Schenken en belasting: Wat moet je weten over schenkingen?
Wat is een schenking op papier?
Bij een schenking op papier wordt een bedrag geschonken en direct terug geleend. Of de schenker erkent als schenking een bedrag schuldig te zijn aan de ontvanger, ofwel een schenking tegen schuldigerkenning. Per saldo krijgt de ontvanger een vordering op de schenker. Een schenking op papier is een populaire manier om gemakkelijk veel erfbelasting te besparen.
Gevolgen voor de inkomstenbelasting
Omdat deze vorm van schenken een schuld oplevert voor de schenker en vermogen voor de ontvanger, valt de schenking op papier voor de inkomstenbelasting in box 3. Door te schenken op papier kun je in theorie erfbelasting besparen. Dat hangt wel af van de situatie.
Schenker
Voor de schenker ontstaat er namelijk een schuld in box 3. Binnen het huidige box 3-systeem wordt gewerkt met een fictief rendement. Dit betekent dat je als erfgenaam pas het jaar erop iets met de erfenis hoeft te doen. Als iemand op 5 juli 2024 overlijdt, wordt er over 2024 belasting betaald in de aangifte 2024 van de overledene. In jouw aangifte hoef je niets in te vullen. Als erfgenaam vul je de erfenis pas in de aangifte 2025 (die je invult in 2026) in. De schenking op papier levert voor de schenker een aftrekbare schuld op in de inkomstenbelasting. Deze schuld valt in box 3 en wordt afgetrokken van uw bezittingen. Van het totaal aan schulden in box 3 mag u de eerste 3.000 per persoon (2015) niet aftrekken.
Vóór 2023 pakte de schenking op papier meestal gunstig uit voor de inkomstenbelasting. De ouders verlaagden hun vermogen in box 3 en de kinderen kregen de corresponderende bezitting. De belastingdruk nam toe naarmate het vermogen groter was. Door te schenken op papier heeft u een schuld in box 3. Wanneer u geen spaargeld heeft kunt u dat nergens tegen wegstrepen. Uw kind komt boven het box 3 vermogen uit en betaalt per saldo 1,2 belasting over de schenking op papier. Was deze schenking er niet geweest dan had uw kind niks hoeven afdragen.
Ontvanger
De schenking op papier heeft niet alleen gevolgen voor de schenk- en erfbelasting, maar ook voor de inkomstenbelasting. Het op papier geschonken geldbedrag wordt namelijk gezien als een bezitting van de begiftigde in box 3. De ontvanger moet uw schenking op papier opgeven in box 3 van de inkomstenbelasting. Als het vermogen in box 3 door het geschenk boven 57.000 euro uitkomt, betaalt de ontvanger inkomstenbelasting over dat vermogen. In het algemeen is het zo dat de ontvanger schenkbelasting betaalt over het bedrag dat hij of zij van de schenker ontvangt, maar de schenkbelasting is meestal lager dan de erfbelasting die later zou moeten worden betaald. De ontvanger moet aangifte schenkbelasting doen als de schenking hoger is dan het belastingvrije bedrag. De ontvanger kan de schenking opgeven in de aangifte inkomstenbelasting. Het is belangrijk om te weten dat de schenking op papier voor de ontvanger een bezitting in box 3 is, waardoor er inkomstenbelasting over het vermogen verschuldigd kan zijn.
Omdat de schenking een schuld is, geeft de schenker die op in diens aangifte inkomstenbelasting. De schenker betaalt daardoor minder belasting over diens vermogen. Dit betekent dat de schenker minder belasting betaalt over zijn vermogen, terwijl de ontvanger meer belasting betaalt over zijn vermogen. De schenking op papier kan dus voor de schenker een voordelige manier zijn om zijn vermogen te verlagen en minder belasting te betalen, maar voor de ontvanger kan het betekenen dat hij of zij meer belasting moet betalen.
Voordelen en nadelen
Een schenking op papier is een creatieve manier om geld belastingvrij bij bijvoorbeeld je kind te krijgen. Je belooft namelijk om je kind een bedrag te schenken maar je stort het geld niet direct op zijn of haar rekening. Je kind krijgt het pas later. Met een schenking op papier kun je veel belasting besparen. Past een schenking op papier bij je? Hoe regel je het en en kun je ook schenken op papier zonder notaris? Volg ons stappenplan en gebruik de voorbeeldovereenkomst. Maar hoe bepaal je nu of een schenking op papier voordelig is? Dit stappenplan helpt je op weg. Bepaal de voor- en nadelen voor de erfbelasting. Bepaal de voor- en nadelen voor de inkomstenbelasting van de schenker.
Schenken op papier is een eenvoudige en zeer doelmatige manier om op de erfbelasting, inkomstenbelasting en de eigen bijdrage AWBZ te besparen. Als je schenkt … Een schenking op papier is vooral verstandig als je geen contant geld wilt schenken of ter beschikking hebt. Het zit geld zit bijvoorbeeld vast in beleggingen of onroerend goed of andere zaken die niet direct contant te maken zijn. Door een schenking op papier bespaar je erfbelasting voor je kinderen. Een schenking op papier is een eenvoudige en zeer doelmatige manier om op de erfbelasting, inkomstenbelasting en de eigen bijdrage AWBZ te besparen. Als je schenkt … Een schenking op papier is vooral verstandig als je geen contant geld wilt schenken of ter beschikking hebt. Het zit geld zit bijvoorbeeld vast in beleggingen of onroerend goed of andere zaken die niet direct contant te maken zijn. Door een schenking op papier bespaar je erfbelasting voor je kinderen.
Aangifte schenkbelasting
De schenker en de ontvanger geven een schenking op papier allebei op in de aangifte inkomstenbelasting. U moet aangifte schenkbelasting doen als u in 2024⁚ — 1 of meer schenkingen van iemand anders dan uw ouder(s) hebt gekregen en de waarde van deze schenkingen samen hoger is dan 2.658. ─ 1 of meer schenkingen van uw ouder(s) hebt gekregen en de waarde van deze schenkingen samen hoger is dan 6.633. Schenking gekregen in 2022? En kunt u de online aangifte schenkbelasting op Mijn Belastingdienst niet gebruiken? Doe dan aangifte op papier. Aangifte doen betekent níet altijd dat u schenkbelasting moet betalen. Soms is een schenking belastingvrij, bijvoorbeeld als u het geld voor een dure studie gebruikt; U moet dan wél aangifte doen om een vrijstelling aan te vragen. Kan ik belastingvrij schenken aan iemand die niet in Nederland woont? Hoe regel ik een burgerservicenummer vanuit het buitenland? Belastingvrij schenken⁚ hoe zit het? Moet u aangifte schenkbelasting doen? En wat zijn de voorwaarden voor schenkingsvrijstellingen? Lees alles.
Met deze instructie doet u in 4 stappen aangifte schenkbelasting op Mijn Belastingdienst als u een schenking hebt ontvangen. U kunt pas aangifte doen nadat u de schenking hebt gekregen. Bekijk de stappen Op de website van de Belastingdienst leest u wanneer u aangifte schenkbelasting moet doen. Bijvoorbeeld als de schenking hoger is dan een bepaald bedrag. U kunt met de Rekenhulp schenkbelasting zelf uitrekenen of, en zo ja hoeveel, schenkbelasting u moet betalen. Ja, als de waarde van die schenking in 2024 hoger is dan 2.658. Dit bedrag geldt per schenker. Dat betekent dat u van verschillende personen 2.658 belastingvrij mag krijgen. Nee. Aangifte schenkbelasting doet u online in Mijn Belastingdienst. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat u geen DigiD hebt? Download dan een aangifteformulier.
Schenking op papier en de erfbelasting
Schenken op papier is een manier om erfbelasting te besparen. De schenking op papier is een populaire manier om gemakkelijk veel erfbelasting te besparen. Maar voordat je besluit om een schenking op papier te doen, wil je natuurlijk precies weten hoe het zit. Bekijk de antwoorden op de meest gestelde vragen en je weet waar je op moet letten. Schenken op papier is een eenvoudige en zeer doelmatige manier om op de erfbelasting, inkomstenbelasting en de eigen bijdrage AWBZ te besparen. Als je schenkt … Een schenking op papier is vooral verstandig als je geen contant geld wilt schenken of ter beschikking hebt. Het zit geld zit bijvoorbeeld vast in beleggingen of onroerend goed of andere zaken die niet direct contant te maken zijn. Door een schenking op papier bespaar je erfbelasting voor je kinderen.
Je kunt geld van iemand krijgen of erven, daarover betaal je (soms) schenk- of erfbelasting. Als de erfbelasting die de ontvanger later zou moeten betalen hoger is dan de schenkbelasting, kan schenken op papier de moeite ... Schenken op papier is een eenvoudige en zeer doelmatige manier om op de erfbelasting, inkomstenbelasting en de eigen bijdrage AWBZ te besparen. Als je schenkt … Een schenking op papier is vooral verstandig als je geen contant geld wilt schenken of ter beschikking hebt. Het zit geld zit bijvoorbeeld vast in beleggingen of onroerend goed of andere zaken die niet direct contant te maken zijn. Door een schenking op papier bespaar je erfbelasting voor je kinderen.
Bekijk ook
Schenking invullen inkomstenbelasting: Zo doe je dat correct
Schenking invullen inkomstenbelasting: Wat zijn de regels? >>
Schenking Aftrekbaar Inkomstenbelasting: Wat zijn de regels?
Schenking Aftrekbaar van de Belasting: Een handige gids >>
Schenking op Papier: Inkomstenbelasting & Regels
Hoe Werkt Schenken op Papier? Inkomstenbelasting en Regels >>
Schenking Aangeven in de Inkomstenbelasting: Handleiding
Schenking Aangeven in de Inkomstenbelasting: Wat Moet Je Weten? >>
Verlies verrekenen inkomstenbelasting: Hoe werkt het?
Hoe kan je een verlies verrekenen in de inkomstenbelasting? Een uitleg voor ZZP'ers. >>
Bemiddelingsbureau ZZP: Vind de beste financiële hulp!
Zoek je financiële ondersteuning als ZZP? Vind het juiste bemiddelingsbureau! >>