Ondernemen met Schulden: Strategieën en Ondersteuning
De schulden splitsen
Wil je een bedrijf met schulden overnemen? Dan is het belangrijk om de schulden te splitsen. Daarbij maak je onderscheid tussen schulden die echt bij de operatie en het voortbestaan van de onderneming horen en schulden die te maken hebben met de eigenaren van de onderneming. Deze laatste schulden wil je namelijk liever niet overnemen.
Het belang van openheid en communicatie
Openheid en communicatie zijn cruciaal bij het omgaan met schulden als ondernemer. Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegenover jezelf, je medewerkers en je schuldeisers over de financiële situatie van je bedrijf. Vermijd het om je kop in het zand te steken, want schulden stapelen zich razendsnel op. Neem contact op met je schuldeisers en leg je situatie uit. Wees duidelijk over je plannen om de schulden aan te pakken. Zoek professionele hulp bij het maken van een realistisch plan om de schulden te overwinnen.
Als goed werkgever kun je een bijdrage leveren aan het voorkomen van schulden bij je werknemers. Door tijdig informatie te geven maak je financiële problemen makkelijker bespreekbaar. Laat bijvoorbeeld een budgetcoach een workshop geven. Als werkgever doe je er daarom goed aan om preventief bezig te zijn en niet te wachten op loonbeslag. Maar hoe doe je dit? Eerst starten we met hoe werknemers in deze situatie kunnen komen. Daarna delen we tips om te laten zien wat je als werkgever kunt doen. Wat heeft een werknemer met schulden nodig om goed terecht te komen? Hoe kun je hem het beste helpen?
Steeds meer jongeren kampen met problematische schulden, blijkt uit een peiling over geldstress van het ministerie van Sociale Zaken (SZW) en Geldfit. Een campagne moet ervoor zorgen dat jongeren ... Maar als dat niet lukt, dan kun je aankloppen bij een organisatie die hulp biedt via schuldhulpverlening. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld contact opnemen met de gemeente voor gemeentelijke schuldhulpverlening of bij een particuliere schuldhulpverlener. Er zijn mogelijkheden waar de overheid je bij kan helpen. In deze blog vertel ik je over de taboes rondom schulden bij ondernemers, welke opties je hebt als zelfstandig ondernemer en redenen waarom ondernemers geen hulp inroepen. Oplossingen en tips bij personeel met schulden 1. Wees op tijd, let op signalen 2. Ga in gesprek over de geldzorgen 3. Help medewerkers grip te krijgen op ..;
Professionele hulp inroepen
Het is belangrijk om te erkennen dat je niet alles alleen hoeft te doen. Er zijn verschillende professionele organisaties die je kunnen helpen met het oplossen van schulden. Zoek contact met een schuldhulpverlener, een boekhouder, een accountant of een jurist. Zij kunnen je begeleiden bij het maken van een overzicht van je schulden, het onderhandelen met schuldeisers en het opstellen van een realistisch plan voor het aflossen van je schulden. De Kamer van Koophandel (KVK) werkt samen met verschillende organisaties die je kunnen helpen met advies, coaching of geld. Ontdek wat dit professionele netwerk voor jou kan betekenen. Met de Zwaar weer routewijzer weet je waar je staat met je bedrijf. Doorloop de routewijzer.
Daarnaast hoor ik vaak dat de ... die de standpunten vanuit gemeenten onduidelijk vinden. De eerste tip die ik ondernemers met schulden mee wil geven is dat je er vooral niet mee moet blijven zitten....
Veel ondernemers hebben financiële zorgen door de coronacrisis. Heb jij schulden of betalingsproblemen? Ontdek waar je terecht kunt voor deskundig advies en hulp. Ondernemer met geldzorgen Eveneens kun je op de internetsite van de Kamer van Koophandel (KVK) meer tips vinden op Schulden oplossen als ondernemer⁚ dit zijn je opties. Maak een overzicht van je schulden Gebruik hulp van organisaties Vraag belastinguitstel aan bij de Belastingdienst Maak gebruik van schuldhulpverlening Werk ...
Stappenplan voor het oplossen van schulden
Het oplossen van schulden vereist een gestructureerde aanpak. Volg deze stappen om je schulden te overwinnen en je bedrijf weer op de rails te krijgen⁚
- Erken de signalen en geef emoties de ruimte. Herken en erken signalen in je bedrijf en bij jezelf die aantonen dat het financieel niet goed gaat. Zo wordt je bedrijf weer de oude en kun je doen wat je het liefste doet⁚ ondernemen.
- Bepaal de stand van zaken. Bekijk de bedrijfssituatie van nu. Gebruik hiervoor de KVK Zwaar weer routewijzer. Met de routewijzer ontdek je of er voor je bedrijf nog kansen liggen voor financieel herstel.
- Maak een overzicht van je schulden. Noteer alle schulden, de bedragen, de rentepercentages en de termijnen. Zo krijg je inzicht in de totale schuldenlast.
- Zoek contact met je schuldeisers. Leg je situatie uit en probeer samen een oplossing te vinden. Misschien is het mogelijk om de termijnen te verlengen of een gedeelte van de schuld te kwijtschelden.
- Maak een realistisch budget. Bepaal hoeveel geld je maandelijks kunt uitgeven en hoeveel je kunt aflossen op je schulden. Zorg ervoor dat je budget realistisch is en dat je je aan de afspraken kunt houden.
Schulden moeten niet te lang aanhouden. Los je schulden op met het stappenplan van KVK. Krijg in 5 stappen inzicht in je financiële situatie, hoe je schulden op kunt lossen en wie je daarbij helpen. Begin vandaag en schakel op tijd hulp in. De stappen in het kort. Stap 1⁚ Erken de signalen en geef emoties de ruimte. Herken en erken signalen in je bedrijf en bij jezelf die aantonen dat het financieel niet goed gaat. Zo wordt je bedrijf weer de oude en kun je doen wat je het liefste doet⁚ ondernemen. 1. Bepaal de stand van zaken. Bekijk de bedrijfssituatie van nu. Gebruik hiervoor de KVK Zwaar weer routewijzer. Met de routewijzer ontdek je of er voor je bedrijf nog kansen liggen voor financieel herstel. Een werknemer met schulden kan je bedrijf tot 13.000 euro per jaar kosten. Hoe voorkom je dit? En wat kun je als werkgever doen om een werknemer met schulden te helpen? Advies van expert Robbert van Brenkelen. Dan vind je hier onder kopje 2 een overzicht van NVVK-leden die schuldhulpverlening aan ondernemers bieden. Zij helpen dan met het maken van een overzicht en het treffen van regelingen. Let er wel op dat je hiervoor vaak ook weer geld kwijt bent. Tip⁚ informeer altijd even bij de gemeente...
Preventieve maatregelen voor werkgevers
Als werkgever kun je een belangrijke rol spelen in het voorkomen van schulden bij je werknemers. Door tijdig informatie te geven en preventieve maatregelen te nemen, creëer je een werkomgeving waarin financiële problemen bespreekbaar zijn en werknemers hulp kunnen krijgen. Hier zijn enkele tips⁚
- Informeer werknemers over financiële planning en budgetteren. Organiseer workshops of bied online tools aan die werknemers helpen om hun financiën te beheren en hun uitgaven te controleren.
- Maak duidelijk waar werknemers terecht kunnen met financiële problemen. Stel een duidelijk beleid op over schuldenproblematiek en wees duidelijk over de ondersteuning die je biedt, zoals toegang tot budgetcoaches, schuldhulpverleners of andere relevante organisaties.
- Creëer een open en vertrouwelijke sfeer. Zorg ervoor dat werknemers zich comfortabel voelen om open te zijn over hun financiële zorgen en dat ze zich niet schamen om hulp te zoeken.
- Stimuleer spaarprogramma's en pensioenplanning. Help werknemers om te sparen voor de toekomst en om hun financiële stabiliteit te vergroten.
- Bied flexibele werktijden of werkplekmogelijkheden. Dit kan werknemers helpen om hun werk-privébalans in evenwicht te houden en om hun financiële verplichtingen te beheren.
Door een werknemer met schulden hulp te bieden bij het op orde brengen van zijn financiële zaken, helpt u ook uw organisatie. Hoe eerder de werknemer uit de benarde positie komt, hoe sneller hij weer zal functioneren zoals u van hem gewend bent. 1. Vrijwillig schuldeisersakkoord. In het geval van een vrijwillig schuldeisersakkoord gaat de ondernemer met zijn schuldeisers in gesprek en probeert hij afspraken te maken over een gedeeltelijke betaling en een gedeeltelijke kwijtschelding van de openstaande schuld.
Tips voor ondernemers met schulden
Het is belangrijk om te onthouden dat je niet de enige bent die worstelt met schulden. Veel ondernemers kampen met financiële uitdagingen, vooral in deze tijd. Hier zijn enkele tips om je te helpen de situatie te beheersen⁚
- Neem contact op met je schuldeisers. Leg je situatie uit en probeer samen een oplossing te vinden. Misschien is het mogelijk om de termijnen te verlengen of een gedeelte van de schuld te kwijtschelden.
- Maak een realistisch budget. Bepaal hoeveel geld je maandelijks kunt uitgeven en hoeveel je kunt aflossen op je schulden. Zorg ervoor dat je budget realistisch is en dat je je aan de afspraken kunt houden.
- Zoek professionele hulp. Een schuldhulpverlener, een boekhouder of een accountant kan je helpen met het maken van een overzicht van je schulden, het onderhandelen met schuldeisers en het opstellen van een plan voor het aflossen van je schulden.
- Overweeg een bedrijfssanering. Als je je schulden niet kunt aflossen, kan een bedrijfssanering een optie zijn. Dit is een procedure waarbij je bedrijf wordt gerestructureerd en je schulden worden afgelost.
- Blijf positief en gemotiveerd. Het oplossen van schulden kan een lange en moeilijke weg zijn, maar het is belangrijk om positief te blijven en je doelen voor ogen te houden.
Een eigen bedrijf beginnen met schulden Een eigen bedrijf starten terwijl u schulden heeft is moeilijk maar niet onmogelijk. Zelfs ondernemen in de WSNP maakt Mabor Adviesgroep mogelijk. Mabor Adviesgroep richt samen met ondernemers een vennootschap op. Het beste voor ondernemers die schulden...
Financiële ondersteuning voor ondernemers
Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden voor ondernemers die worstelen met schulden. Er zijn verschillende organisaties en programma's die financiële ondersteuning bieden.
- Gemeentelijke schuldhulpverlening. Veel gemeenten bieden hulp aan ondernemers met schulden. Neem contact op met je gemeente om te informeren naar de mogelijkheden.
- KVK Adviesteam; De Kamer van Koophandel (KVK) biedt advies en ondersteuning aan ondernemers met schulden. Je kunt contact opnemen met het KVK Adviesteam voor informatie, kort advies of doorverwijzing.
- Ondernemersklankbord (OKB). Het Ondernemersklankbord is een netwerk van organisaties die ondernemers helpen met het oplossen van hun financiële problemen.
- Qredits. Qredits is een microkredietverstrekker die financiering biedt aan ondernemers, waaronder starters met schulden uit het verleden.
- Stichting SchuldHulp Nederland. Deze stichting biedt hulp aan mensen met schulden, waaronder ondernemers.
Een bedrijfssaneringskrediet heeft de voorkeur, maar dat kan alleen onder bepaalde voorwaarden. Het bedrijf moet levensvatbaar zijn en de ondernemer moet voldoende inkomen genereren en het vertrouwen krijgen van de kredietverstrekker. De schuldhulpverlener stelt een betalingsvoorstel SHVO op...
De rol van de gemeente
Gemeenten spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van ondernemers met schulden. Ze bieden diverse diensten en programma's om te helpen bij het oplossen van financiële problemen.
- Gemeentelijke schuldhulpverlening. Gemeenten bieden vaak gratis of tegen lage kosten schuldhulpverlening aan. Deze hulp kan bestaan uit het maken van een overzicht van je schulden, het onderhandelen met schuldeisers en het opstellen van een plan voor het aflossen van je schulden.
- Minnelijke regeling. De gemeente kan je helpen bij het bereiken van een minnelijk akkoord met je schuldeisers. Dit houdt in dat je samen met je schuldeisers een overeenkomst treft over het aflossen van je schulden.
- Financiële ondersteuning. In sommige gevallen kan de gemeente financiële ondersteuning bieden aan ondernemers met schulden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een lening of een subsidie.
- Doorverwijzing. De gemeente kan je doorverwijzen naar andere organisaties die je kunnen helpen met het oplossen van je schulden, zoals het KVK Adviesteam of het Ondernemersklankbord.
Voor gratis advies en hulp bij het oplossen van uw schulden gaat u naar uw gemeente. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling. De gemeente kan u bijvoorbeeld helpen met een minnelijk akkoord. Bij een minnelijk akkoord probeert de gemeente uw schulden te regelen met al uw schuldeisers.
Bekijk ook
Duurzaam Ondernemen: Steun van de Overheid
Ontdek hoe de overheid duurzaam ondernemen stimuleert en welke subsidies en regelingen er zijn. >>
Opleiding Sport Management en Ondernemen: Start je carrière
Opleiding Sport Management en Ondernemen: Start je carrière in de sport >>
KVK Duurzaam ondernemen: Alles wat je moet weten
Duurzaam ondernemen met de KVK: Tips en tools >>
Belastingrente inkomstenbelasting voorkomen: zo doe je dat!
Belastingrente inkomstenbelasting: bespaar op boetes en extra kosten >>
Wat valt er onder inkomstenbelasting? Een duidelijk overzicht
Inkomstenbelasting: een complete gids voor ZZP'ers >>