Schenking Aangeven bij Inkomstenbelasting: Een Duidelijke Uitleg
Wanneer moet je aangifte schenkbelasting doen?
U moet aangifte schenkbelasting doen als u⁚ ― 1 of meer schenkingen van uw ouder(s) hebt gekregen en de waarde van deze schenkingen samen hoger is dan 5.677. ― 1 of meer schenkingen van een ander hebt gekregen en de waarde van deze schenkingen samen hoger is dan 2.274.
Je kunt op elk moment van het jaar aangifte schenkbelasting doen. Wel is het van belang dat je het vóór 1 maart van het jaar na deschenking doet. Deze aangifte staat los van je jaarlijkse aangifteinkomstenbelasting. Je krijgt geen bericht van de Belastingdienst, dus je moet er zelf aan denken.
Schenkingsvrijstellingen
Ieder jaar mag je een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Dit houdt in dat de ontvanger geen schenkbelasting hoeft te betalen als je maximaal het vrijgestelde bedrag schenkt. De hoogte van de schenkingsvrijstelling verandert ieder jaar en hangt af van de persoon aan wie je schenkt.
De jaarlijkse algemene vrijstelling in 2023 is 2.418, of 6.035 als u deschenking van uw ouders kreeg. Wij passen de algemene vrijstelling automatisch toe. En u hoeft deze ook niet zelf af te trekken van de schenkingen die u aangeeft. U vult gewoon het volledige bedrag van deschenking in.
Als u tussen de 18 en 40 jaar bent, mogen uw ouders u hiervoor in 2024 maximaal 66.268 belastingvrij schenken. Maar let op, hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden. Lees hoe het zit met belastingvrije schenkingen voor een dure studie. Verder is het zo dat wij uw ouders als 1 schenker zien.
Aangifte schenkbelasting doen
U doet aangifte met het formulier Aangifte schenkbelasting. Als de schenker de schenkbelasting betaalt, vult u samen het aangifteformulier in.
De ontvanger moet uwschenking op papier opgeven in box 3 van deinkomstenbelasting. Als het vermogen in box 3 door het geschenk boven 57.000 euro uitkomt, betaalt de ontvangerinkomstenbelasting over het meerdere (met fiscale partner is dit bedrag 114.000 euro).
Je moet de aangifte schenkbelasting doen vóór 1 maart in het jaar ná het jaar waarin je de schenking hebt gekregen. Krijg je een schenking op 1 januari 2024? Dan heb je nog tot 28 februari 2025 de tijd om aangifte te doen. De ontvanger van deschenking betaalt in de regel de schenkbelasting. Dit is niet het geval indien⁚ deschenking onder een vrijstelling valt. Degene die deschenking ontvangt, kan dan gebruik maken van de vrijstelling; u ervoor kiest om de schenkbelasting te betalen.
Gevolgen van een schenking voor je inkomstenbelasting
Omdat uw schenking een schuld is, geeft u die op in uw aangifte inkomstenbelasting. U betaalt daardoor als schenker minder belasting over uw vermogen. U gaat daarbij uit van de waarde van de schuld op 1 januari. Is de schenking groter dan de vrijstelling van 6.633 (ouders-kind in 2024) of 2.658 (overige verkrijgers in 2024) dan moet aangifte worden gedaan. Dit kan via het online aangifteformulier van de Belastingdienst. De Belastingdienst kan ook zelf een aangifteformulier uitreiken.
Schenkt u meer, dan is het belastingtarief 30 procent. Dat hoeft u in principe niet te betalen, dat moeten de ontvangers doen. U geeft gewoon geld weg. Daardoor vermindert uw spaargeld; aan het eind van het jaar hoeft u daarover mogelijk minder vermogensheffing te betalen.
Schenkingen die u doet bij leven kunnen, mits u gebruikt maakt van de vrijstellingen schenkbelasting, fiscaal voordeliger zijn dan vererven bij overlijden. Door het doen van schenkingen neemt uw vermogen af, zodat uw erven later minder erfbelasting betalen.
Schenkbelasting berekenen
U kunt zelf uitrekenen of, en zo ja hoeveel, schenkbelasting u moet betalen met de Rekenhulp schenkbelasting.
U kunt met de Rekenhulp schenkbelasting zelf uitrekenen of, en zo ja hoeveel, schenkbelasting u moet betalen.
Je krijgt eenschenking van 10.000 van je ouders. In 2024 is de vrijstelling voor eenschenking van ouders aan kinderen 6.633. Dan betaal je schenkbelasting over 3.367 (10.000 ‒ 6.633). De belasting is 336,70 (10 van 3.367). Bereken hoeveel schenkbelasting je betaalt.
Bij een schenking op papier beloof je een bedrag, maar maak je het geld niet direct over. Omdat je kind moet wachten op het geld, betaal je ieder jaar rente. Met deze tool bereken je eenvoudig hoeveel ...
Bekijk ook
Schenking Aangeven in de Inkomstenbelasting: Handleiding
Schenking Aangeven in de Inkomstenbelasting: Wat Moet Je Weten? >>
Schenking aangeven inkomstenbelasting: Hoe doe je dat?
Schenking aangeven inkomstenbelasting: Volg deze stappen >>
Schenking invullen inkomstenbelasting: Zo doe je dat correct
Schenking invullen inkomstenbelasting: Wat zijn de regels? >>
Schenking Aftrekbaar Inkomstenbelasting: Wat zijn de regels?
Schenking Aftrekbaar van de Belasting: Een handige gids >>
ZZP Vrachtwagenchauffeur Schiphol: Vind Nu Werk!
ZZP Vrachtwagenchauffeur Schiphol: Vacatures en Tips >>
ZZP langdurig ziek: wat zijn je rechten?
Ziek als ZZP'er? Ontdek je rechten en de mogelijkheden. >>