De nieuwe wet MVO: Wat zijn de gevolgen voor ondernemers?
De opkomst van MVO-wetgeving
De laatste jaren is er een groeiende aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Steeds meer bedrijven zien de noodzaak en voordelen van MVO en houden rekening met de effecten van hun bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij. Deze groeiende aandacht heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe wetgeving op het gebied van MVO.
Het MVO Platform pleit al jaren voor wetgeving voor MVO in Nederland. De steun hiervoor is groot⁚ werkgeversorganisaties en vakbonden hebben zich via het SER-advies Samen naar Duurzame Ketenimpact uitgesproken voor de invoering van MVO-wetgeving. In het vandaag gepubliceerde regeerakkoord kondigen de coalitiepartijen ChristenUnie, D66, CDA en VVD de invoering van wetgeving voor maatschappelijk verantwoord ondernemen in Nederland aan. Dit betekent dat het kabinet misstanden in wereldwijde waardeketens van bedrijven, zoals de schending van vakbondsrechten, milieuvervuiling en ...
In de Europese Unie is een voorlopig akkoord bereikt over een wet die bedrijven verplicht om internationaal maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Dit betekent dat grote bedrijven in Europa moeten kijken wat voor negatieve effecten zij hebben op mens en milieu, ook in andere landen. Het Europees Parlement heeft vandaag met een ruime meerderheid ingestemd met de EU-wet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). In maart stemden de EU-lidstaten al in met deze regels. De Nederlandse overheid en de Europese Unie moeten een wettelijke verplichting tot duurzaam en verantwoord ondernemen invoeren. Deze wetgeving verplicht bedrijven om in lijn met de OESO-richtlijnen de zes stappen van...
De uiteindelijke wet voor verantwoord ondernemen moet zo min mogelijk afwijken van de wereldwijd erkende OESO-richtlijnen voor maatschappelijk ... MVO Nederland verwelkomt het akkoord over de Europese wetgeving voor een zorgplicht voor bedrijven. Daarmee wordt eindelijk een wettelijke ..; De wet betekent een doorbraak voor de bescherming van mensenrechten, het klimaat, het milieu en verantwoord ondernemen wereldwijd.
Wanneer⁚ in mei 2023 is de wet formeel aangenomen. Grote bedrijven hebben 18 maanden de tijd om de nieuwe regels toe te passen, dus tot en met november 2024.
De Nederlandse IMVO-wet⁚ een nieuwe realiteit
De Nederlandse IMVO-wet, officieel de 'Wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen', is een belangrijke stap in de richting van verantwoorde bedrijfsvoering. Deze wet verplicht Nederlandse bedrijven om zich te verdiepen in de impact van hun activiteiten op mens en milieu in hun gehele waardeketen, inclusief internationale handelspartners. De wet is gebaseerd op de OESO-richtlijnen voor MVO, die een framework bieden voor het beoordelen en beheersen van de sociale en milieurisico's van bedrijfsactiviteiten.
Bekijk ook
Nieuwe regels voor ondernemers: Wat betekent dit voor jou?
Nieuwe regels voor ondernemers: Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen! >>
Nieuwe Wereld voor Ondernemers: Ontdek de kansen
Nieuwe Wereld: Ontdek de kansen en mogelijkheden voor ondernemers >>
Nieuwe wet voor ZZP'ers: wat zijn de belangrijkste veranderingen?
Nieuwe wet voor ZZP'ers: alles wat je moet weten >>
Zonnepanelen afmelden als ondernemer: Wat zijn de stappen?
Zonnepanelen en ondernemerschap: Afmelden en regelen >>
ZZP'er worden zonder diploma: Is het mogelijk?
ZZP'er zonder diploma: Ontdek je mogelijkheden >>