Overgang van onderneming: Rechten van een arbeidsongeschikte werknemer

Inleiding

De overgang van een onderneming kan een complex proces zijn, met name voor werknemers. De wetgeving rondom overgang van onderneming is er om de rechten van werknemers te beschermen en te waarborgen dat zij hun arbeidsvoorwaarden behouden. Dit geldt ook voor arbeidsongeschikte werknemers, die vaak extra bescherming nodig hebben. In deze tekst zullen we bespreken wat de rechten zijn van een arbeidsongeschikte werknemer bij overgang van onderneming. We zullen de juridische basis bespreken, de rechten van de werknemer belichten en de positie van de arbeidsongeschikte werknemer in detail uitleggen. Tot slot zullen we de conclusies trekken die relevant zijn voor zowel werknemers als werkgevers.

Juridische basis

De juridische basis voor de bescherming van werknemers bij overgang van onderneming is vastgelegd in de Nederlandse wet (artikel 7⁚662 e.v. BW). Deze wetgeving is een implementatie van Europese richtlijnen die streven naar de bescherming van werknemers bij overgang van onderneming. De kern van deze wetgeving is dat werknemers bij overgang van onderneming van rechtswege overgaan naar de nieuwe werkgever. Dit betekent dat de arbeidsovereenkomst automatisch overgaat naar de nieuwe werkgever, inclusief alle rechten en plichten die voortvloeien uit deze arbeidsovereenkomst. Dit geldt ook voor arbeidsongeschikte werknemers. De wet bepaalt dat de rechten en plichten van de werknemer, inclusief arbeidsvoorwaarden, voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst met de oorspronkelijke werkgever. De overgang van onderneming betekent dat deze rechten en plichten automatisch overgaan op de nieuwe werkgever. De wetgever heeft met deze regeling beoogd om werknemers te beschermen tegen nadelige gevolgen van een overgang van onderneming.

Rechten van de werknemer bij overgang van onderneming

Bij een overgang van onderneming gaan de rechten en verplichtingen die op dat tijdstip voor de werkgever in die onderneming voortvloeien uit een arbeidsovereenkomst tussen hem en een daar werkzame werknemer van rechtswege over op de verkrijger (art. 7⁚663 BW). Dit betekent dat alle arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, vakantiedagen, pensioenregeling en andere voordelen, automatisch overgaan naar de nieuwe werkgever. De werknemer behoudt dus zijn bestaande rechten en plichten, ongeacht de overgang van de onderneming. De overgang van onderneming mag geen reden zijn voor ontslag van de werknemer. De werknemer heeft het recht om zijn werk te blijven doen bij de nieuwe werkgever, met behoud van zijn arbeidsvoorwaarden. Dit geldt ook voor arbeidsongeschikte werknemers. De verkrijger van de onderneming is verplicht om de arbeidsongeschikte werknemer te blijven in dienst nemen met dezelfde rechten en plichten als voor de overname van de onderneming. De werknemer kan niet worden ontslagen vanwege zijn arbeidsongeschiktheid. De verkrijger van de onderneming is verantwoordelijk voor de voortzetting van de uitkeringen die voortvloeien uit de arbeidsongeschiktheid.

De positie van de arbeidsongeschikte werknemer

De wetgeving rondom overgang van onderneming is er op gericht om de rechten van alle werknemers te beschermen, inclusief die van arbeidsongeschikte werknemers. De arbeidsongeschikte werknemer heeft dezelfde rechten als andere werknemers bij overgang van onderneming. Hij behoudt zijn arbeidsvoorwaarden en wordt automatisch in dienst genomen bij de nieuwe werkgever. De nieuwe werkgever is verplicht om de arbeidsongeschikte werknemer te blijven in dienst nemen, met behoud van zijn rechten en plichten. De nieuwe werkgever moet de arbeidsongeschikte werknemer behandelen zoals hij behandeld zou zijn door de oude werkgever, inclusief het voortzetten van de uitkeringen die voortvloeien uit de arbeidsongeschiktheid. De nieuwe werkgever is verantwoordelijk voor de voortzetting van de uitkeringen die voortvloeien uit de arbeidsongeschiktheid. De werknemer kan niet worden ontslagen vanwege zijn arbeidsongeschiktheid. De overgang van onderneming mag geen reden zijn voor het stoppen van de uitkeringen die voortvloeien uit de arbeidsongeschiktheid. De arbeidsongeschikte werknemer behoudt zijn rechten en plichten, inclusief het recht op voortzetting van de uitkeringen, en wordt in de nieuwe onderneming op dezelfde manier behandeld als voor de overgang.

Conclusie

De overgang van een onderneming heeft geen nadelige gevolgen voor de rechten van arbeidsongeschikte werknemers. De wetgeving is duidelijk⁚ bij een overgang van onderneming behoudt de arbeidsongeschikte werknemer al zijn rechten en plichten. De nieuwe werkgever is verplicht om de arbeidsongeschikte werknemer te blijven in dienst nemen met dezelfde rechten en plichten als voor de overname van de onderneming. Dit betekent dat de arbeidsongeschikte werknemer zijn salaris, vakantiedagen, pensioenregeling en andere voordelen behoudt. De nieuwe werkgever is ook verantwoordelijk voor de voortzetting van de uitkeringen die voortvloeien uit de arbeidsongeschiktheid. De arbeidsongeschikte werknemer mag niet worden ontslagen vanwege zijn arbeidsongeschiktheid. De overgang van onderneming mag geen reden zijn voor het stoppen van de uitkeringen die voortvloeien uit de arbeidsongeschiktheid. De arbeidsongeschikte werknemer heeft dezelfde rechten als alle andere werknemers en wordt beschermd door de wetgeving. De werknemer moet zich bewust zijn van zijn rechten en plichten bij een overgang van onderneming. De werknemer moet ook weten dat hij contact kan opnemen met een vakbond of een advocaat als hij vragen heeft over zijn rechten. De overgang van onderneming hoeft geen reden te zijn voor stress of onzekerheid voor de arbeidsongeschikte werknemer. De wetgeving is er om de rechten van alle werknemers te beschermen, inclusief die van arbeidsongeschikte werknemers.

Bekijk ook

Wijziging arbeidsvoorwaarden na overgang van onderneming: wat zijn de regels?

Arbeidsvoorwaarden na overgang van onderneming: wat verandert er? >>

Wet Overgang Ondernemingen: Wat Je Moet Weten

Overname van een Bedrijf: Rechten en Plichten volgens de Wet >>

Doorstart na faillissement? Ontdek de mogelijkheden!

Ontdek hoe je na een faillissement een succesvolle doorstart kunt maken en je onderneming kunt overdragen. >>

AOW Franchise 2018 Jaarruimte: Alles over pensioen en ondernemen

AOW en Franchise: Alles over pensioenopbouw als ondernemer >>

ZZP hypotheek ervaringen: Deel je verhaal en help anderen!

Heb je een hypotheek als ZZP'er? Deel je ervaringen en help anderen met hun hypotheektraject. >>