Ontdek hoe ZZP'ers energiekosten kunnen terugvragen
Inleiding
De energieprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Dit heeft een grote impact op veel huishoudens en ondernemers, waaronder zzp'ers. Voor zzp'ers die vanuit huis werken, kunnen de hoge energiekosten een zware last zijn. Gelukkig zijn er verschillende regelingen en mogelijkheden om deze kosten te verlagen of te compenseren. In deze gids bespreken we de verschillende regelingen die voor zzp'ers van toepassing zijn, waaronder de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) en de aftrekbaarheid van energiekosten voor zakelijk gebruik.
Wie komt in aanmerking voor tegemoetkoming?
De regelgeving rondom tegemoetkoming voor energiekosten voor zzp'ers is complex en kan per situatie verschillen. Er zijn verschillende factoren die bepalen of je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming, zoals je inkomen, je energieverbruik en de aard van je bedrijf.
Een aantal belangrijke punten om te overwegen zijn⁚
- Energie-intensieve mkb-ondernemingen⁚ Ben je een zzp'er die behoort tot het midden- en kleinbedrijf (mkb) en maken de energiekosten minimaal zeven procent van je omzet uit? Dan kun je mogelijk in aanmerking komen voor de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor energie-intensieve mkb-ondernemingen. Deze regeling is bedoeld voor bedrijven die een relatief groot deel van hun omzet aan energiekosten besteden.
- Thuiswerk apparatuur⁚ Als je thuis werkt met apparatuur die veel energie verbruikt en deze apparatuur staat op je ondernemingsbalans, dan kun je de energiekosten van deze apparatuur aftrekken van je fiscale winst. Dit betekent dat je een deel van de energiekosten die je maakt voor je bedrijf, kunt terugvragen bij de Belastingdienst.
- Eenmalige energietoeslag⁚ In 2023 was er een eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen. Deze toeslag was bedoeld om de hoge energieprijzen te compenseren. Als zzp'er met een laag inkomen kon je mogelijk in aanmerking komen voor deze toeslag, afhankelijk van de specifieke voorwaarden in jouw gemeente.
Het is van belang om de specifieke voorwaarden voor de verschillende regelingen na te gaan, omdat deze kunnen veranderen. Raadpleeg de website van de Belastingdienst, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of je gemeente voor de meest actuele informatie.
Aftrekbare energiekosten voor ZZPers
Voor zzp'ers die vanuit huis werken, is het belangrijk om te weten welke energiekosten aftrekbaar zijn van de belasting. De aftrekbaarheid van energiekosten hangt af van verschillende factoren, zoals de aard van je werkzaamheden, de locatie van je werkplek en de apparatuur die je gebruikt.
In het algemeen zijn de volgende energiekosten aftrekbaar voor zzp'ers⁚
- Energiekosten voor zakelijke apparatuur⁚ Als je thuis werkt met apparatuur die specifiek voor je bedrijf wordt gebruikt en die op je ondernemingsbalans staat, dan kun je de energiekosten van deze apparatuur aftrekken van je fiscale winst. Denk hierbij aan computers, printers, servers en andere apparatuur die je nodig hebt voor je werk.
- Kosten voor zakelijk gebruik van je woning⁚ Als je een deel van je woning gebruikt als kantoorruimte, dan kun je een deel van de energiekosten van je woning aftrekken. De Belastingdienst heeft hier specifieke regels voor, die afhankelijk zijn van de omvang van je kantoorruimte en het percentage van je woning dat je zakelijk gebruikt.
- Kosten voor zakelijke verplaatsingen⁚ Als je voor je werk reist, bijvoorbeeld om klanten te bezoeken of voor een training, dan kun je de energiekosten van deze verplaatsingen aftrekken.
Het is belangrijk om goed bij te houden welke energiekosten je maakt voor je bedrijf. Bewaar alle facturen en bonnen, zodat je deze kunt gebruiken bij het doen van je aangifte inkomstenbelasting. Raadpleeg de website van de Belastingdienst voor de meest actuele informatie over aftrekbare energiekosten voor zzp'ers.
Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor MKB
De Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) was een tijdelijke regeling die in 2023 werd ingevoerd om energie-intensieve mkb-ondernemingen te helpen met de hoge energieprijzen. Deze regeling is helaas niet meer beschikbaar.
De TEK-regeling was gericht op bedrijven waar de energiekosten minimaal 7% van de totale omzet uitmaakten. Deze bedrijven konden een subsidie aanvragen om de extra energiekosten te compenseren.
De TEK-regeling was een belangrijke steunmaatregel voor veel energie-intensieve mkb-ondernemingen. De regeling heeft hen geholpen om hun bedrijfsvoering te continueren en om hun bedrijfsmodel toekomstbestendig te houden in een periode van hoge energieprijzen.
Hoewel de TEK-regeling niet meer beschikbaar is, zijn er wel andere regelingen en mogelijkheden die energie-intensieve mkb-ondernemingen kunnen helpen met hun energiekosten.
Het is belangrijk om de specifieke voorwaarden voor deze regelingen na te gaan en te bekijken welke regelingen voor jouw bedrijf van toepassing zijn. Raadpleeg de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of neem contact op met een energie-adviseur voor meer informatie.
Conclusie
De hoge energieprijzen blijven een uitdaging voor zzp'ers die vanuit huis werken. Gelukkig zijn er verschillende regelingen en mogelijkheden die zzp'ers kunnen helpen om de energiekosten te verlagen of te compenseren.
Het is belangrijk om de specifieke voorwaarden voor deze regelingen na te gaan en te bepalen welke regelingen voor jouw situatie van toepassing zijn.
Zoek uit of je in aanmerking komt voor de aftrek van energiekosten voor zakelijke apparatuur of zakelijk gebruik van je woning.
Houd de website van de Belastingdienst en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in de gaten voor updates over regelingen en subsidies.
Neem contact op met een energie-adviseur of belastingadviseur als je vragen hebt over de regelgeving of als je hulp nodig hebt bij het aanvragen van een tegemoetkoming.
Door goed te informeren en de juiste stappen te nemen, kun je als zzp'er de hoge energiekosten de baas blijven en je bedrijf succesvol laten groeien.
Bekijk ook
Tegemoetkoming voor ZZP'ers: Ontdek de subsidies en regelingen!
ZZP'er? Ontdek de tegemoetkomingen en subsidies die je kunt ontvangen! >>
Tegemoetkoming corona ondernemers: welke regelingen zijn er?
Corona steun voor ondernemers: een overzicht van de regelingen >>
Tegemoetkoming voor getroffen ondernemers: Ontdek je mogelijkheden!
Tegemoetkoming voor getroffen ondernemers tijdens COVID-19 >>
Inkomstenbelasting doen als ZZP'er: Een voorbeeld van de aangifte
ZZP'er: Inkomstenbelasting doen - Een stap voor stap handleiding >>
Machtiging activeren inkomstenbelasting: Zo doe je dat!
Machtiging inkomstenbelasting: Snel en eenvoudig activeren >>