Model overeenkomst van opdracht voor ZZP'ers
Waarom een overeenkomst van opdracht?
Het is slim om afspraken met je opdrachtgever op papier te zetten. Dit doe je met een opdrachtovereenkomst, ook wel overeenkomst van opdracht genoemd (OVO). Hiermee voorkom je problemen over betalingen, deadlines of andere verwachtingen. Een schriftelijke overeenkomst geeft duidelijkheid voor zowel jou als de opdrachtgever.
Belangrijke voorwaarden in een overeenkomst van opdracht
Een overeenkomst van opdracht moet in ieder geval staan wie opdrachtgever is en wie opdrachtnemer. Opdrachtgever is degene die een vraag heeft om werk te laten uitvoeren, opdrachtnemer is degene die het werk uitvoert. Dit, en de volgende tips staan ook in het voorbeeld contract zzp. Verder is het van belang dat goed wordt omschreven wat er is afgesproken. Wat voor werk moet er worden uitgevoerd, wanneer moet het klaar zijn en aan welke voorwaarden moet het werk voldoen?
Noteer de prijs van de werkzaamheden, inclusief of exclusief btw. In dat geval zal er namelijk loonbelasting moeten worden betaald aan de Belastingdienst. De volgende onderdelen staan in een overeenkomst van opdracht⁚ Vermelding dat het een overeenkomst van opdracht is dus geen sprake is van een arbeidsovereenkomst.
Bij een overeenkomst van opdracht ZZP worden vaak algemene voorwaarden van de opdrachtgever gebruikt. Deze algemene voorwaarden kunnen voor de zzp'er nadelig zijn. Lees de voorwaarden van de opdrachtgever dus goed door en vraag je af of je ze kunt accepteren.
Het is slim om afspraken met je opdrachtgever op papier te zetten. Dit doe je met een opdrachtovereenkomst, ook wel overeenkomst van opdracht genoemd (OVO). Hiermee voorkom je problemen over betalingen, deadlines of andere verwachtingen. Een schriftelijke overeenkomst geeft duidelijkheid voor zowel jou als de opdrachtgever.
De rol van de ZZPer in een overeenkomst van opdracht
Met name zzpers en freelancers krijgen te maken met werkzaamheden die uitgevoerd worden op basis van een overeenkomst van opdracht. Deze contractvorm regelt de arbeidsrelatie tussen de opdrachtnemer, ofwel de zzper of freelancer, en de opdrachtgever. Een overeenkomst van opdracht kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor een project dat een bepaalde tijd duurt, of voor een reeks opdrachten. De zzp'er heeft in deze overeenkomst een belangrijke rol.
De zzp'er is zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van de werkzaamheden en voor het voldoen aan de afgesproken voorwaarden; De zzp'er is ook zelf verantwoordelijk voor zijn eigen verzekeringen en pensioen. De zzp'er is vrij om zelf te bepalen wanneer en hoe hij werkt, zolang hij maar aan de afgesproken deadlines voldoet. Het staat een zzper dus vrij om voor eigen kosten en voor eigen risico bijvoorbeeld een derde in te schakelen die een deel van de opdracht doet.
In de zzp overeenkomst wordt dan opgenomen⁚ Het staat de opdrachtnemer vrij zich bij de werkzaamheden te laten vervangen door een ander. Dit betekent dat de zzp'er zelf bepaalt wie er de werkzaamheden uitvoert. De opdrachtgever heeft hier geen zeggenschap over.
In bepaalde gevallen kan het zijn dat een overeenkomst van opdracht wordt gezien als fictieve dienstverband. In deze blog lees je alles over wat een overeenkomst van opdracht betekent voor een zzper en hoe je kan voorkomen dat de overeenkomst wordt gezien als een arbeidsovereenkomst.
Voorbeelden van werkzaamheden die onder een overeenkomst van opdracht vallen
Een overeenkomst van opdracht betreft een opdracht waarbij geen stoffelijk werk wordt gemaakt of bewerkt, maar een dienst wordt geleverd. Voorbeelden van opdrachtnemers waarmee een overeenkomst van opdracht kan worden gesloten zijn een advocaat, notaris of vertaler.
Je gaat aan de slag als tekstschrijver, designer, adviseur of programmeur voor een opdrachtgever. De afspraken zijn duidelijk en zowel mondeling als schriftelijk per e-mail bevestigd. Een mondelinge overeenkomst is geboren, maar om mogelijke problemen of misverstanden te voorkomen is het verstandig om ook een schriftelijke overeenkomst van opdracht op te stellen.
Met name zzpers en freelancers krijgen te maken met werkzaamheden die uitgevoerd worden op basis van een overeenkomst van opdracht. Deze contractvorm regelt de arbeidsrelatie tussen de opdrachtnemer, ofwel de zzper of freelancer, en de opdrachtgever.
Een overeenkomst van opdracht is een overeenkomst waarbij de afspraken tussen een opdrachtgever en opdrachtnemer (ZZPer of MKBer) over bepaalde werkzaamheden vastgelegd worden. Met een mondelinge overeenkomst kun je namelijk niet aantonen welke afspraken precies zijn gemaakt.
Tips voor het opstellen van een overeenkomst van opdracht
Het is belangrijk om een overeenkomst van opdracht goed op te stellen. Zo voorkom je misverstanden en problemen. Hieronder een aantal tips⁚
De overeenkomst van opdracht moet duidelijk omschrijven wat de opdracht is. Wat zijn de werkzaamheden die de zzp'er moet uitvoeren? Wat zijn de deadlines? Wat zijn de voorwaarden voor het werk?
De overeenkomst moet duidelijk omschrijven wat de vergoeding is. Wat is het uurtarief? Wat is de totale prijs van de opdracht? Wanneer wordt de zzp'er betaald?
De overeenkomst moet duidelijk omschrijven wat de rechten en plichten zijn van de opdrachtgever en de opdrachtnemer. Wat zijn de voorwaarden voor het beëindigen van de overeenkomst? Wat zijn de voorwaarden voor het wijzigen van de overeenkomst?
De overeenkomst moet duidelijk omschrijven wat de intellectuele eigendomsrechten zijn. Wie heeft de rechten op de resultaten van de opdracht?
De overeenkomst moet duidelijk omschrijven wat de geheimhoudingsverplichtingen zijn. Is er sprake van een geheimhoudingsbeding?
Het is belangrijk om de overeenkomst van opdracht goed te laten controleren door een advocaat of jurist. Zo weet je zeker dat de overeenkomst juridisch correct is.
Bekijk ook
Overeenkomst ZZP-opdracht: Tips en voorbeelden
ZZP-opdracht: Zo maak je een goede overeenkomst. >>
ZZP Overeenkomst tot Opdracht: Alles wat je moet weten
ZZP Contracten: Tips voor het opstellen van een overeenkomst >>
Freelance overeenkomst: Alles wat je moet weten
Freelance Overeenkomst: Juridisch waterdicht en professioneel >>
AOV plicht voor ZZP'ers: alles wat je moet weten!
AOV plicht voor ZZP'ers: wat zijn de regels en hoe dek je jezelf af? >>
BAV ZZP Zorg: Pensioenregeling voor ZZP'ers in de Zorg
BAV ZZP Zorg: Beveilig Je Toekomst met Een Persoonlijk Pensioenplan! >>