Aangifte inkomstenbelasting te laat ingediend? Lees hier over de consequenties.
Een herinnering en een boete
Als je je aangifte inkomstenbelasting te laat indient, dan krijg je eerst een herinnering van de Belastingdienst. Reageer je hier niet op, dan volgt er een boete van €385. Doet u vaker te laat aangifte, dan kan deze boete zelfs oplopen tot €5.514.
Uitstel aanvragen
Het is mogelijk om uitstel te vragen voor het indienen van je aangifte inkomstenbelasting. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als je door bijzondere omstandigheden niet op tijd je aangifte kunt indienen. Denk hierbij aan een ernstige ziekte, een overlijden in de familie of een verhuizing. Je kunt uitstel aanvragen via de website van de Belastingdienst.
Let op⁚ je moet wel een goede reden hebben om uitstel te vragen. De Belastingdienst beoordeelt je aanvraag en beslist of je uitstel krijgt.
Het is belangrijk om je aanvraag voor uitstel tijdig in te dienen. Doe je dit niet, dan krijg je een boete.
Wanneer je uitstel krijgt, krijg je een nieuwe deadline voor het indienen van je aangifte. Zorg ervoor dat je de nieuwe deadline haalt, anders krijg je alsnog een boete.
Gevolgen van een te late aangifte
Als je je aangifte inkomstenbelasting te laat indient, dan kan dit verschillende gevolgen hebben.
Naast de boete die je krijgt, kan de Belastingdienst ook de uitbetaling van je toeslagen en je voorlopige aanslag vertragen. Dit betekent dat je mogelijk later je toeslagen of je geld terug krijgt.
In sommige gevallen kan de Belastingdienst zelfs een schatting maken van je inkomen als je helemaal geen aangifte indient. Op basis van deze schatting wordt dan een aanslag opgelegd. Dit kan betekenen dat je meer belasting moet betalen dan je eigenlijk zou moeten.
Het is dus belangrijk om je aangifte inkomstenbelasting op tijd in te dienen om te voorkomen dat je te maken krijgt met deze vervelende gevolgen.
Invorderingsrente
Naast de boete die je krijgt voor het te laat indienen van je aangifte, kan de Belastingdienst ook invorderingsrente berekenen over het bedrag dat je te laat hebt betaald. Deze rente is een extra vergoeding voor het feit dat de Belastingdienst langer moet wachten op zijn geld.
De hoogte van de invorderingsrente is afhankelijk van het bedrag dat je te laat hebt betaald en de periode dat je te laat bent met betalen. De invorderingsrente wordt jaarlijks vastgesteld door de Belastingdienst.
Het is dus belangrijk om je belastingaanslag op tijd te betalen om te voorkomen dat je ook invorderingsrente moet betalen.
Mocht je onverhoopt te laat betalen, dan kun je contact opnemen met de Belastingdienst om te bespreken of je de invorderingsrente kunt voorkomen of verminderen.
Invorderingsmaatregelen
Als je je belastingaanslag niet of te laat betaalt, dan kan de Belastingdienst invorderingsmaatregelen nemen om de belasting alsnog te innen.
De Belastingdienst kan bijvoorbeeld beslag leggen op je bankrekening, je loon of je bezittingen.
Ook kan de Belastingdienst een dwangbevel uitvaardigen. Dit betekent dat je verplicht bent om bepaalde handelingen te verrichten, zoals het indienen van je aangifte of het betalen van de belasting.
In sommige gevallen kan de Belastingdienst zelfs een strafrechtelijke procedure starten als je je belastingaanslag niet betaalt.
Het is dus belangrijk om je belastingaanslag op tijd te betalen om te voorkomen dat je te maken krijgt met deze vervelende invorderingsmaatregelen.
Mocht je onverhoopt te laat betalen, dan kun je contact opnemen met de Belastingdienst om te bespreken of je een betalingsregeling kunt treffen.
Bekijk ook
ZZP Factuur Te Laat Betaald: Wat Nu?
ZZP Factuur Betalingsproblemen: Tips & Oplossingen >>
Inkomstenbelasting te laat ingevuld als ZZP'er: wat nu?
Te laat met je belastingaangifte als ZZP'er: de gevolgen >>
Boete voor te late inkomstenbelasting: alles wat je moet weten
Boete voor te late inkomstenbelasting: wat zijn de regels en hoe voorkom je boetes? >>
Financiering voor ZZP'ers: Subsidies, Leningen en Meer
Geld lenen als ZZP'er: Welke opties zijn er? >>
ZZP en autokosten: Wat is aftrekbaar en hoe werkt het?
Autokosten als ZZP'er: Ontdek de aftrekposten en bespaar belasting! >>