Overeenkomst met ZZP: Belangrijke punten en tips
Waarom een overeenkomst?
Het is slim om afspraken met je opdrachtgever op papier te zetten. Dit doe je met een opdrachtovereenkomst, ook wel overeenkomst van opdracht genoemd (OVO). Hiermee voorkom je problemen over betalingen, deadlines of andere verwachtingen. Een schriftelijke overeenkomst geeft duidelijkheid voor zowel jou als de opdrachtgever.
Wat is een modelovereenkomst ZZP?
Een modelovereenkomstzzp is een schriftelijkeovereenkomst tussen een opdrachtgever en een zzper waarin zij afspreken hoe zij hun arbeidsrelatie vormgeven. Een modelovereenkomstzzp is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de vraag of er sprake is van een dienstbetrekking (loondienst) of niet.
In een modelovereenkomst staat specifieke info die de aard van de opdracht en de relatie tussen jou als opdrachtgever en de opdrachtnemer duidelijker maakt. Als je van de Belastingdienst een zzp overeenkomst overneemt en invult, hoef je eigenlijk niet te stressen om de inhoud.
Indien in eenovereenkomst tussen een zzper en een opdrachtgever (hierna te noemenzzpovereenkomst) een verwijzing is gemaakt naar een modelovereenkomst vrije vervanging, dan kan vanaf 1 januari 2024 op de verwijzing naar de modelovereenkomst geen beroep meer worden gedaan.
Een modelovereenkomst voor zzpers is een schriftelijkeovereenkomst waarmee je de relatie tussen jou als opdrachtgever en je opdrachtnemer vastlegt. Als je werkt met zonovereenkomst laat je zien dat de zzper niet in loondienst is. Zo weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn.
Je kan jezelf dan wel als freelancer of zzper beschouwen, dit betekent niet dat de Belastingdienst en UWV dit ook doen; Als je twijfelt of de werkrelatie die je hebt met jouw opdrachtgever wel door de Belastingdienst wordt beschouwd als een ondernemersrelatie, dan kun je gebruik maken van...
De webmodule voor zzpers moet de Wet DBA gaan vervangen. De online module geeft een opdrachtgeversverklaring af en moet duidelijkheid geven over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer; Wanneer de webmodule daadwerkelijk ingevoerd wordt, hangt af van de wensen van het nieuwe kabinet.
Hieronder de 6 meest voorkomende overeenkomsten die zzpers gebruiken en in welke gevallen je deze nodig hebt. 1.Zzp-modelovereenkomst/opdrachtgeversverklaring. Elke zzper heeft eenzzp modelovereenkomst nodig. Het is niet verplicht om deze te gebruiken, maar wel verstandig.
In een overeenkomst van opdracht moet in ieder geval staan wie opdrachtgever is en wie opdrachtnemer. Opdrachtgever is degene die een vraag heeft om werk te laten uitvoeren, opdrachtnemer is degene die het werk uitvoert. Dit, en de volgende tips staan ook in het voorbeeld contract zzp.
Inmiddels is duidelijk geworden dat de handhaving op de wet DBA en dezzp-modelovereenkomsten de afgelopen jaren steeds is uitgesteld en het kabinet-Rutte III deze nu zelfs gaat schrappen. Het kabinet broedt nu op een alternatief, dat in 2021 concreet moet zijn⁚ de opdrachtgeversverklaring.
Belangrijkste elementen in de overeenkomst
Een modelovereenkomstzzp is een schriftelijkeovereenkomst tussen een opdrachtgever en een zzper waarin zij afspreken hoe zij hun arbeidsrelatie vormgeven. Een modelovereenkomstzzp is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de vraag of er sprake is van een dienstbetrekking (loondienst) of niet.
Opdrachtgever en opdrachtnemer
In een overeenkomst van opdracht moet in ieder geval staan wie opdrachtgever is en wie opdrachtnemer. Opdrachtgever is degene die een vraag heeft om werk te laten uitvoeren, opdrachtnemer is degene die het werk uitvoert. Dit, en de volgende tips staan ook in het voorbeeld contract zzp.
Als uit de feiten en omstandigheden blijkt dat de opdrachtgever in de praktijk bepaalt hoe de opdrachtnemer de opdracht moet uitvoeren, dan is de conclusie dat niet conform de overeenkomst is gewerkt. Dat kan gevolgen hebben voor de eventuele inhoudingsplicht van de opdrachtgever.
Je kunt een modelovereenkomst van de Belastingdienst voor zzpers gebruiken, aan de hand van drie verschillende soorten⁚ Algemene modelovereenkomst. De meest populaire keuze bij zzpers. Met een algemeneovereenkomst kun je la [...] [...] [end of information from the Internet]
Omschrijving van de werkzaamheden
De modelcontracten voor zzpers moeten schijnzelfstandigheid tegengaan, door duidelijkheid te bieden voor beide partijen. Je kunt voorbeelden van de verschillende overeenkomsten gebruiken om na te gaan wat het best aansluit bij de manier waarop jij werkt. Je kunt gebruik maken van zowel een algemene overeenkomst als die voor de specifieke branches, beroepsgroepen en zelfs specifieke beroepen waar je aan kunt werken.
Voor de invoering van de wet DBA was je als zzper aansprakelijk voor schijnzelfstandigheid. Bleek dat je eigenlijk in loondienst was, ook al behandelde de werkgever je als zzper? Dan waren de gevolgen voor jou, waardoor je een naheffing kon krijgen voor bijvoorbeeld de loonheffing. Dat is nu niet meer het geval, omdat ook de opdrachtgever hiervoor nu aansprakelijk is. De modelovereenkomsten zijn er om aan te geven wat de onderlinge arbeidsrelatie is, zodat zowel jij als een opdrachtgever weten waar jullie aan toe zijn.
Ieder voorbeeld modelovereenkomst voor zzpers is goedgekeurd door de Belastingdienst, omdat je er pas na die goedkeuring gebruik van kunt maken. De Belastingdienst publiceert de overeenkomsten, zodat je die door kunt nemen en je die kunt gebruiken als voorbeeld.
En sterker nog, je kunt een overeenkomst downloaden, invullen en voorleggen aan de opdrachtgever waar je voor wilt werken. Door de overeenkomst beiden te ondertekenen zorgen jullie er samen voor dat voor alle partijen en de Belastingdienst duidelijk is dat je werkt als zzper. Je kunt gebruik maken van de beschikbare voorbeelden voor modelovereenkomsten, zowel algemeen als voor een specifieke branche, beroepsgroep of een specifiek beroep. Daarnaast kun je zelf een modelovereenkomst indienen en voorleggen aan de fiscus. Na goedkeuring mag je daar gebruik van maken met jouw opdrachtgever, ook als het een contract is waar je voor de invoering van de wet DBA al mee werkte.
Met de komst van de internet en de steeds moderner wordende technologie zijn voorbeelden van modelovereenkomsten vrij makkelijk te vinden online. Zo tref je een aantal goedgekeurde modelovereenkomsten op de website van de Belastingdienst. Deze voorbeelden van modelovereenkomsten zijn beoordeeld en goedgekeurd door de Belastingdienst zelf en vervolgens op de website geplaatst zodat andere zzpers het document ten voorbeeld kunnen gebruiken. Alle voorbeelden van modelovereenkomsten worden door de Belastingdienst zelf geplaatst.
Prijs en betaling
Daarnaast zijn er op het internet verschillende gratis voorbeelden van goede modelovereenkomsten te downloaden. Deze modelovereenkomsten kunnen makkelijk en snel worden aangepast naar wens en behoefte, maar dergelijke modelovereenkomsten zijn helaas niet door de Belastingdienst goedgekeurd. Of de voorbeeld modelovereenkomst nou wel of niet is goedgekeurd is niet zo belangrijk voor een zzper. Voor elke zzper is het namelijk cruciaal om zelfstandig te werken en weten dat een dienstverband op elke manier moet worden voorkomen. Beide partijen moeten dan ook eerst goed lezen wat de inhoud is van de modelovereenkomst voordat er wordt getekend.
Benieuwd naar een voorbeeld van een modelovereenkomst voor zzpers? Je hebt inmiddels de keuze uit een aantal voorbeelden, die de Belastingdienst heeft gepubliceerd. Daarbij kun je de keuze maken uit deze varianten⁚
Je kunt de modelovereenkomsten doornemen en op die manier ontdekken welk contract het best aansluit bij de manier waarop je werkt voor opdrachtgevers. De laatste biedt de meeste vrijheid. Je kunt zelf bepalen hoe, wanneer en waar je werkt. Bovendien heb je zelf de vrijheid om je te laten vervangen, op het moment dat je het werk niet kunt uitvoeren. Die grote mate van vrijheid toont aan dat je volledig zelfstandig werkt. Aan de andere kant hoeft een opdrachtgever zich geen zorgen te maken over het inhouden van loonheffing. Er is geen sprake van schijnzelfstandigheid, waarmee de modelovereenkomst zn doel bereikt.
Er zijn verschillende soorten modelovereenkomsten voor zzpers. Een zzper kan kiezen voor het gebruiken van algemene modelovereenkomsten of het gebruiken van modelovereenkomsten voor specifieke beroepsgroepen en branches. Algemene modelovereenkomsten zijn op verschillende manieren toe te passen. Een modelovereenkomst is zodanig ontworpen dat vrijwel alle soorten arbeidsrelaties die niet in loondienst zijn uitgevoerd volledig worden gedekt. Algemene modelovereenkomsten zijn, zoals de naam het al zegt, op en algemene wijze geformuleerd. Dit kan aan de ene kant zeer voordelig zijn aangezien algemene modelovereenkomsten tijdbesparend werken, maar aan de andere kant hoeft een algemene overeenkomst niet per se geschikt te zijn voor elke situatie. In bepaalde gevallen is het juist noodzakelijk om een geheel aangepaste overeenkomst op te stellen, welke vrijwel niet overeenkomt met andere voorbeelden van modelovereenkomsten.
Duur van de overeenkomst
Elke zzper is zelf verantwoordelijk voor de inhoud van een modelovereenkomst, wat dus het juridisch risico aanzienlijk verhoogt. Dit risico kan beperkt worden door een specialist in te schakelen bijvoorbeeld een advocaat of een jurist.
De Belastingdienst houdt zich bezig met de controle op zzpers en is bevoegd om op te treden mocht de zzper kwaadwillend zijn en slechte bedoelingen hebben. In dit geval worden naheffingsaanslagen, boetes en correctieverplichtingen uitgereikt.
Ten eerste moet worden bepaald of de opdracht in loondienst wordt uitgevoerd. Vervolgens kan de zzper een passende modelovereenkomst selecteren en aanpassen naar wens. In de modelovereenkomst moeten de afspraken zo duidelijk mogelijk worden omschreven.
Nee, dit is niet het geval. Modelovereenkomsten worden niet opgesteld aan de hand van de status van een ondernemer. Dit heeft te maken met het feit dat het gebruiken van een modelovereenkomst niet verplicht is volgens de wet, maar slechts een aanbeveling is.
Binnen de voorbeelden van modelovereenkomsten voor zzpers en zelfstandigen heb je bovendien de keuze uit modellen voor specifieke branches en beroepsgroepen. Je kunt dan denken aan modelcontracten voor⁚
Het grote voordeel van zon branche- of beroepsgroepovereenkomst is dat die specifiek is afgestemd op de manier waarop jij waarschijnlijk werkt. De Belastingdienst heeft alle goedgekeurde overeenkomsten gepubliceerd, zodat je die kunt downloaden. Houd er rekening mee dat je de tekst daarvan niet zomaar mag aanpassen, zonder dat je daarover overlegt met de fiscus. Op het moment dat je een wijziging aanbrengt zal de Belastingdienst de overeenkomst opnieuw goed moeten keuren.
Let op ⁚ de Belastingdienst werkt de lijst met modelovereenkomsten en voorbeelden daarvan regelmatig bij. Houd de website dus regelmatig in de gaten, op het moment dat je zoekt naar een voorbeeld of een contract dat je met jouw opdrachtgever kunt gebruiken.
Aansprakelijkheid
Zodra je een overeenkomst sluit met jouw opdrachtgever is het belangrijk om te verwijzen naar de modelovereenkomst voor zzpers die je gebruikt. Je maakt daarmee duidelijk op welke manier jij werkt voor de klant. Dat biedt jou de vrijheid om het werk te doen op de manier die je wenst, terwijl de opdrachtgever zeker weet dat het niet nodig is om loonheffing in te houden.
Kom je er zelf niet goed uit met de voorbeelden van de modelovereenkomsten voor zzpers? Ga op zoek naar een goede adviseur en geef aan op welke manier je werkt, dan zorgen zij ervoor dat je daar de juiste overeenkomst bij kunt vinden uit de beschikbare voorbeelden. Op deze pagina vind je extra informatie over de modelovereenkomsten die per 1 mei 2016 te gebruiken zijn als zzper. De informatie is afkomstig van vragen die gesteld zijn tijdens de informatiebijeenkomsten dieZZP Nederland destijds samen met de Belastingdienst heeft georganiseerd.
Noteer de prijs van de werkzaamheden, inclusief of exclusief btw.
Wij willen je er wel op wijzen ... voor de inhoud van deze modelcontracten en voorwaarden. Gebruik is dus op eigen risico. Wil je er zeker van zijn dat het contract goed in elkaar zit? Raadpleeg dan een advocaat of jurist die het contract voor jou kan toetsen. Je kunt het modelcontract voor een zzp opdrachtovereenkomst gratis downloaden onderaan deze pagina. Meer gratis te downloaden overeenkomsten, e-books en...
Maar je kunt ook zelfstandige ... zoals zzpers of freelancers. Elke vorm van samenwerking kent zijn eigen contract. Met werknemers sluit je een arbeidscontract en een uitzendbureau werkt met een uitzendovereenkomst. Voor de inhuur van zelfstandige professionals is er de overeenkomst van opdracht. Wat een overeenkomst van opdracht (OVO) precies inhoudt, staat beschreven...
De uitspraak van de Hoge Raad is ... naar de inhoud van de overeenkomst en de feitelijke uitvoering daarvan. Tot voor kort werd vaak aangenomen dat (mede) de intenties van partijen van belang waren bij de vraag of wel of niet sprake is van een arbeidsovereenkomst. Mede om die reden wordt standaard in zzp-contracten...
Geheimhouding
Daarom zal er in 2025 meer aandacht zijn voor de handhaving van de Wet DBA. De Belastingdienst gaat strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Opdrachtgevers en opdrachtnemers die de wet overtreden, riskeren boetes en naheffingen. Dit betekent dat je als zzper en opdrachtgever duidelijke afspraken moet maken over de samenwerking.
ez-toc Benieuwd naar een voorbeeld modelovereenkomst voor zzpers? Op 1 mei 2016 werd de wet DBA ingevoerd, waarmee de VAR-verklaring werd vervangen door modelovereenkomsten voor zelfstandigen. Let op ⁚ de invoering van de wet was gepland in 2016, maar werd al snel uitgesteld tot 1 januari 2018. Daarna werd de wet uitgesteld tot in 2020, waardoor er een lange overgangsperiode ontstond. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle zelfstandigen gebruik gaan maken van deze modelovereenkomsten in plaats van de VAR-verklaring.
Een voorbeeld modelovereenkomst voor de zorg, andere branches, beroepen en in algemene zin kun je gebruiken om jouw arbeidsrelatie met een opdrachtgever te omschrijven . Het betekent in de praktijk dat je als zelfstandige aan kunt geven dat je zelfstandig werkt. Dat is belangrijk voor jouw vrijheid in de manier waarop je het werk uitvoert. En het voorkomt dat de opdrachtgever loonheffing hoeft in te houden; Met een modelovereenkomst voorbeeld ontdek je wat er precies in staat en hoe het ervoor zorgt dat je zelfstandig voor jouw klanten kunt werken.
De modelcontracten voor zzpers moeten schijnzelfstandigheid tegengaan, door duidelijkheid te bieden voor beide partijen. Je kunt voorbeelden van de verschillende overeenkomsten gebruiken om na te gaan wat het best aansluit bij de manier waarop jij werkt. Je kunt gebruik maken van zowel een algemene overeenkomst als die voor de specifieke branches, beroepsgroepen en zelfs specifieke beroepen waar je aan kunt werken.
Modelovereenkomsten van de Belastingdienst
Voor de invoering van de wet DBA was je als zzper aansprakelijk voor schijnzelfstandigheid. Bleek dat je eigenlijk in loondienst was, ook al behandelde de werkgever je als zzper? Dan waren de gevolgen voor jou, waardoor je een naheffing kon krijgen voor bijvoorbeeld de loonheffing. Dat is nu niet meer het geval, omdat ook de opdrachtgever hiervoor nu aansprakelijk is. De modelovereenkomsten zijn er om aan te geven wat de onderlinge arbeidsrelatie is, zodat zowel jij als een opdrachtgever weten waar jullie aan toe zijn.
Ieder voorbeeld modelovereenkomst voor zzpers is goedgekeurd door de Belastingdienst, omdat je er pas na die goedkeuring gebruik van kunt maken. De Belastingdienst publiceert de overeenkomsten, zodat je die door kunt nemen en je die kunt gebruiken als voorbeeld;
En sterker nog, je kunt een overeenkomst downloaden, invullen en voorleggen aan de opdrachtgever waar je voor wilt werken. Door de overeenkomst beiden te ondertekenen zorgen jullie er samen voor dat voor alle partijen en de Belastingdienst duidelijk is dat je werkt als zzper. Je kunt gebruik maken van de beschikbare voorbeelden voor modelovereenkomsten, zowel algemeen als voor een specifieke branche, beroepsgroep of een specifiek beroep. Daarnaast kun je zelf een modelovereenkomst indienen en voorleggen aan de fiscus. Na goedkeuring mag je daar gebruik van maken met jouw opdrachtgever, ook als het een contract is waar je voor de invoering van de wet DBA al mee werkte.
Met de komst van de internet en de steeds moderner wordende technologie zijn voorbeelden van modelovereenkomsten vrij makkelijk te vinden online. Zo tref je een aantal goedgekeurde modelovereenkomsten op de website van de Belastingdienst. Deze voorbeelden van modelovereenkomsten zijn beoordeeld en goedgekeurd door de Belastingdienst zelf en vervolgens op de website geplaatst zodat andere zzpers het document ten voorbeeld kunnen gebruiken. Alle voorbeelden van modelovereenkomsten worden door de Belastingdienst zelf geplaatst.
Daarnaast zijn er op het internet verschillende gratis voorbeelden van goede modelovereenkomsten te downloaden. Deze modelovereenkomsten kunnen makkelijk en snel worden aangepast naar wens en behoefte, maar dergelijke modelovereenkomsten zijn helaas niet door de Belastingdienst goedgekeurd. Of de voorbeeld modelovereenkomst nou wel of niet is goedgekeurd is niet zo belangrijk voor een zzper. Voor elke zzper is het namelijk cruciaal om zelfstandig te werken en weten dat een dienstverband op elke manier moet worden voorkomen. Beide partijen moeten dan ook eerst goed lezen wat de inhoud is van de modelovereenkomst voordat er wordt getekend.
Bekijk ook
Wer overeenkomst ZZP: wat moet er in staan?
ZZP overeenkomst: de essentiële onderdelen >>
Overeenkomst van opdracht ZZP'er: Juiste voorwaarden
Model overeenkomst van opdracht voor ZZP'ers >>
ZZP Overeenkomst Onbepaalde Tijd: Voordelen en nadelen
ZZP Contract: Bepaalde of Onbepaalde Tijd, wat is verstandig? >>
Overeenkomst ZZP-opdracht: Tips en voorbeelden
ZZP-opdracht: Zo maak je een goede overeenkomst. >>
Werk vinden als ZZP'er: Tips en strategieën voor succes
Hoe vind je als ZZP'er snel en effectief werk? >>
Wkkgz en zzp in de zorg: Alles wat je moet weten
Wkkgz en zzp in de zorg: Verplichtingen en rechten >>