Kindgebonden budget en aangifte inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Een handige gids
Wat is kindgebonden budget?
Kindgebonden budget is een toeslag van de Belastingdienst, bovenop de kinderbijslag. De hoogte hangt af van uw situatie. Het is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen tot 18 jaar. Die krijgt u naast de kinderbijslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen, hoeveel kinderen u heeft en of u alleenstaande ouder bent.
Voorwaarden voor kindgebonden budget
Om in aanmerking te komen voor kindgebonden budget, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. De ouder die de kinderbijslag bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) op zijn naam heeft, moet ook de aanvrager van het kindgebonden budget zijn. Uw kind hoeft niet bij u te wonen. Het maakt niet uit of het gaat om uw eigen kind, een stiefkind of een pleeg- of adoptiekind. U kunt kindgebonden budget krijgen als uw gezamenlijke inkomen grofweg onder de 143.500 blijft. Bent u alleenstaand met 2 kinderen? Dan komt u in aanmerking voor een kindgebonden budget met een inkomen tot ongeveer 150.000. Uw vermogen mag voor kindgebonden budget niet te hoog zijn. Bekijk hoeveel vermogen u maximaal mag hebben om deze toeslag te krijgen.
Hoe hoog is het kindgebonden budget?
De hoogte van uw kindgebonden budget hangt af van uw inkomen en de leeftijd van uw kind(eren). U krijgt meer als alleenstaande ouder en bij kinderen vanaf 12 jaar. Het inkomen van uw kind tellen we niét mee. Het maakt niet uit hoeveel uw kind verdient. U kunt een proefberekening maken om te bepalen hoeveel kindgebonden budget u kunt krijgen. Als u te veel kindgebonden budget hebt gekregen, moet u dit bedrag terugbetalen aan de Belastingdienst. Dat moet binnen zes weken. U kunt bezwaar maken of in beroep gaan tegen de beslissing van de Belastingdienst.
Aanvragen en wijzigen van kindgebonden budget
Kindgebonden budget hoeft u meestal niet zelf aan te vragen. Krijgt u kinderopvangtoeslag, huurtoeslag of zorgtoeslag? Dan krijgt u vanzelf bericht als u er volgens ons recht op hebt. Krijgt u geen bericht en denkt u er wel recht op te hebben? Dat is bijvoorbeeld als u geen andere toeslagen ontvangt. Uw kindgebonden budget kunt u berekenen, aanvragen en wijzigen bij de Belastingdienst. U krijgt vanzelf bericht als u recht heeft op kindgebonden budget. Als er iets in uw situatie verandert, kan dat gevolgen hebben voor uw toeslag. Daarom moet u binnen 4 weken wijzigingen voor uw kindgebonden budget doorgeven aan de Dienst Toeslagen.
Kindgebonden budget en de aangifte inkomstenbelasting
Uw toeslag is eerst berekend met een schatting van uw inkomen. Bij de definitieve berekening weten we uw echte inkomen. Is dat hoger dan de schatting? Dan hebt u te veel toeslag gekregen, en moet u daarom terugbetalen. Als u een kind hebt, heeft dit gevolgen voor de belasting die u moet betalen of terugkrijgt. Denk aan uw heffingskortingen en uw toeslagen. Kies bij Kindgebonden budget voor 2023. Daar ziet u de beschikkingen die u dat jaar hebt gekregen. Het kindgebonden budget is een bijdrage van de rijksoverheid in de kosten van jullie kinderen onder de 18 jaar. Naar de website van de belastingdienst.
Bekijk ook
Stappenplan: Budget aanvragen voor ZZP'ers
Zo vraag je een budget aan als ZZP'er: Stappenplan & Tips >>
Stap budget voor ZZP: Een handige tool voor jouw financiën
ZZP budget: Stap voor stap naar een gezond budget >>
Stappenplan: Budgetteren voor Je Eigen Onderneming
Budgetteren voor Je Eigen Onderneming: Een Stappenplan voor Succes >>
De beste boeken over ondernemen: Inspiratie en kennis
Boeken voor ZZP'ers: Leer alles over ondernemen >>
Horeca Onderneming Overnemen: Stappenplan en tips
Horeca Overname: Alles wat je moet weten over het overnemen van een horecazaak >>