Schenking aangeven inkomstenbelasting: Volg deze stappen
Wat is een schenking?
Een schenking is een gift die je zonder tegenprestatie aan iemand anders geeft. Dit kan bijvoorbeeld geld, goederen of onroerend goed zijn.
Wanneer moet je een schenking aangeven?
Of je een schenking moet aangeven, hangt af van het bedrag en de relatie tussen de schenker en de ontvanger. In de meeste gevallen moet je een schenking aangeven als deze een bepaald bedrag overstijgt. Dit bedrag is afhankelijk van de relatie tussen de schenker en de ontvanger. Zo geldt er een vrijstelling voor schenkingen tussen partners, ouders en kinderen. Voor andere relaties is de vrijstelling lager. Als de schenking boven de vrijstelling uitkomt, moet je deze aangeven in je aangifte inkomstenbelasting. In sommige gevallen kan het ook zijn dat je de schenking moet aangeven, zelfs als deze onder de vrijstelling blijft. Dit is bijvoorbeeld het geval als de schenking een vermogensbestanddeel betreft, zoals een huis of een aandeel.
Hoe geef je een schenking aan?
Je kunt een schenking aangeven via de website van de Belastingdienst. Je hebt hiervoor een DigiD nodig. Je kunt de schenking ook aangeven via een papieren formulier, maar dit is minder gebruikelijk. Als je de schenking online aangeeft, moet je een aantal gegevens invullen, waaronder de naam en het adres van de schenker en de ontvanger, het bedrag van de schenking en de datum van de schenking. Je moet ook aangeven of de schenking een vermogensbestanddeel betreft. In sommige gevallen moet je ook een bewijs van de schenking overleggen, bijvoorbeeld een koopakte of een bankafschrift. De Belastingdienst zal je schenking controleren en je eventueel een naheffing opleggen.
Welke documenten heb je nodig?
De documenten die je nodig hebt om een schenking aan te geven, zijn afhankelijk van de situatie. In het algemeen heb je de volgende documenten nodig⁚
- Een bewijs van de schenking⁚ Dit kan bijvoorbeeld een koopakte, een bankafschrift of een schenkingsovereenkomst zijn.
- Identiteitsbewijs van de schenker en de ontvanger⁚ Dit kan bijvoorbeeld een paspoort of een identiteitskaart zijn.
- Een bewijs van de waarde van de schenking⁚ Als de schenking een vermogensbestanddeel betreft, heb je ook een bewijs van de waarde nodig. Dit kan bijvoorbeeld een taxatierapport of een verklaring van een deskundige zijn.
- Een bewijs van de vrijstelling⁚ Als de schenking onder de vrijstelling valt, heb je geen bewijs van de vrijstelling nodig.
Wat zijn de gevolgen van het niet aangeven van een schenking?
Als je een schenking niet aangeeft, terwijl je dat wel had moeten doen, kun je een boete krijgen. De hoogte van de boete is afhankelijk van de ernst van de overtreding. In sommige gevallen kan de Belastingdienst ook de schenking terugvorderen. Het is dus belangrijk om een schenking altijd aan te geven, zelfs als deze onder de vrijstelling valt. De Belastingdienst kan namelijk achteraf controleren of de schenking terecht onder de vrijstelling valt. Als dat niet het geval is, dan kan de Belastingdienst alsnog belasting heffen over de schenking.
Bekijk ook
Schenking Aangeven in de Inkomstenbelasting: Handleiding
Schenking Aangeven in de Inkomstenbelasting: Wat Moet Je Weten? >>
Schenking invullen inkomstenbelasting: Zo doe je dat correct
Schenking invullen inkomstenbelasting: Wat zijn de regels? >>
Schenking Aftrekbaar Inkomstenbelasting: Wat zijn de regels?
Schenking Aftrekbaar van de Belasting: Een handige gids >>
ZZP'er in Nederland wonen en in België werken: Wat zijn de regels?
ZZP'er in Nederland wonen en in België werken: Tips & aandachtspunten >>
Uurloon lasser ZZP: Wat verdien je als ZZP'er?
Uurloon lasser ZZP: Bepaal je tarief >>