Energiekosten als ZZP'er: Ontvang financiële ondersteuning

De hoge energieprijzen⁚ een uitdaging voor ZZP'ers

De hoge energieprijzen vormen een flinke uitdaging voor ZZP'ers. Veel ondernemers werken vanuit huis en zien hun energiekosten flink stijgen. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om ZZP'ers te ondersteunen. Zo is er de mogelijkheid om een deel van de energiekosten af te trekken van de belasting. Ook is er in 2023 een energietoeslag voor bedrijven ter compensatie voor de hoge energiekosten geweest.

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor energie-intensieve MKB

De Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) was een tijdelijke regeling voor energie-intensieve MKB-bedrijven. Deze regeling bood financiële ondersteuning vanwege de hoge energieprijzen. De TEK was bedoeld om bedrijven die relatief veel energie gebruiken, te helpen om hun bedrijfsmodel toekomstbestendig te houden. Deze regeling liep van 21 maart 2023 tot 2 oktober 2023 en kon je aanvragen als je minimaal 7 procent van je omzet aan energiekosten besteedde. De hoogte van de TEK was 35 procent van het bedrag dat je meer betaalde aan energiekosten dan de drempelprijs, met een maximum van 160.000 euro.

Energiekosten aftrekken voor ZZP'ers

Als ZZP'er kun je in sommige gevallen de energiekosten van je apparatuur aftrekken van je fiscale winst. Dit geldt alleen als je thuis werkt met apparatuur die veel energie verbruikt én als deze apparatuur op je ondernemingsbalans staat. Dus als je bijvoorbeeld een computer, printer of server thuis gebruikt voor je werk, kun je de energiekosten hiervan aftrekken. Let op⁚ alleen het zakelijke deel van de energiekosten komt in aanmerking voor aftrek. Als je bijvoorbeeld een deel van je huis als kantoor gebruikt, kun je alleen het deel van de energiekosten aftrekken dat betrekking heeft op het zakelijke gedeelte.

Eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen

In 2023 is er een eenmalige energietoeslag van 1.300 euro voor huishoudens met een laag inkomen. Deze toeslag is bedoeld om mensen met een laag inkomen te helpen met de hoge energiekosten. De toeslag wordt in veel gevallen automatisch overgemaakt. Ook is er voor studenten een eenmalige tegemoetkoming voor energiekosten van 400 euro. Naast deze eenmalige toeslagen is er ook een tijdelijk prijsplafond voor energie ingesteld. Dit prijsplafond is bedoeld om de energiekosten voor kleinverbruikers te verlagen. Dit zijn huishoudens en ondernemingen met een elektriciteitsaansluiting van niet meer dan 3x80 Ampère.

Hulp voor ZZP'ers in 2024⁚ welke mogelijkheden zijn er?

De energieprijzen blijven in 2024 een belangrijk aandachtspunt voor ZZP'ers. Hoewel de TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten) is afgelopen, zijn er nog steeds mogelijkheden om energiekosten te besparen en te verlagen. ZZP'ers kunnen in aanmerking komen voor aftrek van energiekosten voor apparatuur die op hun ondernemingsbalans staat en die ze thuis gebruiken voor hun werk. Ook is er het tijdelijke prijsplafond voor energie, dat geldt voor kleinverbruikers, waaronder ZZP'ers. Daarnaast zijn er diverse initiatieven van gemeenten en andere organisaties om ZZP'ers te helpen met de energiekosten. Houd de websites van de Belastingdienst, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en je lokale gemeente in de gaten voor de laatste informatie en regelingen.

Bekijk ook

Tegemoetkoming Energiekosten voor ZZP'ers: Wat zijn de Regels?

Ontdek hoe ZZP'ers energiekosten kunnen terugvragen >>

Tegemoetkoming voor ZZP'ers: Ontdek de subsidies en regelingen!

ZZP'er? Ontdek de tegemoetkomingen en subsidies die je kunt ontvangen! >>

Tegemoetkoming corona ondernemers: welke regelingen zijn er?

Corona steun voor ondernemers: een overzicht van de regelingen >>

ZZP Inkomstenbelasting: Wanneer moet je betalen?

ZZP Inkomstenbelasting: Betaaldata & Termijnen >>

Hoeveel uren moet je als ZZP'er per jaar werken?

ZZP'er uren per jaar: tips voor een gezonde werk-privé balans >>