Van loondienst naar ondernemer: Maak de switch met succes

De eerste stap⁚ Overleg met je werkgever

Gewoon van start gaan met een part-time bedrijf terwijl jouw werkgever van niets weet is daarom niet zo netjes. Ga liever ruim op tijd eens om de tafel zitten met je leidinggevende. Hoe staat je werkgever tegenover jouw plannen om naast je vaste baan een bedrijf te beginnen of over te nemen ?

In principe mag je ervan uitgaan dat de werkgever toestemming moet geven voor jouw ambitieuze plannen. Tenzij er zwaarwegende bezwaren zijn tenminste. Bijvoorbeeld als de aard van het nieuwe bedrijf botst met de uitgangspunten van de organisatie waar jij in loondienst bent. Ook mag je vaste werk niet lijden onder de tijd die je besteedt aan je eigen bedrijf.

Blader voorafgaand aan dit gesprek de arbeidsovereenkomst, CAO of personeelsreglement nog eens door. Hierin kun je vaak terugvinden of en onder welke voorwaarden je naast jouw huidige baan een onderneming mag oprichten.

Een solide ondernemingsplan

Ondernemingsplannen zijn voor íedere vorm van ondernemen een uitstekend startpunt. Ook al begin je als parttime ondernemer, zónder bedrijfsfinanciering , dan is het schrijven van een ondernemingsplan óók voor jou relevant. Goed om te weten⁚ een bedrijfsplan schrijf je niet alleen voor de bank of andere potentiële investeerders, maar vooral ook voor jezelf.

Formuleer dus áltijd een plan. Een goed opgesteld plan maakt jouw ideeën namelijk concreet. Zo krijg je meer zicht op jouw plannen en de haalbaarheid hiervan. Dit zijn waardevolle inzichten, ook voor parttime ondernemers.

Hieronder vind je een korte opsomming van zaken die in een ondernemingsplan aan bod komen⁚

  • Wat is jouw idee? Wat wil je precies gaan doen? Wat is je doelgroep?
  • Wat zijn jouw sterke punten? Hoe onderscheid je jezelf van de concurrentie?
  • Hoe ga je jouw bedrijf organiseren? Welke taken ga je zelf doen, en welke taken ga je uitbesteden?
  • Wat zijn de verwachte kosten? En hoe ga je deze financieren? Ga je een lening afsluiten? Of gebruik je je eigen spaargeld?
  • Wat zijn jouw verwachte inkomsten? En wat is de winstgevendheid van jouw bedrijf?
  • Welke marketingstrategie ga je hanteren? Hoe ga je klanten werven?
  • Hoe ga je je bedrijf juridisch inrichten? Welke rechtsvorm kies je?

Wil je een nóg sterkere start maken? Bekijk dan  ons Stappenplan voor een succesvolle start !

Fiscale regels en vereisten

Alle ondernemers moeten belasting betalen en dat geldt dus ook voor mensen die deeltijd ondernemen. Veel van deze hybride starters kiezen voor een eenmanszaak of vof en moeten rekening houden met inkomstenbelasting.

Of je daadwerkelijk als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien, is nog maar de vraag. Je moet bijvoorbeeld voldoen aan het urencriterium en genoeg opdrachtgevers hebben. Zo niet, dan vallen je inkomsten onder inkomsten uit overige bronnen. Je krijgt dan geen ondernemersvoordelen en bent dus duurder uit.

Daarnaast moet je  btw (omzetbelasting) afdragen⁚ standaard 21 of het verlaagde tarief van 9 . Sommige goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. Dat kan. Wij hebben alle ins outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

De overheid houdt wel rekening met de fluctuerende inkomsten van starters. Zo kun jij mogelijk gebruikmaken van de  kleineondernemersregeling . Als jij aan de voorwaarden voldoet, hoef je minder ― en in bepaalde gevallen zelfs helemaal geen ⸺ btw af te dragen.

Inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Iedere bestaande onderneming moet ingeschreven staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat geldt ook voor ondernemers die in deeltijd gaan ondernemen. Tijdens de inschrijving moet jij ook een rechtsvorm kiezen.

Als jij nog niet goed weet welke rechtsvorm het best bij jouw onderneming past, kunt je altijd voor advies terecht bij de medewerkers van de KvK.

Nadat je jouw bedrijf hebt aangemeld voor het Handelsregister, hoef je jouw onderneming niet nog eens aan te melden bij de Belastingdienst. Als de KvK jouw gegevens heeft verwerkt, geven zij dit namelijk automatisch door aan de fiscus.

Bekijk ook

Werken in loondienst én als ZZP'er? Zo combineer je beide!

Loondienst en ZZP combineren: tips en valkuilen >>

Van ZZP naar loondienst: wat zijn de verschillen in salaris?

ZZP naar loondienst: zo bereken je jouw salaris >>

Loondienst naar ZZP: Hoe bereken je je tarief?

Salaris naar ZZP: Rekentool en tips voor het bepalen van je tarief >>

Bronbelasting verrekenen met inkomstenbelasting: Zo werkt het!

Verrekening bronbelasting: Tips voor ZZP'ers >>

Freelance opdracht in het Engels: Tips en tools

Freelance opdracht in het Engels: Zo schrijf je een offerte >>