Uitstelregeling Aangifte Inkomstenbelasting: Hoe werkt het?
Wanneer kunt u uitstel aanvragen?
Het is de bedoeling dat Nederlandse belastingplichtigen vóór 1 mei de aangifte inkomstenbelasting over 2021 indienen. Maar in sommige gevallen komt dat niet uit of is het niet haalbaar en kun je het uitstellen. Wanneer mag je uitstel voor je belastingaangifte aanvragen?
Heb je als particulier uitstel gevraagd voor het indienen van je aangifte inkomstenbelasting 2023? Kom dan nu in actie en dien je aangifte in. Je aangifte moet namelijk voor 1 september a.s. door de Belastingdienst zijn ontvangen.
U kunt geen uitstel meer aanvragen voor de belastingaangifte 2023. Tenzij u een brief gehad met een andere datum dan 1 mei. Dan kunt u dat mogelijk wel.
Je aangifte inkomstenbelasting moet je voor 1 mei doen. Red je dat niet? Vraag dan uitstel aan. Lees hier hoe je dat kunt doen.
Lukt het je niet om de aangifte Inkomstenbelasting voor 1 mei in te dienen? Dan kun je daarvoor uitstel aanvragen. Lees hoe dit moet!
Doe uw aanvraag voor uitstel vóór de datum dat uw aangifte bij ons binnen moet zijn. In de jaarlijkse aangifteperiode is dat vóór 1 mei.
Wilt u uitstel voor het inleveren van uw aangifte inkomstenbelasting? Vraag dat dan aan vóór de datum dat uw aangifte bij ons binnen moet zijn.
Voorwaarden voor uitstel
Om in aanmerking te komen voor uitstel moet u aan een aantal voorwaarden voldoen en moet u tijdig en volledig uitstel aanvragen. U hebt tot 1 mei 2023 de tijd om aangifte te doen en kunt ook uitstel krijgen voor het doen van aangifte tot 1 november 2023, dat moet u dan voor 1 mei 2023 aanvragen. Uitstel van belastingaangifte is een handige optie voor mensen die door omstandigheden niet in staat zijn om de belastingaangifte inkomstenbelasting voor 1 mei in te dienen. Het is belangrijk om te weten dat de Belastingdienst niet zomaar uitstel verleent. Er gelden een aantal voorwaarden voor het aanvragen van uitstel, die hieronder worden beschreven.
U moet belasting betalen als na het invullen van de aangifte blijkt dat u meer dan de aanslaggrens moet betalen, dan bent u verplicht om aangifte te doen. U kunt gelijk na het invullen de aangifte versturen. Verstuur uw aangifte in ieder geval vóór 14 juli volgend op het belastingjaar.
U kunt op verschillende manieren uitstel aanvragen voor de aangifte inkomstenbelasting⁚ Door het formulier Aanvraag uitstel aangifte inkomstenbelasting in te vullen en per post naar de Belastingdienst op te sturen; Door een zelfgeschreven brief op te sturen. Met dit formulier vraagt u uitstel aan voor de aangifte inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Doe uw aanvraag voor uitstel vóór de datum dat uw aangifte bij ons binnen moet zijn. In de jaarlijkse aangifteperiode is dat vóór 1 mei.
U kunt geen uitstel meer aanvragen voor de belastingaangifte 2023. Tenzij u een brief gehad met een andere datum dan 1 mei. Dan kunt u dat mogelijk wel.
Hoe vraag ik uitstel aan?
Je kunt op verschillende manieren uitstel aanvragen voor de aangifte inkomstenbelasting⁚ Door het formulier Aanvraag uitstel aangifte inkomstenbelasting in te vullen en per post naar de Belastingdienst op te sturen; Door een zelfgeschreven brief op te sturen. Met dit formulier vraagt u uitstel aan voor de aangifte inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Doe uw aanvraag voor uitstel vóór de datum dat uw aangifte bij ons binnen moet zijn. In de jaarlijkse aangifteperiode is dat vóór 1 mei. Dat kan u 4 procent belastingrente schelen over de te betalen inkomstenbelasting, zie ook de Belastingdienst-website.
U kunt op verschillende manieren uitstel aanvragen voor uw aangifte inkomstenbelasting. Dit kan tot de datum die staat in de uitnodiging van de Belastingdienst. Na uw aanvraag hoort u van de Belastingdienst of u uitstel heeft gekregen. Doe uw aanvraag voor uitstel vóór de datum dat uw aangifte bij ons binnen moet zijn. In de jaarlijkse aangifteperiode is dat vóór 1 mei.
U kunt 4 maanden kort uitstel van betaling krijgen vanaf de uiterste betaaldatum van de (naheffings)aanslag als u voldoet aan de volgende voorwaarden⁚ Het gaat niet om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of Zorgverzekeringswet die in meer termijnen mag worden betaald. Met dit formulier vraagt u uitstel aan voor de aangifte inkomsten-belasting, premie volksverzekeringen en inkomens afhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Let op! De uitstelaanvraag moet u doen vóór de uiterste inleverdatum van de aangifte. Invullen en opsturen.
Telefonisch Bel hiervoor met de BelastingTelefoon. U kunt dan onder voorwaarden 4 maanden uitstel krijgen. We noemen dit kortlopend uitstel. Hebt u een dwangbevel gekregen voor een nog openstaande belastingschuld? Uitstel voor uw aangifte inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting of loonheffingen? Lees hoe u, of uw belastingconsulent dat aanvraagt.
Gevolgen van te laat aangifte doen
De eerste keer krijg je een verzuimboete van 385. De boete is ook 385 als je de belastingaangifte voor de tweede keer te laat indient. Ben je dan nog te laat, dan kun je een boete verwachten van maximaal 5514. Op de website van de Belastingdienst staat ook een bedrag van 68 voor het te laat aangifte doen. Wil je als zzper gebruikmaken van de mogelijkheid om de aangifte 2021 op een later tijdstip te doen? Het is wel belangrijk dat je uitstel voor belastingaangifte aanvraagt voor 1 mei 2022. Dat is online te regelen via Mijn Belastingdienst, waarbij je kan inloggen. U kunt gelijk na het invullen de aangifte versturen. Verstuur uw aangifte in ieder geval vóór 14 juli volgend op het belastingjaar. Bijvoorbeeld uw aangifte 2023 moet vóór 14 juli 2024 bij ons binnen zijn. U kunt een boete krijgen, als wij u na 14 juli vragen om aangifte te doen.
Als u uw belastingaanslag niet kunt betalen, kunt u mogelijk uitstel van betaling krijgen van de Belastingdienst. Als u uitstel heeft gekregen voor het doen van aangifte, wordt de termijn met de duur van dit uitstel verlengd. De uitstelregeling belastingconsulenten wordt ook de beconregeling genoemd. Met deze regeling kun je als belastingconsulent uitstel aanvragen voor het indienen van de aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting van je klanten.
Krijgt u normaal gesproken hulp bij uw belastingaangifte? En is deze hulp nu niet beschikbaar door de corona maatregelen? Dan hebben wij niet direct een oplossing maar u kunt uw aangifte wel uitstellen. Een uitstel van 4 maanden wordt in vrijwel alle gevallen toegekend. Soms kunt u vragen om uitstel van betaling; Bijvoorbeeld als u nog een bedrag terugkrijgt van de Belastingdienst. En u wilt het verschil betalen met de belastingaanslag. U vindt alle situaties waarin u uitstel van betaling kunt krijgen op de website van de Belastingdienst. Voor kortlopend uitstel moet u voldoen aan de volgende voorwaarden⁚ Uw totale belastingschuld is minder dan 20.000. Voor deze of een andere belastingschuld is nog geen (kortlopend) uitstel van betaling verleend. De Belastingdienst moet uw aangifte binnen 3 jaar verwerken.
Bekijk ook
ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?
Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>
BTW-aangifte ZZP'er: Stapsgewijze handleiding voor een geslaagde aangifte
ZZP'er & BTW: Een complete gids voor jouw btw-aangifte >>
ZZP aangifte: Wat moet je weten en hoe doe je dat?
ZZP aangifte: Een complete gids met tips en tricks >>
Welke partij is het beste voor ZZP'ers?
Politieke partijen en ZZP'ers: Vergelijk hun standpunten >>
Onderneming stoppen bij de Belastingdienst: Stappenplan en tips
Belastingdienst onderneming stoppen: Een complete gids >>