TOGS aangifte inkomstenbelasting: een gids voor ZZP'ers. Ontdek alles over de aangifte, deadlines en vereisten.
Wat is TOGS?
TOGS is de afkorting voor Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19. Het is een eenmalige onbelaste uitkering van €4.000 die werd uitgekeerd aan ondernemers in sectoren die direct getroffen werden door de kabinetsmaatregelen tijdens de coronapandemie.
Wie heeft recht op TOGS?
Om in aanmerking te komen voor de TOGS moest je voldoen aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste voorwaarden waren⁚
- Je was een ondernemer in een sector die direct getroffen werd door de kabinetsmaatregelen om de coronapandemie te bestrijden. Dit betrof sectoren zoals horeca, detailhandel, evenementen en reisbureaus.
- Je had een omzetdaling van minimaal 20% ten opzichte van dezelfde periode in 2019.
- Je had geen andere steunmaatregelen ontvangen die de omzetdaling volledig compenseerden.
De TOGS was een eenmalige uitkering en werd alleen verstrekt aan ondernemers die aan alle voorwaarden voldeden. De TOGS was bedoeld om ondernemers te helpen om hun bedrijf door de coronacrisis heen te loodsen. De uitkering kon worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het betalen van vaste lasten of het in stand houden van werkgelegenheid.
De TOGS-regeling is inmiddels gesloten. Dit betekent dat er geen nieuwe aanvragen meer worden geaccepteerd. Ondernemers die in het verleden de TOGS hebben ontvangen, moeten deze opnemen in hun aangifte inkomstenbelasting. De TOGS is namelijk vrijgesteld van belastingheffing.
Hoe geef je TOGS op in je aangifte?
Het opgeven van de TOGS in je aangifte inkomstenbelasting is relatief eenvoudig. Je hoeft het bedrag niet apart te vermelden, maar je geeft het op onder de rubriek "vrijgestelde winstbestanddelen" en "buitengewone lasten en baten". Dit betekent dat je geen belasting hoeft te betalen over de TOGS-uitkering.
Om je aangifte inkomstenbelasting in te dienen, kun je gebruik maken van de website van de Belastingdienst, de Belastingdienst-app of een papieren aangifteformulier. De Belastingdienst heeft een speciale sectie in de aangifte voor het opgeven van TOGS en andere steunmaatregelen die je tijdens de coronacrisis hebt ontvangen.
Het is belangrijk om de juiste gegevens en documenten bij de hand te hebben wanneer je je aangifte doet. Dit zijn onder andere⁚
- Je burgerservicenummer (BSN)
- Je jaaropgaaf
- De WOZ-waarde van je woning
- De TOGS-uitkering (indien van toepassing)
Controleer je aangifte goed voordat je deze verzendt. Zorg ervoor dat alle gegevens kloppen en dat je alle relevante informatie hebt ingevuld. Als je twijfelt over de invulling van je aangifte, neem dan contact op met de Belastingdienst.
De deadline voor het indienen van je aangifte inkomstenbelasting is 1 mei van het jaar volgend op het belastingjaar. Dus voor het belastingjaar 2023 heb je tot 1 mei 2024 de tijd om je aangifte in te dienen. Als je de TOGS hebt ontvangen, is het belangrijk om deze op tijd in je aangifte op te nemen om te voorkomen dat je te veel belasting betaalt.
Wanneer moet je aangifte doen?
De deadline voor het indienen van je aangifte inkomstenbelasting is 1 mei van het jaar volgend op het belastingjaar; Dit betekent dat je voor het belastingjaar 2023 tot 1 mei 2024 de tijd hebt om je aangifte in te dienen. Dit geldt ook voor de TOGS-uitkering. Je moet de TOGS opnemen in je aangifte inkomstenbelasting voor het jaar waarin je deze hebt ontvangen.
De Belastingdienst stuurt je meestal een brief met een deadline voor het indienen van je aangifte. Deze deadline kan afwijken van de algemene deadline van 1 mei. Het is belangrijk om deze deadline in de gaten te houden en je aangifte op tijd in te dienen. Als je je aangifte te laat indient, kan de Belastingdienst een boete opleggen.
De Belastingdienst kan je ook een brief sturen waarin je wordt verzocht om aangifte te doen, ook al heb je geen brief met een deadline ontvangen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je inkomsten hebt uit Nederland, maar in het buitenland woont.
Je kunt je aangifte inkomstenbelasting online indienen via de website van de Belastingdienst, met behulp van de Belastingdienst-app of via een papieren aangifteformulier. De Belastingdienst heeft een speciale sectie in de aangifte voor het opgeven van TOGS en andere steunmaatregelen die je tijdens de coronacrisis hebt ontvangen.
Het is belangrijk om de juiste gegevens en documenten bij de hand te hebben wanneer je je aangifte doet. Dit zijn onder andere⁚
- Je burgerservicenummer (BSN)
- Je jaaropgaaf
- De WOZ-waarde van je woning
- De TOGS-uitkering (indien van toepassing)
Controleer je aangifte goed voordat je deze verzendt. Zorg ervoor dat alle gegevens kloppen en dat je alle relevante informatie hebt ingevuld. Als je twijfelt over de invulling van je aangifte, neem dan contact op met de Belastingdienst.
Wat zijn de gevolgen van TOGS voor je belastingen?
De TOGS is een belastingvrije uitkering. Dit betekent dat je geen inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting hoeft te betalen over het bedrag dat je hebt ontvangen. De TOGS wordt gezien als een gift en telt dus niet mee als inkomsten voor de belastingheffing.
Wanneer je de TOGS hebt ontvangen, moet je deze opnemen in je aangifte inkomstenbelasting onder de rubrieken "vrijgestelde winstbestanddelen" en "buitengewone lasten en baten". De Belastingdienst heeft een speciale sectie in de aangifte voor het opgeven van TOGS en andere steunmaatregelen die je tijdens de coronacrisis hebt ontvangen.
Door de TOGS op te nemen in je aangifte, voorkom je dat je te veel belasting betaalt. De Belastingdienst zal het bedrag van de TOGS niet meetellen bij het berekenen van je belastingaanslag.
Het is belangrijk om te weten dat de TOGS geen invloed heeft op andere regelingen, zoals de Tozo (Tegemoetkoming Ondernemers getroffen door COVID-19). De Tozo is een regeling die is bedoeld om ondernemers te helpen met hun vaste lasten. De Tozo-uitkering is wel belastbaar, dus je moet hierover wel belasting betalen.
Als je twijfelt over de invulling van je aangifte inkomstenbelasting, neem dan contact op met de Belastingdienst. Zij kunnen je helpen met het invullen van je aangifte en zorgen ervoor dat je de TOGS correct opneemt.
De Belastingdienst heeft een speciale website met informatie over de TOGS en andere steunmaatregelen die zijn ingevoerd tijdens de coronacrisis. Op deze website vind je ook alle relevante documenten en formulieren die je nodig hebt voor het invullen van je aangifte inkomstenbelasting.
Bekijk ook
ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?
Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>
BTW-aangifte ZZP'er: Stapsgewijze handleiding voor een geslaagde aangifte
ZZP'er & BTW: Een complete gids voor jouw btw-aangifte >>
ZZP aangifte: Wat moet je weten en hoe doe je dat?
ZZP aangifte: Een complete gids met tips en tricks >>
ZZP Verzekering Berekenen: Vind de Beste Dekking
Bereken Je ZZP Verzekeringspremie Online >>
Verantwoord ondernemen: Betekenis, voordelen en voorbeelden
Wat betekent verantwoord ondernemen? Ontdek de voordelen en vind inspirerende voorbeelden! >>