Onderneming overnemen: van A tot Z

Onderneming Overnemen⁚ De Complete Gids Voor ZZPers

Een bedrijf overnemen is niet langer alleen voorbehouden aan grote MKB-bedrijven. Ook als zzper kan het tegenwoordig interessant zijn om een (andere) eenmanszaak over te nemen. Het kopen en verkopen van bedrijven is een levendige markt, alleen speelt deze zich grotendeels achter de schermen af. Uit jarenlang onderzoek van Brookz blijkt dat er op elk moment in Nederland tussen de 17.000 en 23.000 bedrijven te koop zijn van ondernemers...

Waarom Een Bestaand Bedrijf Overnemen?

De meeste beginnende zzpers kiezen ervoor om een bedrijf vanaf de grond af aan op te bouwen. Het kostenplaatje van het starten van een bedrijf ligt hieraan ten grondslag. De algemene opinie is dat het starten van een nieuw bedrijf veel voordeliger is dan het overnemen van een bestaand bedrijf. Dit is echter lang niet altijd het geval. De opstartkosten van een volledig nieuwe onderneming kunnen aanzienlijk hoger zijn dan de kosten van het overnemen van een bestaand bedrijf. Daarnaast zijn er nog andere voordelen aan het overnemen van een bestaand bedrijf. Een bestaand bedrijf heeft al vaste klanten en leveranciers. En je krijgt vaak makkelijker financiering. Maar ook bij bedrijfsovername moet je nog veel zelf regelen. Zo krijg je te maken met een vraagprijs, financiering of personeel. Met dit stappenplan weet je zeker je dat je overal aan denkt.

Ondernemers die een bedrijf overnemen hebben meer kans op succes dan startende ondernemers omdat ze al gebruik kunnen maken van het klantenbestand. Verder profiteren ze van de naamsbekendheid, is er al ervaren personeel in dienst en halen ze direct inkomsten uit het bedrijf. ... Bedrijf starten Gratis whitepapers Zzp...

Eenmanszaakovernemen. Als je als zzper wilt groeien met je bedrijf, dan is de overname van een eenmanszaak een goede mogelijkheid. Dit is de top-drie redenen waarom zzpers een ander bedrijf kopen⁚ 1. Nieuwe klanten Wellicht krijg je maar geen voet tussen de deur bij bepaalde klantengroep. Of ben je juist op zoek naar klanten in een ...

Zzper en bedrijf beëindigenHet zelfstandig werken als zzper kan erg leuk zijn als het goed gaat, maar als het slecht gaat wat doe je dan? Of wat als je een mooie baan in loondienst krijgt aangeboden, of je wilt stoppen omdat je met pensioen gaat, waar moet je dan allemaal rekening mee...

Wil je een bedrijf starten? KVK helpt je op weg met informatie, ... LEI aanvragen en overdragen; Producten bestellen. Uittreksel Handelsregister; Handelsregister Historie; Jaarrekeningen; ... Twee ondernemers vertellen hoe zij als zzper zijn begonnen en waar je op moet letten bij je start als zzper.

Een eenmanszaakovernemen als zzper. U wilt zelfstandig ondernemer worden, zonder personeel. De meeste zzpers beginnen helemaal van voren af aan, maar een eenmanszaakovernemen is ook een optie. Let op deze dingen wanneer u een bedrijf overneemt van een andere zzper. 22/02/2024.

In dat geval noemt de Belastingdienst uw inkomsten als resultaat uit overige werkzaamheden. U komt dan niet in aanmerking voor aftrekposten voor ondernemers en andere ondernemersfaciliteiten. In plaats van een VAR gebruikt u nu modelovereenkomsten. Een modelovereenkomst biedt u als zzper...

Recent onderzoek van Dutch Dream, een landelijk werkende intermediair gespecialiseerd in de begeleiding van gekwalificeerde managers bij hun bedrijfsovernames, leert dat vijf overnemersdrempels hen weerhouden van de realisatie van hun ondernemersdroom Kamers van Koophandel en ondernemers...

Voordat je stappen onderneemt om de overname van een bedrijf te realiseren, moet je deonderneming eerst volledig laten doorlichten ⏤ dit heet due diligence, ook bekend als boekenonderzoek. Hierbij kijk je niet alleen naar de actuele financiële situatie, maar onderzoek je het gehele plaatje.

Als startende ondernemer heb je vaak aanvullende financiering nodig. De Rabobank biedt starters een aantal mogelijkheden om een bedrijf te financieren. ... Als je het bedrijf van je ouders of een andere familielid wilt overnemen, is het lastig om privé en zakelijk gescheiden te houden;

Wil jij een bedrijfovernemen als startende ondernemer? Je moet er wel voor investeren, maar je krijgt per direct allerlei voordelen. Denk aan naamsbekendheid en een klantenbestand. In dit artikel leggen we uit welke zaken je moet regelen als je een bestaand bedrijf gaatovernemen.

De Waarde Van Een Eenmanszaak

Ik leg je uit wat de waarde van ... ondernemingen is. Zoals je wellicht weet bestaat de rechtsvorm zzper eigenlijk helemaal niet, het gaat in dit geval dus om het verkopen van je eenmanszaak. Ondanks dat dit wel een rechtsvorm is, is het geen rechtspersoon. Het is goed om dit verschil voor ogen te houden. Een persoon of een ander bedrijf kan daarom niet zomaar een eenmanszaak overnemen, want op papier...

Als ondernemer kun je ook gebruikmaken van lijfrentepremieaftrek, een faciliteit om van de stakingswinst een lijfrente, lijfrentespaarregeling of lijfrentebelegging aan te kopen. Irene⁚ De lijfrente-uitkering kan dan gebruikt worden voor levensonderhoud. Dit is enigszins vergelijkbaar met een pensioen. Daarnaast zijn er doorschuifregelingen. Wanneer iemand jouw bedrijf wil overnemen...

Starten met ondernemen? Dit moet je weten over belastingen

Wil je ondernemer worden, maar niet helemaal vanaf nul beginnen? Dan is een bedrijf overnemen een mogelijkheid. Een bestaand bedrijf heeft al vaste klanten en leveranciers. En je krijgt vaak makkelijker financiering. Maar ook bij bedrijfsovername moet je nog veel zelf regelen. Zo krijg je te maken met een vraagprijs, financiering of personeel. Met dit stappenplan weet je zeker je dat je overal aan denkt.

Met de Zwaar weer routewijzer weet je waar je staat met je bedrijf.

Maak voordat je op zoek gaat een koopprofiel. Dat is een overzicht van wat je zoekt in een bedrijf. Misschien wil je in een bepaalde sector werken, omdat je hier al ervaring hebt. En wil je een klein of groot bedrijf overnemen? Denk ook na over zaken als sfeer binnen een bedrijf (bedrijfscultuur), positie in de markt of mogelijkheden om het bedrijf te laten groeien. Met een koopprofiel heb je op een rij wat je zoekt. En het kan je positie in onderhandelingen verbeteren. Je weet namelijk wat je wel en niet wilt.

Bedrijven ter overname kun je vinden via databanken, brancheorganisaties en overnamespecialisten. Een overnameadviseur kan je helpen om contact te zoeken met de verkoper.

Er zijn drie verschillende manieren om een bedrijf over te nemen. Als je een bedrijf overneemt waar je niet eerder hebt gewerkt, heet dat een Management Buy In (MBI).

Misschien is je werkgever wel op zoek naar een nieuwe eigenaar voor diens bedrijf. Je kunt de eigenaar dan uitkopen. Dit heet ook wel Management Buy Out (MBO). Een voordeel hiervan is dat je het bedrijf al goed kent.

Een bedrijf overnemen biedt veel voordelen. Je stapt in een bedrijf dat al draait. Daardoor heb je direct omzet, klanten en een netwerk. Je weet welke kosten het bedrijf heeft en welke inkomsten. Ook kun je voordeel hebben van de kennis en ervaring van de huidige eigenaren. En je hebt personeel dat al ingewerkt is.

Een derde mogelijkheid is een overname binnen de familie . Bijvoorbeeld het bedrijf van je ouders overnemen. Een nadeel hiervan kan zijn dat er sneller emoties bij komen kijken, vanwege de persoonlijke band. Maak daarom goede afspraken, zodat jullie band na de overname goed blijft. En zorg dat je de juiste prijs betaalt voor de overname. Neem je het familiebedrijf voor een te laag bedrag over, dan kan de Belastingdienst dit zien als een schenking . Een belastingadviseur kan je hierbij helpen.

De Overname Procedure⁚ Stappenplan

Als je een interessant bedrijf gevonden hebt, moet je erachter komen hoe het ervoor staat. Wat is de omzet en hoeveel winst maakt het bedrijf? Welke kosten zijn er en met hoeveel klanten en leveranciers krijg je te maken? Huurt de eigenaar een bedrijfspand, kun je het contract vaak op jouw naam laten zetten .

Deze informatie staat meestal in een verkoopmemorandum . Dit is een document met alle details over het bedrijf. Met het memorandum weet je wat je krijgt voor je geld. Maar let ook goed op zaken die niet in het document staan, zoals financiële risicos of plannen van de gemeente rond de locatie van het bedrijf. Kijk ook goed naar wat er in het verkoopmemorandum staat over het personeel. Mist er informatie? Vraag daar dan naar. Laat het memorandum daarom ook door een overnameadviseur lezen.

Zon verkoopmemorandum krijg je meestal pas bij serieuze interesse. Vaak wil de verkoper ook dat je een geheimhoudingsverklaring tekent. Zo weet de eigenaar zeker dat je geen informatie over het bedrijf openbaar maakt.

Afspraken die jullie tijdens de onderhandelingen maken, kun je vastleggen in een intentieverklaring; Daarmee laat je zien dat jullie serieus zijn over de overname. Het is geen officieel bindend contract en jullie mogen je nog terugtrekken. In een intentieverklaring staan zaken als een planning voor de onderhandelingen, lengte van de geheimhoudingsplicht of andere voorwaarden. Laat een adviseur of jurist helpen bij het schrijven van de verklaring.

Voordat de koop definitief wordt, doe je boekenonderzoek . Dit heet ook wel due diligence. Je bent verplicht om te controleren of de informatie van de verkoper klopt en volledig is. In ieder geval controleer je de cijfers en contracten van het bedrijf. Maar let bijvoorbeeld ook op of er een rechtszaak tegen het bedrijf loopt.

Als het bedrijf personeel heeft, moet je dit ook overnemen . Kijk wat je daarover te weten kunt komen. Hoeveel mensen zijn er in dienst en hoeveel uur werken zij? Zijn er personeelsleden langdurig ziek? Ontdek je risicos tijdens je boekenonderzoek? Zoek dan uit wat de gevolgen voor de overname zijn en ga opnieuw in onderhandeling. De verkoper heeft waarschijnlijk de waarde van het bedrijf bepaald en een vraagprijs bedacht. Beoordeel of je dit een redelijke vraagprijs vindt en overleg met een overnameadviseur.

Je weet de situatie en de cijfers van het bedrijf op dit moment. Maak ook een inschatting van de situatie van het bedrijf na de overname. Ben je van plan om aanpassingen te doen waardoor de omzet gaat stijgen? Of loop je juist het risico om klanten kwijt te raken? De vorige eigenaar heeft relaties opgebouwd met klanten en leveranciers, maar willen die ook zakendoen met jou?

Bekijk ook

Een Onderneming Starten: Stappenplan voor Beginners

Start Uw Eigen Bedrijf: De Complete Gids voor Beginners >>

Onderneming beginnen: Inspirerende ideeën en tips voor succes

Onderneming beginnen: Inspirerende ideeën voor jouw start-up >>

Onder Welk Belastingkantoor Valt Mijn Onderneming?

Belastingkantoor Onderneming: Vind het Juiste Kantoor voor Jouw Bedrijf >>

ZZP ziek: welke bijstand is er voor jou?

ZZP ziek? Ontdek je bijstandsmogelijkheden >>

Hulp bij Inkomstenbelasting: Voor ZZP'ers en Ondernemers

Inkomstenbelasting voor Ondernemers: Ontvang Deskundige Hulp >>