Zzp'er: bepaal de intrinsieke waarde van je onderneming.
Wat is intrinsieke waarde?
De intrinsieke waarde van een onderneming is het verschil tussen de waarde van de bezittingen en de schulden. Het is in feite het eigen vermogen. De intrinsieke waarde van je bedrijf is eigenlijk het eigenvermogen van je bedrijf. Hoe bereken je die? De intrinsieke waarde berekent u dus als volgt. Intrinsieke waarde = activa ― schulden.
De intrinsieke waarde⁚ een belangrijke factor bij bedrijfswaardering
De intrinsieke waarde is een belangrijke factor bij bedrijfswaardering, omdat het een indicatie geeft van de waarde van de onderneming op basis van haar bezittingen en schulden. Hoewel het geen allesomvattende maatstaf is, kan het een nuttig startpunt zijn voor het bepalen van de waarde van een bedrijf. De intrinsieke waarde wordt vaak gebruikt in combinatie met andere waarderingsmethoden, zoals de discounted cashflow-methode (DCF), om een meer complete beeld te krijgen van de waarde van een onderneming. De intrinsieke waarde kan ook helpen bij het identificeren van bedrijven die mogelijk ondergewaardeerd zijn op de beurs. Dit is vooral relevant voor bedrijven die veel eigen vermogen hebben en waarvan de boekhoudkundige waarde aanzienlijk hoger is dan de marktwaarde van hun aandelen.
Hoe bereken je de intrinsieke waarde?
De intrinsieke waarde van een bedrijf bereken je door de actuele waarde van alle activa bij elkaar op te tellen om die vervolgens te verminderen met de waarde van alle passiva die niet onder het eigen vermogen vallen. Stel een bedrijf heeft 500 miljoen aan activa op de balans en 300 miljoen aan schulden. Dan is de intrinsieke waarde 200 miljoen (500 miljoen ౼ 300 miljoen). Als er 10 miljoen aandelen uitstaan, dan is de intrinsieke waarde per aandeel 20 (200 miljoen/10 miljoen). De intrinsieke waarde per aandeel is een maatstaf voor de boekwaarde van een onderneming per aandeel. Een betere maatstaf is de contante waarde van de verwachte cashflows per aandeel.
De intrinsieke waarde⁚ een beperkte maatstaf
De intrinsieke waarde van een onderneming is een belangrijke factor bij bedrijfswaardering, maar het is belangrijk om te onthouden dat het slechts een beperkte maatstaf is. De intrinsieke waarde is gebaseerd op de boekhoudkundige waarde van een bedrijf en negeert de potentiële toekomstige winstgevendheid. Bij het bepalen van de intrinsieke waarde wordt uitgegaan van de boekhoudkundige waarde van een bedrijf, wat niet altijd een accurate weergave is van de werkelijke waarde van de onderneming. De intrinsieke waarde van de onderneming wordt hiermee uitsluitend gebaseerd op de vermogenspositie. Een eventuele meerwaarde voor de winstgevendheid wordt niet aan de waarde van het bedrijg toegekend. Deze methodiek heeft daarom een beperkte betekenis bij bedrijfswaardering.
De intrinsieke waarde in de praktijk
De bepaling van de intrinsieke waarde is een belangrijk onderdeel van de waardering van een onderneming. De intrinsieke waarde kan bij een gezonde, groeiende onderneming worden beschouwd als de minimumwaarde van de onderneming. Het bepalen van de waarde van een onderneming op basis van de intrinsieke waarde is daarom alleen zinvol bij slecht draaiende bedrijven met continuïteitsproblemen en waarin liquidatie een reële optie is. De intrinsieke waarde is een belangrijk onderdeel van de waardering van een onderneming, maar het is belangrijk om te onthouden dat het slechts een beperkte maatstaf is. De intrinsieke waarde is gebaseerd op de boekhoudkundige waarde van een bedrijf en negeert de potentiële toekomstige winstgevendheid.
Bekijk ook
Intrinsieke waarde onderneming berekenen: een complete gids
Intrinsieke waarde onderneming berekenen: stap voor stap >>
Hoe bereken je de intrinsieke waarde van een onderneming? Stappenplan & Tips
Bereken de Intrinsieke Waarde van een Onderneming: Een Stappenplan >>
Intrinssieke Waarde van Een Onderneming: Bepaal De Waarde!
Bepaal De Waarde van Je Onderneming: De Intrinssieke Waarde! >>
ZZP Werkplek Amersfoort: Vind de Perfecte Locatie
Zzp'ers in Amersfoort: Co-working & Kantoren >>
Belasting freelance werk naast baan: Wat moet je weten?
Belasting betalen als freelancer naast je baan: een complete gids >>