de app aangifte doen over 2019. De aangifte over 2023 is nog wel via de app te doen, maar deze is niet van toepassing op dit voorbeeld voor aangifte 2019.

De Belastingdienst heeft in de Mijn Belastingdienst-omgeving al veel gegevens voor je ingevuld, zoals je inkomen uit werk en woning. Je hoeft deze gegevens alleen nog te controleren en eventueel aan te passen.

Stap 3⁚ Gegevens invullen

In deze stap ga je de rest van de gegevens invullen. Controleer eerst de al ingevulde gegevens en pas deze aan als dat nodig is. Let vooral op je inkomen uit werk en woning, aangezien deze gegevens vaak al door de Belastingdienst zijn ingevuld. Ook je gegevens in box 3, met betrekking tot je spaargeld en beleggingen, zijn vaak al ingevuld. Controleer deze gegevens zorgvuldig en pas ze aan als ze niet kloppen.

Vervolgens ga je de rest van de gegevens invullen. Denk hierbij aan⁚

  • Aftrekposten, zoals studiekosten of giften
  • Heffingskortingen, zoals de zorgtoeslag of de kinderopvangtoeslag
  • Inkomsten uit andere bronnen, zoals huurinkomsten of uitkeringen

Bij twijfel kun je altijd de website van de Belastingdienst raadplegen voor meer informatie.

Stap 4⁚ Aangifte controleren en verzenden

Voordat je je aangifte verzendt, is het belangrijk om deze goed te controleren. Vergelijk de aangifte met die van vorig jaar. Dit geeft je een goed beeld van hoe jouw aangifte eruit hoort te zien. Zijn jouw omstandigheden hetzelfde gebleven, dan zul je ongeveer hetzelfde moeten betalen of terug ontvangen. Zo niet, probeer dan te achterhalen waar de verschillen vandaan komen. Misschien heb je een fout gemaakt.

Controleer ook of je alle relevante gegevens hebt ingevuld, zoals je inkomsten, aftrekposten en heffingskortingen. Heb je alles ingevuld? Controleer dan nogmaals of je alles goed hebt ingevuld. Weet je niet zeker of je alles goed hebt ingevuld? Vraag dan advies aan een belastingadviseur.

Zodra je zeker weet dat je aangifte correct is, kun je deze verzenden. Dit doe je via de website van de Belastingdienst. Je hebt hiervoor je DigiD nodig.

Verstuur je aangifte in ieder geval vóór 1 mei 2020. Doe je dit later, dan kun je een boete krijgen.

Stap 5⁚ Aanslag ontvangen en betalen

Na het verzenden van je aangifte, ontvang je van de Belastingdienst een aanslag. Deze aanslag geeft aan hoeveel belasting je moet betalen of terugkrijgt. Moet je belasting betalen? Dan kun je deze zelf overmaken of betalen via iDEAL. Log hiervoor in bij de Belastingdienst nadat je bericht hebt gekregen. Kun je het bedrag niet of niet in één keer betalen? Neem dan contact op met de Belastingdienst voor een betalingsregeling.

Krijg je geld terug van de Belastingdienst? Dan storten ze dit vanzelf op je rekening. Meestal een paar dagen nadat je je aanslag hebt ontvangen. Heb je nooit eerder geld teruggekregen? Dan ontvang je eerst een brief om je rekeningnummer door te geven. Je kunt dit online regelen.

Controleer na ontvangst van je aanslag of deze klopt. Heb je een fout gemaakt in je aangifte? Dan kun je deze binnen 5 jaar eenvoudig herstellen. Open je aangifte opnieuw op Mijn Belastingdienst, pas deze aan, onderteken deze en stuur hem nogmaals in. De Belastingdienst gaat dan aan de slag met de laatst ingediende aangifte.

Bekijk ook

ZZP contract voorbeeld: Download en gebruik het!

ZZP contract: Bescherm jezelf met een duidelijk contract >>

Ondernemend Gedrag: Voorbeeld Werkstuk & Tips voor Succes

Voorbeeld Werkstuk Ondernemend Gedrag: Inspiratie & Richtlijnen >>

Sociale Onderneming Voorbeeld: Inspirerende Cases

Sociale Ondernemingen: Voorbeelden en Inspiratie voor Je Eigen Bedrijf >>

Duurzaam ondernemen: Vragen & Antwoorden

Vragen over Duurzaam Ondernemen: Duurzame Keuzes voor Jouw Bedrijf >>

Starten als ZZP'er vanuit de WW: Hoe werkt het?

Van WW naar ZZP: Starten met een nieuwe carrière >>